Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnal 4-20 mA catre PIC

Vizitator VanHauser

Postări Recomandate

Vizitator VanHauser

Lucrez la un proiect care implica citirea unui semnal unificat 4-20 mA si trimiterea lui catre un PIC 16F877 pentru procesare. Mi-e teama insa ca solutia constructiva pentru partea de achizitie nu e chiar fiabila. pentru conversia curentului in tensiune am folosit o rezistenta de 225 ohmi 1% in paralel cu un condensator 1 uF tantal pentru amortizarea treptelor de semnal. PIC-ul masoara caderea de tensiune pe rezistenta si am un domeniu de 0,9-4,5V (cu plaja de depasire a domeniului). Am gasit pe net niste scheme alternative cu amplificatoare operationale care cica sunt mai bune si ca elimina unele neajunsuri (nu se spune care), dar nu ma pricep la asa ceva. Merita sa folosesc varianta asta?

Schemele de aici mi s-au parut cele mai de incredere (figura 4):

http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/appnote_number/270

Rog pe cineva sa ma ajute sa aleg un amplificator operational. Am inteles ca pe langa cele cu alimentare pozitiva si negativa exista si altele doar cu alimentare pozitiva. Ce alimentare le trebuie? Sunt in ceatza. Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Toate amplificatoarele operationale pot fi alimentate cu o singura tensiune. Diferenta intre cele cu o alimentare si cele cu 2 este potentialul de referinta, masa. In primul caz minusul este referinta, este pe post de masa, iar in cel de al doilea masa.Daca semnalul pe care vrei sa-l preiei nu are variatie rapida (frecventa mare) si impedanta de iesire fiind mica (225 ohmi) poti utiliza bine merci un LM324. Foarte mare atentie la realizarea cablajului. In cazul asta poate sa faca diferenta intre un montaj functional si unul pe aiurea de tot

Link spre comentariu
Vizitator VanHauser

Am gasit LM358 asemanator cu ce mi-ai recomandat tu, dar cu doua canale, mie imi trebuie doar unul. Voi realiza montajul din imaginea atasata. Am calculat totul si voi avea la iesire 4.86V pentru un semnal de 24 mA. Semnalul preluat are variatie lenta, dar pot apare trepte (conectare/deconectare cabluri). E vreo problema?Da-mi, te rog, si niste detalii despre realizarea cablajului. La ce anume sa fiu atent?

Link spre comentariu

Schema atasata este un clasic amplificator diferential. Problema lui este o rejectie de mod comun slabuta. Daca ai nevoie de o rejectie mult imbunatatita, vezi clasica schena cu 3 AO. Cablajul trebuie realizat atent in ceea ce priveste intrarile: cele 2 sarme care intra in rezistentele de 510k trebuie sa fie paralele si egal distantate fata de un fir de masa care este intre ele. Recomand un condensator de 100nF pus pe tensiunea de alimentare, lipit cat mai aproape de integrat, eventual chiar direct pe pinii integratului. Succes!

Link spre comentariu
Vizitator VanHauser

Am schimbat AO cu unul de precizie LT1013, mai scump dar se pare ca e mai performant. LM358 avea Common Mode Rejection Rate = 85 dB pentru Vcm=0V ... V+ - 1.5V si Vs=+5V, iar LT1013 are 114 dB pentru Vcm=+13.5V ... -15V si Vs=+/-15V. Alimentarea lui LT1013 o s-o fac desigur la +5V. Mai e nevoie de schema cu 3 AO? Multumesc mult pentru indicatii.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator VanHauser

Readuc la viata acest thread si ma departez si mai mult de subiectul PIC-uri. Intre timp am realizat montajul meu cu un AO, care functioneaza foarte bine cu sursa de alimentare si de semnal de laborator. Insa, cu sursa obisnuita de 24V si cu semnal de la traductor imi apar niste trepte de semnal pe iesirea din AO cu frecventa de 50 Hz de la reteaua de 220V. Ce se intampla si ce pot face? Va rog, ajutati-ma :prayer:

Link spre comentariu

Readuc la viata acest thread si ma departez si mai mult de subiectul PIC-uri. Intre timp am realizat montajul meu cu un AO, care functioneaza foarte bine cu sursa de alimentare si de semnal de laborator. Insa, cu sursa obisnuita de 24V si cu semnal de la traductor imi apar niste trepte de semnal pe iesirea din AO cu frecventa de 50 Hz de la reteaua de 220V. Ce se intampla si ce pot face? Va rog, ajutati-ma :prayer:

Filtreaza tensiunea Vcc cu electrolitici (2200 uF) cat mai aproape de pinii de alimentare al circuitului AO (si cu cate un condensator de 100nF).Ecraneaza bine montajul. Separa masa digitala de cea analogica.Si cel mai indicat e sa folosesti un filtru trece jos la intrare in AO sau in bucla de reactie.Succes !
Link spre comentariu

nu cred ca este vorba de lipsa filtrajului,revino cu detalii, traductorul este alimentat din acceasi sursa cu pic-ul?daca nu exista vreo referinta comuna? o masa, impamantare ceva?cablul de semnal e lung?ai o tensiune alternativa mare intre cela doua 'mase' ca sa ma exprim asa, parerea mea.ampliful de intrare e in configuratie diferentiala?

Link spre comentariu
Vizitator VanHauser

Tensiunea Vcc zic eu ca este filtrata, am si electrolitici si nepolarizati de 100 nf, in mai multe locuri pe placa si langa AO.In principiu, montajul arata ca in imaginea atasata. Ideea e luata din link-ul postat de mine cand am inceput acest thread.Traductorul este alimentat din alta sursa, dar ambele surse sunt pe aceeasi faza de 220V.Am incercat si cu impamantarea fiecarei surse. Posibil sa nu fi fost buna impamantarea de la priza, deoarece in mod bizar mi s-a dus totul in zero cand am impamantat! Cine stie ce isi "impamanteaza" lumea prin bloc... Ma gandesc sa impamantez (poate chiar direct la pamant) minusul semnalului, cum am marcat in imagine. Abia luni pot face ceva.Cablul de semnal are cam 1,5 m.AO e intr-adevar in configuratie diferentiala.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări