Blind Postat Septembrie 7, 2010 Partajează Postat Septembrie 7, 2010 Nu mai scrie cu CAPS, nu suntem chiori! Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 7, 2010 Partajează Postat Septembrie 7, 2010 Pozele le pui de exemplu pe http://tinypic.com/ si aici dai doar link-urile catre pozele de pe http://tinypic.com/ Link spre comentariu
radusa Postat Septembrie 10, 2010 Partajează Postat Septembrie 10, 2010 @tacanel79Aceasta este schema dupa care am lucrat eu.Este un comparator foarte simplu care pe intrarea inversoare primeste o tensiune de referinta din divizorul R31/R32, iar pe intrarea neinversoare primeste o tensiune din divizorul R34/R35, care este legat direct pe iesirea sursei. Rezistenta R35 este compusa din legarea in serie a unei rez de 1k si un semireglabil (preferabil multitura) de 100ohm.Din semireglabil se regleaza cu exactitate pragul de comutare pentru 19.9V. Toate componentele sunt calculate pt tensiunea de 20V la comutare in ideea ca se foloseste un voltmetru digital de 200mV, 2V sau 20V sensibilitate.Releul RL1 va avea doua perechi de contacte cu comutare. O pereche va comuta intrarea pt virgula si a doua pereche va comuta intrarea de masura a voltmetrului pe un divizor care este legat in paralel cu iesirea sursei. Divizorul se va calcula in functie de sensibilitatea voltmetrului folosit. Rezistenta totala a divizorului este bina sa fie de cel putin 100kohm. Intrarea de minus a voltmetrului va fi permanent la -Vout si intrarea de plus va fi comutata de contactele releului pe iesirile divizorului.Tensiunea aratata de voltmetru va fi cu 2 zecimale pana in 20V si cu o zecimala pana in 200V.La folosirea unui voltmetru digital de panou ieftin, trebuie avut grija ca alimentarea lui sa se faca din alta sursa de tensiune, separata galvanic de cea a alimentatorului. R49 si LD2 sunt optionale. Eu le-am pus aici ca alimentarea ledului e mai stabila asa. Stabilizatorul 7815 se poate schimba si cu alte valori, 9V, 12V 18V, in functie de piesele avute, de tensiunea maxima a operationalului folosit si de releu. Dar in acest caz trebuie recalculate valorile divizorului R31/R32 (sau a divizorului R34/R35).Exista si scheme mai complexe, dar pt mine asta si-a facut datoria perfect. Aceasta schema poate fi folosita si pt comutarea prizelor pe trafo de alimentare in cazul cand se foloseste acest sistem (folosit de altfel foarte des in sursele de laborator profesionale), pt scaderea disipatiei pe Tz stabilizator.Sper sa-ti fie de folos. Link spre comentariu
radusa Postat Septembrie 11, 2010 Partajează Postat Septembrie 11, 2010 Nu stiu exact pe ce schema lucrezi, dar precis faci ceva gresit. Verifica in datascheet care sunt valorile rezistentelor pt 200mV si construiesti schema asa. Deci pe referinta REF HI, pin 36, reglezi 100mV. Dupa aia nu mai umbli la acele rezistente, ci schimbarea domeniului de masura se face numai prin schimbarea intrarii pe un divizor rezistiv extern de 1/100 pt 20V si 1/1000 pt 200V. Si atunci iti trebuie un singur releu cu doua perechi de contacte cu comutare. Link spre comentariu
radusa Postat Septembrie 11, 2010 Partajează Postat Septembrie 11, 2010 Pt reteaua rezistiva uite-te la poza.Poti sa alegi rezistentele in asa fel incat sa ai valoarea totala de 10M sau de 1M sau de 100k.Dar daca nu gasesti valorile astea (avand in vedere ca sunt speciale pt astfel de divizoare) poti folosi si urmatoarea configuratie, avand abateri destul de mici: 92k/8.2k/920/82/180 sau toate valorile inmultite cu zece.Dar fiind in italia s-ar putea sa gasesti valorile speciale de mai sus, sau exista si retele rezistive integrate speciale pt aparate de masura. Vezi pdf. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum