Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema subwoofer, sistem 5.1

clauuuu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• clauuuu

20

• sckump

9

• ionescu liviu

2

• Th3_uN1Qu3

1

Top autori în acest subiect

Daca acoperi tubul rezonator, vei obtine o incinta de tip inchisa, care are cu vreo 3 dB mai putin fata de cea bass-reflex la frecventa de acordaj. De asta se aude mai slabut bass-ul. Acel tub rezonator are si rolul de a acorda incinta la o anumita frecventa, in jurul careia vei avea acei +3 dB de care vorbeam.

Link spre comentariu

aa..am dat comanda la un magazin de aici de un tub de 10cm..miercuri imi ajunge :101

dar acuma mi se pare ca se aude la fel cu tubul astupat sau nu :sparge:

nu are cum sa fie de la woofer nu ? am sa mai fac un video cu sistemul la maxim..

am testat subwooferul cu melodia asta:

si se aude foarte bine la maxim! nu pot sa stau in camera la cat de tare se aude si clar se aude :da totul sper sa fie de la incinta
Link spre comentariu

Nu te risca sa schimbi tubul implicit sa modifici incinta, daca nu esti sigur ca asta e cauza, ca o sa ii strici si aspectul si poate efectul o sa fie acelasi. Teoretic ar trebui ca daca ii acoperi acel tub rezonator, sa obtii un fel de incinta inchisa, si daca nu mai ai scapari de aer, ar trebui sa nu se mai auda acel vuiet de care vorbeai. De asta ziceam ca poate nu tubul rezonator e de vina, ci poate la volum mai mare apar distorsiuni, mai ales daca ai mai dat si vreun boost pe bass de prin placa de sunet sau de la sistem. Poate amplificarea pe bass e subdimensionata, si la puteri mai mari "gatuie" difuzorul cu tot felul de distorsiuni (semnale de tip dreptunghiular, care ii scot usor din cursa membrana). Incearca sa ii scoti toate efectele de bass si nu numai, daca ai vreunul activ, din placa de sunet, si eventual daca ai reglaj pe bass din sistem, da-l undeva mai la minim, si vezi daca la volum mai mare se comporta la fel. Bass-ul e cel mai usor sa il faci sa distorsioneze prin efecte suplimentare (boost) si altele asemenea, intrucat cea mai mare putere disipata din intreg sistemul e chiar pe partea de bass (undeva la 60-70 % din toata puterea sistemului e pe bass, restul de vreo 20-25 % e pe medii si doar vreo 10 % pe partea de inalte), iar daca amplificarea sistemului nu e supradimensionata (pentru acel efect de headroom de macar +3 dB, desi indicat ar fi de vreo +6 dB, adica o putere fata de puterea nominala sau de lucru de 2 - 4 ori mai mare), si nu prea cred ca e, e usor sa il faci sa distorsioneze.

Link spre comentariu

inainte mai ascultam cu optiunea +15db la bass..si puteam sa ascult doar la 4 liniute..ca dupa se auzea urat.am bagat toate setarile normale..dar as vrea macar pe la 70-85% sa se auda ca la 30-45% subwooferul :| trebuie sa ii schimb boxa ?

Link spre comentariu

Un boost de +15 dB pe bass inseamna o putere de 32 de ori mai mare !!! La fiecare +3dB ai nevoie de o putere dubla, ca sa nu apara distorsiuni (+3dB = de 2 ori mai mare puterea, +6dB = de 4 ori mai mare puterea, +9dB = de 8 ori mai mare puterea si tot asa). Iar distorsiunile pe bass se aud de regula mult mai greu decat cele pe medii (urechea percepe ceva mai greu pe partea de joase distorsiunile, decat pe medii-inalte), iar daca tu ajungi sa "auzi" acele distorsiuni pe bass, tre sa te gandesti ca ele sunt cu mult mai mari decat ceea ce poti tu auzi, si poti ajunge sa si arzi difuzorul. Fara acele efecte pe partea de bass, cum se aude la volum mai mare? Mai apar acele probleme cu "vuiet-ul" ala?

Link spre comentariu

Un boost de +15 dB pe bass inseamna o putere de 32 de ori mai mare !!! La fiecare +3dB ai nevoie de o putere dubla, ca sa nu apara distorsiuni (+3dB = de 2 ori mai mare puterea, +6dB = de 4 ori mai mare puterea, +9dB = de 8 ori mai mare puterea si tot asa). Iar distorsiunile pe bass se aud de regula mult mai greu decat cele pe medii (urechea percepe ceva mai greu pe partea de joase distorsiunile, decat pe medii-inalte), iar daca tu ajungi sa "auzi" acele distorsiuni pe bass, tre sa te gandesti ca ele sunt cu mult mai mari decat ceea ce poti tu auzi, si poti ajunge sa si arzi difuzorul. Fara acele efecte pe partea de bass, cum se aude la volum mai mare? Mai apar acele probleme cu "vuiet-ul" ala?

pai astazi am ascultat dimineata o melodie..am reusit sa ascult la maxim :speriat dar bassul nu imi place cum se aude..ori e aerul acela ori plesneste :| nu stiu cum sa explic :sparge: cand am dat la maxim am iesit afara..sa vad cum se aude ( am deschis un geam ) si afara bassul se auzea OKnu stiu ce sa fac :cry:
Link spre comentariu

Pai cred ca ai doua variante: una sa asculti fara efecte suplimentare pe bass, la volum mai mare decat de obicei, si a doua, daca bagi vreun boost pe bass, sa asculti la un volum total mult mai mic, ca sa nu apara distorsiuni. Dar nu baga boost de +15 dB, ca in cazul asta ca sa nu iti apara distorsiuni pe bass, ar trebui sa asculti la un volum de 32 de ori mai mic decat volumul maxim al sistemulu, deci iti dai seama de diferenta de putere. Gandeste-te ca la fiecare +3dB in plus se dubleaza puterea, deci daca bagi spre exemplu un boost pe bass de +3dB doar, ar trebui sa asculti cu volumul la jumatate fata de maxim, ca sa nu distorsioneze. La un boost de +6dB, ar trebui sa asculti la un sfert (1/4) din volumul maxim al sistemului. La un boost de +9dB, ar trebui sa asculti cu volumul undeva la 1/8 din puterea maxima ca sa nu apara distorsiuni... si tot asa.

Link spre comentariu

pai bassul la maxim se aude ca setarile modificate ( +15db ) cand era sistemul la 4-5 liniute..dar nu se aude CLAR CLAR..cand ma bagat vatelina am lasat in spate gol ( cand am scos placa cu radiatorul, amplificatorul si toate alea.. )..o gaura de vreo 20cm si am dat la jumate sistemu si parca se auzea tot cam asa..un fel de suflat sau vuietura ( de la boxa )

LE: am facut inca un filmulet dar de data asta cu subwooferul la maxim :nebunrau: pocnitura aia de care spuneam eu la boxa se aude perfect la minutul 2:37 :dans:

Link download: http://www.fileshare.ro/10348943164.9

Link spre comentariu

E destul de greu sa iti dai seama din video de cum se aude, sau care e problema (dupa cum pare a se auzi, par a fi distorsiuni datorate iesirii membranei difuzorului din cursa nominala, acel "xmax", sunetul nemai fiind redat corect, ci fortat peste limita difuzorului / sau distorsiuni ale amplificarii care trece peste limita de clipping, in ambele cazuri => tre sa lasi volumul mai incet). Ca idee, ai grija cu testele alea de bass, ca la volum mare poti distruge difuzorul, mai ales la frecvente foarte joase, 20-30 Hz, unde cursa membranei este foarte mare, chiar si la puteri mici. Puterea nominala a unui astfel de difuzor de regula este declarata pentru un semnal de test ceva mai ridicat (frecvente peste 40 Hz din cate stiu), tocmai pentru ca daca ar face testul la frecvente mai mici (20-30 Hz), din cauza iesirii rapide din campul magnetic al bobinei difuzorului, puterea declarata ar fi mult mai mica (poate de 3-4 ori mai mica decat cea nominala). Si sunt teste de bass care baga sinusoide la frecvente foarte joase (precum celor specificate, sau chiar mai jos), care scot rapid membrana difuzorului din campul magnetic, chiar si la puteri mult mai mici decat cea nominala (declarata de sistem), lucru care in timp poate duce la distrugerea mecanica a difuzorului (desprinderea membranei de sasiu, ruperea acesteia, descentrari etc.).

Link spre comentariu

De regula nu prea se poate inlocui un difuzor cu un altul, pentru ca nu va mai suna la fel in aceeasi incinta, iar in unele cazuri nici nu va functiona corect (daca frecventa de acordaj a incintei e sub cea de rezonanta proprie a difuzorului de exemplu). (incinta se construieste functie de parametrii fiecarui difuzor in parte, de frecventa de rezonanta fs a difuzorului in aer liber, de Qts, de EBP, si alti parametri). Daca insa la tine ai distorsiuni din cauza amplificatorului, la volum mai mare, degeaba schimbi difuzorul cu oricare altul de orice putere, ca tot va distorsiona la volum mai ridicat, tocmai din cauza ca nu difuzorul e de vina, ci amplificatorul. In mod normal, e bine sa asculti avand un head-room de macar 3 dB, adica cam la jumatate din puterea maxima disponibila, pentru a nu aparea distorsiuni la pasaje muzicale mai accentuate (dinamica mai mare).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări