Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiune variabila pe un pin


bodo_b

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bodo_b

    5

  • Liviu M

    1

  • puiu

    1

  • A_L_E_X

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Da se poate, PWM (Pulse Width Modulation, adica semnal dreptunghiular cu factor de umplere reglabil) + integrator (filtru trece jos). E metoda clasica daca microcontroller-ul nu are DAC (Digital to Analog Converter).Cea mai simpla schema ar fi o rezistenta in serie cu pin-ul care scoate PWM urmata de un condensator la masa. Tensiunea continua o iei de pe terminalele condensatorului.

Link spre comentariu

Conteaza valoarea R si C ?L.E: Am reusit sa fac ceva dar frecventa mi se pare cam mare. Atasez programelul scris in MikroC PRO:***********************************unsigned short i;void main() {PORTB = 0;TRISB = 0b11110000;PWM1_Init(2000);PWM1_Start();i = 1; //factorul de umplere initialwhile(1){if(Button(&PORTB,4,1,1)) i += 4;Delay_ms(500);PWM1_Set_Duty(i);}}***********************************Si simularea in ISIS.Unde am pus markerul de tensiune imi arata ca variaza brusc in sensul ca nu am un acord fin al tensiunii si imi si oscileaza intre anumite limite (ma gandesc ca daca as fi avut frecventa unei perioade a PWM-ului mai mica ar fi mai stabila). Mi-ar trebui sa comand un varicap cu pasi de 0.05V sa zic.Inca o chestie: PWM1_Init(2000) - Argumentul functiei reprezinta frecventa unei perioade si din teste 2KHz este minim.Sugestii ?

Link spre comentariu

1. Poti face cu ajutorul PWM, variatia oricat de lenta o vrei. Nu trebuioe sa confuzi frecventa PWM cu frecventa de variere a lui. Cu cat ai o frecventa mai mare a PWM cu atat ai valori mai mici ale condensatorului pentru filtraj.2. Mai poti obtine o tensiune analogica dar in anumite trepe, daca folosesti tensiunea de referinta pentru comparator. Un exemplu ai in COMPARATOR VOLTAGE REFERENCE OUTPUT BUFFER EXAMPLE in cazul lui PIC18F4520.

Link spre comentariu
Vizitator spanac

Conteaza valoarea R si C ?

Sigur ca ambele sunt importante. Poti calcula frecventa de prag folosing urmatoarea formula de calcul : Fcutoff = 1 / (2*PI*R*C)De ex pentru o rezistenta de 470 ohmi si un condensator de 100nF vei avea frecventa de cutoff (prag) F = 3386 HzPentru a calcula usor poti folosi calculatorul meu : http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/f ... cutoff.phpPentru PWM trebuie sa setezi mai multi parametri pentru a obtine rezolutia dorita in biti. Uite un exemplu de calculator PWM : http://www.micro-examples.com/public/mi ... lator.html
Link spre comentariu

In MikroC poti seta factorul de umplere de la 0 la 255 ceea ce inseamna ca am o rezolutie de numai 8 biti desi modulul PWM al PIC-ului 16F628 functioneaza pe 10 biti. s-ar putea sa nu pot folosi rutinele din mikroC si sa trebuiasca sa scriu programelul in MPLAB.

Link spre comentariu

Da e si asta o chestie. E mult mai usot de folosit mikroC decat mplab.LE: @spanac: am folosit frecventa pe care ai dat-o tu ca exemplu impreuna cu rezistorul si condensatorul si in simulare arata urat de tot. Se plimba tensiunea aia ca la ea acasa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări