Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Citeva intrebari despre constructia incintelor (lemnarie...)

Vizitator codebutcher

Postări Recomandate

Vizitator codebutcher

1. N-am auzit niciodata de suruburi Ericson (ce sa-i faci, sint doar un fel de softist).2. Peste tot pe unde se vorbeste de constructia incintelor pe net, se mentioneaza "clamps". Din cite am reusit sa-mi dau seama e vorba de niste tije cu clesti mobili pentru stringere pe perioada uscarii cleiului. Sincer, nu-mi imaginez cum as putea fixa cu precizie placile fara asa ceva. Pe la noi se gasesc?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 65
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

7

• Mircea Bartic

3

• titro

2

• mosfet

1

Top autori în acest subiect

1. N-am auzit niciodata de suruburi Ericson (ce sa-i faci, sint doar un fel de softist).

nici io nu auzisem pana nu am vazut, sunt niste holsuruburi care au o parte filetata destul de lunga, apoi o parte mai brosa si in cap e loc pentru imbus

2. Peste tot pe unde se vorbeste de constructia incintelor pe net, se mentioneaza "clamps". Din cite am reusit sa-mi dau seama e vorba de niste tije cu clesti mobili pentru stringere pe perioada uscarii cleiului. Sincer, nu-mi imaginez cum as putea fixa cu precizie placile fara asa ceva. Pe la noi se gasesc?

daca prinzi materialul cu holsuruburile alea nu mai ai nevoie de asa cevase gasesc, sunt un fel de menghine, da' pe lungime mare
Link spre comentariu
Vizitator berti

Fratilor !!! stati ca incurcati lucrurile..

Surubul Ericson e una...iar holzsurubul pentru cuplare de care zice Niq-ro e alta mancare de peste!

Sistemul Ericson e un sistem de imbinare demontabil folosit pentru mobila de mari dimensiuni care nu se poate baga in casa sau nu-i rentabila la transport. La acest tip de imbinare nu se foloseste clei si se poate demonta de cate ori vreti. Sistemul respectiv se intalneste des la produsele IKEA.

Cam asa arata o imbinare cu sistem Ericson

Posted Image

Iar suruburile de cuplare de care zice Niq_ro sunt folosite pentru mobila nedemontabila din PAL (unii mici "meseriasi" le folosesc pe post de demontabile, dar nu-s recomandate). La acest tip de imbinare se foloseste clei. Asa arata o imbinare cu surub de cuplare cu cap pentru "imbus".

Posted Image

daca mai aveti nelamuriri in domeniul lemnului "just ask" ca nu degeaba am facut 5 ani de facultate 8)

Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

daca prinzi materialul cu holsuruburile alea nu mai ai nevoie de asa cevase gasesc, sunt un fel de menghine, da' pe lungime mare

Hm... si cum fac ca sa dau gaurile pentru suruburi cu precizie? Nu trebuie sa tina ceva lemnul cind dau gaurile? Mie nu mi se pare nimic mai urit decit niste placi care sa nu fie fixate ca lumea una de alta (sa nu se suprapuna la margini, etc, stiti voi ce vreau sa zic). Daca as sti ca asa ies, mai bine nu le fac.
Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

- am lucrat numai in echipa :wink:

A, deci placile nu le tinea "ceva", ci "cineva". Inteleg. La mine problema e ca multi dintre amici fiind calculatoristi inraiti, intorc capul cu scirba cind aud de asa ceva. Sa vad daca pot sa fac rost de 3-4 care sa mi le tina cind le asamblez. Probabil ca o sa ma intrebe daca nu exista vreun program care face treaba asta :d
Link spre comentariu
Vizitator berti

Codebutcher... tu vrei sa lucrezi ca si in reclama cu lichioru Unirea? Adica unu sa lucreze si restu sa dea sfaturi "utile"! :d Mai mult de 2 oameni n-au ce lucra (asta te include si pe tine)... mobila din PAL in micile ateliere de p-aici se face in doi. Hai sa-ti dau niste sfaturi, pentru a-ti usura munca:- in primul rand ai putea sa-ti confectionezi niste sabloane din deseurile ce-ti raman dupa formatizare. Sabloanele astea le faci in asa fel incat sa-ti tina placile la un unghi de 90°... cu sabloanele astea elimini un om. acum iti mai trebe unu care sa le tina in sablon, iar tu dai gaurile, pui cleiu si bagi suruburile...- Pentru a obtine o imbinare rectilinie (sa nu fie stramba) poti bate niste mici cuie in cantul placii, pe care dupa ce le-ai batut le tai cu un cleste astfel incat sa-ti ramana vreo 2-3 mm iesite din placa (ideal e sa folosesti cuie cat mai subtiri) avand aceste ghidaje, pui clei (aracet) si placa cealalta peste, o pozitonezi cum iti place, si o lovesti cu un ciocan de cauciuc astfel incat cuiele sa intre in ea. Acum cele doua placi nu se mai pot deplasa in timpul gaurii. Cuiele pot sa ramana, fiindca nu se vad.- mai sunt si alte solutii, acum pe moment astea mi-au venit im minte...

Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

Se pot bate cuie in MDF? Din cite am inteles, nu numai ca e tare, dar face urit la "percutare". Evident, vorbind din auzite/citite, e posibil sa zic timpenii.Oricum, cred ca o sa aflu miine probabil, azi am venit tirziu la serviciu si n-am avut cind sa ma duc la depozit sa comand MDF-ul si taierea.

Link spre comentariu
Vizitator berti

Cuiele se pot bate in orice... daca ai suficienta forta :mrgreen: Eu ziceam de cuie mici (subtiri si scurte, Lmax=25mm, gmax=2mm).In cantul MDF-ului poti sa bati linistit cuie fiindca stratul din mijloc este mult mai "afanat" decat cel de suprafata. Mi-am mai amintit de-o varianta, cea "industriala", gauresti placile inainte de asamblare... dar aici ai nevoie de-o precizie foarte buna. Placile gaurite n-ai cum sa le montezi stramb, trebuie sa pui doar clei si sa bagi suruburile...

Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

Tocmai vin de la depozit. Cum banuiam, e o problema cu precizia la taiere. Dar macar le taie pe loc, si pot sa-i instruiesc astfel incit sa iasa de aceeasi latime placile de pa fetele opuse (sa taie o fisie lunga si dupa aia s-o faca "felii"). Un ultim amanunt, ca sa nu ma fac de ris (nu rideti va rog :d): MDF-ul nefinisat se cheama nelaminat, da? Adica fara imitaia aia de furnir (sau cum naiba sa-i zic, va prindeti voi), asta inteleg eu prin nefinisat.

Link spre comentariu
Vizitator berti

MDF-ul nefinisat se cheama MDF... :wink:

MDF laminat nu exista... MDF se face prin presare intre platane.

Tu incurci cuvantul "laminat" cu "melaminat"

Melamina e o placa de aprox 1 mm grosime deobicei alba. Mobila de bucatarie(aia alba) de pe vremea lu Ceasca era facuta din PAL melaminat. PAL melaminat e mult mai rezistent la actiuni mecanice decat PAL caserat... in consecinta e si mai scump.

Acum se foloseste PAL respectiv MDF caserat (o folie subtire pe care se tiparesc diferite desene funir, marmura, etc..)

S-ar putea sa ai surprize in "teren" cu denumirile... mici "meseriasi" cam incurca lucururile.

Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

OK, am inteles, ce sa-i faci, cum ziceam, sint un biet softist. In citeva minute plec sa-mi iau MDF-ul taiat. Revin cu impresii :d A, era sa uit, multumesc pentru lamuriri, mi-au ajutat.edit: MDF-ul e brut, fara nici o folie sau din astea, l-am vazut.

Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

Ultimele noutati: MDF-ul (taiat) e la mine acasa. Prima concluzie: propun un nou sport: caratul MDF-ului :d Sfinte Dumnezeule cit de greu e :!: De-abia acum incep sa-mi fac o idee cit de proaste trebuie sa fie boxele din PAL de 1.5 cm... Si cind ma gindesc ca nu-s ce taran (de fapt stiu dar nu fac public) incerca sa ma convinga ca e totuna... Cum sa fie, numai cit de greu e, plus ca daca mai luam in calcul golurile din PAL, nu mai are sens nici o discutie.Mai departe... N-au fost probleme cu precizia la taiere, placile au iesit perfecte ca dimensiuni. Pe ala de la taiere de-abia l-am convins sa mi-l taie, initial a zis ca sub nici o forma nu lucreaza MDF. In fine, s-a induplecat sa puna lama pt MDF (m-a si costat oleaca). Dar n-a putut sa decupeze gaurile, sau n-a avut chef, ce mai conteaza. Zicea ca trebuie nu-s ce burghiu special. Hm... eu credeam ca se poate si cu fierastraul electric (daca se cheama asa, repet, nu rideti de un biet calculatorist).Acum ajungem la o alta problema. Vreau sa-mi pun difuzoarele "scufundate" (sau cum naiba s-ar traduce "flush mounted?"). Adica sa-mi "sape" in jurul gaurii citiva milimetri astfel incit rama difuzorului sa fie la nivelul placii. Oare se chinuie vreunul sa faca asa ceva? Daca exista in Iasul asta sculele necesare, incep sa cred ca MDF-ul e spaima lemnarului, si nu lucreaaza nimeni.Mai departe. Vreau sa-mi rorunjesc muchiile verticale, eventual si celelalte, in fata, sau macar sa le tesesc. Din nou: se poate in MDF? (sau ziceam si mai sus de asta?)OK, destule intrebari pt un singur post, continui dupa ce ma lamuriti cu astea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări