Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Imi trebuie: stabilizator liniar reglabil 2.5-4.5V 10A


Vizitator M1cutzu

Postări Recomandate

Vizitator M1cutzu

Am nevoie de cateva sugestii pentru un stabilizator LDO destinat alimentarii de module de memorie DDRAM cu urmatoarele caracteristici:*tensiune de intrare 5V (disponibil si 12V la intrare, insa nu pentru curent mare)*tensiune de iesire reglabila 2.5-4.5V (acceptabil pana la 4.1V)*curent suportat minim 10A*impedanta de iesire minima, zgomot redusAm construit o prima varianta simplista cu 4 tranzistori (bipolari), insa are o alunecare termica de 30-40mV in prima jumatate de ora de la pornire si o impedanta de iesire de ~5mohm, plus ca peste ~3.8V factorul de stabilizare se deterioreaza. As avea nevoie de ceva mai performant, insa trebuie sa fie neaparat liniar pentru ca zgomotul de comutatie nu e binevenit.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

M1cutzu,Cred ca solutia viabila in cazul tau este totusi un stab in comutatie. Tensiunea de iesire poate fi facuta foarte curatzica, daca sursa este corect proiectata. Ceea ce iti trebuie este un asa numit "step-down" sau "buck converter". Fa o intrebare pe nenea gugal.Pe de alta parte, o sursa liniara care sa scoata 5V din 12V va avea randament extrem de scazut (in cazul tau cam (5*10)/(12*10)=41% ). Consecinta este ca vei consuma mai mult decat puterea utila. In cazul tau vei disipa minim 70W ca sa oferi sarcinii 50W. Regulatorul serie va fi foarte fierbinte, cu implicatiile de rigoare asupra fiabilitatii. Cred ca acest aspect este important, avand in vedere ce alimentezi.Poti sa postezi schema pe care ai facut-o, ca sa vedem de ce are deriva si de ce schioapata peste 3.8V ?Cirip

Link spre comentariu
Vizitator M1cutzu

Din 5V vreau sa fac 2.5-4.5V, asa ca disipatia maxima in cel mai nefericit caz ar fi 25W. Am mentionat doar ca am si o tensiune de 12V disponibila la intrare in eventualitatea in care ar fi necesara la comanda unor FET-uri de exemplu.Schema e simpla (aveam un screenshot din Target pe undeva, dar nu il mai gasesc acum), referinta de tensiune e o dioda in conductie + un tranzistor amplificator de eroare (baza caruia culege tensiune de la iesire printr-un potentiometru), iar din colectorul tranzistorului respectiv avem 3 alte NPN-uri in Darlington (BC109, BD135, BD912), pentru amplificarea curentului. Probabil dioda aia e de vina pentru alunecare, ma gandeam sa incerc TL431C + FET si sa vad ce iese.

Link spre comentariu

Din 5V, cu 3 tranzistoare in conexiune Darlington nu poti scoate mai mult de 5-3*0.65=3.05V (aproximativ). Amplificatorul de eroare cu un singur tranzistor are castigul prea mic ca sa obtii o stabilizare satisfacatoare.De asemenea, la tipul asta simplu de stabilizator, curentul prin dioda de referinta este variabil cu sarcina. Dioda are si ea o rezistenta interna. Variatiile de curent schimba pct de functionare al diodei si e normal ca tesnsiune ala bornele diodei sa nu stea batz.TL431 rezolva partial problema. Referinta va fi mai stabila, dar castigul amp de eroare va fi tot mic, deci rez interna a stabului va fi destul de mare. In plus, ceea ce am spus in primul paragraf ramane valabil indiferent de referinta (DZ sau TL).LDO-urile de la mama lor folosesc un PNP la iesire, ca sa poata lucra cu diferenta asa de mica de tensiune intre intrare si iesire, dar au probleme de stabilitate. Nimic nu e gratis. Ptr un stab liniar traditional ai nevoie de minim 2-3V intre intrare si iesire. Deci ca sa scoti 4.5V ar trebui sa ai macar 6.5-7V la dispozitie.Cirip

Link spre comentariu
Vizitator M1cutzu

Din 5V, cu 3 tranzistoare in conexiune Darlington nu poti scoate mai mult de 5-3*0.65=3.05V (aproximativ). Amplificatorul de eroare cu un singur tranzistor are castigul prea mic ca sa obtii o stabilizare satisfacatoare.

Imi cer scuze ca nu am fost mai precis, tot montajul se alimenteaza la 12V, singurul element care e conectat la 5V e colectorul lui BD912. Circuitul functioneaza intr-un PC (si deci ma folosesc de sursa lui de alimentare), insa evit folosirea regulatoarelor de pe placile de baza pentru ca fie lucreaza in comutatie, fie daca sunt liniare se alimenteaza din ramura de 3.3V si nu pot furniza mai mult de ~3.2V. Scopul final e atingerea unor frecvente cat mai mari (overclocking), si asta e motivul pentru care vreau o tensiune cat mai curata: in functionare normala nu e nici o diferenta in comportament, insa cand impingi fiecare componenta la limita incepi sa dai cu capul de tot felul de limitari ca asta.OK, pana la urma ideea cu TL431 si un FET (STB55N03L de exemplu, ca am vreo zece p-aici) ca element de reglaj ar da rezultate mai bune ? TL431 lucreaza din 12V, drena FET-ului din 5V.
Link spre comentariu
Vizitator M1cutzu

Mersi, i-am prins ideea, dar numai ca vreau sa folosesc TL431 in loc de Zener + tranzistor amplif de eroare. Plus ca, abia acum am observat cand ma uitam pe specificatii, TL431 are o deriva termica tipica de 4mV pe intreaga plaja de temperaturi (0-70C), ceea ce e mult mai bine decat actualul montaj.

Link spre comentariu

Io cred ca troznesti ceva pana la urma :), dar n-am nimic impotriva sa continuam discutia.Regulatorul postat de Frunzila, asa cum este, are o problemutza: are plusul comun, deci nu poate fi folosit. Iti trebuioe ceva care sa pastreze masa ca referinta ptr ca toate semnalele de pe placa sunt raportate la masa.Chiar daca regulatorul serie se va alimenta din 5V si bucataria din 12V, tot trebuie sa ii dai si tranz aluia ceva acolo, d-o ciorba de burta; desi, daca e mos e posibil sa te scoti mai onorabil. Deci asteapta-te la cel putin 0.7V pierduti pe el (daca e bipolar), asta presupunand ca mai e bun de ceva in saturatie incipienta (Ucb=0).Io nu inteleg de ce fugi cu atata incapatanare de sursele in comutatie. Uita-te cu un osciloscop la o sursa de PC sa vezi ce curatzica e. In orice caz suficient de curatica ptr ce alimenteaza.Daca vrei sa te joci, de ce nu alterezi circuitul de reglaj al sursei? Pune-i un pot, dar incadreaza-l cu rezistente ca sa nu poti creste mai mult de 5-10% tensiunile cand iti "scapa surubelnita" la capat, si vezi ce iese (in afara de fum :) ).Bafta!CiripP.S. Oi fi ajuns la 5 posturi luna asta? :lol:

Link spre comentariu
Vizitator M1cutzu

Io cred ca troznesti ceva pana la urma :), dar n-am nimic impotriva sa continuam discutia.

E inevitabil :DMi-am dat seama care e treaba cu regulatorul ala, Frunzila l-a postat doar pentru "inspiratie", principiu de functionare.Circuitul de reglaj al sursei de 3.3V e deja modificat :), insa ma lovesc de niste probleme:*majoritatea surselor au protectie la supra-voltaj, si se inchid automat cand tensiunea pe una din ramuri depaseste anumite valori prestabilite; e posibil ca asta s-ar putea ocoli cumva daca circuitele integrate din surse n-ar avea marcajele sterse de producatori;*sunt si alte componente ce se alimenteaza din ramura de 3.3V a sursei, si e posibil sa nu reziste la tensiunile de care am eu nevoie.Fug de regulatoarele in comutatie datorita zgomotului ... pe osciloscop, ai zgomot de cel putin doua ori mai mare de la un regulator in comutatie. Cand ai o pereche de module de memorie ce la 3.75V merg pana la 284-286Mhz si la 3.78V abia mai merg la 250Mhz, te intereseaza o tensiune de alimentare cat mai curata si stabila pentru ele :). Oricum, e "common sense" in domeniu, placile de baza cu regulatoare liniare se descurca mai bine la limita decat cele cu regulatoare in comutatie si repet, nu e vorba de utilizare obisnuita, unde nimeni n-ar observa nici o diferenta probabil.
Link spre comentariu

Am glumit, dom Frunzila.... :lol: Protectia se poate ocoli sau macar modifica. Eu nu am intalnit surse cu integratele sterse. De obicei sunt TL494 sau echivalente (KA7500 de ex) ptr comutatie si LM339 sau tranzistoare ptr protectii. Ce se intampla cu celelalte componente carora "le maresti ratia de hrana" (in volti :) ) e greu de anticipat. In cel mai rau caz... efecte pirotehnice: Sergiu Nicolaescu.Zgomot... In experienta mea un stab in comutatie care merge la 10A poate fi usor adus la 30....40mV riplu. Asta era suficient in aplicatia mea. Ar fi interesant daca ai putea da detalii mai multe despre aplicatie. Poate ca pe termen scurt le cresti adrenalina la memorii daca le arzi cu mai multa tensiune, dar fiabilitatea scade. Aplicatia ta nu e sensibila la acest aspect?Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări