Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum sa construim singuri o celula solara

Vizitator

Postări Recomandate

...tot pe youtube e un panou din memorii inseriate ,ceva mai jos de filmuletul de mai sus.

Pune te rog un link cu filmuletul, eu nu-l gasesc.
Chiar link-ul pus de tine,in partea dreapta unde sunt si alte exemple de celule tot sub forma de filmulete,cred ca are cam 1minut filmarea.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

5

• cristian_draghiescu

3

• Spitfire

2

• florint

2

@arcadius : ai cumva o poza cu acea jonctiune? Pe net nu am gasit inca o poza cu chip-ul de la bu208.

nu am nici o poza , cand am facut asa ceva nu aveam nici macar un aparat foto acum 20ani .

stiu ca e o mare diferenta intre 2n3055 si bu208 , Bu.producea mai mult.

Link spre comentariu

Nu am cu BU 208, dar o estimare a diferentei suprafetei pastilei de siliciu credca se poate face... cea de la 2N3055 pare de vreo 4 ori mai mica. Oricum, nu cred ca in regim de scurtcircuit furnizeaza mai mult de 20-30 mA.Pentru 0,7-0,8 V - cu mult mai putin...

Link spre comentariu

@florint : pare tentanta ideea dar pana la urma se ajunge la partea dureroasa: eficienta versus durata de viata. Se pare ca "mor" repede la expunerea la soare daca nu au filtru UV. A facut cineva o asemenea celula si poate oferi date concrete de genul : suprafata celulei , voltaj, amperaj si data / ora masurarii pentru a avea o referinta in discutie.

Ma gandesc ca geamul de termopan, LOW-E, are ceva protectie la UV fiind acoperit cu oxid de Ag. Sticla folosita de ceilalti, este o sticla speciala numita TCO, din cate imi amintesc, si era acoperita cu un oxid de platina. Legat de tensiune cat ai vazut in poza atat am obtinut iar ora si data este scrisa pe poza. Legat de curent nu l-am masurat. Dar la urmatoarea, cand voi avea timp, am sa-mi iau un potentiometru de 1k si am sa trase o caracteristica V/I.Discutia am deschis-o si pe alt forum si uite ce a obtinut unul din ei:"Salut tuturor,Dupa tot ce am citit aici am trecut la probe. Rezultatele optinute pt o celula de 7/5cm: 0,7v(fara sarcina), 159 mA(in scurtcicuit);excelente.Acum vine si partea rea, concluzii:-pasta de oxid de titaniu in compozitie cu detergent nu adera foarte bine pe suprafata geamului si se exfoliaza in contact cu electrolitul. Nu rezista la umezeala.-pasta fara detergent adera foarte bine si este rezistenta.Din teste a rezultat ca detergentul nu influenteaza parametrii(se foloseste doar ca agent antiaglomerare).-cel mai rau este faptul ca tinctura de iod ataca pelicula de argint-dizolvando-practic se intrerupe circuitul electric.Pe viitor voi testa rezultatele si cu Betadina, ca electrolit.Voi, ce a-ti mai dapistat?betadina ataca pelicula de argint, sau nu?va salut! este de laudat initiativa voastra."Destul de bine a scos celula.Scopul meu este de a gasi o solutie de face aceste celule direct pe fatada cladirilor, merita si la o eficienta de 1-3% deoarece o cladire are o suprafata destul de insemnata, in plus se poate scoate si estetic (jocundu-ne cu diverse culori).Problema la mine sunt prioritatile, aceasta este cumva secundara deoarece in timpul liber lucrez mai mult pentru generatoarele eoliene unde am ceva rezultate.Oricum nu am uitat de celule dar manaca timp pregatirea unei celule si cautarea de noi solutii (optimizare).
Link spre comentariu

"Partea rea" se rezolva ca aici (Eng): http://lpi.epfl.ch/solarcellE.html .Platinarea stratului conductor al sticlei elimina coroziunea electrochimica. Sa tinem cont ca la aceste celule cu geam argintat apare si un element galvanic Ag - carbon din cauza apei continuta in electrolit.

Revenind la ideea de a folosi tranzistori sau diode de putere, esential pentru succes este ca sa se poata elimina usor capsula. Avantajul este ca, acele jonctiuni sunt facute sa reziste la amperaje si temperaturi mari, ceea ce nu se poate spune despre o celula solara clasica unde la 60-70 grade incepe sa se degradeze termic, scazandu-i drastic durata de viata. Cea mai simpla celula cu 2N3055 pe care o pot imagina eu este ca, intr-o cutie de vopsea (sau asemanatoare ca dimensiuni) de 1L pe baza sa se monteze tranzistorul, si unde era capacul sa se monteze lupa care sa focalizeze pe jonctiunea tranzistorului. Asa ai si un radiator pentru tranzistor prin intermediul cutiei. Un panou se face dintr-un numar de asemenea celule, montate intr-o articulatie cardanica, la baza o plasa de fixare conectata la 2 servo-uri pas cu pas care controleaza deplasarea X -Y. Efectiv nu misti panoul ci, prin acea plasa, misti celulele pentru a urmari soarele, panoul ramanand paralel cu suprafata suport.

Link spre comentariu

O alta metoda ar implica folosirea unor led-uri de putere in capsula smd, in locul tranzistorului, asta implicand un raport mai bun intre suprafata capsulei si a chip-ului. Solutia nu este aplicabila ledurilor albe din cauza stratului de fosfor. Esential este ca lumina focalizata de lupa sa cada efectiv pe jonctiunea ledului si nu pe metalizari. De exemplu acesta http://shinsung.asia/data/goods/m/171_12527564650.jpg , http://www.datasheetdir.com/AT3228QB10ZS-RV+LEDs .

LE: am gasit un candidat bun la capitolul suprafata mare a chipului, led-ul infrarosu. Aruncati un ochi aici http://ledmuseum.candlepower.us/led/ledir.htm .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări