George(sb) Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 plecand de la schema de baza http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/ucc3818.pdf pagina 7 ma gandeam sa fac ceva modificari pentru a putea pune o sarcina de 3 pana la 5kw, ma gandeam sa pun 3 irfp460 in paralel, in atasament sunt modificarile pe care vreau sa le fac; ma gandeam daca trag dintr-un tranzistor 10A x 3 buc x 385v = 11550w totusi 385v cred ca e o tensiune cam mare pentru o sursa clasica, probabil ar trebui ajustat montajul sa duca la o tensiune de 322vcc. Va rog sa ma corectati daca am gresit ceva si astept sugestiile voastre Uploaded with ImageShack.us Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 o idee mai buna ar fi ca in locul acelui tranzistor pus de tine sa folosesti 2-3 drivere in paralel formate din 3 circuite TC4420 iar in locul tranzistoarelor irfp sa folosesti 1-2 igtb-uri, in plus de asta ar trebui modificat si circuitul de monitorizare al curentului format in principal din R14 de 0.25ohmi, valoare care ar trebui micsorata.De ce nu consulti calculele din acel datasheet, dupa parerea mea acolo iti da cam totul mura'n gura.Acum daca nu toata lumea'i frate cu matematica este partea a` doua, altfel ne-am face toti pfc-uri de 10kw chiar nu? Link spre comentariu
George(sb) Postat Septembrie 5, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 5, 2010 matematica nu e pentru mine, nu o pricep si punct, am ales sa pun mai multe ifrp460 in paralel pentru ca mi se pare ce-a mai simpla si ce-a mai ieftina solutie, 100 de lie mi se pare un pret ok sa pot face un amplificator de 300E sa functioneze pe un generator sau alte surse de alimentare dubioase, daca ma intind mai mult ma duce la sapa de lemn. trebuie ales cel mai bun raport pret/calitate, puteam inlocui toata nebunia asta cu un fet de 70A la 600v dar ala e 200 de lei, si atunci ce am facut?+ ca nu mai am nici nervi nici timp sa reinventez electronica, nu am mai pus mana pe ciocanul de lipit de aproape un an, dar asta consider ca merita sa o fac Link spre comentariu
George(sb) Postat Septembrie 5, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 5, 2010 ma uitam la http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... PC50S.html la 25 de ron, mi se pare ceva de bun simt, credeti ca un singur tranzistor ar duce lejer un consum de 5kw? Link spre comentariu
mihai2000 Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 irg4pc50w ar fi cel mai rapid 150khz max 200khz 2 bucati dar vezi ca nu au dioda anti revers Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 Nu modifica sch original,fa cum spune moro,re(re,re)citeste datasheetul ICului,irfp e un tranzistor reusit,foloseste 4,ii pui in paralel,dimensionezi L1 pt curentul dorit,D4 trebuie vazuta.Incearca si o racire cu lichid pt IRFPuri,prin convectie nu e sufi,iar cu ventilator ... .Nu folosi IGBT deoarece au cadere de tensiune mai mare decit IRFP,si devine problematic la racire+IGBT nu are dioda.De schimbat,schimba IRFP450 cu IRFP460. Link spre comentariu
George(sb) Postat Septembrie 5, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 5, 2010 vreau ceva simplu si eficient http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... N60B2.html asta are si dioda, nu ma complic cu lichid si alte prostii imi ridica pretul si nu mai renteaza, clientu cand imi cere 10kw pe coclauri nu ma intreaba daca am pfc sau de armonici, ferofluid sau alte minuni, el stie ca a bagat suma X in eveniment si ca vrea sa scoata un profit cat mai bunicel Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 Daca ingineri aia de la TI au prevazut sch cu MOS,de ce vrei sa pui coada la cireasa?Dimensioneaza L1,D4 corespunzator si gata-poate vrei niste totem poll si alte chesti(pt IGBT) si in plus daca vrei sa reduci pretul de cost in vederea castigului financiar,subscriu,numai sa stiu cu ce ma aleg la afacerea asta. Link spre comentariu
George(sb) Postat Septembrie 5, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 5, 2010 nu insist sa modific schema, daca as avea bani as lua un amplificator de 2-3000E si as rezolva problema; as putea pune 3 irf-uri in paralel fara alte modificari? imi e frica sa nu se incinga circuitul driver Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 1 daca nu esti frate cu matematica si faci totul motamo o sa te coste mai mult invatatul prin bubuirea pieselor ori nervi storsi cu intrebari de genul "de ce nu merge"2 daca vrei costuri reduse, sa stii ca trebuie facut un compromis intre cost si performanta, iar performanta fara costuri pe masura cam greuNu vreau sa te descurajez, dar o sa plesnesti mosfeti care te vor costa mai mult decat niste perechi de igbt-uri sanatoase.A.. si inca ceva, ai osciloscop sa vezi fronturile de curent din bobina, drena mosului etc etc? Daca nai, te-as sfatui sa nu te bagi in ceva care in primul rand nu il intelegi cum functioneaza si apoi nu poti vedea ce se intampla in pfc, si la puteri de genul 3-5000 de wati pentru un incepator este foarte greu de crezut in reusita, eu zic sa lasi puterile mari deoparte asta daca vrei sa inveti, si sa incerci sa faci montaje pana in 300-400wati.Am vazut destui aici pe forum care vor sa faca sau sa modifice smps-uri fara pic de habar cum se dimensioneaza transformatoarele in comutatie respectiv functionarea unei asemenea surse.Nu vreau sa jicnesc pe nimeni, e drept ca toti suntem pasionati de electronica si vrem sa facem submarine si avioane, dar cand ignori teoria e cam greu sa le faci.Eu zic sa studiezi mai de`aproape functionarea surselor buck/boost si apoi sa treci la treaba cu pfc.Incearca cu prototipuri mai mici ca putere, iti spun eu ca la un moment dat iti va sari tandara si te vei satura de el pfc dupa ce pusti vreo 10-20 de irfp-uri Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 nu insist sa modific schema, daca as avea bani as lua un amplificator de 2-3000E si as rezolva problema; as putea pune 3 irf-uri in paralel fara alte modificari? imi e frica sa nu se incinga circuitul driverStai linistit, cu un tc4420 eu am dus 6 bucati irfp 460 la 100khz fara probleme. Se simtea intradevar o usoara incalzire a pastilei dupa vreo 2 ore de functionare, insa poti opta si pentru varianta in capsula to-220 cu 5 pini unde poti atasa un mic radiator Link spre comentariu
moro Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 irg4pc50w ar fi cel mai rapid 150khz max 200khz 2 bucati dar vezi ca nu au dioda anti revers Dioda se poate monta ulterior, un MUR4100 - 460 Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 Pe orice capsula se poate atasa un radiator,prin lipire. Link spre comentariu
George(sb) Postat Septembrie 5, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 5, 2010 Am un osciloscop romanesc pana in 10mhz parca, am lc-metru, am ales schema aceasta pentru ca am vazut-o intr-o sursa de calculator, nu am spus ca sunt a tot stiutor, de aceea am apelat la ajutorul forumului.Am vazut surse lucrate la modul cel mai mizerabil cu 2-3 tranzistoare, fara feetback care lucreaza in regim non-stop de 3-4 ani si nu au nimic; personal ma simt in stare sa fac boxe sa sune decent din aproape orice difuzoare china, nu vad dece nu as reusi cu putin ajutor sa realizez acest amarat de montaj care chiar e jucarie fata de o sursa in comutatie. Link spre comentariu
baga Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 Nu folosi IGBT deoarece au cadere de tensiune mai mare decit IRFP,si devine problematic la racire+IGBT nu are dioda..Gresit, igbt au cadere mai mica de tensiune,dar nu comuta asa rapid ca mosfetii,Exista igbt si cu dioda, dar la schema asta nu trebuie neaparat.Pentru 5KW poate ajunge unu de asta http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irgp4063pbf.pdf sau acelasi, dar cu dioda http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irgp4063dpbf.pdf.Pentru comanda in grila foloseste schema asta[attachment=0]untitled.JPG[/attachment]Pentru igbtul asta trebuie scazuta frecventa ca sa aiba randament ( pentru 20khz se modifica c1 la 2,7nf ) Mai trebuie marit c12, micsorat r14, dioda d1 trebuie sa suporte curent mare si sa fie de tip ultrarapid,trebuie o punte redresoare puternica si bineinteles inductorul modificat Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum