Tarabostes Postat Noiembrie 9, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 Din pacate din lipsa acuta de fonduri inca nu am reusit sa adun materialele pt traful de sudura adica nu am inca sarma pt bobinaj.Eu as fi vrut ceva mai concret de calcul ceva de genul:primar-140ml cuem fi 2,5mm2 secundar 40ml fi 4 sau 6mm2.De aceea rog moderatorul sa inchida topicul.Multumesc de asemenea pt toate informatiile primite.Bafta. Link spre comentariu
GeoMar Postat Noiembrie 9, 2010 Partajează Postat Noiembrie 9, 2010 Nu vreau sa verific cunostintele, dar mi se pare util ca un fenomen sa nu fie descris eronat. La asta trebuie sa contribuie orice user bineintentionat. Nimeni nu le poate sti pe toate.Oare raciuletea mai face aparatul de sudura pe motor? Avand in vedere ce a postat: Din pacate din lipsa acuta de fonduri inca nu am reusit sa adun materialele pt traful de sudura adica nu am inca sarma pt bobinaj.Eu as fi vrut ceva mai concret de calcul ceva de genul:primar-140ml cuem fi 2,5mm2 secundar 40ml fi 4 sau 6mm2.De aceea rog moderatorul sa inchida topicul.Multumesc de asemenea pt toate informatiile primite.Bafta. Cred ca era mai multumit, asa cum a scris, daca avea date precise, citez: primar-140ml cuem fi 2,5mm2 secundar 40ml fi 4 sau 6mm2 Adica mai pe romaneste, mura-in-gura, si poate pe cineva ca sa-l si bobineze. Link spre comentariu
philips Postat Noiembrie 10, 2010 Partajează Postat Noiembrie 10, 2010 aceste aparate se bobineaza foarte greu, mai ales secundarul. daca mai faci ai grija sa iti ramana loc intre bobine in interior ptr. o racire buna. Link spre comentariu
Vizitator best4you Postat Martie 13, 2011 Partajează Postat Martie 13, 2011 Salutare colegi forumisti.Detin un stator de motor de 5,5kw si as vrea sa fac un aparat de sudura pt casa.Treaba e ca nu stiu cata sarma si ce sectiune ar trebui sa bag in primar si secundar ca sa pot suda cu el cu electrozi de 4.Atasez si pozele statorului.Ii rog pe cei mai meseriasi sa ma ajute cu teoria ca eu sa-l pot bobina dupa ce fac rost de sarma.Multumesc anticipat.Bafta. Link spre comentariu
Vizitator best4you Postat Martie 13, 2011 Partajează Postat Martie 13, 2011 Salutare tuturor !Dragi meseriasi , in urma cu ceva timp , dupa mai multe ore de studiu, dupa diverse surse, m-am hotarat sa fac si am si facut primul aparat de sudura(facut de mine), pe stator de electromotor (diametrul de 25 cm exterior si 15 la interior ; cu pereti de 5 cm, pe o inaltime de 25 cm). Am folosit 125 ml cablu de cupru de 2,5 mm pentru primar si 35 ml cablu litat de cupru de aprox. 6 mm grosime.Pe stator , dupa ce l-am curatat bine am infasurat 2 role de banda ingusta de 5 cm latime (care se foloseste la imbinari pentru rigips) bine stransa. Am facut infasurarea cu primar, apoi in acelasi sens am infasurat secundarul dandu-i o iesire le 25 m si cealalta la 35 m . Precizez ca nu am masurat amperajul la iesire dar sudeaza cu electrozi de 2,5 si 3,25 de te unge pe suflet fara sa lipeasca sau sa 'stropesca' , insa nu sunt foarte multumit datorita faptului ca atunci cand sudez cu 3,25 dupa 3 electrozi se incalzeste. - Va rog acum daca ma puteti ajata cu un sfat v-as fi foarte recunoscator! Link spre comentariu
Vizitator best4you Postat Martie 13, 2011 Partajează Postat Martie 13, 2011 Salutare colegi forumisti.Detin un stator de motor de 5,5kw si as vrea sa fac un aparat de sudura pt casa.Treaba e ca nu stiu cata sarma si ce sectiune ar trebui sa bag in primar si secundar ca sa pot suda cu el cu electrozi de 4.Atasez si pozele statorului.Ii rog pe cei mai meseriasi sa ma ajute cu teoria ca eu sa-l pot bobina dupa ce fac rost de sarma.Multumesc anticipat.Bafta. Link spre comentariu
Vizitator best4you Postat Martie 13, 2011 Partajează Postat Martie 13, 2011 Salutare colegi forumisti.Detin un stator de motor de 5,5kw si as vrea sa fac un aparat de sudura pt casa.Treaba e ca nu stiu cata sarma si ce sectiune ar trebui sa bag in primar si secundar ca sa pot suda cu el cu electrozi de 4.Atasez si pozele statorului.Ii rog pe cei mai meseriasi sa ma ajute cu teoria ca eu sa-l pot bobina dupa ce fac rost de sarma.Multumesc anticipat.Bafta. Din pacate din lipsa acuta de fonduri inca nu am reusit sa adun materialele pt traful de sudura adica nu am inca sarma pt bobinaj.Eu as fi vrut ceva mai concret de calcul ceva de genul:primar-140ml cuem fi 2,5mm2 secundar 40ml fi 4 sau 6mm2.De aceea rog moderatorul sa inchida topicul.Multumesc de asemenea pt toate informatiile primite.Bafta. Link spre comentariu
TESSLA Postat Martie 13, 2011 Partajează Postat Martie 13, 2011 Da ce ai patit frate de postezi asa..la foc automat! Ti-au ramas degetele lipite de taste?! Si acuma on topic... Sarma din primar este de 2.5 GROSIME, adica milimetri, sau ARIE adica milimetri patrati?! Ca daca e grosime, se incalzeste din cauza ca is prea putine spire in primar. Daca e arie, atunci e cam subtire sarma. Oricum, aparatul de sudura functioneaza un pic mai cald...numa sa nu fie o caldura excesiva. Da vezi si daca se incalzeste in gol. In cazul asta ai pus prea putina sarma in primar. Link spre comentariu
Vizitator best4you Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 Multumesc fain dumnu' TESSLA , firul are 2,5 mm grosime (conductor elecric izolat folosit pentru bransare din comert). Am aproximativ 180 de spire in primar dar nu stiu cu cate spire sau cati ml de conductor sa suplimentez ca sa nu mai am probleme.Sper sa nu bat campii dar din cate am citit m-ar putea ajuta cumva niste condensatori la ceva ? Daca da ce fel de condensatori de ce putere .P.S. : am o punte de 8 condensatori a cate 50 microfarazi. Link spre comentariu
TESSLA Postat Martie 14, 2011 Partajează Postat Martie 14, 2011 Daca zici ca e grosime atunci ai spire putine in primar. Acuma e cam greu sa iti dai seama cat sa suplimentezi...Formula de calcul e urmatoarea: 45/S , unde S reprezinta sectiunea torului, si asta se determina inmultind inaltimea torului cu grosimea lui. A nu se inteleg prin grosime, diametrul torului. E vorba de acea sectiunea in cm patrati pe care se infasoara spira. Si cu formula asta, 45/S, ai determinat numarul de spire per volt. De exemplu, daca sectiunea aia e de 45 de cm patrati , atunci rezulta 1 spira/volt. Ca atare in primar trebuie sa pui 220 - 230 de spire. Daca mai aveti cum, mai puneti niste sarma in primar, eventual cu niste prize din loc in loc. Dar daca aparatul nu se incalzeste in gol, nu are rost ca nu e din cauza asta. Si cum am mai spus, e normal ca aparatele de sudura sa se incalzeasca, ca doar functioneaza in scurt. Insa nu tre sa se incalzeasca excesiv. Cat despre condensatoare, nu rezolvi nimic cu ele in legatura cu incalzirea. Daca vrei sa sudezi in curent continuu , poti sa redresezi cu niste diode de putere mare si apoi sa netezesti curentul cu niste condensatori. Personal nu recomand. Netezirea trebuie facuta in cazul asta cu inductor, nu cu condensatori. Daca mai aveti cum, masurati dimensiunile torului, fara bobinajul existent pe el si va spun exact cate spire mai trebuiesc. Daca mai trebuiesc. Link spre comentariu
Vizitator popey_marinaru Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 salut,statorul pe care vrei sa-l folosesti este prea mic la diametru interior vei lucra f.f.greu sa bagi sarma prin el,eu am folosit unul cam de 40 cm la ext. si 30 cm la int.,sarma de Cu 2,2 in primar si cablu litat de 10 mm in secundar(cu banda de Cu nu am putut lucra era prea rigida) sunt f. multumit de el sudez cu 3,25 lejerP.S.gandeste-te ca vei sta cu vreo 80-90 m de sarma in brate cand vei lucra la el,eu am vrut sa-i fac primarul dintr-o singura bucata ! Link spre comentariu
Vizitator popey_marinaru Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 Salutare tuturor !Dragi meseriasi , in urma cu ceva timp , dupa mai multe ore de studiu, dupa diverse surse, m-am hotarat sa fac si am si facut primul aparat de sudura(facut de mine), pe stator de electromotor (diametrul de 25 cm exterior si 15 la interior ; cu pereti de 5 cm, pe o inaltime de 25 cm). Am folosit 125 ml cablu de cupru de 2,5 mm pentru primar si 35 ml cablu litat de cupru de aprox. 6 mm grosime.Pe stator , dupa ce l-am curatat bine am infasurat 2 role de banda ingusta de 5 cm latime (care se foloseste la imbinari pentru rigips) bine stransa. Am facut infasurarea cu primar, apoi in acelasi sens am infasurat secundarul dandu-i o iesire le 25 m si cealalta la 35 m . Precizez ca nu am masurat amperajul la iesire dar sudeaza cu electrozi de 2,5 si 3,25 de te unge pe suflet fara sa lipeasca sau sa 'stropesca' , insa nu sunt foarte multumit datorita faptului ca atunci cand sudez cu 3,25 dupa 3 electrozi se incalzeste. - Va rog acum daca ma puteti ajata cu un sfat v-as fi foarte recunoscator!raportul dintre primar si secundar :la 2,5mm in primar,secundarul treb sa aibe minim 7,5 si max 12,5,daca este secundarul prea subtire se incalzeste,daca este prea gros se incalzeste primarul Link spre comentariu
TESSLA Postat Martie 15, 2011 Partajează Postat Martie 15, 2011 Da ce aveti frate de postati consecutiv?! Nu stiti sa folositi butonul Modifica?! Cat despre grosimea sarmei, in cazul colegului nu se incalzeste din cauza asta! Sarma folosita de el este suficient de groasa atat pentru primar cat si pentru secundar. Si eu nu am auzit ca vreun traf sa se incalzeasca din cauza ca e prea groasa sarma in vreuna din infasurari! Link spre comentariu
kari Postat Aprilie 10, 2011 Partajează Postat Aprilie 10, 2011 Vai -vai... sant foarte nou pe aici dar am la activ in 20 ani cel putin 100 transformatoare din astea .Sant foarte bune,nu fac zgomot Se pot izola usor, in sensul ca este spatiu bogat pt izolare, poti folosi tot fel de sarme:rotund, patrat, litat , are randament bun.Dar i-mi pare foarte rau...ca cel ce a deschis acest subiect pana la urma a abandonat proiectul,poate si din cauza explicatiilor exagerat de amanuntite.Eu in acesti ani am intalnit cel putin trei indivizi care se laudau ca fac asemenea aparate de sudura,dupa o formula EMPIRICA de gen. tole din motoare el. sa aiba diametrul int x diam ext ygrosimea pachetului z.dupa care, primar 120m sarma sec 25m sarmaInfasurata toata reteta asta si merge aparatu.O sa revin cu mai multe detalii Printre care una foarte importanta: Pachetul de tole odata ales si impachetat, trbuie polizat (tesit) pe muchiile exterioare si interioare pentru ca altfel bobinajul va ajunge (mai repede sau mai tarziu) sa strapunga izolatia si va face scurt la tole! Link spre comentariu
pusu Postat Aprilie 10, 2011 Partajează Postat Aprilie 10, 2011 best4you, pune o poza, vedere de sus, din care sa vedem cum ai facut bobinele. Fa-i si o masuratoare, cati amperi mananca primarul la mers in gol? Zi ce diametru ai la sarma din primar si ce sectiune ai la sarma din secundar?Oricum, miezul este prea mic. Daca vrei o scula cu care poti suda un pachet de electrozi (3,25), unul dupa altul, ai nevoie de un stator de motor de 35-40kw sarma primar fi 2,5 si sectiune secundar 25-30mmpatrati. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum