Bassmann Postat Septembrie 4, 2010 Partajează Postat Septembrie 4, 2010 Buna ziua!Sunt basist, viitor inginer mecanic dar si pasionat de electronica. As vrea sa va cer ajutorul pentru o idee de-a mea; vreau sa-mi construiesc un amplificator cu tuburi pentru chitara bass cu urmatoarele caracteristici:-preamp cu doua ECC83 cu reglaj input gain + corector de ton (minim bas-medii-inalte);-power amp cu o EL84;-bucla de efecte send-return (optional);-line input si line output (optional);-putere undeva la vreo 5-10 W / 8 ohmi.Resurse:-un transformator de retea reciclat dintr-un home theater Genius 5.1 cu tensiuni in secundar de 2*27V/2.2A, 2*14V/1.9A si 12V/0.4A;-tuburile in discutie pe care le scot din amplificatorul meu profesional, urmand sa le inlocuiesc cu altele noi;-restul de componente electronice le cumpar de pe un sait romanesc;-ambitie si curaj de-a lucra cu tensiuni mari, cunosc riscurile.An nevoie de:-o schema care sa-mi permita sa folosesc piesele pe care le am deja, eventual sa aiba si desenul pentru PCB, aici am mare nevoie de ajutor pentru ca nu ma pricep sa proiectez un PCB, sau ar dura prea mult sa invat un program;-sfaturi pentru transformatorul de iesire; nu stiu sa calculez ce transformator mi-ar trebui pentru ca sa obtin o anumita putere cu un singur EL84, am nevoie de sfaturi.Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 4, 2010 Partajează Postat Septembrie 4, 2010 Buna ziua! Sunt basist,... ...-putere undeva la vreo 5-10 W / 8 ohmi... ...-tuburile in discutie pe care le scot din amplificatorul meu profesional... ...-sfaturi pentru transformatorul de iesire; nu stiu sa calculez ce transformator mi-ar trebui pentru ca sa obtin o anumita putere cu un singur EL84, am nevoie de sfaturi. Multumesc! Domnule cred ca glumiti cind spuneti ca doriti un amplificator de chitara bass "cu un singur EL84" (practic nu stiu cine se va incumeta sa va dea sfaturi ,avind in vedere cum e formulata "cerinta")... Link spre comentariu
Bassmann Postat Septembrie 4, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2010 Da, am uitat sa precizez ca daca nu se poate cu un singur EL84 merg pe varianta power amp cu TDA7294. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 4, 2010 Partajează Postat Septembrie 4, 2010 Negresit , in situatia dvs este mai simplu sa mergeti pe "varianta power amp cu TDA7294"... __I_mi cer scuze daca va "inoportunez" (am o curiozitate ...) , dar ce amplificator de instrument(bass) profesional detineti ?! cu tuburi (tinind cont de afirmatia dumneavoastra:-"tuburile in discutie pe care le scot din amplificatorul meu profesional"). Link spre comentariu
Bassmann Postat Septembrie 4, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2010 Nu m-ar deranja chiar deloc sa realizez partea de amplificare cu TDA7294, si mie mi se pare mai simplu, dar totusi am nevoie de ajutor in realizarea preamplificatorului. As vrea sa va prezint un amplificator de chitara facut de firma Ibanez pentru studiu acasa, construit cu un singur ECC83 in preamp si un 6L6 in power. Ma intreb daca nu se poate folosi in acelasi mod si EL84 sau devine nerentabil? Puterea de care am nevoie e de 5-10 W mono. Specifications: * Small body with Headphone/Recording out for home practice/recording. * "Valve Powered" phone rec out for real tube drive sound * Active EQs for versatile sound. * High-gain distortion sound for heavy rock players. * Heavy-duty design. * 5W@4Ω Tube Guitar Amp * 6L6GC x 1 (Power)/ 12AX7 x 1 (Pre) * 6.5" Speaker * Gain, Bass, Middle, Treble, Presence, Volume, Boost SW * Send, Return, Valve powered Phones/Rec Out jacks * Closed-Back Cabinet * 300(W) x 280(H) x 240(D) (mm) * 7.8 kg Link spre comentariu
Bassmann Postat Septembrie 4, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2010 Negresit , in situatia dvs este mai simplu sa mergeti pe "varianta power amp cu TDA7294"... __I_mi cer scuze daca va "inoportunez" (am o curiozitate ...) , dar ce amplificator de instrument(bass) profesional detineti ?! cu tuburi (tinind cont de afirmatia dumneavoastra:-"tuburile in discutie pe care le scot din amplificatorul meu profesional"). Este vorba despre un Warwick TubePath facut in Germania http://www.warwick.de/modules/produkte/produkt.php?submenuID=14673&katID=14495&linkID=25281&cl=ENE un amplificator mai "altfel" decat restul, adica preampul este cu 2x ECC83, iar powerul hibrid avand si un EL84 care are rolul de-a crea sunetul de amplificator full tubes. Practic EL84 nu "pompeaza" ci doar "coloreaza", puterea finala e asigurata de tranzistori. Si daca tot am timp si vreau sa-mi fac un amplificator pentru acasa m-am gandit sa folosesc tuburile astea care au cam 4 ani si sunt inca foarte bune, iar pentru Warwick sa cumpar altele noi (JJ). De ce nu, pot sa merg pe varianta 2xEL84 daca se merita sau TDA. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 Negresit , in situatia dvs este mai simplu sa mergeti pe "varianta power amp cu TDA7294"... __I_mi cer scuze daca va "inoportunez" (am o curiozitate ...) , dar ce amplificator de instrument(bass) profesional detineti ?! cu tuburi (tinind cont de afirmatia dumneavoastra:-"tuburile in discutie pe care le scot din amplificatorul meu profesional"). Este vorba despre un Warwick TubePath facut in Germania http://www.warwick.de/modules/produkte/produkt.php?submenuID=14673&katID=14495&linkID=25281&cl=ENE un amplificator mai "altfel" decat restul, adica preampul este cu 2x ECC83, iar powerul hibrid avand si un EL84 care are rolul de-a crea sunetul de amplificator full tubes. Practic EL84 nu "pompeaza" ci doar "coloreaza", puterea finala e asigurata de tranzistori. Si daca tot am timp si vreau sa-mi fac un amplificator pentru acasa m-am gandit sa folosesc tuburile astea care au cam 4 ani si sunt inca foarte bune, iar pentru Warwick sa cumpar altele noi (JJ). De ce nu, pot sa merg pe varianta 2xEL84 daca se merita sau TDA. Studiaza schema asta,transformatoarele nu cred ca vor fi o problema,le poti cumpara sau le poti realiza singur. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Septembrie 5, 2010 Partajează Postat Septembrie 5, 2010 poti face incerca si schema aceastanumai partea de preamplificacare ,pina la c9 este schema unui amplificator de bas[attachment=0]bass3.jpg[/attachment] Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 6, 2010 Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Datorita compresorului de amplitudine(Marshall) schema postata @viobio se comporta extraordinar de bine pe bass ,desigur intrarea in reteaua de compresie se face din secundarul trafo-out ,poate fi facuta intreaga schema(asa cum ar fi normal-mai ales ca este consacrata) de acolo mai lipsesc finalele sin trafo out... __Un amplificator de putere mica pentru bass va intra in crash semnalul la iesire pe incinta/boxa (mai ales fara acel compresor,compresor care elimina efectul de prabusire a semnalului la iesire pe sarcina ,daca o sa studiati un pic schema @viobio o sa observati ca fetul din catod la primul etaj modifica cistigul acestui etaj/ ,astfel incit sa nu se produca fenomenul de crash/). __Sau trebuie putere mare si reglat cistigul/ astfel incit sa nu se produca limitari ale semnalului la iesire(datorita vibratiilor de mare amplitudine ale corzilor de bass,-dar solutia de tip Marshall/studiata cu compresor pt bass este solutia cea mai buna ,practic ce va oferit dl viobio ca solutie de bass este "superbun"),uitati de puteri mici(glume) pe bass ,pt chitara bass chiar si "acasa" sint necesari minim 25-30W(nu inseamna ca se va utiliza toata aceasta putere dar virfurile au unde sa se duca...). Link spre comentariu
Bassmann Postat Septembrie 6, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Am incredere cand spuneti ca este foarte buna schema dar din pacate nu reusesc sa deslusesc valorile pieselor, daca maresc se vede in ceata.Cum pot creste puterea la 30W folosind 1 x EL84? Ce transformatoare (valori) mi-ar trebui pentru shema aceasta, atat pentru alimentare cat si pentru iesire? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 6, 2010 Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Am incredere cand spuneti ca este foarte buna schema dar din pacate nu reusesc sa deslusesc valorile pieselor, daca maresc se vede in ceata. Cum pot creste puterea la 30W folosind 1 x EL84? Ce transformatoare (valori) mi-ar trebui pentru shema aceasta, atat pentru alimentare cat si pentru iesire? Aveti o fixatie cu "1 x EL84" (nu puteti obtine decit 5-6W cu "1 x EL84-SE" ) ,un EL84 este foarte "ieftin" nu vad care ar fi problema sa treceti poftim la doua(2 X EL84 in PP) !?(astfel ar fi mai rezonabil pt chitara bass). Aici se poate gasi cam toate schemele Marshall http://www.drtube.com/marshall.htm#JTM45 Link spre comentariu
Bassmann Postat Septembrie 6, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Ce parere aveti despre aceste scheme? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Septembrie 6, 2010 Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Am incredere cand spuneti ca este foarte buna schema dar din pacate nu reusesc sa deslusesc valorile pieselor, daca maresc se vede in ceata.Cum pot creste puterea la 30W folosind 1 x EL84? Ce transformatoare (valori) mi-ar trebui pentru shema aceasta, atat pentru alimentare cat si pentru iesire?schema postata de mine este una dedicata pentru basparerea mea este urmatoarea:5w ,chiar si cu lampa ,sunt o gluma proasta,la bas trebuie putere mai mare decit la solocu 5w ai toate sansele sa auzi doar chitara ta ,neamplificata,mai ales cind cinti pe "arcul " cel mai grosde ce nu cumperi un amplificator de pe http://www.rgc.ro? gasesti cite vrei acolo?fara suparare,dupa intrebarile puse de tine,nu esti inca pregatit sa faci un asemenea amplificator,chiar daca exista dorinta!!!o zi bunahttp://www.drtube.com/schematics/marshall/79524.gifhttp://www.drtube.com/schematics/marshall/78614-3.gifhttp://www.drtube.com/marshall.htm#JMP-2100 Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Septembrie 6, 2010 Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Ce parere aveti despre aceste scheme? schemele postate de tine nu sunt de bas 100%pe ele scrie de bas pentru ca traful de iesire este facut sa coboare in frecventa mult mai jos decit la unu de chitara daca privesti cu atentie valorile componentelor ,inclusiv cele din corectia de ton ,sunt la fel ca la un amplificator de chitara solo nu stiu cit si ce cinti la bas ,dar ai observat ca se cinta mult mai greu fara acel compresor,in plus acea schema postata de mine mai are "ceva" si pe la tonuri uite una si mai si doua canale de bas!![attachment=0]bass4.jpg[/attachment] Link spre comentariu
Bassmann Postat Septembrie 6, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2010 Am incredere cand spuneti ca este foarte buna schema dar din pacate nu reusesc sa deslusesc valorile pieselor, daca maresc se vede in ceata. Cum pot creste puterea la 30W folosind 1 x EL84? Ce transformatoare (valori) mi-ar trebui pentru shema aceasta, atat pentru alimentare cat si pentru iesire? schema postata de mine este una dedicata pentru basparerea mea este urmatoarea: 5w ,chiar si cu lampa ,sunt o gluma proasta,la bas trebuie putere mai mare decit la solo cu 5w ai toate sansele sa auzi doar chitara ta ,neamplificata,mai ales cind cinti pe "arcul " cel mai gros de ce nu cumperi un amplificator de pe http://www.rgc.ro? gasesti cite vrei acolo? fara suparare,dupa intrebarile puse de tine,nu esti inca pregatit sa faci un asemenea amplificator,chiar daca exista dorinta!!! o zi buna Stiu, mi-am dat si eu seama, si recunosc ca la multe chestii inca imi "prind urechile" iar la restul am cunostinte de baza. Iar mai nou incep sa-mi dau seama ca nici pregatit financiar nu prea sunt. Scumpe piesele astea. Ca o paranteza, am terminat liceu cu profil tehnologic si am diploma de tehnician in automatizari; in ultimii doi ani de liceu am avut cursuri de CLS, SRA, CCE etc, dar la vremea aia, drac de liceu, cine sa le invete? Si acum cand am vrut sa-mi fac ceva pentru acasa ca sa-mi mai umplu si eu timpul cu ceva,am constatat ca rebuie sa-mi reinoiesc cunostintele cam de la zero. Si in ultima saptamana am stat noptile pana dupa 00:00 ca sa citesc pe net despre ce ma interesa, si cu cat acumulam cunostinte cu atat realizam ca stiu prea putine. Am sperat ca pot gasi o schema (am gasit) si un desen pentru PCB, pentru ca nu ma pricep la proiectat circuite, puteti sa puneti ce vreti in schemele alea ca 50% nu ma prind. Ma descurc la nivel de "plantat piese pe placa, masurat, verificat etc," cam asta pot sa fac. As fi putut face ceva solid-state, dar daca tot am lampile... Macar preampul sa fie cu tuburi si restul probabil cu TDA7294. Faceti o pomana cu mine daca este cineva amabil si da-ti-mi "mura-n gura". Nu vreau sa-mi cumpar kituri sau ceva gata facut pentru ca n-ar mai avea farmec. Ceva gata facut si bun am deja. Numai bine! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum