Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6P14P-SE stabilirea Ra in mod grafic


Vizitator

Postări Recomandate

In cazul unui etaj final cu 6p14p-SE conform diagramei de putere maxima disipata la anod (12w) alimentat cu Ua=280V constatam ca Ia0 este de 12W:280V=0,04285mA aprox. 42mA ,-asadar pentru o modulatie completa acest curent anodic va atinge in regim dinamic un maxim de 84mA si respectiv un minim de 0mA(pentru o modulatie a curentului anodic sinus si nelimitata pe nici unul din sensuri crestere/descrestere curent anodic).

Asa cum se vede in figura am mai trasat o curba suplimentara pentru tensiunea de grila1 la -0,5V(cu albastru si dreapta de sarcina cu verde) ,constatam urmatoarele conform figuri ca in regim dinamic atunci cind curentul anodic variaza de la 42mA(Ia0) la 84mA tensiunea la anod variaza de la 280V la 40V(toate acestea pentru semialternanta pozitiva a semnalului de atac pe grila comanda),practic ca sa producem aceasta variatie observam ca tensiunea negativa pe grila ajunge la -0,5V(asadar se pastreaza clasaA) practic variatia -Ug1 se face de la -6,8V la -0,5V cea ce inseamna ca avem nevoie pe semialternata pozitiva de atac grila1 de un virf al tensiuni de atac de 6,8-0,5=6,3V pozitiv(la fel/simetric si pe semialternanta negativa a tensiuni de atac grila1=-6,3V virf) rezulta ca tensiunea de atac pentru modulatie maxima Ia(curent anodic) va fi de 12,6Vvv virf la virf care inseamna efectiv (12,6:2)x0,707=aprox.4,45Vef(luind in calcul un semnal de atac-sinus)

Sa vedem acum ce Ra trebuie sa avem pentu aceasta situatie daca privim atent observam ca in situatia cind curentul a variat de la 42mA la 84mA tensiunea in anodul tubului a scazut de la 280V la 40V ,practic pentru un virf de variatie de 42mA avem nevoie de o sarcina optima de (280-40)/(0,084-0,042)=240/0,042=5714 ohmi,-acesta fiind Ra=5k7 optim.

De ce optim ?!, pentru ca daca Ra ar fi mai mare nu mai putem obtine variatia maxima simetrica a Ia0 ,iar daca Ra ar fi mai mic nu am mai obtinem variatia maxima a tensiuni in anod pentru Ia0 dat(practic nu mai obtinem puterea maxima utila la anod),sau si mai rau avem ocazia sa depasim puterea disipata maxima la anod in regim dinamic.

In concluzie pentru Ua=280V(6p14p-SE) Ra optim este de 5700 ohmi.

Pentru acest Ra in regim dinamic avem o putere utila la anod(primar trafo-out) de Pw0=Ra x(curent efectiv modulat la anod la patrat)=Ra x (84/2/1,41)(84/2/1,41)=Ra x (0,02979 x 0,02979)=aproximatiw 5W aceasta putere utila fiind la anod desigur in sarcina(secundar trafo-out) va fi ceva mai mica.

__Sau daca vreti ceva simplificat dar precis pentru determinare Ra in cazul SE functie de Ua si Ia0 ar fi Ra=0,86 x (Ua/Ia0),cazul de fata Ra=0,86(280:0,042)= 5733 ohmi aproximativ Ra=5k7.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • feri.visky

    4

  • blue

    3

  • iulidan2

    3

  • Kosmin

    2

Top autori în acest subiect

Poate ca dreapta de sarcina ar trebui scazuta usor ca sa nu atinga puterea maxima disipata , oricum excelenta expunere, in mod sigur multi vor intelege mai usor importanta Ra corecte a unui transformator

Link spre comentariu

Foarte interesant si instructiv ce spuneti, insa daca tot ati mers pe calcule asa detaliate am si eu o propunere.Puteti estima macar aproximativ comportamentul unui amplificator realizat ca mai sus dar coroborat cu o curba tipica de variatie a impedantei de sarcina pentru un difuzor normal/real, cel putin pe domeniul frecventelor joase? Eventual un sistem tipic pe doua cai, cu filtre minimale (o bobina si un condensator). Ma gandesc la faptul ca pe frecventa de rezonanta a difuzorului de joase variatia de impedanta e semnificativa si ar putea cel putin teoretic scoate amplificatorul din regimul calculat - tweeterul nu e asa o problema. La amplifurile pe tranzistoare era in primul rand problema rezistentei la suprasarcina/supracurent, aici se pare ca apar mai multi factori...Am emis aceasta intrebare tocmai pentru a atrage atentia ca impedanta unui difuzor e mult mai neliniara decat a unei rezistente artificiale de sarcina (fie ea inductiva sau nu...). Multi uita asta...

Link spre comentariu

Variatia impendantei unui difuzor este variabila intradevar si are o curba ce se poate trasa, dar incinta impreuna cu aceste formeaza un transformator acustic care solicita din plin tuburile, este foarte greu de evitat acest fenomen , cred ca singurul lucru care poate ajuta ar fi un factor de amortizare (dumping) cit mai bun, de fapt cel mai important lucru ramine tot un Ra corect

Link spre comentariu

__Subiectul era dedicat Ra...,dar vad ca sa trecut la variatia impedantei/sarcini (difuzoare) ?! :nas: :101

Mai adaug ceva "on":

Poate ar mai fi trebuit spus ca in cazul config SE produsul Ua_k X Iao nu trebuie sa depaseasca Pda_max dar trebuie sa fie foarte apropiat sau egal cu Pda_max pentru randament apropiat de maxim/ (Ua_k=tensiune anod catod in gol/ ,Ia0=curent anodic in gol/ ,Pda_max=putere disipata maxima admisa/suportata la/de anod).Foarte usor petru un Ua dat puteti determina Ia0 cunoscind Pda_max...,si de aici Ra_optim (folosind formula simplificata pentru SE dar sigura Ra=0,86 x (Ua/Ia0) , unde 0,86 este constanta valderama :rade: pentru calcul Ra ).

 

__Si un exemplu-ca sa fim mai usor "intelesi" ,presupun GU50-SE Ua=400V si Pda_max= 40W ce rezulta ?!, conform celor spuse de mine in cadrul aceatui subiect pina acum, Ia0=40/400=0,1 100mA ,acum Ra=0,86 X (400/0,1)=3440 ohmi aprox Ra=3k4 sau 3k5 (aveam mai demult o discutie cu un distins domn-feri.visky pe forum , in care recomandam acest Ra pentru GU50-SE) ,astfel se constata o putere utila la anod Pw0= 3400 x(0,1 x0,707) x (0,1 x0,707)=aprox. 17W , utila si posibila in sarcina secundar trafo_out cca 10W-14W functie de randament trafo-out.

Si uite asa plecind doar de la doua elemente Ua si Pda_max se poate determina reginul etajului final SE(in special Ra )...,(aviz amatorilor de "calcule"-puneti mina pe "pixuri sau creioane" si vedeti cum "stati" :ras: la SE_ul vostru...,-mai simplu de atit nu se poate !,mai complicat DA, se poate ! ).

Link spre comentariu

Excelent exemplul cu GU 50, pentru ca la o putere medie estimata la 12 W, chiar se merita efortul de a face un SE.Putin ajutor pentru o schema recomandata, ar fi de mare ajutor, pentru a trece la realizarea practica.

Link spre comentariu

Inepuizabilul walderama impinge posibilitatile tuburilor la maximum posibil... si asta e bine... si nu asa pe vorbe ci bine documentat... si asta e si mai bine... Subiectul la care s-a facut referire se gaseste aici viewtopic.php?f=28&t=47791&start=150 si asa am demonstrat ca subiectul (pamantul)... e rotund.P.S. Ua=400 v are cel putin o limitare cu schema clasica: se depaseste Ug2=250 v!

Link spre comentariu

...P.S. Ua=400 v are cel putin o limitare cu schema clasica: se depaseste Ug2=250 v!

Aveti perfecta dreptate..., dar pentru G2 se subintelege se "aplica" ce trebuie...(orice schema clasica-care se respecta cu GU50 si are Ua mai mare de 300V/ va folosi un Ug2 de asa natura incit sa nu se depaseasca puterea maxima disipata/permisa g2 chiar atunci cind avem maxim de putere la iesire in sarcina ,recomand Ug2=270-280V pentru G2/GU50 ,G2 conectata la Ug2 prin 820Ω-1KΩ/2-3W cind Ua=400V).
Link spre comentariu

.Si cind Ua=400v la o conexiune pseudotrioda ce se intipla ? Eu cunosc raspunsul, dar Ug2>250v...

Si , nu poate fi facut public raspunsul ?!

Ce intelegeti prin conexiune pseudotrioda ?

....................................................................................................................................................................

Valoare este corecta pentru ca la UG2=300 v, GU-50 trece in regim de ... artificii...

Aa..., sau facut ceva experimente inseamna ?...(cu GU50 si UG2=300..., negativare g1 fixa cumva GU50-SE ?! ,cam dificila negativarea asta fixa in SE !=nu se poate lucra cu tubul GU50-SE decit "LESINAT"/= putere mica in sarcina la iesire si daca si Ra este mic= "numai bine"=se va obtine ceva mai mult decit cu EL84...).

GU50-SE este capabil de 12W sinus NE_limitati in sarcina(secundar trafo-out) daca_i dam ce "trebuie",urmatorul meu amplificator de auditie(si cu ceva pretentii) va fi cu GU50-SE.

Link spre comentariu

Pseudotrioda..... adica G2 legat la anod, de unde si consecinta ca Ug2=Ua iar daca Ua>300v rezulta ca si Ug2>300v. Interesant e cu cat ii scade puterea pt o conexiune in acest mod si ce beneficii aduce fata de modul pentoda astfel incat sa merite compromisul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări