Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

generator peste 1Ghz

Mondan

Postări Recomandate

A incercat cineva sa faca vre un oscilator sau chiar emitator complet la frecv de peste 1Ghz. Ma rog putem sa spunem si in jur de 1Ghz.Vreau sa stiu experiemtele vostre pentru ca la aceste frecvente nu este foarte simplu.De aici practica nu mai respecta cu strictete teoria.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mondan

6

• yo3gje

3

• Kuki

1

• vio2007

1

Top autori în acest subiect

Exista in Tehnium un transceiver in 10ghz facut de cineva din YO9...nu mai stiu indicativul exact cu poze anexate si date mecanice de executie.Folosea o antena horn cuplata cu un ghid de unda.Se pare ca era functional.

Link spre comentariu

Stiu. Dar el obtine frecv aia cu o dioda.Eu sunt interesat de oscilator clasic cu tranzistori, etaje de ampli cu tranz.Mentionez ca nu vreau scheme "standard", aica schemele vre unor statii cunoscute.Vreau sa incerc ceva simplu de realizat, care sa meraga si la nivel de amatori.

Link spre comentariu

Stiu. Dar el obtine frecv aia cu o dioda.Eu sunt interesat de oscilator clasic cu tranzistori, etaje de ampli cu tranz.Mentionez ca nu vreau scheme "standard", aica schemele vre unor statii cunoscute.Vreau sa incerc ceva simplu de realizat, care sa meraga si la nivel de amatori.

Da,asa este, obtinea semnalul cu o dioda Gunn.Intai trebuie sa te familiarizezi cum se face un cablaj in tehnologie microstrip.Cel mai simplu sa vezi cum ii facut iei un receiver digital si "operezi"tunerul.
Link spre comentariu

Schema din link nu este oscilator.

http://kazus.ru/shemes/showpage/0/261/1.html

Pe scurt continutul articolului pe site:

Schema permite vizualizarea pe afisajul unui aparat de masura ale caracteristicilor etajelor radio din aparatele pe 300...900 si 800... 1950 MHz.

Dezavantajele unor astfel de aparate industriale este ca pretul lor este ridicat.

Totusi radioamatorii au gasit un artificiu astfel incat caracteristicile de frecventa ale osciloscopului folosit nu mai sunt importante.

In revista "Radio" 1994, nr. 1, pag.26, se descria un astfel de montaj utilizat la etajele din TV (selectoare).

Tot acolo s-a aratat posibilitatea largirii sferei de aplicatie.

Explicatia schemei (desenul 1)

Tranzistoarele VT2 si VT3 formeaza un oscilator a carui frecventa depinde de curentul de input;

iar tranzistorul VT4, are rol de amplificator.

Link spre comentariu

Oscilator cu Klistron cu frecventa de 10.120 Ghz L-am folosit ca oscilator local pt un receptor in banda de 3 cm. Acum este pe post de baliza CW. Puterea este de aprox 15 mw. Ar fi trebuit sa scoata mai mult, dar datorita faptului ca tubul este modificat ("tras") puterea a cazut substantial.Sper sa nu fiu off-topicyo3gje Gelu

Link spre comentariu

Frumoasa realizare. Felicitari.Discutam liber despre orice.Pe ce distanta se poate comunica cu 15 mW.Trebuie vizibilitate directa ?Klistrunul reflex se mai gaseste de cumparat in comert ?Undel astea au reflexie ionosferica, sau poti comunica cumva dupa linia orizontului ?Sau prin satelit ? :freaza:

Link spre comentariu

Frumoasa realizare. Felicitari.Discutam liber despre orice.Pe ce distanta se poate comunica cu 15 mW.Trebuie vizibilitate directa ?Klistrunul reflex se mai gaseste de cumparat in comert ?Undel astea au reflexie ionosferica, sau poti comunica cumva dupa linia orizontului ?Sau prin satelit ? :freaza:

Reflexia ionosferica este functionala pana la 30Mhz dupa care incepe domeniul de UUS sau in germana de UKW ultrakurzwelle.Deci este clar ca legatura radio se poate face numai prin vizibilitate directa.Domeniul de la 10~15Ghz se foloseste in transmisiiile prin satelit,la aceste frecvente atmosfera se comporta ca o feresastra radio,deci acest domeniu radio este favorizat prin atenuarile mici care apar pe traseu.Klistronul nu se gaseste de cumparat pe orice raft din magazin,fiind un tub special de microunde.
Link spre comentariu

Asa este . Klistroane se mai gasesc doar la targurile de amatori sau pe net. Daca vrei sa experimentezi exista si alte solutii decat anticele Klistroane. Se poate face un oscillator armonic cu dioda cu cristal montata intr-o cavitate . (vezi documentul din attach). Problema ar fi cavitatea care spre deosebire de oscilatorul cu tub de mai sus, trebuie facuta foarte precis. De dimensiunile fizice a acesteia depinde direct frecventa. Acceasi situatie se intalneste la oscilatoarele cu diode Gunn. ( unele au si diode varactor pt AFC sau PLL de la caz la caz pentru stabilizarea frecventei ) Din pacate astfel de oscillator debiteaza fractiunui de miliwatt, fiind util strict ca generator de test Deasemenea se pot folosi LNB-uri vechi de satelit care se pot folosi ca atare ( pentru inceput ) ca receptoare, ulterior putand fi modificate pentru performante superioare , si tot LNB-uri modificate ca emitatoare. Scheme si descrieri pt modificarea LNB-urilor se gasesc pe net, si la prima citire pot fi dezarmante din punct de vedere al complexitatii cat si datorita pericolului de a distruge LNB-ul. Pentru inceput se poate lipi un conductor la iesirea DRO-ulu ( oscilatorul local din LNB ), conductor care se scoate in afara blindajului DRO-ului printr-un orificiu facut cu bormasina de cablaje . Conductorul se taie la aprox 3 cm , ca o mica antenna . Dispozitivul astfel obtinut se alimenteaza si se reacordeaza pt 10300Ghz. Cum vedem daca dracia macar oscileaza sau in ce frecventa este de fapt? Aparatele de masura si control pentru SHF sunt rare, si scumpe (in mod normal AMC-urile profesionale sun foarte scumpe , dar astea pt SHF sunt chiar uluitor de scumpe) Un instrument simplu de masura a existentei oscilatiilor pt 10Ghz poate fi facut in casa utilizand o dioda de detectie pt microunde ( se gasesc destul de usor prin targurile de amatori fiind foarte des prezentata ca diode gunn!) cuplata la un microampermetru de max 50-100microamperi. Daca se introduce dioda intr-o cavitate rectangulara, la care se mai adauga unu-doua condensatoare de decuplare un shok si un potentiometru liniar de cativa Kilohmi, si se mai si monteaza intr-o carcasa se obtine o scula….super. Daca exista oscilatii, atunci la apropierea cavitatii sau a diodei de oscilator, acul microampermetrului va devia mai mult sau mai putin. Stiu ca posesorii de superscule si profesionistii vor zambi acum , dar…. asta este radioAMATORISMUL ! Frecventa se masoara mai dificil un pic , dar si aici exista diverse metode. ( daca va fi cazul am sa postez aici diverse pe tema asta ) Personal folosesc un LNB de obisnuit cuplat printr-un circuit simplu la un fercventmetru. OL-ul LNB-ului a fost masurat intr-un laborator si asta face ca sa fiu …aproape sigur ca frecventa este corect masurata. Deasemenea o solutie mai cinstita este utilizarea unui undametru cu absortie ( al meu a venit de pe ibei cu aprox 30 USD –vezi poza ) Ar fi multe de spus, dar daca treceti de “sperietura “ initiala la contactul cu documentatia SHF , se poate totusi explora lumea frecventelor de peste 1Ghz fara sa fie nevoie de tehnologie microstrip, scule de mii de dolari si laboratoare cu dotare ca la NASA .Pentru inceput deocamdata. Sper ca nu m-am lungit inutil Cu respect YO3GJE Gelu

Link spre comentariu

Frecventa se masoara mai dificil un pic , dar si aici exista diverse metode.

Se introduce dioda in cavitatea rezonanta sau in ghidul de unda si se masoara distanta dintre 2 noduri ale undei stationare ?Super ca mi-ai detaliat.Cam dificil pentru mine. Nu sunt dotat pentru frecventele astea. :cry:
Link spre comentariu

Nu chiar asa se masoara. Dioda montata in cavitate se foloseste la detectarea microundelor. Microampermetrul conectat la dioda deviaza atunci cand "simte " microunde. Daca detectorul este apropiat sau departat de o sursa de microunde ( iar distanta fata de aceasta sursa poate fi masurata precis) ,atunci vor apare deviatii la microampermetru. In functie de distanta masurata la care apar deviatiile se poate calcula frecventa. Cauta doua diode ca cea din topicul viewtopic.php?f=29&t=25570&p=213416&hilit=dioda+gunn#p213416 ( care nu este dioda gunn ) si construieste doua aparate: un masurator de camp ( ultrasimplu) si un oscilator armonic. Daca gasesti si un LNB vechi, ai primele jucarii de microunde cu care poti sa incepi sa experimentezi. La fel de util pt incepatorii in microunde este si un detector de radar, "antiradar" cu este denumit ( cu atat mai vechi cu atat mai bun ). Evident si eu sunt incepator in domeniu, iar singura mea sursa de informatii ( de altfel suficienta) este net-ul. Daca nu te lasa interesul intr-un timp oarecare, :da atunci sper sa colaboram pentru a face una din foarte putinele legaturi in aceasta banda.

Link spre comentariu

Am o simgura dioda receptore.Cu ce montaj de receptie sa incep ?Sa stiu ce merge.Am putea realiza o legatura intr-o singura directie in X. Dar asta sa vedem cum- poate prin satelit.Adica tu sa imi emiti si eu sa receptionez.Eu pot sa iti emit in 27Mhz cu cativa W.Am putea lua cealata legatura prin Skype.Sau te mai pot doar receptiona in 144MHz si in 433MHz.Dan

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări