fenddder Postat Septembrie 10, 2010 Partajează Postat Septembrie 10, 2010 salutare tuturorvreau sa imi construiesc un nivelmetru pentru benzina dintr-un rezervor folosind un lm3914 care sa citeasca valoarea sondei care am masurat-o ca avand 91.2 ohmi rezistenta in momentul cand este gol rezervorul si 4,7 ohmi cand el este plin.este un sistem de control in tensiune iar dupa niste calcule am descoperit ca atunci cand rezervorul este plin iar sonda este alimentata la 12 volti tensiunea de iesire (cand rezervorul este plin) este de 11.8 v iar cand rezervorul este gol golut numai 0,7vcine ma poate ajuta sa construiesc acest montaj.mentionez ca sunt incepator. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Septembrie 10, 2010 Partajează Postat Septembrie 10, 2010 Cauta o schema de VUmetru cu indicatie liniara.VUmetru masoara o tensiune. Tie iti trebuie sa masori o tensiune....aia e! Link spre comentariu
fenddder Postat Septembrie 10, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 10, 2010 am realizat o schema pentru acest proiect..rog pe cineva priceput sa verifice corectitudinea..lm3914 este setat , in schema sa ofere 16ma fiecarui led iar regulatorul este montat pentru a prelua din disiparea circuitului integrat (ledurile functioneaza la 5 volti)deci e corect:-?:-S Link spre comentariu
yo9hnf Postat Septembrie 11, 2010 Partajează Postat Septembrie 11, 2010 Mi-a luat cateva ore (circa 0.01) ...dar am gasit o schema buna. Greu....greu de tot... Link spre comentariu
fenddder Postat Septembrie 11, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 11, 2010 domnule.eu am nevoie de o setare la acest integrat ca el sa imi aprinda cele 10 leduri in functie de nivelul benzinei..analogie simpla:rezervor gol, tensiunea la pinul signal al integratului este de 1vla rezervorul pe jumatate este de 6vla rezervorul full 12 vdeci am nevoie ca primul led sa lumineze atunci cand tensiunea de 1v este aplicata la pinul signal si sa creasca pana ajunge la tensiunea pt rezervorul full si anume 12 vschema pe care mi-ai dat-o nu afiseaza decat intre 8-13(parca),,,deci nu e buna..rog un electronist sa arunce o privire la schema facuta de minemultumesc Link spre comentariu
yo9hnf Postat Septembrie 13, 2010 Partajează Postat Septembrie 13, 2010 Realizeaza practic (fizic) un montaj cu LM3914 dupa ce schema vrei tu. Pune-i pe intrare un potentiometru de 10-100Kohmi, si da-i 12V, prin acest potentiometru, la intrare.Vezi cum se aprind ledurile? Dai de potentiometru pana le ai pe toate aprinse. Asa afli ce divizo iti trebuie la intrare pentru ca la 12V aplicati, sa ai toate ledurile aprinse.Verifica pe urma cu tensiuni mai mici, pana aproape de 0V. Link spre comentariu
marinescug Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 Caracteristica de linearitate tensiune traductor nivel real ai cum sa o verifici ? Altfel indicatia poate fi doar orientativa.Nu strica alimentarea separata a traductorului cu o tensiuen stabilizata, asta ca sa nu-ti clipoceasca LED-urile. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 rog un electronist sa arunce o privire la schema facuta de mineIn schema propusa de tine, cum vrei sa conectezi in circuit traductorul din rezervor? Daca este original, este o simpla rezistenta variabila conectata cu un capat la masa. Link spre comentariu
emilberculescu Postat Septembrie 20, 2010 Partajează Postat Septembrie 20, 2010 NU FOLOSI TRADUCTORUL CA PE O SURSA DE TENSIUNE :Ce ai masurat tu in tensiune ( 11.8V respectiv 0.7V ) este tensiunea de contact a semireglabilului din rezervor sau ca sa intelegi mai usor este contactul pentru becul de la bord , altfel spus acolo ori ai minus (0.7V) ori plus (11.8V) , cand este rezervorul jumatate nu o sa ai niciodata 6V , as ca ori nu ai nici un led aprins ori se aprind toate cand ai rezervorul gol.Poti folosi orice schema cu LM3914 ( numai acesta deoarece are indicatie liniara fata de 3915 sau 3916 )Cauti pe google la imagini LM3914 si iti alegi ce schema iti convine ( 0-5v sau 1.25-3v ) ori poti sa alegi din datasheet ti-l atasez mai jos.Apoi folosesti traductorul ca pe o rezistenta variabila intr-un divizor de tensiune :image001.gifPe U1 ai intrarea si pe U2 iesirea ( intrarea lui 3914 ) rezistenta traductorului este rezistenta spre masa daca vrei sa se aprinda toate ledurile cand ai rezervorul plin .In functie de schema aleasa calculezi pe R1 cu formula din 002.Poti folosi si divizor cu doua rezistente ca in schema si rezistenta de la rezervor in paralel cu R2 daca alegi de exemplu o schema cu intrare mica in tensiune (0-1.25V) Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 20, 2010 Partajează Postat Septembrie 20, 2010 folosesti traductorul ca pe o rezistenta variabila intr-un divizor de tensiune Aceasta este solutia problemei.Un semireglabil intre pinul 4 si masa (la LM3914) va rezolva ajustarea punctului de aprindere al primului LED, iar unul montat intre pinul 8 si masa va permite reglarea punctului de aprindere al ultimului LED (conectind traductorul asa cum precizeaza emilberculescu, cu un capat la masa, poti regla aprinderea ultimului LED prin modificarea valorii rezistorului inseriat cu traductorul, pinul 8 fiind conectat la masa). Pentru a sti cum sa folosesti cit mai bine acest integrat, este suficient sa studiezi datasheetul si sa cunosti rolul fiecarui pin si modul de functionare. Link spre comentariu
fenddder Postat Octombrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 9, 2010 am incercat schema pe care am desenat-o eu si nu functioneaza deloc.toate ledurile stau aprinse iar l-a un moment dat integratul a trecut pe modulul dot in loc de bar, asa cum l-am setat..oare s-a defectat? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum