Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungul Einhell BT-ML 300

Vizitator ViorelX

Postări Recomandate

Cel mai mare pas ce se poate realiza cu BT-ML 300 este 3mm (desi pe cutie scrie 2,5 - este gresit). Strungul are "thread dial", exista posibilitatea sa se fixeze avansul cutitului pe adincimea de taiere la unghi (de ex 15°), lucru ce face taierea mai usoara (cutitul taie pe o singura muchie) insa si asa se simte nevoia unei puteri mai mari la viteze reduse. Eu am facut un filet M 28 cu pas de 3mm (interior si exterior) si mi-a luat destul de mult timp, de citeva ori s-a oprit motorul cu cutitul in piesa, am reascutit cutitele, am folosit ulei de filetare de calitate, etc. M45 cred ca e cam mult; 45mm este diametrul interior maxim al linetei la astfel de strunguri. M-as oriente spre masini mai mari ce trec de 1000eur.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 128
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fenobarbital

9

• Dan57

7

• ndc74

7

• radu cnc

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pasul de 3 mm, este cel mai mare care se poate realiza cu rotile de schimb existente in setul masinii. Daca se doreste o extensie a domeniului de pasi pentru filete, trebuiesc calculate si executate roti de schimb pentru pasii care se doresc.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

... insa si asa se simte nevoia unei puteri mai mari la viteze reduse.

Se poate mari puterea din regulatorul electronic de turatii;exista un semireglabil care stabileste curentul maxim prin motor.Chiar daca motorul se blocheaza,curentul nu depaseste valoarea stabilita.Se poate stabili din semireglabil un curent mai mare,obtinand o putere mai mare livrata la turatii joase.Problema e ca se forteaza motorul,care oricum nu e stralucit;cu timpul a meu a cedat,nu neaparat din cauza asta.L-am schimbat cu unul de 750W,iar diferenta de putere e destul de mare.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Sunt proaspat posesor de strung BT-ML-300 si va rog sa-mi spune-ti si mie de unde se poate procura o sanie pentru dispozitivul de frezat pe strung? Multumesc !!

Special pentru acest tip de strung nu exista asemenea dispozitiv. Singura metoda este prin adaptare de la alt strung sau construirea de la zero. Oricum nu vei putea freza decat piese mici sau materiale moi. Acum cateva zile am pus in port cutit o tabla de 10 si in universal o freza de 13 si ziceai ca "vine sfarsitul lumi" de cat de urat facea scula in timpul frezarii (am acelasi tip de strung). :nebunrau:
Link spre comentariu

...am pus in port cutit o tabla de 10 si in universal o freza de 13 si ziceai ca "vine sfarsitul lumi" de cat de urat facea scula in timpul frezarii...

Daca vibra urat, atunci sunt doua cauze posibile, care pot actiona individual sau cumulativ: 1 - Scula neascutita; 2 - Penele de fixare pe ghidaje ale saniei principale si/sau transversale si/sau port-cutit slabite. Chiar si atunci cand totul va fi ok, tot vei avea vibratii. Pentru a elimina vibratiile, ar trebui sa ai un cap de frezat, atasabil pe papusa fixa, astfel incat forta principala de aschiere sa fie perpendiculara pe ghidaje si sa actioneze in sensul de impingere a saniei catre acestea. Incearca din nou aceeasi operatie, cu o freza bine asxcutita, dar blocheaza sania principala si vezi daca vibratiile se diminueaza. Fa apoi acelasi lucru pe rand cu celelalte doua sanii. In mod normal, in timpul prelucrarilor, saniile care nu participa la miscare se blocheaza.
Link spre comentariu

Daca vibra urat, atunci sunt doua cauze posibile, Chiar si atunci cand totul va fi ok, tot vei avea vibratii. .

Multumesc pentru sfaturi, freza este noua si de firma iar de curand am strans si fixat toate penele deoarece imi zbarnaia strungul cand il foloseam si am descoperit ca mai toate suruburile erau slabite. Le-am strans si reglat cat am putut de bine ca dupa o zi sa le gasesc din nou slabite. A urmat un chin si multe preumblari pe la diverse magazine pentru a gasi o solutie de blocare a suruburilor, e o tragedie dar intr-un final am primit o promisiune care a fost onorata dupa o saptamana. Asa ca la ora actuala am strunguletul "bine fixat si insurubat". Mai ar exista un loc de zdranganeala (sania mica) dar in principiu scula este destul de mica pentru asemenea operatii. Voi incerca sa fac si chestia cu blocarea saniei principale, poate, poate. Multumesc inca o data de sugestii. :pandaci
Link spre comentariu
Vizitator constantin47

Sunt proaspat posesor de strung BT-ML-300 !!

Despre ce este vorba: Pana de la sania transversala sta ca in poza . Ce este de facut? Daca v-ati confruntat cu aceasta problema,va rog sa ma ajutati si pe mine.

post-69066-139829539743_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator constantin47

Poate un propietar de Einhell da dimensiunile la rotile de avans : diametru exterior ,dimensiunea gaurii si nr de dinti pt a vedea cu ce se pot inlocui (ex. de la CQ cu care seamana foarte bine,si se gasesc de cumparat ca piese de schimb)Oricum ,cam subtire in info despre acest strung topicul lui ,cu cat mai multe info cu atat mai multe posibilitati de a primi ajutor .De exemplu pt q12 : Ce diametre au axele pe care se fixeaza rotile de avans? .Ce dimensiuni au rotile de avans care sunt montate pe el ,(nr de dinti, diametru) daca le are macar pe alea?

Nu am vazut sa-ti raspunda cineva. Daca te ajuta cu ceva astea sunt rotile de avans pentru strunjit. Daca ai nevoie de rotile pentru filetat iti raspund cu placere.

post-69066-139829539751_thumb.jpg

Link spre comentariu

Einhelul, un ministrung nou ce este destul de raspandit in Romania si pentru care se gasesc piese de schimb. Era interesant de stiut acele dimensiuni ( pe care cu atata amabilitate le-a pus constantin47 )eventual sa le pot compara eu cu CQ -ul meu si altii cu strungurile pe care le au. Multor strunguri SH le lipsesc aceste roti de avans. Eu stiu cat am cautat pana am gasit niste dimensiuni la rotile de avans pt un MD 65 ce intentionam sa il cumpar si le avea lipsa.Te rog poti sa pui tu sau alt propietar de Einhell si niste date despre curea de Einhell ? Si o poza cu fata plantata si una cu cablajul de la regulator ar fi folositoare ca tot suntem pe un forum de electronica.Si alte dimensiuni ar fi interesante ,de ex. : -axul filetat pt avans automat longitudinal ,ce pas are ,ce lungime ce diametru au lagarele de capat;-rulmentii de la axul principal ,cel secundar = dimensiuniAr fi bine sa gasim pe topicul Einhell cat mai multe INFO despre el , pentru ca Einhelul poate servi ca o excelenta sursa de piese si pentru altii ce intentioneaza sa repare sau sa construiasca un strung. Au aparut de vanzare chiar si batiuri .Eu am pus pe topicul de la CQ tot ce am reusit sa masor sau sa aflu despre el. Am ramas dator cu o poza cu partea cu cablajul de la regulatorul de la CQ ,o sa o pun cat de curand

Link spre comentariu

Cu privire la dimensiuni se pare ca ai fost lamurit . Ce fel de strung foloseste rotite asemanatoare nu stiu iar daca ai norocul sa gasesti totusi un strung cu astfel de rotite e putin probabil sa se potriveasca si la nr. de dinti. Am gasit in talcioc un set intreg de rotite din fonta dar degeaba pt ca nu aveau nr. de dinti necesari raportului de transmisie de care aveam nevoie. . Daca masuratorile colegului sunt corecte si inclin sa cred ca sunt, rotitele prezentate sunt modul 1 . Eu a trebuit sa mi le fac singur si am reusit. E un proces laborios dar ideea e ca se poate face asa ceva si in regim de amator fara cine stie ce cap divizor si alte minuni care tin de domeniul prelucrarilor prin frezare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări