Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Laser CNC [in constructie]

Vizitator onica_marian

Postări Recomandate

Vizitator onica_marian

Va salut! Nu stiu daca am postat tocmai bine, avand in vedere ca este o sectiune separata dedicata masinilor comandate numeric. Despre ce este vorba?! Acum o luna am inceput constructia unui cnc cu ce-am avut prin casa. Axa x provine de la o imprimanta mica Lexmark iar axa y de la un scaner. Ambele periferice functionau dar imi erau in plus. Per total mecanica este firava avand in vedere sursele lor insa cred ca o mica dioda laser nu v-a afecta cu nimic deplasarea. N-am incercat sa pun vreo freza sau altceva pt de la bun inceput am mers pe ideea de laser. Detalii despre nr de pasi/mm si altele care tin de deplasare nu va pot da pt ca testele au fost doar asa sa vad vum "trag" motoarele. Driver-ul pt motoare tot eu l-am facut si l-am bagat intr-o carcasa. Daca este interes pot detalia constructia driver-ului care este cat se poate de simpla. Pun cateva poze asa cum e acum si in scurt timp atasez zi laserul(astept un pachet cu 2 dvd-rw donate de un user tot de pe elforum; cum ajunge coletul ma apuc de treaba).

POZE AICI :dans:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• visinica

3

• nana

2

• rasputin

2

• Dan57

1

Top autori în acest subiect

O chestie interesantă, toată admiraţia pentru proiectul dvs.; felicitări.Interes eu zic că există, chiar dacă nu este şi declarat. Rugămintea mea este să intraţi în detalii.S-aveţi spor pe mai departe,şi de ce nu, la mai multe.Cu stimă,Rasputin.

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Salutare!E o idee interesanta... NU as vrea sa va tai elanul... dar laserul dintr-un CD-WR sau DVD-WR este mult mult prea firav pentru a putea grava superficial vreun material...Pentru teste, zilele urmatoare voi pregati niste diode laser de imprimante, acelea sunt cam de 10 ori mai puternice decat laserele din CD-rom-uri, dar tot foarte firave.Eu credeam ca folositi laserele ca elemete de pozitionare cap taietor nu ca elemente de taiere in sine. :jytuiyu BAFTA!

Link spre comentariu
Vizitator onica_marian

Stiu ca sunt slabute diodele insa din cate am vazut pe youtube si pe alte forumuri baietii aia chiar puteau arde cate ceva cu astfel de diode. Acuma ca multora din ei le plac povestile si n-au reusit sa sparga decat baloane, e altceva, dar in fiecare poveste e si un sambure de adevar cum se zice. Din cate observ tot spilu sta in focalizarea razei laser. Oricum eu vreu deocamdata sa obtin niste urme vizibile de "arsura" pe niste panouri frontale (cum e cel de la cutia controller-ului ce l-ati vazut in poze sau exemplu

). Revin cat de curand cu poze si un filmulet. :dans:
Link spre comentariu

bunae buna realizare dar eu zic sa nu faci asa ceva , e foarte periculos , o mica greseala si ramaii orbam vazut multi jucandu-se cu asa veva ajungand la oftamolog cu pete la ochii ,e un lucru care ramane pe viata, daca nai conditi optime ( ochelari speciali , atelier inchis) nu face asa cevamai bine pune un mic motoras si fa pcb-uri , se poate realiza atitea de multe lucruri :speriat

Link spre comentariu
Vizitator onica_marian

Nu te ingrijora visinica, stiu eu sa-mi port de grija. Plus ca daca nu risti, nu castigi. :101 .

In ultima fraza era mai bine de zis: SE POT REALIZA ATAT DE MULTE LUCRURI. (nu mi-o lua in nume de rau) :ciuda:

Link spre comentariu
Vizitator onica_marian

Cu toate temerile cat si incurajarile...n-am reusit nimic; esec total!! :jytuiyu Diodele din cd-rw sunt mult prea slabe pt asa ceva, astazi m-am convins! Am incercat tot felu de varinte cu lentile cat si corpul acela de la laserele astea chinezesti pt copii. Ce-i drept am reusit sa focusez tot spotul lunios intr-un fascicol mic insa n-are nici o putere. Acum, intrebarea mea..: stie cineva de unde pot procura/face rost de o dioda sau un laser gata facut decent? Vreau laser pt. ca dupa cum am mai spus mi-e teama sa pun ceva de prelucrare prin aschiere.(nu-mi permite rezistenta mecanica a ansamblului) :cry:

Link spre comentariu

bunaincearca cu laserele din dvd rw alea sigur mergeam vazut ceva incercari pe youtube destul de reusitecel mai mult mia placut cind a ars pe lemn ceva litere si am vazut si ceva desene laserul din dvd-uri e albastru si altfel focalizeaza e mai tarestudiaza pe forumuri si pe youtubesuccessi cu grijatotusi recomand ochelari aia speciali :101

Link spre comentariu
Vizitator onica_marian

Am sa caut prin magazine. Stiu despre ce fel de laser spui insa majoritatea laserelor pe care le-am vazut in comert sunt de alea aurii chinezesti (lumina rosie). :jytuiyu Cu toate ca n-am cunostinte in domeniu, cred ca nu are importanta culoarea laserului ci mai degraba puterea lui.

Link spre comentariu

Nu gasesti in magazine.LASER-ele de puteri mari au regim special, nu se vand la supermarket, sunt precum armele sau drogurile, indiferent de ce vrei sa faci cu ele iti trebuie autorizatii cu regim special ca sa le obtii/folosesti/comercializezi. Tot ce poti face este sa te joci cu un laser dintr-un DVD-RW, dar aia nu inseamna putere mare.Cauta despre regimul LASER class 1, class 2, etc. si te lamuresti.Ce vrei tu sa faci se poate daca pui LASER-ul fix iar pe CNC montezi doar niste oglinzi.

Link spre comentariu

Cel mai bine cauti unlaser cu mediu solid.sau gazos activ ca cele cu semiconductor nu duc la asemenea puteri. Doi cauti un laser de vreo 200mJ pe care ar trebui sa il modulezi in impulsui de cateva ns astfel obti o energie instantanee f mare.. eu asa am facut in cadul unui laborator si am putut sa gauresc o tabla subtire neagra ca sa absoarba energia nu sa o reflecte. 2 pentru a transporta raza laser d la acest dispozitiv poti folosi o fibra optica pentru ca aceasta nu are pierderi si nuse disipa termic, insa problema la aceasta solutie este ceea a cuplajului optic al laserului la fibra! Sfatu meu ca un laser din asta costa cateva mi de euro si necesita instrumente de o mare finete!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări