pusu Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 Dar daca bobinez tot primarul pe o colana si secundarul il pun pe celalata coloana? Se schimba ceva?! Sau daca bobinez si primarul si secundarul pe aceiasi coloane si pe cealalta coloana nu bobinez nimica ( ca la vechile trafuri de linii din tv-urile alb-negru)? Iarasi, se intampla ceva cu sectiunea? Si raspundeti la intrebare pe care am pus-o...De ce mai exista trafuri la care nu se dubleaza sectiunea? Ca doar astea is mai costisitoare!Bobinare primar pe o coloana si secundar pe cealalta va rezulta un traf cu putere mai mica ca in cazul in care se bobineaza primarul si sec pe aceiasi coloana iar pe cealalta nimic.Dle Tesla m-ati jignit fara motiv, sa stiti ca am si eu 35 de ani de meserie... . Uite acum mi-am amintit ca am un traf pe doua coloane facut de cehi, traf care are si placuta cu caracteristicile electrice.Maine ii fac poze ca-i la serviciu si va dau tema sa-i calculati puterea. Daca reusiti sa-mi spuneti puterea corecta cu cea inscrisa de producator acceptam sfaturile dvs dar daca nu astept scuzele dvs. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 ...Raspunsul era pentru colegul care sustine prostia cu dublarea sectiunii...1 - Colegul nu sustine o prostie;2 - Colegul, daca esti mai atent, sustine de fapt dublarea puterii si nu a sectiunii;3 - Nu iti mai raspund, decat atunci cand vei raspunde la intrebarea mea din postarea de aici. Link spre comentariu
pusu Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 ...Cazul1. Pe o coloana bobinam primarul si pe alta secundarul...Un asemenea caz nu exista in practica. Ori totul pe o singura coloana, ori totul injumatatit si repartizat pe ambele coloane. A fost un exemplu ipotetic. Noi putem realiza si asta dar desigur ca e o prostie. Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 Da fara suparare...sensibil mai esti domnu...cu ce te-am jignit asa tare?! Ca am spus ca sustii o prostie? Da sensibila mai e lumea pe forum! Numa atunci cand se injura ca la usa cortului si se improasca cu invective in stanga si-n dreapta (si pe strada dar si pe forum chiar) nu mai este lumea sensibila. In fine...scuzati offtopicul ...Daca ma luati cu "sa-i fac poza", "sa vedem puterea", ca daca o nimeresc acceptati sfaturile, inseamna ca nu santeti sigur pe ceea ce spuneti . Cat despre trafuri, toroidale, in coloane, E+I, C+C, etc, toate au ceva in comun...miezul trebuie sa fie inchis iar sectiunea care conteaza e cea care "continuta" de bobina. Cum am mai spus...daca la unele se dubleaza sectiunea si deci sarma din traf e mai putina, de ce nu se fac toata trafurile asa? De ce mai exista si traduri la care nu se dubleaza sectiunea? Raspundeti la asta! Link spre comentariu
pusu Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 Greu intelegeti... Nu sectiunea se dubleaza ca atunci le-am tot dubla si iar le-am dubla si am ajunge la sectiune infinit. Puterea se dubleaza! Ramane in picioare tema de maine Acuma ma duc sa ma culc. Noapte buna la toti! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 ...daca la unele se dubleaza sectiunea si deci sarma din traf e mai putina...Se vede treaba ca dai raspunsuri fara sa citesti ce scrie celalalt. Inca odata! Nu se dubleaza sectiunea, ci se dubleaza puterea, la aceeasi sectiune. Apoi - din nou nu citesti ce s-a mai scris! - "sarma din traf", este aceeasi. In nici-un caz nu este mai putina ca numar de spire. ...de ce nu se fac toata trafurile asa?...Nu se fac toate "trafurile" asa, pentru ca cele cu putere dubla, se construiesc cu densitati de curent mai mari si deci cu conductori mai subtiri si sunt destinate sa functioneze part-time. Ai fi inteles acest lucru, daca analizai putin atasamentul meu si ai fi incercat sa raspunzi la ce te-am intrebat. Acele transformatoare, sunt profesionale si sunt in afara oricaror susceptibilitati. Pe de alta parte, cele construite cu tot bobinajul pe o singura coloana, nu au puterea dublata si sunt destinate sa functioneze continuu. Sper ca ai inteles! ...De ce mai exista si traduri la care nu se dubleaza sectiunea? Raspundeti la asta!Asa dupa cum am mai spus de vre-o cateva ori, nu exista trafuri la care se dubleaza sectiunea, ci trafuri la care se dubleaza puterea, la aceeasi sectiune. Ti-am raspuns???!!! Sunt foarte interesat, dupa toate discutiile, cum faceti voi bobinele pe torul acesta de motor. Am mai rugat pe cineva, tot pe acest topic, sa puna poze cu bobinele. Inca nu le-am vazut. Puterea conteaza si dupa cum sunt realizate bobinele, astfel P=SxS sau P=2xSxS. Puneti pozele!!!De aceasta data gresesti! La toroidale, care sunt bobinate continuu pe toata circumferinta, nu se mai face nici-o diferentiere. Aici avem de-a face, numai cu putere dublata. Intr-un singur caz s-ar putea pune problema puterii normale (ca la E+I) si anume daca - prin absurd - am putea realiza tot bobinajul, concentrat pe o foarte mica portiune din circumferinta torului. Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 V-am raspuns pe privat ce si cum am vrut sa spun...De unde domle sa se dubleze puterea daca pun tot atat sarma?! Putere dubla inseamna si flux magnetic variabil dublu?! Asta de unde mai vine? Ca sant doua coloane?! Sa nu uitam ca jumatea aia de primar de pe o coloana se alimenteaza numai la jumatate din tensiunea retelei. Cat despre modul de functionare part-time...domle...daca un traf nu poate functiona non-stop asta se poate datora fie faptului ca are spire prea putine si ca atare e supra-voltat, fie sarma cu care este bobinat este prea subtire pentru curentul nominal cerut, fie varianta "chinezeasca", adica de- amandoua! Daca vreti sa stiti, am reconstruit odata un traf de sudura pe un miez E+I de 48 de cm patrati. Doar primarul era ars. Secundarul era pe alt galet si era ok. Din cauza faptului ca nu am avut CuEm, am pus conductor de 1.5 mmp, izolat cu pvc...si va dati seama ca nu am putut sa pun spire cate trebuia si am pus numa vreu 150 de spire. Oricum....vroiam doar ceva sa imi fac treaba pe moment. A mers aparatul cat a mers....ba chiar suda si cu 3.25 de "rupea pamantul". Numai ca se incalzea foarte repede si intr-un final, cum era de asteptat s-a ars. Daca este sa facem un calcul, miezul ala al meu nu prea era in stare sa "duca" puterea necesara sa sudezi cu 3.25, adica cam 3 KVA. Mai ales ca nici tolele nu cred ca erau cu graunti orientati . Si totusi uite ca se putea. Cum? Explicati dumneavoastra! Eu stiu ca uneori miezul poate lucra la densitati de flux magnetic mai mari decat normalul sau ca valorile normale pentru densitatea de curent poate fi depasita....ca sa nu mai zic ca poti pune si sarma mai putina si ca atare va creste puterea....dar asta e pe termen scurt si nu este o solutie de constructie! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 Uite cum sta treaba. Mie imi place schimbul de opinii - adica cum se spune pe romaneste, sa mai stau la un pahar de vorba. Insa atunci cand interlocutorul se "propteste in unghii", asa dupa cum spune tot romanul, imi cam pierd rabdarea. Noi nu putem rezolva aici toate problemele practice si mai ales teoretice ale transformatorului - care chiar daca pare simplu la prima vedere, este totusi o masinarie complicata. Nu stiu ce putem rezolva pe PM?! De fapt, la astfel de interpelari in privat, nici nu raspund. Am incercat sa expun, pe cat se poate mai pe inteles, niste lucruri, care exista - fie ca vrei, fieca ca nu. Fie ca le intelegi, fie ca nu. Iata aici un link, catre un alt forum, unde explic unor alti "incapatanati" aceleasi lucruri, insa cu un exemplu de calcul practic. Sper ca ai sa-l intelegi si nu ai sa mai insisti cu aceste intrebari. Imi pare rau ca nu vei putea vedea si atasamentele. Poate doar in cazul cand iti vei face cont pe acel forum si te vei loga. In orice caz, calculul este detaliat si sper sa-l intelegi. Altminteri, o mai lasam (discutia) si pe alta data. Toate Bune! P.S. Se pare ca ElForum interzice legaturile catre acel forum. Incearca pe google cu cheia "transformator UI ola_nicolas". Primul subiect afisat de google - vezi ultima postare foarte lunga, pe pagina 2. Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 16, 2011 Partajează Postat Aprilie 16, 2011 Domle..eu ti-am raspuns atunci pe privat ca sa nu fac dubla postare si sa se "ia" moderatorul de mine...atata tot. In fine...nu inteleg care era pana la urma problema...cat despre faptul ca nu raspundeti la aceste "interpelari"...n-aveti decat....e dreptul dumneata sa te faci ca "ploua". Ca exista "niste lucruri"...imi spuneati mie ca nu citesc atent....pai nu am zis ca si eu am construit un "lucru" din asta?! Numa ca la ceva timp a iesit fum din el. Si ca tot spuneati de vorbit mai pe romaneste...haideti sa vorbim pe romaneste....un miez "in coloane" va "duce " aceaiasi putere ca un miez E+I identic ca dimensiuni exterioare. De ce? Pentru ca sectiunea la cel E+I este egala cu suma sectiunilor de la cel cu coloane. Unde este dublarea puterii.....nicaieri. Iar la cele toroidale nu vad de ce conteaza cum este bobinat. Trafurile toroidale pe care le-am demontat eu, toate facute de "fabrica", aveau secundarul peste primar, nu aparte. Si inca ceva....ca sa fim siguri ca vorbim despre acelasi lucru....ce intelegeti prin faptul ca se dubleaza puterea? Ati sustinut ca sarma e tot atata in ambele cazuri. Sa inteleg ca se modifica intensitatea sau cum?! Sau explicati-mi din ce motiv se dubleaza fluxul magnetic?! Ma gandesc ca e normal sa se intample asa din moment ce se dubleaza puterea! Eu sustin urmatoarele domle...la trafurile alea cu "putere dubla", se pune mai putina sarma decat trebuie ....si de aici cresc "performantele"...binenteles cu pretul ambalarii termice a trafului. Sigur....sant trafuri toroidale cu miez de buna calitatea si la care acea constanta care se imparte la sctiunea torului poate fi luata si 38. Numai ca unii ce fac....in loc de o constanta din asta mai mica...iau o constanta mai mare, 55, si o impart la dublul sectiunii, pe motiv ca au bobinat nu stiu cum si de aici provine toata treaba domle....se profita in ultima instanta de randamentul trafului, care e mai bun si uneori de calitatea tolelor. Atata tot. Si pe urma o "scaldam" in chestiuni...ca e bobinat la limita...ca e pentru functionare de scurta durata...ca nu mai stiu eu ce.....cand de fapt nu s-a facut decat se pui sarma in traf mai putina decat trebuie. Cum am spus....si eu am facut "overclocking" (sper ca santeti familiar cu termenul) cu un traf de sudura. Dar asta nu inseamna ca trebuiesc modificate formulele de se gasesc prin carti din cauza ca eu am facut eu niste "mantzocarii" . Link spre comentariu
Tarabostes Postat Aprilie 17, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Conform formulei data de dvs d-le TESSLA,inaltimea torului este de 19cmXgrosimea de 4cm=76cm2.Apoi 45/76=0,6spire/volt,rezultand 140 spire pt primar cuem 2,5mm.Pt.secundar voi bobina cu sarema de 6mm.Acuma eu nu stiu ce tensiune trebuie sa am in secundar pt a suda lejer cu electrozi de 2,5.Tin sa mai precizez ca am 33 metri cuem litat de 6.Sanatate si bafta. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 ...eu am construit un "lucru" din asta?! Numa ca la ceva timp a iesit fum din el...A iesit fum, pentru ca l-ai fortat mult peste posibilitati. Asa cum poti citi in continuare, ca orice lucru subdimensionat, se foloseste un timp, dupa care se mai lasa la racit.Energia dezvoltata de o bobina, pe o coloana, este 1/2LI^2. Datorita faptului ca I, este de doua ori mai mare - pentru ca de fapt, P este de doua ori mai mare - aceasta energie este dubla. Inductanta L, a fiecarei bobine este creata de fluxuri, care au in fiecare moment sensuri opuse si deci nu se cumuleaza. De aceea, pe fiecare coloana, vom avea de fapt acelasi flux pe care il avem la un transformator cu bobinaj unic, dar cu o putere injumatatita. Cu alte cuvinte, cele doua bobine simetrice sunt antifazate si deci creaza acelasi efect, ca una singura, aflata pe o singura coloana. Curentul este dublu, pentru ca atat il obliga sarcina sa fie. Miezul, va rezista la acest regim. Asa cum am mai spus, conductorul este subdimensionat ca diametru, astfel incat sa se incadreze in fereastra. Pentru a nu se "praji", se monteaza in primar un releu termic cu bimetal, care decupleaza alimentarea, atunci cand s-a incalzit prea mult. Acest releu, mentine decuplat traful, un timp suficient de mare, astfel incat bobinajul sa aiba timp sa se raceasca. Dupa recuplare, se reia ciclul. Du-te intr-un magazin de specialitate si ai sa vezi aparate de sudura, construite pe acest principiu si care sunt mult mai mici in dimensiuni si mai usoare decat cele cu care ne-am obisnuit. Transformatoarele, care trebuie sa functioneze in mod continuu, dar sa aiba in acelasi timp dimensiuni si greutati mai mici, cum sunt cele construite pentru aeronautica, se bobineaza cu conductori din argint, aur, sau chiar platina, pentru a opune curentului, la aceeasi sectiune, o rezistenta mai mica. De aceea tehnica aeronautica este atat de scumpa.Acest principiu, a fost descoperit de Nikola Tesla, si ar trebui sa-l intelegi, sau daca nu, sa-l accepti. Altminteri, de geaba ai adoptat acest nick. Alt raspuns nu vei mai primi din partea mea.Toate Bune! Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Ce principiu dezvoltat de Tesla domle?! Omu ala s-a ocupat de lucruri mai serioase si mai durabile. Altminteri sistemul de transmitere trifazata a energiei electrice inventat si dezvoltat de Tesla mergea cu intreruperi cum spuneti dumneavoastra . Cat despre trafuri de sudura de la "magazine de specialitate"...domle....alea usurele si cu releu termic is niste pocnitori!!! Pai credeti ca traful pe care l-am rebobinat era altfel construit decat spuneti? Nuuu...era chiar asa cum spuneti....avea in primar sarma de aluminiu izolata cu hartie, in secundar la fel si avea si un releu termic cu bimetal. Numa ca ce s-a intamplat.....din cauza intensitatii mari, s-a "sudat" contactul de la releul termic si nu a mai declansat "protectia" cand a trebuit si ca atare s-a cam topit aluminiul din infasurarea primara Vreti sa-mi spuneti ca "solutii" de astea cum ar fi subdimensionarea conductorului si in general proiectarea trafului sub limita admisibila de ambalare termica reprezinta altceva decat niste hotzii ale producatorilor ca sa scada costurile de productie?! Hai domle sa vorbim de lucruri serioase...pai alea is trafuri pentru "gospodine" ...ca sa sudezi 3-4 electrozi si pe urma sa stai o juma de ora. De fapt si scrie pe ele ceva da genul 20% sau chiar mai putin...adica doua minute sudezi....8 stai si fumezi Cei care si-au batut capul sa inventeze triodine si invertoare va spun eu ca nu au facut-o doar asa de dragul de a face. Acuma revenind la detaliile tehnice...daca intensitatea se dubleaza atunci energia dezvoltata de o bobina este de 4 ori mai mare, pentru ca intensitatea e ridicata la patrat. Iar curentul este dublu nu pentru ca il obliga sarcina...ca degeaba il obliga daca transformatorul "nu mai poate". Insa el poate datorita faptului ca orice transformator are curentul de scurtcircuit de cateva ori mai mare decat cel nominal dar asta nu inseamna ca orice transformator poate lucra in regim de scurtcircuit. Sant transformatoare care sant proiectate express pentru a lucra in scurtcircuit o perioada foarte mare de timp si sant binenteles trafuri de sudura pe care le mai gaesesti si prin "alimentara" care pot lucra doar o perioada foarte limitata. Inainte de ex...mai ales in provincie ,erau la "moda" gardurile din fier, cu diferite modele, etc. Pai nu cred ca te poti apuca de o asemenea constructie metalica, la care ai de facut sute de suduri cu un aparat care sudeaza maxim cu 3.25 numa juma de ora. Cat despre faptul ca nu mai raspundeti..e libertatea dumneata...si sa stiti ca nici pana acuma nu am asteptat un raspuns din parte dumneata...ca vad ca ati mai spus intr-o postare ca va cam pierdeti rabdarea....cred ca ati inteles gresit...eu nu am solicitat sa imi explicati ceva...dumneavoastra ati intervenit in discutia deja existenta iar daca v-ati pierdut rabdarea...nu va retine nimeni in acest topic...cel putin asa banuiesc Numai bine! P.S. Pentru colegul raciuleta...acea sectiune pe care ati determinat-o este o sectiune "efectiva" sau mai are si "santuri" prin ea? Vorbesc de acele santuri unde era asezat vechiul bobinaj. Cat despre tensiune....ca sa se mentina arcul de sudura e nevoie macar de aprox. 20 V...asa ca in general tensiunea in gol se ia cam 48-50 V. Daca sectiunea este aceea de care ati spus...rezulta pentru secundar aproximativ 30 de spire. Lungimea medie a unei spire este de 19+19+4+4 =46 adica in jur de 0.6 -0.7 metri (pentru ca trebuie luat in calcul si faptul ca infasuram peste prima infasurare). Ca atare va trebuies pentru secundar pana in 20 de metri de sarma. Ce vroiam sa va intreb...care e diametrul interior al statorului? Are "gaura" din centru suficient de mare sa puteti bobina? Link spre comentariu
pusu Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Tema pentru d-ul Tessla: Va rog sa calculati dvs (folosind teoria si practica, asa cum a-ti inteles-o dvs ), puterea trafului din pozele de mai jos. Dupa acest lucru, va rog sa ne comunicati tuturor, rezultatul obtinut de dvs. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Tema pentru d-ul Tessla: Va rog sa calculati dvs (folosind teoria si practica, asa cum a-ti inteles-o dvs... Nu sunt suficiente date. Ar mai trebui dimensiunile ferestrei, sau daca tola este standardizata, da-ne codul STAS al tolei - ex. "UI114". Apoi, ar mai trebui indicate, de pe eticheta produsului, tensiunea secundara si puterea nominala, sau in lipsa ei, cel putin diametrul conductorului din secundar. Eventual curentul nominal in secundar. Bun, renunt la ce am marcat cu maron, deoarece soliciti tocmai puterea functie de miez. dar atunci da-ne detalii despre dimensiunile ferestrei. Link spre comentariu
pusu Postat Aprilie 17, 2011 Partajează Postat Aprilie 17, 2011 Sunt foarte interesat, dupa toate discutiile, cum faceti voi bobinele pe torul acesta de motor. Am mai rugat pe cineva, tot pe acest topic, sa puna poze cu bobinele. Inca nu le-am vazut. Puterea conteaza si dupa cum sunt realizate bobinele, astfel P=SxS sau P=2xSxS. Puneti pozele!!! De aceasta data gresesti! La toroidale, care sunt bobinate continuu pe toata circumferinta, nu se mai face nici-o diferentiere. Aici avem de-a face, numai cu putere dublata. Intr-un singur caz s-ar putea pune problema puterii normale (ca la E+I) si anume daca - prin absurd - am putea realiza tot bobinajul, concentrat pe o foarte mica portiune din circumferinta torului.D-le Ola_nicolas, se vad cu usurinta solidele dvs cunostinte in domeniu. Am vrut sa spun urmatoarul lucru. La trafurile toroidale obijnuite, adica cele care au infasurat primarul pe intreaga circumferinta, si implicit cuplaj strans intre primar si secundar si caracteristica rigida, puterea este desigur aproximativ SxSTopicul acesta fiind despre transformatoare de sudura, primarul nu poate sa fie dispus pe intreaga circumferinta ci impartit in doua bobine diametral opuse, galetii celor doua bobine primare fiind suficient de ingusti iar secundarele (2buc) sa fie dispuse in mod identic diametral opuse si la o anumita distanta de bobinele primare. Rezulta astfel o putere de aprox. 2xSxS si un traf de sudura fara cuplaj strans si caracteristica abrupt cazatoare. Distanta intre bobinele sec si primar se ajusteaza dupa realizarea trafului in mod experimental . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum