Depanatoru Postat Septembrie 22, 2005 Partajează Postat Septembrie 22, 2005 Mda , dar aia e ferita speciala sigur nu din aceea de care zici tu in primul post ca ai cumparat. La o bobina cu miez conteaza mai multi factori nu numai inductanta. Link spre comentariu
VTP Postat Septembrie 22, 2005 Partajează Postat Septembrie 22, 2005 Unele firme utilizeaza la filtre bobine cu miez de ferita sau chiar tole silicioase ( de transformator ). Solutia este aplicata doar la incinte ieftine, fara pretentii, avand la baza economia de cupru.Se foloseste ferita moale, nu tare. Saturatia poate sa apara la varfurile de putere pentru ca ferita are histerezis la magnetizare - demagnetizare.Daca nu se exagereaza cu puterea, teoretic nu ar trebui sa fie probleme.Mie nu mi se par chiar ieftine:http://www.visaton.com/english/artikel/ ... 8_1_6.htmlba chiar sunt mult mai scumpe decat echivalentul lor pe aer:http://www.visaton.com/english/artikel/ ... 2_1_6.html Domnule, trebuie sa stii ca prostia si domnia au impozit mare! Multi au o parere excelenta despre firma asta! Unele produse sunt chiar f.bune dar au toate preturile exagerate si fara alt suport decat brandul. Nu e de mirare ca produsele made in PRC s-au infiltrat atat de adanc peste tot.Monacor iti ofera un difuzor de banda larga la 30Eur iar Visaton la 150 Eur, amandoua fiind lucrate sau avand componente asiatice. Parca ceva nu suna bine! Si e doar un exemplu! Bineinteles ca imediat se vor gasi unii sa-mi sara in cap cu bla,bla,bla hi-end-ist, doar ca urmaresc evolutia lor de pe vremea cand exista RIM-ul, Conrad-ul era mic copil, etc.De fapt, evolutia nenorocita a pietii le-a permis aceasta evolutie a preturilor. Link spre comentariu
cristimm Postat Septembrie 23, 2005 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2005 Da, preturile la bobine sunt exagerate mai ales pentru un roman (ca daca as avea un 0 in plus la salariu nu m-as mai plange). :)Monacor ofera cumva si componente pentru filtre separat?Pentru un roman e foarte greu sa faca ceva din mai multe motive.Vreau sa imi fac un crossover si daca bobinele se pot construi DIY atunci cu condensatoarele CE FAC? Singura solutie ramane pentru un roman visaton. Asa cu preturile lor mari macar stii ca iei ceva de calitate.Daca mai stiti si alte firme care comercializeaza condensatoare nepolarizate pana la valori de 100u/50V in RO va rog sa imi spuneti. Link spre comentariu
Adi Florin Postat Septembrie 23, 2005 Partajează Postat Septembrie 23, 2005 Cele pe care le-ai dat ca exemplu sunt mai scumpe decat echivalentul lor cu aer pentru ca: au rezistenta electrica mult mai mica, ocupa mult mai putin spatiu (si pe deasupra au si curentul de saturatie destul de mare). Parerea mea este ca merita toti banii daca ai o incinta in care nu mai stii pe unde sa dosesti bobinele si vrei sa ai pierderi mici. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 23, 2005 Partajează Postat Septembrie 23, 2005 Eu cred ca ferita e scumpa ( ferita uzuala nu se comporta bine la frecvente joase ) , daca bineinteles nu e o tzeapa de marketing.Poti foarte usor sa maresti diametrul sarmei si o sa ai pierderi la fel de mici si la o bobina fara miez. Bineinteles ca iese mult mai voluminoasa dar in incinte nu le vede nimeni.Miezul are un singur avantaj - micsorarea gabaritului , in rest numai dezavantaje.Cred ca oricine poate face rost de niste sarma de bobinaj groasa ( daca nu are deja ) si sa-si construiasca bobine la pret de 0 EURO. Condensatoare nepolarizate se pot face usor din electrolitici de buna calitate , asa ca poti face filtre la un pret modic. Link spre comentariu
cristimm Postat Septembrie 23, 2005 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2005 Eu stiu ca la frecvente inalte sunt probleme iar la frecvente joase merg si tole de fier. Sa folosesti condensatoare normale polarizate (legate + la + sau - la -) pentru filtre de boxe mi se pare o carpeala si nici o firma nu face asa ceva. Link spre comentariu
VTP Postat Septembrie 23, 2005 Partajează Postat Septembrie 23, 2005 O bobina fara miez , cu sarma de 1 mm sau peste, DIY, este mai ieftina decat cea cumparata, indiferent de provenienta. 1 kG de sarma este cam 15 RON la Comat Electro.Pe Maica Domnului se gasesc valorile uzuale de condensatori nepolarizati, cu folie. Cei rusesti sunt cei mai buni. Se gasesc si MKP sau MKT la preturi relativ mari, dar pentru o pereche de incinte bune face efortul.Condensatoarele electrolitice nepolarizate sunt ca solutie ieftina si trebuie masurate, avand abateri mari. Nu recomand utilizarea de electrolitici polarizati legati +/+ sau -/-. E o solutie care o foloseam pe vremea Piticului, de nevoie, la valori mari. Link spre comentariu
Vizitator BAZ Postat Septembrie 23, 2005 Partajează Postat Septembrie 23, 2005 Cred ca cea mai simpla solutie e utilizarea unui crossover activ. S-a rezolvat si cu problema procurarii sarmei (si eventual a feritei) sau a condensatoarelor nepolarizate. De multe ori pe langa faptu ca sunt si mai performante filtrele active sunt si mai ieftine. Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 23, 2005 Partajează Postat Septembrie 23, 2005 da, si cele 6 etaje finale sunt o joaca care nu costa mai mult de doi lei noi :lol: :lol: :lol: nu toti si intotdeauna isi permit asa ceva. Link spre comentariu
Vizitator BAZ Postat Septembrie 23, 2005 Partajează Postat Septembrie 23, 2005 Poate ai si tu dreptate . Eu ma gandesc ca in cazul unei incinte cu doua cai, difuzorul de inalte are SPL mai mare decat cel de bass si prin urmare amlificatorul va putea avea putere mai mica deci va fi mai ieftin. Link spre comentariu
cristimm Postat Septembrie 26, 2005 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2005 Am mai facut niste masuratori sa vad cum variaza inductanta: 1 strat = 0.1 mH 2 straturi = 0.3 mH 3 straturi = 0.6 mH 4 straturi = 1 mH 5 straturi = 1.6 mH 6 straturi = 2.1 mH 7 straturi = 2.8 mH 8 straturi = 3.6 mH 9 straturi = 4.5 mH10 straturi = 5.3 mHPe un strat incap aprox 24 spire de diametrul de care am folosit eu. Sper sa ajute pe cineva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum