Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Citeva intrebari despre constructia incintelor (lemnarie...)

Vizitator codebutcher

Postări Recomandate

Vizitator codebutcher

Am niste intrebari pt cei cu oarecare experienta practica in constructia incintelor. Am fost ieri prin oras pe la magazine care fac mobila la comanda, depozite de PAL/MDF, etc. Si am tras citeva concluzii.1. Dupa capul unora, MDF-ul nu este facut pt prelucrare, ci pt foc sau stiu eu ce. Toate exemplele de boxe DIY pe care le-am vazut pe net erau facute din MDF de 19 mm, taiat, decupat, furniruit, etc. Se pare ca aici prelucrari de genul asta sint extrem de dificile, cerind scule rare si "skill-uri" deosebite.Am gasit totusi MDF de 16 cu posibilitate de decupare! Acum intreb, e ok pt o incinta de cca 1mx20cmx20cm grosimea asta? Sau o sa vibreze lemnul in draci?2. Mi s-a spus ca la o suprafata asa de mica nu se chinuie nimeni sa furniruiasca. Reamintind ca nu am talente de timplar, intreb: cit de greu e sa mi le furniruiesc singur?Ii rog pe cei priceputi sa ma lamureasca. Alte eventuale intrebari pot aparea pe parcurs :d

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 65
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

7

• Mircea Bartic

3

• titro

2

• mosfet

1

Top autori în acest subiect

Vizitator berti

La prima intrebare ii las pe aia cu experienta in facutu boxelor sa-ti raspunda, iar la cea de-a doua iti raspund eu.La noi in firma se funiruiau bucati si de 30cmx10cm fara probleme...probabil n-au oamenii chef de lucru. Manual se poate furniruii dar iti trebe ceva scule de mana gen strangatoare cu surub, bucati sanatoase de lemn si vreo 2 placi de PAL pe care sa le folosesti pe post de platane.Mai intai trebuie formata suprafata de furnir, presupunand ca deja ai furniru, iei un pachet il tai la lungimea care ai nevoie dupa care trebuie sa indrepti lateralele.Operatia de indreptare poti s-o faci cu caterul (in fabrica se face cu ghilotina), dupa ce ai reusit sa indrepti laterelale, asezi foile de furnir una langa alata pana obtii o suprafata mai mare decat cea a placii care urmeaza sa fie furniruita. In mod normal foile se imbina intre ele cu hartie gumata sau fir fuzibil, neavand asa ceva poti sa folosesti schotch. Repeti operatia si pentru furnirul de dos (asta poate fi cu defecte fiindca nu se vede). E obligatoriu sa funiruiesti placile pe amebele fete, fiindca datorita coeficientilor de contragere/umflare diferiti panourile se vor curba de la umiditatea din aer daca sunt furniruite pe o singura fata.Acum trebuie sa ai doua bucati mari de furnir si un panou de MDF... in fabrica astea se lipesc cu Urelit la cald intr-o presa cu platane incalzite la 85-90°, dar tu n-ai nimic din astea... poti sa folosesti pentru incleiere prenandez, pe care-l ungi uniform pe toata suprafata, il lasi a se zvante, asezi furniru peste MDF si il strangi intre cele 2 bucati de PAL cu ajutorul strangatoarelor de care ziceam.....sa speram ca schotchu' a ramas pe partea vizibila si nu pe cea incleiata... Dupa uscare panoul trebuie formatizat, pentru a elimina surplusul de funir de pe margini, dupa care trebuie slefuit pentru a elimina schotch-ul si neregularitatile funirului...Mai trebuie sa aplici furnirul pe cant-uri... acum nu mai am timp sa descriu si operatia asta... dar daca chiar te apuci de treaba iti voi explica.

Link spre comentariu
Vizitator Vasile

La prima intrebare raspund eu :wink: Pune MDF macar de 18mm grosime sau PAL de 20-22mm grosime.Boxa nefiind asa mare poti sa pui si de 16 dar sa pui neaparat in interiorul boxei si niste intarituri, sa zicem 3 ar fi deajuns.

Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

Am gasit MDF de 18! Asta ramine. Acum, mai e o problema... Mi-l taie cei de la depozit, taieturile astea sint de o precizie rezonabila? Sau o sa-mi iasa incintele cu sectiune trapezoidala? :d Adica "opriti-ma pina nu fac o prostie".Cit despre furniruire, voi incerca sa pun in practica sfaturile. In caz ca nu gasesc un "mesereas" care sa-mi inspire incredere.

Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

indicat e sa le desenezi exact pe hartie dimensiunile, tii cont ca panza lor "papa" 5mm din material :wink: .. de obicei, taie f. bine si la dimensiuni exacte :)

Evident, ma duc la ei cu niste planuri facute in AutoCAD. Serios, au ajutat la ceva laboratoarele alea din anul I :DDar, am citit pe diyaudio.com ca deobicei e o problema cu taieturile facute de astia. Mai exact, trebuie sa le desenezi exact cum sa taie in coala. Adica, trebuie sa-i instructezi sa taie placile de aceeasi latime odata, intr-o singura fisie, dupa aia in bucati mai mici, nu stiu daca am reusit sa explic suficient de bine. Altfel o sa am o minunata incinta cu sectiune trapezoidala, si o superba asimetrie intre cele doua incinte. Voi aveti ceva experiente cu din astea?
Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

frate'miu a lucrat 2 ani la o tamplarie si nu au avut niciodata probleme de taiere, doar cand dadeau ei dimensiunile gresite :oops:

Unul pe diyaudio.com zicea ca la "lumber yard" i-au spus ca erorile sint pina la o optime de tol (deci peste 3 mm...) Bine, e adevarat si ca in USA n-au tehnologia de la noi, amaritii...Avind in vedere ca incintele mele o sa aiba cca 20x20 cm sectiunea, ar fi cam naspa placa din fata de 17, si aia din spate de 23...
Link spre comentariu

or avea ei masinarii da' daca meseriasul nu stie sa masoare.. daca te pui pe treaba sa bagi in serie (soi mica) mobilasau boxe ia-ti un abric, cum sunt cele de la Metro si iti faci singurel :wink:

Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

or avea ei masinarii da' daca meseriasul nu stie sa masoare.. daca te pui pe treaba sa bagi in serie (soi mica) mobilasau boxe ia-ti un abric, cum sunt cele de la Metro si iti faci singurel :wink:

Sincer, ma gindesc la asa ceva de citeva zile. Nu cred ca o sa ajung la productie de serie, dar nu strica la casa omului asa o jucarie. Cit costa ceva acceptabil? Daca threadul a luat-o razna, putem sa continuam pe privat.
Link spre comentariu
Vizitator codebutcher

tin minte ca era vreo 2,5 milcred ca-i un subiect interesant si merita discutat

OK, pai daca tot sintem la acest subiect, cam care ar fi sculele minime necesare pt constructia unor incinte care sa NU arate ca si cum ar fi facute in atelierul de timpalrie al lui bunelu'?
Link spre comentariu

pentru boxe ar cam trebui asa: - abric (cazul ideal)- bormasina (ideal 3 :shock: una sa dai gaura pentru holsuruburile Ericson, una sa dai gaura d epatrundere a partii mai groase a holsurubului si un ade infiletat)- fier de calcat (pentru lipirea la cald a "cantului")- "macanici" adica pendular (ferastrau electric cu panza)- slefuitor mecanic (ideal)

Link spre comentariu
Vizitator seryfull

daca nu va suparati!!!Aveti idee cum se prind difuzoarele in incinta? ( cu membrana pe dinafara sau pe dinautru) exista vreo diferenta daca o pun pe dinautru??Multumesc!!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări