Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme incarcare baterie laptop


Vizitator all eyez on me

Postări Recomandate

Vizitator all eyez on me

Salutare ! Am un laptop Acer Aspire 5100 de vro 2 ani jumate, in tot acest timp nu l-am prea folosit pe baterie...sa zic de 10 ori daca a fost folosit pe acumulator; nu de mult acumulatorul nu se mai incarca la capacitatea maxima, la deschidere Ubuntu imi zice ca bateria e veche sau e stricata ca se incarca numai 44.4% din capacitatea ei.Am desfacut acumulatorul si am gasit 6 celule ceva mai mari decat o baterie de telecomanda AA sau LR6. Am descarcat complet acumulatorul si l-am pus la incarcat, dupa incarcare l-am desfacut sa vad care celule erau calde si care nu, si am depistat ca din cele 6 celule 2 erau reci, restul fiind caldute din cauza procesului de incarcare. Toate lipiturile dintre celule sunt ok, inclusiv cele de pe o mica placa de textoid plina de integrate gasita in cutia acumulatorilor, intrebarile ar fi: se pot uza acumulatorii cu litiu asa repede? si de ce numai 2 din 6? care este amperajul si voltajul acesor celule? individual ma refer. Date tehnice acumulator 11.1V, 4000mAh, Charging Current: 3.2A 6 celule legate 2 cate 2.p.s am incarcat cu un alt adaptor sa vad daca e de vina adaptorul, dar s-a dovedit a fi ok.Astept un raspuns din partea voastra, va multumesc anticipat !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ChRS

    6

  • stefanstudio

    3

  • danb1974

    2

  • Stefan

    2

Top autori în acest subiect

Din cate ai precizat, banuiesc ca bateriile sunt legate asa: Posted Image

 

Acumulatorii sunt de 3,7V la 2A fiecare. Daca poti gasi acumulatori de amperaj mai mare, dar tot la 3.7v, nu-i bai, e chiar mai bine pentru ca se vor descarca mai greu. Schema pe care am desenat-o este in general. Daca pleaca numai 2 fire spre circuitul de incarcare, atuncia este simplu. Daca mai ai si alte fire ce pleaca spre circuitul de incarcare, trebuie sa-ti faci o schema privind modul de conectare al bateriilor si al firelor. De ce? Pentru ca atuncia cand ansamblezi totul, sa nu uiti vreun fir sau sa conectezi polaritatea bateriilor invers.

 

Acum intrebarea finala: Cei 2 acumulatori care zici ca sunt reci cand ii incarci, sunt legati unu cu celalalt in paralel sau un acumulator este intr-un grup paralel, iar celalalt este intr-un altul? Ca daca ar fi ambii legati unu cu celalalt intr-un grup paralel, ma tem ca ar fi de la placa cu "circuite integrate", care se repara destul de greu daca nu ai aparatura. Daca fiecare acumulator ar fi separat unu fata de celalalt, atuncia trebuie sa-i schimbi pe toti.

Link spre comentariu
Vizitator all eyez on me

oky, am facut o mica schema a legaturilor dintre acumulatori, numai ca nu stiu cum sa pun poza pe forum asa cum ai facut tu :jytuiyu

deci am sa folosesc un site, sper sa fie ok cu administratorii poza

cei insemnati cu rosu, bingo, cei cu probleme.

p.s am omis 2 senzori/diode nu stiu ce sunt, sunt lipiti de placa si prinsi cu banda de corpul acumulatorului, banuiesc ca sunt pentru masurarea temperaturii.

Link spre comentariu

Bun.

Off topic: Ca sa pui o poza, copiezi "direct link" de pe imageshack si il pui pe forum sub forma de "img":Posted Image

On topic: In poza pe care am uploadat-o mai sus, am pus un semn si anume "Punctul A" (puteam sa pun A direct :rade: , dar cand mi-am dat seama, mi-a pierit chefu sa mai intru pe imageshack). Intrebare, in acel punct A, nu se duce vreun fir spre placa electronica? De obicei vazui la majoritatea bateriilor de laptop ca este legat acel punct la placa electronica. Daca nu e legat nimica, ci este precum ai desenat, inseamna ca acei acumulatori mentionati, sunt stricati (posibil unul dintre ei sa fi fost defect si cu timpul sa se fi stricat si al doilea). In acest caz, recomand a schimba toti acumulatorii, cu unii noi la aceasi tensiune si daca poti gasi la un amperaj mai mare.

Totusi poti verifica daca acei acumulatori sunt stricati, incarcandu-i separat. Astfel monitorizezi timpul de incarcare, temperatura, tensiunea si descarcarea lor in timp (o poti face cu un bec de 3v). Eventual dezlipesti un acumulator bun si il compari cu cei stricati.

In ceea ce priveste pretul, o baterie noua pentru un Acer Aspire este in jur de 250r ron, plus transportul, te ajunge la 300 lei, iar daca iti cumperi acumulatori separati, te costa in jur de 150 Ron Nu stiu ce dimensiune au acumulatorii tai, dar poate gasesti aceasi marime ca ai tai.

Link spre comentariu

Din cei doi acumulatori reci probabil doar unul este defect.Ca masuri disperate ori vezi care e defect si-l inlocuiesti numai pe ala ori lasi doar jumatate din acumulatori (cite unul din fiecare grup, numai sa fie unul bun) si ramii cu bateria la jumatate din capacitate (si te bazezi pe senzorii de temperatura daca cumva se incalzesc prea tare la incarcare). Nu recomand chestia desi am facut-o odata si proprietarul inca traieste.

Link spre comentariu

totusi nu inteleg ceva, deh asa sunt eu :rade:

all eyez on me (urat username) spune ca Ubuntu trancaneste asa si pe dincolo despre acumulatorul lui, dar nu spune 2 amanunte esentiale: cat tinea bateria cand era noua? si cat tine acum ?

@all eyez on me lasa laptuca la incarcat pana se stinge LED-ul aferent, il pornesti si dai drumul la cronometru :da preferabil sa ai WIFI-ul si toate jucarelele oprite si sa nu il soliciti prea tare in timpul acesta.

mie Ubuntu 9.10 imi spune asa: capacitatea 1.4% - timp ramas 72 ore :ras: laptuca tine cam 2-3 ore indiferent de SO

Link spre comentariu
Vizitator all eyez on me

@ Stefan: cand era buna bateria ma tinea 2 ore si 15 min cu luminozitatea la minim si cu wirelessul deschis si conectat la internet. Dupa ce s-a stricat; cand scot alimentarea de la spate si il las 1 min sa isi "revina" zice ca mai am baterie pentru 1 ora si 10 min, si dupa 5 secunde scade brusc la 30 de min, toate astea pe power saver mode. Am facut un test la baterie pe windows 7 cu Imtec Battery Mark si laptopul a intrat in hibernate dupa 6 min de la pornirea testului, ecranul cu luminozitatea la 0 si procesorul la capacitate maxima(asa testeaza prg respectiv).Am descarcat bateria, am reincarcat-o cu laptopul inchis si tot asa face.@ChRS: Nu se duce nici o legatura catre placa de circuite din acel punct, acea legatura este un fir alb multifilat care face legatura intre acumulatori.Initial am zis sa imi cumpar un acumulator nou, numai ca am gasit pe youtube un videoclip in care tipu a scos acumulatorii vechi si a pus altii noi, cumparati la bucata de amperaj mai mare si ma gandesc ca astfel poti obtine un timp de lucru mai mare pe baterie si iesi si ceva mai ieftin.Doresc sa va multumesc foarte mult pentru raspunsuri , in special lui ChRS, o comunitatea foarte bine inchegata!

Link spre comentariu

Daca te apuci de inlocuit acumulatorii, mult succes, tine minte, polaritatea si conexiunea firelor sa ti le notezi. :da Cand termini totul de ansamblat, e bine sa faci o verificare atat vizuala cat si ohmica asupra componentelor bateriei. La final recomand sa incarci bateria separat si sa observi cum se comporta. Ca sa fii sigur ca totul e ok, inainte sa montezi bateria, verifica tensiunea la bornele bateriei (cea de 11.1v). In alta ordine de idei, acumulatorii pe care ti i-am aratat pe site-ul Adelaidei sunt la 3.6v. Ia un acumulator bun din cei ramasi, incarca-l si apoi masoara-i tensiunea, sa vezi daca este de 3.6V sau 3.7V. Normal daca am face un calcul simplu ar veni ca cu 6 acumulatori legati 2 cate 2 la tensiunea de 3.6V fiecare, ar rezulta o tensiune de aproximativ 10,8V, iar cu acumulatori de 3.7V, ar rezulta o tensiune de 11,1V. Inca o data, sa verifici cam ce tensiune poate scoate un acumulator. Eventual ii legi pe aia buni in serie (incarcati desigur) si masori tensiunea totala. Astfel iti poti da seama cam ce tensiune poate debita un acumulator.Spor la lucru. :da :aplauze

Link spre comentariu

in cazul acesta este clar ca unul sau mai multi elementi au probleme.trebuie cunoscut modul de incarcare al acumulatorilor, adica daca exista un procesor in bateriea laptopului ce controleaza curentul de incarcarea,timpul,capacitatea totala, voltajul s.a.m.d. teoretic daca pui acumulatori de capacitate mai mare o sa iti tina ceva mai mult dar uneori pot avea si surprize mai putin placute.momentan inlocuieste doar elementul defect si vezi daca se schimba ceva in durata de incarcare/descarcare.

Link spre comentariu
Vizitator all eyez on me

Momentan nu sunt in tara dar caut aici sa cumpar acumulatori, deja am si gasit preturile fiind ca in Romania, ce intrebare as mai avea, in carcasa asta in care sunt acumulatorii mai am loc sa pun 2 elementi, in cazul de fata locurile respective sunt umplute cu 2 elementi fake din plastic, as mai putea adauga inca 2 elemeti ca sa am 8 sa imi creasca autonomia? de precizat ca in comert sunt baterii originale si compatibile pt acest model de laptop atat cu 6 cat si cu 8 elementi. Acumulatorii de fata sunt ceva mai mari decat cei precizati de tine chrs, dar nu cred ca e o problema atat timp cat se respeca volatjul si amperajul, zic eu ...

Link spre comentariu

Vezi ca al doilea acumulator de pe adelaida e mai mare. In ceea ce priveste faza cu 8 acumulatori, nu merge pentru ca daca ii pui pe aia 2 in serie cu ceilalti, tensiunea iti va ajunge la 14,4V. Deci inutila laptopului. Eventual poti face in felul urmator:

Posted Image, desi nu prea isi are rostul.

Link spre comentariu
Vizitator all eyez on me

ma gandeam la o autonomie mai mare a bateriei daca pun 8 elementi, cu toate ca am gasit pe net aici in DK acumulator compatibil pt el cu 14.8V, 4800mAh cu 600 de coroane, 360 RON.Am vazut clipul de pe youtube, exact acele 2 modele de Kashtan le are si fratele meu, reconditionate + boxele originale, un sunet de studio, foarte bune si robuste. A mai avut si alte modele de la alte branduri, Tesla daca nu ma insel, era unu asa vechi, piesa de muzeu si chiar asta a facut, l-a donat muzeului Palatul Culturii din Iasi(vezi google), s-au crucit domnii de acolo, nu le-a venit sa creada cand au vazut ca funcioneaza :101

Link spre comentariu

si eu dupa doi ani de folosit laptopul mai mult conectat la 220V si mai putin de 5 utilizari pe acumulator am intalnit aceeasi probleme si chiar dupa doi ani si o luna :d cand a disparut garantia la acumulator.Am desfacut frumos carcasa bateriei si am masurat celulele doua erau incarcate partial si una total . Le-am descarcat cu becul de 65W auto si le-am incarcat pe rand la aceeasi capacitate si iar le-am descarcat de doua ori si masurat pe fiecare celula tensiunea era cam la fel. Dupa ultima incarcare si descarcare am lipit celulele la montajul eletronic din bateria de laptop si l-am cuplat la laptop.S-a incarcat 100% si de atunci tin cam doua ore folosind laptopul la capacitate maxima iar ca regula odata pe saptamana trec laptopul pe acumulator pentru descarcare si dupa ce s-a descarcat 70-75% cuplez iar incarcatorul si nu am probleme.Citisem undeva ca daca nu se foloseste laptopul pe acumulator cel putin odata pe spatamana in scrut timp apar asemenea probleme.Celule se gasesc si la cei care vand pise radiocomandate de avioane si te scoti mult mai ieftin decat sa dai pe o baterie 5 milioane.

Link spre comentariu

off topic: Multumesc pentru vizionare si apreciere. O sa uploadez in scurt timp si alte filmulete/filme pe youtube. In ceea ce priveste Kashtan-urile, imi place sa le tin intr-o buna stare de functionare, chiar daca unii amici imi spun ca sunt "depasite" si ca sunetul nu se compara cu un sistem 5.1. Nu stau eu sa le demonstrez contrariul sau alte lucruri, atata vreme cat inca functioneaza, n-am eu treaba cu ceea ce-mi zic acesti "amici".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări