Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparat sudura home made

Tarabostes

Postări Recomandate

Stii cum arata, mai precis, cat este de mare un motor de 35-40 kw?! :nebunrau: Eu am unul de 30 KW si are 225 de kg! Oare numai miezul cat o fi de greu?! :rade: Acuma..nu zic ca nu se poate face...daca vrei poti utiliza chiar un miez si mai mare dar nu e rational. De ce sa nu folosesc un miez mai mic daca se poate?! Si iti spun eu ca se poate..un vecin de-al meu avea un traf toroidal care incapea lejer intr-o naveta de bere de 20 de sticle si era nevoie doar de un singur om ca sa il transporti. Iar de sudat....suda cu 3.25 fara nici cea mai mica problema.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 128
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pusu

25

• TESSLA

24

• Tarabostes

16

• mișa

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

de la motorul de 35-40kw, nu trebuie tot statorul. Tr facut de mine in urma cu vreo 10 ani, avea numai 15cm inaltimea miezului. Secretul racirii, consta in diametrul mare al miezului. La niste lucrari unde era nevoie de sudura o zi intreaga (aproape electrod dupa electrod), am dat imprumut acest acest traf ca oamenii aia nu mai stiau cu ce sa sudeze, toate aparatele se incalzeau la regimul ala de lucru.Asta al meu a rezistat eroic. Astea sunt intradevar sunt cam grele, spre 75kg, dar se monteaza intr-un carucior.Acuma desigur ca se poate confectiona si un mic traf pe care intra sarma putina si atunci implicit subtire. Acest traf va putea fi folosit la 2-3 electrozi si gata se incinge. Pe cine satisface o exploatare deasta de 10% dintr-o ora... Am cerut si eu imprumut, un mic ap de sudura austriac, ce avea (l-am desfacut) un traf atat de mic cam cat pumnul unui om (nu era invertor). Nu puteai suda cu el decat 2 electrozi si decupla ca era fierbinte.

Link spre comentariu

Pai daca nu trebuie tot statorul..de ce sa nu folosesc un miez de la un motor mai mic?! Asta cu racirea...sant povesti domle...cu traful vecinului meu puteai suda destul fara probleme...eletrozi sa fi avut si tensiune buna :rade:. Bine...acuma sa nu confundam treaba....una e un traf "'industrial" si cu care trebuie sa sudezi toata ziua pana ti se decoloreaza salopeta de la arcul de sudura si alta e un traf pentru uzul gospodaresc sau pentru un atelier de reparatii. In cadrul acestui forum despre aceasta a doua categorie e vorba...asa ca nu vad potrivita remarca ta ca iti trebuie stator de la motor 35-40 KW. Si ca sa dam si cifre, nu doar vorbe, hai sa facem si niste calcule. Ca sa poti suda fara "frica" cu 3.25 ai nevoie de 140 de amperi si o tensiune de 25 de volti, aproximativ. Asta inseamna 3500 de VA putere in secundar, adica aproximativ 4000 VA putere in primar. Si pentru aceste cerinte te descurci lejer cu un traf clasic cu sectiunea de 65 centimetri patrati, traf care se bobineazaa si mai usor decat un toroidal si este si mai usor decat 75 de kg sau cat spuneati dumneavoastra. Si va spun eu ca daca sarma e bine dimensionata ca grosime, sudeaza si traful asta cu 3.25 electrod dupa electrod....fara sa se incinga nimica...poate doar traful coborator de pe stalp :rade: .Si vad ca o "dati" numai in extreme....cand trafuri din motoare super fortoase...cand trafuri cat pumnul. Sper ca dupa ce ati avut rabdarea de a citi aceste randuri, o sa relizati ca exista si variante de mijloc care sant destul de fiabile! :rade:

Link spre comentariu

Sant diferite tipuri de tole.Intradevar in unele cazuri e nevoie de 15cm inaltime de pachet dar am gasit o data la fier vechi tole din care a fost nevoie doar de7-8 cm inaltime de pachet.Totul este in functie de sectiune...per pachet.Undeva le 50 cm patrati este suficient pentru un trafo utilizat in regim casnic spre agresiv. Cu electrozi de 2,5-3,25Si mai de vreo 5 ani am uitat de tole recuperate din motoare mari si folosesc altfel de tole.Si anume , tole recuperate din trafo mari de 400kva de genu viewtopic.php?f=59&t=77937 Panglicile I le rolez astfel incat sa am sectiunea necesara, diametrul interior dorit(pentru a avea loc pentru lucru)...iese brici!... Exact domnu@ tesla

Link spre comentariu

Acuma nu stiu exact ce inovatie ai...dar DACA "curbezi" tolele astfel incat sa construiesti un tor din "tola invartita" ...imi pare rau sa te dezamagesc dar nu e tocmai "inovatia" ta.

Link spre comentariu

D-le Tessla, acuma fac abstactie de tonul dvs prea critic :da , dar astea au fost odata demult si au avut rezultate fara exagerare, de nota 9 pentru acele vremuri. Azi vorbim altfel, suntem dotati cu scule moderne :aplauze

Link spre comentariu

Prea critic...o fi domle....nu zic nu...eu sant o persoana mai putin sensibila si nu ma deranjeaza discutiile in contradictoriu...in fine...acuma revenind...traim alte vremuri, asa este..de ex. un invertor "usurel" isi face treaba foarte bine, dar nici cu o triodina nu mi-e rusine :da Ideea era ca pentru uzul obisnuit nu e nevoie sa construiesti un traf sa-ti rupa spinarea cand il muti dintr-un loc in altul. Ca e pe roti...am inteles...da ce te faci daca trebuie sa "sari" peste un prag? :rade: Acuma na...fiecare face cum vrea, cu ce are la dispozitie si cum il duce capul...dar din punctul meu de vedere se poate construi un traf care sudeaza "relaxat" cu 3.25 si pe un stator mai mic decat ce spuneati dumneavoastra.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Salutare tuturor !Dragi meseriasi , in urma cu ceva timp , dupa mai multe ore de studiu, dupa diverse surse, m-am hotarat sa fac si am si facut primul aparat de sudura(facut de mine), pe stator de electromotor (diametrul de 25 cm exterior si 15 la interior ; cu pereti de 5 cm, pe o inaltime de 25 cm). Am folosit 125 ml cablu de cupru de 2,5 mm pentru primar si 35 ml cablu litat de cupru de aprox. 6 mm grosime.

Sarma de primar ai izolat-o si cu tub textil?Ca asa bine si mult rezista izolatia de PVC...care FY din comert are 2,5mm diamertul?Si ala de secundar e MY? Cuprul din sarma de bobinaj are puritatea mai mare decat ala din sarma de instalati,pt a nu lua foc majoreaza diametrul sarmei de bobinaj si numarul de spire sau foloseste electrozi mai subtiri(si mai putini de-o data).
Link spre comentariu

D-le TESSLA proiectul a fost abandonat temporar din lipsa de fonduri,dar acum am facut rost de sarma pt primar si secundar si sper ca dupa Sf.Pasti sa ma apuc de treaba sa-l bobinez cerand si ajutorul unui prieten pt ca nu am mai bobinat niciodata un stator de motor.best4you a venit cu ceva date despre cum sa fac acest aparat de sudura.Treaba este ca eu initial am crezut ca statorul este de motor de 5,5KW dar acum sunt sigur ca este de 3KW.Sper sa mearga cu asta caci alt stator nu mai am de unde sa iau.O zi buna.

Link spre comentariu

Las-o balta. In primul rand ca la un stator de motor electric - asa franjurat cum este - nu vei sti efectiv unde sa masori. De aceea am si dat la inceput o metoda pentru determinarea "toroidului echivalent". Numai la acel "toroid echivalent", se poate determina aria efectiva a sectiunii. Apoi, la miezurile toroidale, se iau sectiuni mai mici pentru aceleasi puteri. Calculul simplificat, nu prea mai este valabil.Altminteri, cred in continuare ca moderatorul ar trebui sa mute subiectul la sudura, unde are sanse mai mari la o dezbatere adecvata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări