arosulescu Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 Bună seara. Sunt nou pe forumul dumneavoastră şi mă bucur că există. Am o nelămurire. Poate puteţi să mă ajutaţi.Acum ceva timp cei de la RDS au cablat şi blocul meu. Perforând prin pereţii de pe casa scării au dat o gaură, la nimereală care mi-a întrerupt firul de nul. Ca sa nu traga un nou fir şi să trebuiască să îl pozeze s-a ales calea cea mai simplă. Au făsut masă cu firul de împământare. Oare este bine? Am sau nu împământare în apartament acum? Problema cea mare este aceea că mă ocup cu muzica şi am destulă aparatură. Este aceasta afectată cumva?Vă mulţumesc. Link spre comentariu
Spitfire Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 Nu e bine deloc...e chiar mai grav decat pare, daca au putut face asta, inseamna ca nu aveti disjunctor diferential, altfel acela sarea,(deci nu aveti protectie impotriva electrocutarii in apartament!) iar in plus, inlocuirea nulului de lucru cu cel de protectie, s-ar putea sa-i faca pe cei de la Electrica sa creada ca ati sustras energie. Link spre comentariu
arosulescu Postat Septembrie 5, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 5, 2010 Nu e bine deloc...e chiar mai grav decat pare, daca au putut face asta, inseamna ca nu aveti disjunctor diferential, altfel acela sarea,(deci nu aveti protectie impotriva electrocutarii in apartament!) iar in plus, inlocuirea nulului de lucru cu cel de protectie, s-ar putea sa-i faca pe cei de la Electrica sa creada ca ati sustras energie.Hmm.. nici nu stiu ce să fac... dacă le spun celor de la electrica în primul rand cred că or să îmi ceară bani pentru verificări ...apoi nu ştiu cum o să îi fac să creadă povestea mea...L-am întrebat pe domnul de la rds şi mi-a spus cu toată convingerea că, această modalitate nu afectează contorizarea curentului....(dar voi fi susceptibil de furt într-adevăr). Mi-a mai spus de asemenea că nulul şi împământarea , de fapt, se unesc ...undeva..deci sunt totuna... înţeleg că a vorbit numai prostii...apartamentul are cutie cu siguranţe (două pentru prize şi două pentru iluminat). Poate nu sunt legate bine.Vă mulţumesc foarte mult pentru răspuns. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 ... înţeleg că a vorbit numai prostii... A incercat (si a reusit) sa scape mai repede de tine. Daca firul este in perete, poti chema pe cineva priceput care sa repare ce au stricat cei de la RDS (spart peretele, refacuta legatura firului de nul), dar poti face si o sesizare la conducerea RDS sa vina si sa repare pe cheltuiala lor. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 6, 2010 Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Daca stai la bloc(cel putin asa am inteles din cele scrise),atunci toate bransamentele de pe casa scarii unde sunt montate contoarele de energie,sunt facute cu 2 fire(faza+nul) si nulul de protectie se formeaza in panoul de sigurante din apartament,(valabil si pt consumatorii cu contor in apartament)deci inclin sa cred ca tie ti-au intrerupt nulul ce pleca din panoul din apartament spre instalatia din casa,si atunci cel putin "partial"au avut dreptate cand spuneau ca nulul de lucru si nulul de protectie sunt cam aceeasi treaba,cu deosebirea ca nulul de lucru in panoul din casa iti trece prin sigurante(automate sau fuzibile),iar impamantarea pleaca liber.Totusi,daca lucrurile nu stau asa cum le-am inteles eu,e bine sa se refaca circuitul de nul afectat,mai cu seama ca asa cum au precizat si ceilalti colegi de forum,nu ai diferentiala montata in circuit,si nu e normal sa incarci firul de impamantare cu sarcina de nul...De furt de energie nu poti fi acuzat,atata vreme cat contorul de energie electrica e cuplat de cei de la Electrica si e sigilat(prietenii stiu de ce...)Daca vrei sa eviti montarea unui alt fir de nul(cu inconvenientele aferente...spart in pereti)se poate urmari care gaura "data la intamplare" e pe traseul prezumtiv al instalatiei,si se sparge doar acolo,pt a reface traseul de nul(daca instalatia e pe cupru se poate cositori legatura,iar daca e pe aluminiu,se poate face o legatura trainica cu clema cu surub,in ambele cazuri cu respectarea sectiunii existente,daca trebuie adaugat conductor),lucru care trebuiau sa-l faca cei care au produs "paguba",desi ma indoiesc s-o faca chiar si de acum incolo...norocul lor(si ghinionul tau) ca n-au nimerit faza,ca atunci nu mai puteau "drege busuiocul" Link spre comentariu
arosulescu Postat Septembrie 6, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Daca stai la bloc(cel putin asa am inteles din cele scrise),atunci toate bransamentele de pe casa scarii unde sunt montate contoarele de energie,sunt facute cu 2 fire(faza+nul) si nulul de protectie se formeaza in panoul de sigurante din apartament,(valabil si pt consumatorii cu contor in apartament)deci inclin sa cred ca tie ti-au intrerupt nulul ce pleca din panoul din apartament spre instalatia din casa,si atunci cel putin "partial"au avut dreptate cand spuneau ca nulul de lucru si nulul de protectie sunt cam aceeasi treaba,cu deosebirea ca nulul de lucru in panoul din casa iti trece prin sigurante(automate sau fuzibile),iar impamantarea pleaca liber.Totusi,daca lucrurile nu stau asa cum le-am inteles eu,e bine sa se refaca circuitul de nul afectat,mai cu seama ca asa cum au precizat si ceilalti colegi de forum,nu ai diferentiala montata in circuit,si nu e normal sa incarci firul de impamantare cu sarcina de nul... De furt de energie nu poti fi acuzat,atata vreme cat contorul de energie electrica e cuplat de cei de la Electrica si e sigilat(prietenii stiu de ce...) Daca vrei sa eviti montarea unui alt fir de nul(cu inconvenientele aferente...spart in pereti)se poate urmari care gaura "data la intamplare" e pe traseul prezumtiv al instalatiei,si se sparge doar acolo,pt a reface traseul de nul(daca instalatia e pe cupru se poate cositori legatura,iar daca e pe aluminiu,se poate face o legatura trainica cu clema cu surub,in ambele cazuri cu respectarea sectiunii existente,daca trebuie adaugat conductor),lucru care trebuiau sa-l faca cei care au produs "paguba",desi ma indoiesc s-o faca chiar si de acum incolo...norocul lor(si ghinionul tau) ca n-au nimerit faza,ca atunci nu mai puteau "drege busuiocul" Firul a fost rupt pe traseul dintre panoul cu contoare de pe casa scării şi apartamentul meu (nu am contorul în casa). Nu cred că se mai poate remedia prin cositorire la locul faptei pentru că, peste gaura respectivă rds-ul şi-a montat un tablou de metal (unde s-au făcut legăturile de internet probabil ...sau de televiziune). Aşa s-a rupt firul de fapt, încercând să monteze pe casa scării tabloul respectiv. Deci, nicio şansă (în gaura respectivă stă un diblu cu un holşurub acum). Eventual să se tragă un fir din doza externă de lângă apartament (în doza asta s-a şi făcut improvizaţia cu pricina- tot pe casa scării se află), şi să îl ducă unde trebuie ...dar în niciun caz nu cred că va sparge cineva zidul (pe o distanţă de 10-15 metri cât are tot holul casei scării)...poate doar aşa lăsat pe dinafara ca orice cablu adăugat de rds sau alte firme de net şi tv. Vă mulţumesc tuturor pentru răspunsuri. ps. Am luat legătura cu electrica şi nu vor să repare. Mi-au dat un număr de tel de-al unui electrician ...am înţeles mesajul lor. Am sunat la rds. Aştept să mă sune echipa tehnică. Mi-e şi frică să nu facă alte prostii (nu pot să stau să îi verific unde leagă firele...) Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 6, 2010 Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Da,sunt conditii pe care nu am de unde sa le stiu...desi ma intreb de unde au luat nul si au bagat pe intrarea de la apartament,conductorii de bransament de la contoar la consumator sunt "din bucata" si nu mai tranziteaza doze(din motive lesne de inteles,altfel se pot "amesteca" in anumite cazuri si vecini binevoitori...),dar cum spuneam,au dres busuiocul cum le-a venit mai usor,desi au obligatia(prin contract,daca exista unul)ca toate pagubele la instalatii interioare facute din vina lor,sa se remedieze pe cheltuiala lor...important e sa nu lasi lucrurile sa se "invecheasca",si sa te tii de ei.Electrica,nu are nici o obligatie sa remedieze(decat contra cost eventual)pt ca defectul e produs dupa punctul de masura,si de acolo se considera obligatia consumatorului de a remedia...Cat despre impamantarea din apartament,nu cred ca ai motive de ingrijorare,e la fel ca si pana acum,asa cum spuneam,nulul de protectie se formeaza din nul de lucru in panoul de sigurante din interior(cel putin la instalatiile de pana in '89-90),si daca nulul care ti l-au "bagat"artizanal e destul de "batos",cel putin pana la revenirea in configuratia veche nu ar trebui sa ai probleme. Link spre comentariu
arosulescu Postat Septembrie 6, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Au venit şi au reparat prin lipirea bucăţii perforate. Au dat acel tablou jos şi au refăcut cablul în zona ruptă. Mulţumesc pentru sfaturi. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 6, 2010 Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Asa era si normal, sa repare pe cheltuiala lor. Link spre comentariu
Vizitator mariuselectric Postat Octombrie 2, 2010 Partajează Postat Octombrie 2, 2010 Bună seara. Sunt nou pe forumul dumneavoastră şi mă bucur că există. Am o nelămurire. Poate puteţi să mă ajutaţi.Acum ceva timp cei de la RDS au cablat şi blocul meu. Perforând prin pereţii de pe casa scării au dat o gaură, la nimereală care mi-a întrerupt firul de nul. Ca sa nu traga un nou fir şi să trebuiască să îl pozeze s-a ales calea cea mai simplă. Au făsut masă cu firul de împământare. Oare este bine? Am sau nu împământare în apartament acum? Problema cea mare este aceea că mă ocup cu muzica şi am destulă aparatură. Este aceasta afectată cumva?Vă mulţumesc.Trebuia sa faci o plangere in scris catre RDS, in care sa expui dauna provocata si sa le soliciti sa remedieze ce au stricat. Daca nu se rezolva, cu probele necesare trebuie mers in instanta. Link spre comentariu
remus68 Postat Octombrie 2, 2010 Partajează Postat Octombrie 2, 2010 Daca nu se rezolva, cu probele necesare trebuie mers in instanta. Probabil nu ai citit aceasta postare.Au venit şi au reparat prin lipirea bucăţii perforate. Au dat acel tablou jos şi au refăcut cablul în zona ruptă. Mulţumesc pentru sfaturi.Problema este rezolvata. Link spre comentariu
Vizitator mariuselectric Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Daca nu se rezolva, cu probele necesare trebuie mers in instanta. Probabil nu ai citit aceasta postare. Au venit şi au reparat prin lipirea bucăţii perforate. Au dat acel tablou jos şi au refăcut cablul în zona ruptă. Mulţumesc pentru sfaturi. Problema este rezolvata. Si esti sigur ce lipitura au facut? Si poate nu stii inca ca coloana de alimentare nu se inadeste! Link spre comentariu
q_acdc Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 @mariuselectric !Am si o intrebare referitor la conexiuni.De ce la cladirile noi apar tot felul de probleme de retea?(Baumax Berceni,cand au venit cei de la electrica si au legat tabloul general au ars diferite echipamente,sediul Petrom Ploiesti aceeasi poveste) Link spre comentariu
Ashky Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Probabil mai exista "meseriasi" care pun sigurante pe nul. Link spre comentariu
q_acdc Postat Octombrie 4, 2010 Partajează Postat Octombrie 4, 2010 Posibil,dar" meseriasii" m-au asigurat ca nu exista asa ceva.(au tot felul de protectii,supratensiune,supracurent si la lipsa nulului). Mie imi place deoarece imi platesc echipamentele distruse. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum