Vizitator Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 ...Topicul acesta fiind despre transformatoare de sudura...Pana una-alta, este interesanta tema ta cu traful UI. Hai concentreaza-te pe datele pe care nu le-ai dat. Link spre comentariu
pusu Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Tema pentru d-ul Tessla: Va rog sa calculati dvs (folosind teoria si practica, asa cum a-ti inteles-o dvs... Nu sunt suficiente date. Ar mai trebui dimensiunile ferestrei, sau daca tola este standardizata, da-ne codul STAS al tolei - ex. "UI114". Apoi, ar mai trebui indicate, de pe eticheta produsului, tensiunea secundara si puterea nominala, sau in lipsa ei, cel putin diametrul conductorului din secundar. Eventual curentul nominal in secundar. Bun, renunt la ce am marcat cu maron, deoarece soliciti tocmai puterea functie de miez. dar atunci da-ne detalii despre dimensiunile ferestrei. Va rog sa fiti de acord sa amanam putin discutiile, pana apare d-ul Tessla cu tehnica dumnealui de calcul.Traful este de productie Cehoslovaca este la servici iar o dimensiune aproximativa a fantei este (apreciere ochiometrica din figura) de 4cm. Dar va rog farmecul este sa-l lasam pe d-ul Tessla sa ne raspunda (sunt convins ca solutia dvs corespunde cu cea inscrisa de producator pe eticheta...) Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Astepti de geaba. TESSLA nu va raspunde - din experienta mea pe forum. Eventual iti va debita o noua "manea", pe care a invatat-o pe dinafara.Asa dupa cum ma asteptam, tola nu este standardizata. Dimensiunea latimii de 47 mm, indica ceva intre "UI132" si "UI150". Astept deci, sa-mi dai dimensiunile exacte ale ferestrei. Probabil maine dupa masa.Asa cu totul aproximativ, miezului i se poate solicita in jur de 1550 VA. Link spre comentariu
pusu Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Astepti de geaba. TESSLA nu va raspunde - din experienta mea pe forum. Eventual iti va debita o noua "manea", pe care a invatat-o pe dinafara. Asa dupa cum ma asteptam, tola nu este standardizata. Dimensiunea latimii de 47 mm, indica ceva intre "UI132" si "UI150". Astept deci, sa-mi dai dimensiunile exacte ale ferestrei. Probabil maine dupa masa. Da, desigur, pana maine dupa masa voi sti exact dimensiunea fantei. Totusi ea este mai aproape de 40 decat de 47mm.Acum am un invertor, dar in urma cu vreo 4ani, am confectionat un traf de sudura pe 3 coloane trifazat si redresat. A mers excelent pana si cu electrozi de stelit... Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Am sa va raspund..de ce sa nu va raspund..eu sustince am spus si cu date concrete...Deci spuneati ca traful are o sectiune a coloanei de 4.7 x 4.7. Dupa cum am spus in mesajul ante - anterior...se poate observa ca la dimensiuni exterioare identice, latimea "limbei" de la o tola sub forma de "E" provenind de la un miez E+I este exact cat dublul latimii de la o tola U dintr-un dintr un miez in coloane . Ca atare, sectinea rezultanta este de 4.7 x 4.7 x 2 adica 44.18 cm patrati. Ca atare puterea din secundar va fi de aproximativ 44.18 x 44.18/ 1.3 adica aprox 1500 VA iar puterea din primar se va situa undeva la valoarea de 1700 de VA, daca acceptam un randament al trafului de aprox. 85%. Probabil ca puterea inscrisa e un pic mai mica ca spuneati ca nu santeti chiar asa sigur pe masuratori. Lamurit acuma?! Ca atare...nu e nici o dublare reala de putere! Poti spune ca ai o dublare de putere daca fata de un traf clasic E+I de 1000 de VA, obtii 2000 de VA de la un traf in "coloane" care are ACELEASI dimensiuni exterioare ale miezului si este vorba de tole cat de cat standard. Cat despre ce spune domnu nicolas despre mine....domle...nu e "manea" ce spun eu...manea e sa lauzi niste trafulete de sudura destinate sa sudezi doar cutite de bucatarie rupte pentru ca asta reprezina acele trafuri la carea ai sudat trei electrozi mai sanatosi, ,de 3.25, si gata...iti declanseaza protectia termica cand iti era lumea mai draga! Trafurile alea is niste POCNITORI! Eu am vazut ce au in ele si din ce material e facut bobinajul. Un traf de sudura adevarat nici nu are nevoie de protectie termica...sau in orice caz....daca o are, declanseaza foarte rar, in cazuri extreme..cand se gaseste vreun "destept" sa puna electrod de 5 la un traf care e construit sa sudeze cu maxim 3.25. Pe santiere sau in ateliere de reparatii va spun eu ca nu exista "artificii" din astea de trafuri. Daca nu ma insel, ca am vazut ca mai postati si pe la rubrica CNC sau in orice caz pe acolo pe unde se mai discuta de strunguri, freze, raboteze si alte scule aschietoare..si banuiesc ca aveti si dumneavoastra un atelier de asta sau macar ati lucrat intr-unul ...si va intreb...ce fel de traf de sudura aveati in atelier? Ca banuiesc ca aveati unul. Era o jucarie din asta la care doua - trei minute sudezi si restul pana la zece minute stai degeaba? Link spre comentariu
pusu Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Bine ati revenit d-le Tessla! Va rog urmariti acest calcul. Sectiunea pe coloana este 4,7cmx4,7cm=22,09cmp. Puterea/coloana este data formula P=S^2 adica 487,968W. Deoarece avem 2 jumatati de bobina primar pe fiecare din cele doua coloane (vezi poza trafului), Puterea totala este 2x487,968W=975,932W. Desigur ca niciun producator nu va inscrie 976W ci va inscrie 1000W. E o diferenta fata de socotelile dvs... prin urmare...Nu mai jigniti pe nimeni ! Orice novice poate ascunde un potential urias. Nimeni nu s-a nascut invatat, toti am invatat unii de la altii. Oameni simpli sau profesori universitari oricand ne pot furniza o chichita de care habar n-aveam. Pentru a confirma afirmatiile mele si a d-lui Ola-nicolas, pun si poza cu eticheta producatorului: Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Asa cu totul aproximativ, miezului i se poate solicita in jur de 1550 VA.Nea Pusu....nu te mai inflama ca nu te-a jignit nimeni...si dupa cum vezi si domnu nicolas a spus cam ce am spus si eu. Iar datele pe care le-ai dat chiar dumneata ai spus ca tre sa mai masori...ca tre sa mai verifici...ca nu e tola standard etc. Plus ca daca te uiti la calculul meu..vezi ca dupa ce am ridicat sectiunea la patrat am impartit la 1.3...adica asta inseaman tole bune...dar daca tolele sant laminate la cald se impare la 1.5 si cred ca se schimba destul de mult rezultatul. Cat despre prostia cu "stilu" de bobinare, desemeni colegu nicolas a spus ca gresesti! Iar majoritatea trafurilor toroidale au bobinajele unele peste altele...de ce? Sa o luam altfel...am una bucata tor...si ma intreb cum sa o bobinez....sa o bobinez cu secundar peste primar...sa le bobinez aparte....Pai daca le bobinez aparte o sa am o putere dubla la dispozitie...ca atare traful va functiona mai relaxat. Deci...de ce se mai realizeaza si trafuri toroidale cu bobinaj clasic, secundar peste primar? Explica asta! :rade:P.S. La o privire mai atenta chiar se poate observa ca grosimea pachetului de tole e 4.5 cm, nu 4.7...poate doar cu, cornierul ala cu tot. Cat despre "latimea" tolei...dumneavoastra ati spus ca e mai aproape de 40...asa ca faceti urmatorul calcul simplu 45 x 45 x 2/1.5...si vedeti ce rezultat obtineti Link spre comentariu
pusu Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Este ultima mea replica. Am fost foarte clar pana acum. D-le Tesla, Una e traf de sudura, trebuie sa aiba caracteristica abrupt cazatoare, la care niciodata bobina secundara nu se realizeaza peste bobina primara si alta e traf cu cuplaj strans (adica secundarul e (mecanic vorbind) strans de primar) caracteristica rigida. Am inchis definitiv discutia! Link spre comentariu
pusu Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Pentru userul raciuletea, daca doriti va acord cu placere sprijin in a va realiza proiectul. Daca va hotarati ma gasiti pe pm. Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Serios?! Nu se realizeaza niciodata?! Si daca am la dispozitie un traf E+I de 60 cm patrati nu pot sa bobinez secundarul peste primar?! Si de ce ma rog?! Cine imi "da peste mana"? Cat despre incheitaul discutiei...n-aveti decat...e dreptul dumneavoastra sa nu mai participati la ea...dar va spun eu ca am vazut trafuri toroidale DE SUDURA care aveau secundarul peste primar...iar E+I am bobinat eu unul...cei drept pe galeti dar in orice caz nu era pe "coloane" diferite. Ca sa nu mai zic de trafurile de ferita din invertoare...care sant E+E adica un fel de E+I..si ele tot cu bobinele unele peste altele sant construite. Link spre comentariu
em2006 Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 ...Si daca am la dispozitie un traf E+I de 60 cm patrati nu pot sa bobinez secundarul peste primar?!...Poti, dar e putin probabil ca vei obtine caracteristica optima pt sudura MMA, strict din geometria trafo, si e foarte posibil sa fie necesare metode externe pt asta. Link spre comentariu
em2006 Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 ...iar E+I am bobinat eu unul...cei drept pe galeti ...Daca era pe galeti diferiti pt primar si secundar, inseamna ca aveai posibilitatea sa controlezi distanta dintre ei, deci sa ai un cuplaj mai bun sau mai prost. Din asta se trage caracteristica. Verificarea se face masurand curentul de scurt. Link spre comentariu
em2006 Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 .... Ca sa nu mai zic de trafurile de ferita din invertoare...care sant E+E adica un fel de E+I..si ele tot cu bobinele unele peste altele sant construite.Nu mai zice, sunt din alt film. Acolo caracteristica nu se obtine strict din geometria transformatorului, caci la asta se refera Pusu, dar n-a intrat in detalii, probabil ca e suparat, i se pare ca l-ai jignit, desi eu nu cred asta. Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Pai eu am relizat si a mers...cum am spus, era pe galeti. Provenea de la un traf din acela cu shunt magnetic. Am eliminat suntul magnetic ca sa pot largi spatiu de bobinare pentru bobina primara. Secundarul era intact, adica nu era ars ca primarul si era pe al galet. Tin sa mentionez ca miezul era de tip E+I. Iar eu am pus galetii pe pe "limba" din centrul miezului, unul langa altul, exact ca in unele trafuri de prin aparatura electronica...radioreceptoare, radiocasetofoane...etc. Iar trafuri toroidale de sudura am vazut cel putin doua la care era bobinat secundarul peste primar. Unul din trafuri stiu ca avea in jur de 20 de ani...si isi face si acum treaba cu brio. Proprietarul il facuse la combinatul de la Galati pe cand lucra acolo. Link spre comentariu
em2006 Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Pai eu am relizat si a mers...Pai, toate merg, intr-n fel sau altul, asta-i problema. Sunt pline forumurile de replici de forma "sudeaza de unge...", dar foarte rar vezi postat cat de cat un tabel cu caracteristicile obtinute, desi masuratorile sunt extrem de simple, iar ca dotare nu trebe cine stie ce, un variac, voltmetru, ampermetru, rez de sarcina.Atunci s-ar vedea realitatea, IN CE CONDITII MERG... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum