Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat sudura home made

Tarabostes

Postări Recomandate

Care calcul simplificat? Puterea din secundar este urmatoarea P=SxS/m, unde coeficientul "m" poate lua valori in intervalul 1.1 - 1.5, in functie de calitatea miezului. Mai departe se poate determina si puterea din primar in functie randament. La trafurile toroidale se iau sectiuni mai mici pentru ca au randament un pic mai mare, campul magnetic ramanand "infasurat" peste tot cu spire. Iar tolele din motoare...cica nu-s chiar de cea mai buna calitate. Oricum, dupa parerea mea colegul isi pierde timpul cu statorul ala dintr-un motor doar de 3 KW. Cum am spus...daca avea sectiune "efectiva" macar 45 cm patrati mai mergea...cam tras de par...dar te descurcai cu electrozi de 2.5 pentru uzul gospodaresc. Cu statorul de care dispune colegul poate sa faca vreun redresor pentru baterii de camioane. :rade:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 128
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pusu

25

• TESSLA

24

• Tarabostes

16

• mișa

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sunt foarte interesat, dupa toate discutiile, cum faceti voi bobinele pe torul acesta de motor. Am mai rugat pe cineva, tot pe acest topic, sa puna poze cu bobinele. Inca nu le-am vazut. Puterea conteaza si dupa cum sunt realizate bobinele, astfel P=SxS sau P=2xSxS. Puneti pozele!!!

Link spre comentariu

Daa...aveti dreptate...nu e trasa de par...e foarte trasa de par. Daca se dubleaza sectiunea, scade numarul de spire per volt la jumatate ca atare sarma mai putina, deci economie! Asadar si prin urmare nu se mai justifica existenta celuilalt tip de bobinare care, conform la ceea ce spuneti, este mai scump! Da apropo...la trafurile clasice E+I este vreo diferenta intre cele care au secundarul peste primar fata de cele care is bobinate pe galeti separati? Are vreunul jumate din sarma care o are celalalt? Asta cu interpretari "oculte" cum ca la trafurile in "coloane" is doua bobine si din cauza asta se dubleaza sectiunea...poveste de adormit copii...electronisti amatori! Sectiunea care conteaza e cea care sa afla in interiorul bobinei.

Link spre comentariu

S este sectiunea torului, S=(Diam exterior-Diam int) x inaltimea. Ce fel de exemplu doriti? :da

Un exemplu, cum se calculeaza puterea.

@TESSLA: Galetii, se fac pe aceeasi bobina, deci pe aceeasi coloana. Doua bobine, pe doua coloane, inseamna altceva.

...Asta cu interpretari "oculte" cum ca la trafurile in "coloane" is doua bobine si din cauza asta se dubleaza sectiunea...poveste de adormit copii...electronisti amatori!...

Dar in atasamentul meu, ce spui despre transformatorul marcat cu *? Ia fa un calcul.

[attachment=0]Transformatoare UI din productia Kohsel_.JPG[/attachment]

Link spre comentariu

Asta cu interpretari "oculte" cum ca la trafurile in "coloane" is doua bobine si din cauza asta se dubleaza sectiunea

Asta este realitatea d-le Tesla! La trafurile in coloane care au pe fiecare coloana cate o jumatate de primar legat in serie cu cealalta jumatate de primar sectiunea se ia de doua ori (am vb de traf cu 2 coloane)
Link spre comentariu

Domnu...cand se proiecteaza un transformator, e nevoie de numarul de spire per volt. Dupa ce s-a determinat acest lucru, se inmulteste ce s-a obtinut cu 220 V si se obtine numarul de spire din primar. Faptul ca pe o coloana e bobinat numai jumatate din numarul de spire...e altceva. Dar daca bobinez tot primarul pe o colana si secundarul il pun pe celalata coloana? :rade: Se schimba ceva?! Sau daca bobinez si primarul si secundarul pe aceiasi coloane si pe cealalta coloana nu bobinez nimica ( ca la vechile trafuri de linii din tv-urile alb-negru)? Iarasi, se intampla ceva cu sectiunea? Si raspundeti la intrebare pe care am pus-o...De ce mai exista trafuri la care nu se dubleaza sectiunea? Ca doar astea is mai costisitoare!Pentru domnul nicolas..eu am crezut ca glumiti atuci cand ati pus intrebarea...sau ca vreti sa ma verificati pe mine. Acuma ca m-am convins cum stau lucrurile o sa va spun cum (documentat, nu din auzite). De obicei stim ce vrem in secundar. De ex, vreau 24 V la 5 A. Ca atare, puterea din secundar este de 120 de VA. Acuma ramane se aproximam randamentul...avand in vedere ca e un traf relativ mic putem lua o valoare "sigura in exploatare" de 85%. Daca traful era mai "fortos" puteam sa luam o valoare mai mare a randamentului. Ca atare, puterea din primar trebuie sa fie de aprox. 142 de VA. Sectiunea necesara este data de formula S = m x radical (Putere primar), unde "m" este un coeficient ce poate lua valori intre 1.1 si 1.5, in functie da calitatea miezului. Ca atare avem nevoie de o sectiune de aproximativ 13 - 14 cm patrati, daca dispunem de niste tole bune. Unii au simplificat formula si au renuntat la acel coeficient "m", dar nu e bine...e o aproximare grosolana , in "minus".

Link spre comentariu

Domnu...cand se proiecteaza un transformator, e nevoie de numarul de spire per volt...

:bataie Domnule! Te rog sa nu schimbi vorba. Mai citeste odata postarea mea anterioara, vezi atasamentul si da raspunsul care se cere. Vorbim despre putere, nu despre numar de spire.
Link spre comentariu

Totusi, nimeni nu a dat un exemplu. Eu chiar nu inteleg. Cum se calculeaza puterea?

Exemplu la un traf cu 2 coloane.Cazul1. Pe o coloana bobinam primarul si pe alta secundarul. Aici P=kxSxSCazul2. Pe o coloana bobinam jumate de primar iar pe cealalta bobimam jumatatea a doua. Vom inseia primarele. Aici P=kxSxS+kxSxS
Link spre comentariu

...Aici P=kxSxS...

Inca odata. Ce reprezinta k? Ce reprezinta S? Apoi da-mi un exemplu practic.

...Cazul1. Pe o coloana bobinam primarul si pe alta secundarul...

Un asemenea caz nu exista in practica. Ori totul pe o singura coloana, ori totul injumatatit si repartizat pe ambele coloane.
Link spre comentariu

Domnu...nu te agita mai mult decat trebuie ca nu iti raspunsesem dumneata. Raspunsul era pentru colegul care sustine prostia cu dublarea sectiunii. De asta am vorbit de spire per volt, ca sa arat ca o dublare a sectiunii reduce cantitatea de sarma si ca atare pretul de executie al trafului...deci celelalte nu mai au justificata existenta. Si vedeti ca am dat un exemplu concret ca sa va raspund si dumneavoastra....ca ati spus ca nu intelegeti cum se calculeaza puterea....desi cred ca vreti doar se verificati "nivelul"celor de pe forum sau ceva de genu. :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări