Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobine cu miez de ferita - ieftine

cristimm

Postări Recomandate

Iata ce am facut. Am cumparat 2 ferite cu 7 lei bucata. Am bobinat una cu cond de 0,7 mm diametrul. Si am masurat-o. Surpriza: 5.2 mH (pentru cine nu stie o bobina similara comerciala costa in jur de 10 euro).La magazin aveau 2 tipuri de ferite: 500uH si 820uH (din asta am luat eu). Dimensional erau identice. :o Poza vine in curand.Acum cum mie imi place sa iasa totul perfect as avea cateva intrebari pentru "greii" forumului si nu numai: - avand dimensiuni relativ reduse (2.8 cm diam si 2.4 inaltimea) este posibil sa ajunga la saturatie (intentionez sa le folosesc la o putere de 50W)? - era mai bine sa iau din celelalte pe care scria 500uH si sa bobinez mai multe spire pentru a ajunge la valoarea dorita (in jur de 2.5mH)?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristimm

9

• Adi Florin

3

• Depanatoru

3

• VTP

3

Top autori în acest subiect

Multumesc pentru raspunsul prompt.Da, asa este am masurat rezistenta si este 1 ohm (la 5.2mH). In final va avea valoarea de 2.x mH deci si rezistenta va fi aproximativ la jumatate.Totusi nu era mai bine sa iau din cea cu 500uH si sa pun mai multe spire pentru aceeasi valoare? Cred ca astfel riscul de saturatie era mai mic.Uitati si poza:

Link spre comentariu

de unde ai luat? au site ceva?Nu stiu daca imi da voie Vasile sa spun aici. Ai PM. si cum ai masurat?Am un multimetru voltcraft care masoara bobine.se pot calcula fara aparat de masura?Probabil ca da dar eu nu stiu cum.care este diferenta fatza de calculul celor fara miez?Nu stiu.

Link spre comentariu

Din cate stiu eu, saturatia este determinata de curentul prin conductor (ce determina fluxul magnetic prin miez). Deci grosimea conductorului ce bobinaj nu influenteaza decat rezistenta ohmica a bobinei, nu si curentul de saturatie. Oricum, pentru 50W nu cred ca sunt probleme de saturatie.

Link spre comentariu

Din cate stiu eu, saturatia este determinata de curentul prin conductor (ce determina fluxul magnetic prin miez). Deci grosimea conductorului ce bobinaj nu influenteaza decat rezistenta ohmica a bobinei, nu si curentul de saturatie. Oricum, pentru 50W nu cred ca sunt probleme de saturatie.

si de frecventa si de caracteristicile miezului/feritei. asa este.dar chiar si 0,5 ohm este destul de mult pt. hi-fi. la ce vrei sa la folosesti exact ?
Link spre comentariu

O rezistenta a bobinei de 0,5 Ohm nu e chiar atat de mare. Daca vrei sa o folosesti pentu filtrul trece-jos de la dif de joase. Ganditi-va ca aceasta rezistenta este in serie cu difuzorul care are o impedanta de 8 Ohm. Deci pierderile pe bobina nu vor fi mari. Dar totusi, la ce iti trebuie o valoare asa de mare a inductantei bobinei (2,x mH)? La ce frecventa vrei sa taie?

Link spre comentariu

Unele firme utilizeaza la filtre bobine cu miez de ferita sau chiar tole silicioase ( de transformator ). Solutia este aplicata doar la incinte ieftine, fara pretentii, avand la baza economia de cupru.Se foloseste ferita moale, nu tare. Saturatia poate sa apara la varfurile de putere pentru ca ferita are histerezis la magnetizare - demagnetizare.Daca nu se exagereaza cu puterea, teoretic nu ar trebui sa fie probleme.

Link spre comentariu

Da intradevar , nu se recomanda folosirea miezului la bobinele pt. incinte Hi-Fi. Pot aparea distorsiuni din cauza neliniaritatii caracteristicii de magnetizare a miezului mai ales la puteri mari.

Link spre comentariu

Unele firme utilizeaza la filtre bobine cu miez de ferita sau chiar tole silicioase ( de transformator ). Solutia este aplicata doar la incinte ieftine, fara pretentii, avand la baza economia de cupru.Se foloseste ferita moale, nu tare. Saturatia poate sa apara la varfurile de putere pentru ca ferita are histerezis la magnetizare - demagnetizare.Daca nu se exagereaza cu puterea, teoretic nu ar trebui sa fie probleme.

Mie nu mi se par chiar ieftine:http://www.visaton.com/english/artikel/ ... 8_1_6.htmlba chiar sunt mult mai scumpe decat echivalentul lor pe aer:http://www.visaton.com/english/artikel/ ... 2_1_6.html
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări