Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire bobina

Vizitator Pantea Corneliu

Postări Recomandate

Vizitator Pantea Corneliu

Pot sa inlocuiesc bobina din oscilator cu un tranzistor si un condensator?Am vazut cateva inlocuirii dar nu sunt sigur ca functioneaza deorece planuiesc sa inlocuiesc complet bobina. Am avut proble cu bobinele din oscilatoare, intotdeauna e prea mica sau prea mare si in acelasi timp rezolv si modularea in frecventa.Condensatorul cred ca se pune intre baza si emitor ,iar emitorul si colectorul devin terminalele bobinei.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• high_voltage_tm

3

• cirip

2

• junior

1

• mișa

1

Top autori în acest subiect

Ca să nu mai deschid alt topic, întreb tot aici: se poate înlocui o bobina fără miez (air-cored) cu una pe miez de ferită?

Nu-mi place să fac bobine... e complicat, durează mult, n-am sârmă și nici suport pe care să înfășor - cel mai simplu ar fi să iau una de la magazin, pe inel de ferită (un mare avantaj e și dimensiunea mult mai mică).

Bobinele, că defapt sunt trei (2 de 1mH + 1 de 220μH), vreau să le folosesc la un desulfator - cel din link. Deci are ceva dacă schimb bobinele alea pe aer? La cele pe ferită fie oare problemă cu saturarea miezului, trebuie să aibă întrefier sau să fie dintr-un anume material? :nas:

Mk.3 Lead-Acid Battery Zapper & Desulphator

Link spre comentariu

Pentru high_voltage_tm,"Desulfatorul" ala este pierdere de vreme. In baterie nu intra decat curentul de la incarcator. Nu intra nici macar 1uA de la asa zisul "I pulse", pentru simplul motiv ca pulsul acela nu exista. Figura 2© de la pagina 28 este incorecta. Curentul rezultat ca urmare a acumularii de energie in bobina circula numai in bucla formata de L1, L2 si D3. Parerea mea este sa nu iti pierzi timpul.Nu mai vorbesc despre procedeul chimic, a carui validitate nu ma pricep sa o apreciez, dar dpdv electric schema nu este valida. Frumos prezentata, da, dar hartia suporta orice :)Cirip

Link spre comentariu

Curentul rezultat ca urmare a acumularii de energie in bobina circula numai in bucla formata de L1, L2 si D3.

Deci la momentul C L1 "descarca" energia pe L2... si mai departe? Dece nu ar trece pulsul in baterie - are rezistenta interna mai mare decat impedanta acelei bucle L1/L2/D3?

Si in timpul procesului de desulfatare nu e nevoie ca incarcatorul sa fie conecat.

Nu pricep dece nu e functionala schema :cry: ... daca vrei, detaliaza putin ca mie-mi scapa.

Link spre comentariu

Cee ce scapa prezentarii este ca prin L2 curentul nu scade niciodata la zero. Nu are cum. M-am uitat mai cu atentie la figura 2(b) si e si aia gresita. Desi la inceput apare o componenta alternativa prin condensator, in final aceasta tinde la zero si apare un curent continuu cu un mic riplu, care circula prin ambele bobine si se inchide prin dioda. Dupa trecerea regimului tranzitoriu, curentii prin L1 si L2 sunt egali, ceea ce determina, conform TK in curent, un curent nul prin condensator. De fapt condul nu lasa oricum circulatia crt continuu. Circulatia curentului prin bara de 12V este in permanenta de la baterie spre circuit, niciodata spre baterie. Pulsurile spre baterie nu apar niciodata, fapt confirmat si de simularea in spice a ansamblului.

Link spre comentariu

Pentru high_voltage_tm,"Desulfatorul" ala este pierdere de vreme. In baterie nu intra decat curentul de la incarcator. Nu intra nici macar 1uA de la asa zisul "I pulse", pentru simplul motiv ca pulsul acela nu exista. Figura 2© de la pagina 28 este incorecta. Curentul rezultat ca urmare a acumularii de energie in bobina circula numai in bucla formata de L1, L2 si D3. Parerea mea este sa nu iti pierzi timpul.Nu mai vorbesc despre procedeul chimic, a carui validitate nu ma pricep sa o apreciez, dar dpdv electric schema nu este valida. Frumos prezentata, da, dar hartia suporta orice :)Cirip

Corect! Desulfatorul asta, la fel ca orice desulfator e o mare duma! Astea sunt scheme si principii pentru fraieri.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări