Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

provocare> schimbat neoane cu leduri

Vizitator daniel_tzo

Postări Recomandate

Vizitator daniel_tzo

Salutare forumistilor!Recunosc ca nu stapanesc foarte bine acest domeniu dar cred ca ar fi interesanta solutia alternativa de iluminat sutele de birouri ce folosesc traditionalele neoane, sau, si mai rau, becuri de 100W.Bineinteles, pe langa avantajele aduse de led, trebuie luate in calcul costurile acestei inlocuiri pe scara larga.Aveti experiente similare?Daca da, rog postati niste "lessons learned". :nas:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• 10vid

4

• Dr.L

3

• danb1974

2

• Cristiano

2

Top autori în acest subiect

Pai eu cred ca deocamdata nu e o solutie buna...Un neon are o viata comparabila cu a led-urilor(sa zicem 15.000 ore vs 30.000 ore), este mult mai ieftin, si deomcamdata mai eficient. Da, exista led-uri mai eficiente, dar costul este destul de mare. Deci, de ce ar face cineva chestia asta acum? Eu vad ca atat pe termen scurt cat si mediu costurile pt iluminatul cu leduri vs neoane sunt mai mari.

Link spre comentariu

Merita inlocuite numai acolo unde sursa de energie e limitata(bateri/acumulator) .Am inlocuit becurile din casa cu leduri si am ajuns la concluzia ca merita efectuata miscarea numai in locurile fara fereastra: la baie si pe hol.In schimb,la cabana unde sursa de curent e eoliana/solara+accu, e super ok.Pt birou,folosesc lumina combinata:neon cu lumina alb rece(alb-albastruie) si bec economic cu lumina alb cald(alb-gabuie).Deci,lumina led e scumpa,dar in aplicatii specifice e rentabila.

Link spre comentariu
Vizitator mmc2

O problema cred ca apare la evaluarea /masurarea fluxului luminos det de LED ,cred ca daca am inteles bine in engleza , datele in lumeni ale LED-urilor se refera la "half space" sa zicem un unghi de 180 grade ,In spate este intuneric nu lumineaza .Dar un bec sau un neon lumineaza sa zicem in toate directiile .Am constuit o lampa ptr filmat ( ca si proba) cu trei LED-uri de 3W ptr teste .Daca am calculat ca randamentul ar trebui sa fie de circa 8 ori mai bun decat la un halogen trebuie sa lumineze cat un bec halogen de aprox 20W .Am constatat ca nu lumineaza ca si lampa de masa cu halogen care are si un reflector argintat .Nu am mai facut experiente cu halogenul respectiv nu am incercat fara reflector cu "spatele" umbrit cu material negru ca sa nu se reflecte lumina.Dar mi-am amintit de cateva cuvnte dintr-un articol acel "half space".In consecinta randamentul de reclama este mai mic .Cel putin asa se pare ,nu am masurat fluxul ar fi prea complicat sa construiesc un aparat de masura cu un senzor plus ceva filtre ca sa nu ma pacalesc.In casa am pus "becuri" cu LED la masa mea de PC , in debara , in hol ce consuma in total numai 8 W si dau lumina suficienta ptr circulatia prin casa.Nu mai este nevoie nici sa tot sting si aprind becuri care de obicei se ard chiar la manevrarea comutatorului . Deci un fel de lumina de veghe .Ptr un corp de iluminat planuiesc sa cumpar inainte de craciun girlande de pom de iarna cu leduri (80 LED-uri la 15 RON ) .Cu ledurile de 1W dar chiar si cele de lanterna de 20mA ar mai fi o problema ,Sunt foarte luminoase si deranjeaza ochii .Punctul luminos este foarte stralucitor .Cele de pom de iarna au un plasticul ca si un fel de dispersor optic /prismatic ce difuzeaza lumina asa ca poti privi in lumina fara sa deramjeze.Din acestea vreau sa testez un corp de iluminat de vattaj mai mare .Am vazut pe alte forumuri se folosesc LED-uri de 3W dar ascunse dupa reflectoare in asafel ca sa nu primesti lumina direct ci doar reflectata de o suprafata alba.sau uni chiar au realizat o "nisa" din ipsos jur imprejur pe pareti aproape de tavan in care au montat LED-urile ce lumineaza .peretele si tavanul.

Link spre comentariu

Transformi lumeni in lux si apelezi la un fotograf/pasionat de.Sau prin alaturare cu un bec (cu filament) de 600lm;gasesti pe net la Zextar led de putere de n lumeni care se compara cu bec de m watti.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator hitune

eu am realizat asa ceva:

si chiar este ok pentru spatiile mici gen hol debara lumina masa de lucru sau birou,functioneaza de mai bine de 3 luni,acum lucrez la un alt corp de iluminat cu 500 leduri de 15000mcd alimentat de la o sursa de 12v2a.
Link spre comentariu

Exista disponibile comercial la magazinele de pe str. Maica Domnului pseudo tuburi fluorescente, care constau dintr-un tub transparent si o panglica de LED-uri. Se conecateaza direct in locul lampii, renuntand laserviciiile starterului. Balastul pleaca si el la gunoi.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 11 luni mai târziu...

LED-ul nu se apropie de CFL ca raport lumeni/RON. Adica primesti putina lumina pentru aceiasi bani.Si eu folosesc CFL-uri OSRAM de mult timp, am doua care merg de mai bine de 6 ani. Pe atunci ii zicea Osram Dulux, acum Duluxstar. Oricum, Duluxstar la 23w (1450 lm) e 14 RON.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări