Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum afli puterea unui transformator ?


Vizitator LAdy

Postări Recomandate

Buna,Intrebarea mea este daca se poate afla puterea unui transformator (macar aproximativ) dupa volumul miezului, si daca da, Cum?Sau ce alte variante ar mai fi pt. aflarea puterii?Si daca poate sa-mi explice cineva ce inseamna VA, nu sunt sigur. Multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Uita-te la dimensiunea sarmei din secundar.

VA - Volt Amper (unii zic W - Watt).

:lol:

De ce se dau raspunsuri ''smechere'' fara sa acordam un pic de atentie si la ceea ce se intreaba?!... 8)

 

Raspunsurile de mai sus sunt total false...

 

Diametrul sarmei din secundar ne poate sugera doar curentul maxim calculand la aproximativ 4A pe mm2. Ca doar sunt diferente importante daca sunt 2 spire sau 200 de spire cu aceeasi sectiune... probabil nu se obtine aceeasi tensiune... :)

Iar sectiunea unui transformator, in functie de materialul din care acesta este facut, este direct proportional cu puterea maxima debitata daca transformatorul este proiectat corect.

Cu aproximatie se poate spune ca

Sectiunea la patrat(in cm2)=Puterea aparenta(in VA)

detalii de exemplu aici:

http://www.electronica.ro/transformator.shtml

 

Si un exemplu de calcul pentru putere si curentul alternativ gasim aici:

http://www.geocities.com/burghelea_ioan ... ate_06.pdf

Prin VA =Volt Amper se masoara Puterea Aparenta, notata cu de obicei cu S

S=U*I

si care este diferita de Puterea Activa

P=Ur*I

care se masoara in W=Watt

iar diferenta este data de factorul de putere

cos(fi)=P/S

Deci un transformator ideal are o putere aparenta masurata in VA dar in practica deoarece exista un defazaj intre curent si tensiune se foloseste puterea utila si se masoara in W care se poate obtine din P=S *cos(fi) -> VA*cos(fi)

Link spre comentariu

Am zis 3,8A/mm2 acel mm2 insemnand aria sectiunii conductorului care este un cerc...Ca sa determini asta trabuie aflata raza cercului apoi aria=PI*R*RDeci la un conductor de 1mm diametru avem raza 0,5mm deci aria sectiunii=3,14*0.5*0.5=0.785mm2 iar aceasta sectiune duce 0.785*3.8=2.9A.....Pt orice diametru de conductor se recalculeaza foarte usorFormula densitate curent=3,8A/mm2 nu este o formula empirica de pe vremea pionierilor este o formula care se invata la fizica in primul an de faculta si care sta la baza calcului curentilor in bazele electronicii....

Link spre comentariu
  • 11 ani mai târziu...

Deci un transformator ideal are o putere aparenta masurata in VA dar in practica, deoarece exista un defazaj intre curent si tensiune, se foloseste puterea utila si se masoara in W care se poate obtine din P=S *cos(fi) -> VA*cos(fi)

Si acel cos(fi) cat e la un transformator clasic pe fier la 50Hz ?

Link spre comentariu
Vizitator

Formula era valabila in 2005. Periodic va intoarceti la problema trafului care a fost dezbatuta pe zeci (sute ?) de pagini. Cos fi este "vama" platita trafului sa faca acea treaba minunata transferand energia fara atingere directa. Oricum nu platim energia reactiva, oricum e mica la trafurile cu care lucram, oricum proiectarea este aproximativa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări