Vizitator Postat Noiembrie 7, 2012 Partajează Postat Noiembrie 7, 2012 Comparativ, cuplajul strans este asemenea (ca efect) cu un electromotor si o sarcina rotativa, la care s-au sudat arborii cap la cap, sau care s-au cuplat direct prin doua flanse din otel, prin suruburi. O extra-sarcina accidentala va avea efecte distructive. Cuplajul slabit, este comparabil cu un cuplaj elastic, montat intre flansa motorului si cea a sarcinii. La o suprasarcina accidentala, se va distruge prin torsionare cuplajul elastic, dar nu va avea de suferit nici sarcina si nici motorul. Altminteri, toate in tara asta, au fost facute ani de-a randul dupa principiul "merge si asa", dupa cum sustine lorik199. Iar Romania, ne miram ca este in permanenta codasa Europei. In momentul in care toti vor intelege, ca un rezultat optim se obtine intr-un singur mod, atunci probabil ca vom incepe sa avansam si ca natiune. Altfel spus, te-ai gandit (@lorik199) ce se intampla la acel tranformator si la instalatia ta electrica, atunci cand electrodul se lipeste de otel si nu il poti desprinde imediat?! Daca ai vazut in cat de scurt timp se inroseste acel electrod, atunci ai un motiv de meditatie. Link spre comentariu
pusu Postat Noiembrie 7, 2012 Partajează Postat Noiembrie 7, 2012 @raciuletea, eu v-as recomanda varianta asta Link spre comentariu
Tarabostes Postat Noiembrie 10, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 Va multumesc tuturor celor care m-au ajutat in realizarea acestui aparat de sudura home made.L-am desfacut din nou si l-am rebobinat dupa sfatul userului "pusu",multumindu-i si pe aceasta cale.Atasez si pozele cu realizarea practica a aparatului,specificand ca in secundar am tensiunea de 41V si curentul de mers in gol in primar de 580-600mA.Personal sunt foarte multumit de "scula"cum functioneaza.Multa bafta si succes. http://tinypic.com/player.php?v=f2sbdc&s=6 Link spre comentariu
pusu Postat Noiembrie 10, 2012 Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 De ce te-ai oprit la 41V? N-ai mai avut sarma? Era mai bine sa-i bobinezi secundarul la 50-60V. Link spre comentariu
Tarabostes Postat Noiembrie 10, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 Ba da mai am dar inca 15 spire daca le bag trebuie sa le echilibrez pe cele doua bobine din secundar?Sau le bobinez pur si simplu numai pe o parte si gata?Oricum merge si asa destul de bine.Bafta. Link spre comentariu
pusu Postat Noiembrie 10, 2012 Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 Da pune in mod egal pe cele 2 bobine. Vei avea o amorsare mai usoara. Link spre comentariu
Tarabostes Postat Noiembrie 10, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 Ok.Sambata viitoare mai bobinez inca 8+8 spire(de o parte si de cealalta).Cred ca la tensiunea de 56-57V o sa sudeze lejer si cu 3,25 Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 10, 2012 Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 ...curentul de mers in gol in primar de 580-600mA...Acest curent nu prea iti spune nimic. El reprezinta pierderile in miez - aproximativ 120 W. Trebuia sa masori curentul in primar, in timpul unor operatii de sudura cu electrozi de diferite diametre. Asta iti spune aproximativ, cam care este curentul de scurt al transformatorului si apoi sa il compari cu curentul maxim furnizat de retea in regim continuu. In plus, este bine sa masori temperatura miezului, dupa cel putin o ora de functionare continua. O temperatura mai mare de 80⁰...85⁰ C, te va anunta ca trebuie sa fixezi undeva in primar (de preferat in contact direct cu acesta) contactul unui releu termic. Link spre comentariu
pusu Postat Noiembrie 10, 2012 Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 Daca-mi permiteti d-le ola_nicolas (stima), eu l-am sfatuit sa inceapa cu bobinarea primarului si sa puna atatea spire pana rezulta un curent de mers in gol de 0,5-0,6A iar apoi dupa ce stie nr de sp din primar, poate calcula nr de sp din secundar. Link spre comentariu
Tarabostes Postat Noiembrie 10, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 Asa e d-le nicolas dar nu dispun de un ampermetru in ca pt masuratorile indicate de dvs.Ideea e ca nu stiu la ce curent sa ma astept la masurare de exemplu cand sudez cu 2,5 apoi cu 3,25.M-ar interesa niste valori aproximative daca stiti va rog sa-mi dati exemplu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 10, 2012 Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 ...eu l-am sfatuit sa inceapa cu bobinarea primarului si sa puna atatea spire pana rezulta un curent de mers in gol de 0,5-0,6A...Da, imi aduc aminte foarte bine, insa dincolo de acest mod practic de calcul al numarului de spire, curentul de gol din primar, nu are mare importanta....nu dispun de un ampermetru in ca pt masuratorile indicate de dvs.Ideea e ca nu stiu la ce curent sa ma astept la masurare de exemplu cand sudez cu 2,5 apoi cu 3,25.M-ar interesa niste valori aproximative daca stiti va rog sa-mi dati exemplu.Intr-adevar, plaja de valori poate fi intr-un domeniu larg, insa va trebui sa gasesti o solutie - spre exemplu sa apelezi la un profesionist in bobinaj. Link spre comentariu
pusu Postat Noiembrie 10, 2012 Partajează Postat Noiembrie 10, 2012 Pe electrod sigur ca nu-l intereseaza curentul de mers in gol al trafului dar pe buzunarul nostru propriu il intereseaza. In timp ce mai facem una alta aparatul merge destul si in gol, iar daca in gol mananca putin nu trebuie sa-i avem grija decuplarii.@raciuletea, pune-i spirele si chiama un prieten (poate de pe la Electrica) sa-ti masoare U/I in secundar (inclusiv curentul de scurt) si traseaza-i o caracteristica sa-i stii exact performantele. Sa ne arati si noua caracteristica. Link spre comentariu
Tarabostes Postat Noiembrie 26, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 26, 2012 Salutare.Am realizat si ultima infasurare a trafului de sudura asa incat de la 41V am ajuns la 58-59V.Acum cu electrozi de 2,5 taie si cu 3,25 sudeaza.In secundar am un curent de 90-110A in sarcina si in primar am masurat un curent de 45-50A.Am incercat si cu electrosi bazici de 2,5 si merge destul de bine.Cam acestea sunt valorile masurate de mine cu un clampmetru digital.Astept pareri pro si contra.Multa bafta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 26, 2012 Partajează Postat Noiembrie 26, 2012 Ceva nu este in regula. Ai masurat si tensiunea in sarcina pe secundar? La electrod de 3,25 ar fi trebuit sa ai cam 25...26 V. Pentru aceasta valoare, raportul de transformare era aproximativ de 1:9. La acest raport si la domeniul tau de 90...110 A in secundar, ar fi trebuit sa ai in primar cam 10...12 A. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 26, 2012 Partajează Postat Noiembrie 26, 2012 Raportul de transformare a unui traf,se calculeaza facand raportul tensiunilor in gol,nu in sarcina.Ma indoiesc ca traful respectiv consuma din retea 50A,echivalentul a peste 10Kw;asta poate doar cand electrodul e pus la masa,pana se amorseaza arcul electric.Altfel ar rezulta un randament jalnic,cca 25%,avand in vedere ca la iesirea trafului se livreaza cca 2,5KW dupa ce arcul s-a amorsat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum