Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungul Einhell BT-ML 300

Vizitator ViorelX

Postări Recomandate

• Răspunsuri 128
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fenobarbital

9

• Dan57

7

• ndc74

7

• radu cnc

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salutare!Un dispozitiv, care executa o strunjire sferica, se poate adapta pentru orice strung. De aceea te-am indrumat spre topicul de dispozitive. Ca parteneri de discutie, atat eu cat si ceilalti colegi intelegem deruta in care se afla la inceput un nou sosit. Personal nu m-ai deranjat cu nimic. Poti deschide oricand un subiect cu o problematica noua, dupa ce verifici ca ea nu face obiectul altui topic. Daca ti-ai aruncat ochii pe topicul cu dispozitive, acolo deja s-au postat informatii in legatura cu ceea ce te intereseaza.Altminteri Toate Bune!

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

q10 intreaba cum se face un filet pe Einhell

eu raspund:

Se aleg rotile de schimb potrivite pentru pasul filetului, in spatele papusii fixe exista o maneta cu trei pozitii ce reprezinta cuplajul rotilor de schimb in sens normal, invers si decuplat (de pozitia respectiva depinde sensul de deplasare sincronizata a caruciorului portcutit). Exista pe caruciorul portcutit o maneta ce actioneaza surubul "half-nut" in sensul prinderii/desprinderii lui de axul filetat. Pe axul filetat deasemenea exista o rotita ce este antrenata de rotatia axului filetat (tread dial), cu gradatii (1-12). Pentru ca taierea unui filet sa inceapa in acelasi punct, momentul actionarii manetei "half nut" trebuie sa coincida cu gradatia de pe axul amintit. Cam asta ar fi "grosso-modo" o explicatie a functionarii.

Asigura-te ca tot ansamblul de roti dintate merg usor invirtite cu degetele de la mina , invirtind de axul filetat (cu half-nut si motorul decuplat, bineinteles). Inainte de filetare piesa se prepara pentru a se asigura intrarea si iesirea usoara a cutitului din portiunea ce va fi filetata (tesire), se aduce la dimensiunea ceruta.

Incearca pentru inceput cu o bara de plastic si vezi ce iese. Dupa ce ai deprins miscarile incepe distractia: Confectionarea cutitelor, unghiurile, "single point"? metode de avans, materiale, nervi cu jocurile(backlash), reglaje, rebuturi etc...

Ideea e ca se poate face pe acest strung, de exemplu un filet (interior-exterior) M32 cu pas de 3mm din otel de duritate medie, insa trebuie sa dobindesti experienta. Ca atare nu trebuie abandonat de la primele esecuri.

Cauta dupa Thread Cutting pe youtube, gasesti destule exemple. Deasemenea citeste manualul strungarului (este link cu el in documentatii, parca era pe scritube nu mai stiu).

Daca ai foarte putina experienta, incearca mai intii operatii mai putin elaborate ca filetarea. Strungul vine din fabrica asamblat de la fabrica doar sa nu pice piesele de pe el, trebuie pus la punct si reglat inainte de folosire.

Imi cer scuze anticipat pentru descrierea non tehnica si repezita pe care am facut-o.

q10 zice:

Pt domnul [ fenobarbital ] din Oradea.

Mi-ati dat o explicatie [pt filetare bt-ml300] asa cum ma asteptam : excelenta.

Am o nelamurire totusi:

"Pe axul filetat deasemenea exista o rotita ce este antrenata de rotatia axului filetat (tread dial), cu gradatii (1-12)." Eu nu il gasesc pe acest thread dial. Daca era la vedere cu siguranta nu mai ceream ajutor, ca ai intuiam rostul + ca am si vizionat f multe filmulete (mai mult de 50) despre strungarie pe youtube si am vz si acolo piesa asta de care mentionati dmv...si e la vedere si la indemana. Ma tem ca la mine nu exista deloc.

Ca referinta pt dmv(s-o dati mai departe) sau pt altii ca mine incepatori, http://www.youtube.com/user/mrpete222 unde are peste 200 de filmulete cu tehnici, explicatii si mai mult de atat poti "fura" oleaca de meserie.

Celelalte 2 manete de care ati mentionat, (cea pt cuplaj roti) si (half-nut) exista si le-am prins rostul destul de repede si intuitiv.

Daca "thread dial" exista dar eu nu ma prind de existenta lui, specificati-mi exact pozitia lui ... eu intuiesc ca trebuie sa fie langa maneta -halfNut- prins de caruciorul portcutit, pt ca logic e sa se deplaseze impreuna cu acesta cand e cuplat, si sa afiseze ceva cand e in mers.

De curiozitate am dat pe google ["thread dial" "bt ml 300"] si 0 rezultate. Cred ca am luat teapa cu strunguletu asta la capitolul filete. :(

Daca aveti un raspuns, dati-mi-l si mie ca sunt in plop cu problema asta.

Si va multumesc din suflet ca mi-ati raspuns.

si eu raspund:

Imi era frica pe vremea cind deja scriam postul: exista o problema cu unele astfel de mini-strunguri; am observat ca unii producatori, nu mai pun acest accesoriu "thread dial". S-ar putea ca la tine sa lipseasca, cauta-l in pungile cu rotile de schimb, poate exista totusi.

identificarea se poate face din link-ul:

http://www.mini-lathe.com/Mini_lathe/Fe ... tm#threads

Astfel am mutat esentialul din topicul deschis de q10, care probabil se va inchide.

Link spre comentariu
Vizitator q12

[Am redirectionat aici raspunsurile de pe pag originala] ( de asta asa de multa vorbaraie)

------------------------------

Nu am piese de schimb ca l-am luat de la Praktiker direct de pe raft (fiind ultimul(si singurul)) si cum era el acolo asa l-am luat. Nici cutie nu mi-au dat la el :) I-am intrebat daca n-au unul original ne-desigilat si raspunsul a fost un lung NUUUU, n-avem. Asa ca am riscat si l-am luat asa. Asta se intampla cam in jurul lunii a5a 2012. Deci [thread dial] N-AM. BETON.

Am citit oleaca si din posturile de pe celalalt thread cu btml300 in care zici ca ai si tu unul la fel. Poate exista de cumparat pe undeva? (pe ebay nu se poate ca suntem romani)... La einhell nu mai au asa ceva ca ei strunjesc acuma cu plasma si laser. Oare pe unde as putea gasi un thread dial (compatibil cu btml300) si ieftin?

Mersi mult de ajutor - acum m-am clarificat.

completare... Am strunjit oleaca la el... Mi-am luat din bazar un cutit de 14mm (maximum e de 16mm care poate incape in portCutit). Acel cutit avea unghiurile de taiere gata facute asa ca m-a ajutat sa imi fac treaba destul de eficient. Con pe rulmenti tot din bazar am luat, (am mers cu portCon-ul in plasa si am probat pe loc (nus cum se cheama exact)) si am gasit unul intepenit din toate punctele de vedere. Am reusit sa-l desfac si sa-l repun in funtiune - acum merge ca uns (chiar si este). Are 2 bilute inauntrul lui care sunt mancate, si mai caraie el dar isi face treaba, se invarte singur acum cand ai dau un impuls manual. Asta-i povestea cu conul.

Tot in bazar, mi-am mai luat o mandrina care avea un gat (5cm) ... (habar n-am la ce se foloseste) si o camasa tubulara ( DRILL SLEEVE ) care intra perfect in "portCon". Mandrina cu gat(care l-am si strunjit oleaca ca sa incapa in camasa) am bagat-o in camasa, si tot acest ansamblu in "portCon". Sta destul de teapan si nu joaca. Am testat cu un burghiu de 6 dar are oleaca de ovalizare, daca voi incerca cu un burghiu de 3 e pe axa care trebuie si sigur nu se mai ovalizeaza(la rotatie).

Cam asta e completarea ce o aveam de facut .... ca e despre piesele care trebuia sa le primesc odata cu strungul. Si ma oftic ca nu le am. Am dat totusi 2000Lei pe el... asa ca se merita (in 2012)- zic eu. :)

Daca ma puteti ajuta cu [thread dial-ul ala] ar fi extraordinara treaba.... sau nu se poate confectiona unul? Va platesc, bineinteles. Dau si eu cu ghiciul.

Thread Dial Indicator for the Mini-Lathe . Nu sunt sigur 100% dar cam din cate intuiesc eu asa, cam s-ar potrivi la btml300-le meu. Costa £14.50 = 84.2045387 Lei. IMENS de mult.

Propunere: Cine are asa ceva, poate sa ia dimensiunile si sa mi le trimita si mie? caut eu rotita aia zimtata care trebuie sa calce, dar am nevoie si de marimea exacta la roata de ghidaj (cu afisaj)..

Link spre comentariu

Dar roti dintate de schimb (daca desfaci capacul lateral stinga ai sa le vezi) ai primit separat? vezi ca pe capac este un tabel cu pasul filetelor si rotile corespunzatoare , au asociate numarul de dinti ex pentru filet cu pasul 3 iti trebuie roata A-50,B-50,C-60,D-30 (stiu ca pe tabel este trecut pasul 2,5 pentru combinatia asta, dar in realitate... este o greseala de tiparire, corect este pasul de 3mm). Daca nu ai primit "punga" cu rotile dintate... nu poti face filet fara ele.

pentru detalii referitor la piese, isc gmbh se ocupa de toate uneltele comercializate in EU:

http://www.isc-gmbh.info/index.php?PHPS ... 5=&level6=

Despre confectionarea "thread-dial"-ului eu zic ca nu este o treaba foarte complicata, cu un oarecare efort (confectionarea unei roti divizoare atasabile unui con morse3 fixat in arborele strungului, cu care se poate bloca arborele in pozitie) teoretic prin mortezare poti face orice roata dintata, cauta in link-ul personal, pozele in care am facut canal de pana.

Link spre comentariu
Vizitator q12

fenobarbital... multumesc de raspuns.

Punga cu roti nu am primit-o.Nu am primit nici un accesoriu la el. E romania si se fura ca in codru, inca. Cand i-am intrebat de accesorii, au dat din umeri ca n-au habar,n-au vazut,nu cunosc. In fine.

Site-ul care mi l-ai dat e in germana si chiar nu stiu cum sa caut in el.

Daca gasesti ceva legat de cele 2 parti (thread dial si roti zimtate) pe isc spune-mi si mie. Ca ma simt asa de tzapuit in faza asta... dar mai am speranta ca o so rezolv pana la urma.. sper si ieftin.

-------------

completare:

Ai putea sa faci un thread dial identic cu al tau? + rotile dintate aferente?

Sa-mi zici si cat m-ar costa daca ai putea sa le faci.

Ar fi super... Eu oricum mai caut. Dar daca nu gasesc nimic, recurg si la DIY mode. :)

Link spre comentariu

WerkzeugPortal->Bearbeitungstechnik->MetalldrehbankNu fac piese la comanda, nu asi face-o decit in situatii extreme. Abia am timp pentru ale mele. Exista insa peste tot ateliere in care lucreaza profesionisti si daca stii ce si cum sa le ceri, iti rezolvi problema. Totusi incearca sa intrebi la service-ul Einhell din localitatea ta (completeaza-ti localitatea in profil, asa poate se ofera chiar cineva de pe forum sa te ajute). Cauta pe eBay; era cineva si pe okazii care vindea componente de strung - sigur iesi mai ieftin.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pe topicul Strungul meu CQ incepand cu data de 1 mai 2012 am pus eu poze cu acest dispozitiv ce se poate face foarte simplu .Strungul einhell este foarte asamanator cu CQ.

Link spre comentariu

...Site-ul care mi l-ai dat e in germana si chiar nu stiu cum sa caut in el...

Mai nou, gogle-ul are traducere automata dintr-o limba in alta. Incearca sa te orientezi dupa atasament. In ceea ce priveste rotile de schimb, le poti confectiona pe strung, iar la operatia de danturare, te adresezi unui atelier cu dotare corespunzatoare. Vei mai confectiona in plus un dorn de fixare intre bacurile universalului de pe masa rotativa indexabila si varful de sustinere al frezei. In orice caz, trebuie sa stii ca rotile cu destinatie pentru lantul cinematic al unei masini unelte, se dantureaza prin metoda rularii danturii - fie prin frezare, fie prin mortezare. Eu sper ca dupa punerea sub tensiune a frezei FUS22 sa reusesc (probabil in cativa ani de acum inainte) sa pun la punct o astfel de metoda.post-27597-139829466753_thumb.jpg
Link spre comentariu

Poate un propietar de Einhell da dimensiunile la rotile de avans : diametru exterior ,dimensiunea gaurii si nr de dinti pt a vedea cu ce se pot inlocui (ex. de la CQ cu care seamana foarte bine,si se gasesc de cumparat ca piese de schimb)Oricum ,cam subtire in info despre acest strung topicul lui ,cu cat mai multe info cu atat mai multe posibilitati de a primi ajutor .De exemplu pt q12 : Ce diametre au axele pe care se fixeaza rotile de avans? .Ce dimensiuni au rotile de avans care sunt montate pe el ,(nr de dinti, diametru) daca le are macar pe alea?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

la lineta am observat faptul ca cele trei picioare pe care ar trebui sa se sprijine piesa, sunt din alama sau bronz - dupa culoare asa par a fi . nu sunt prevazute cu rotite sau ceva care sa alunece . Cine poate explica acest lucru. consider ca frecarea cu piesa e destul de mare si ar putea crea o sarcina in plus pentru motor.http://images10.okr.ro/auctions.v3/700_ ... 00_700.jpg. pe forum am vazut chiar o poza incare contactul cu piesa se facea pe latura piciorului si nu pe varful acestuia.

Link spre comentariu

Acea lineta este foarte bine facuta. Contactele cu piesa sunt punctiforme. Daca se adauga si putina vasilina, atunci nu va fi nici-o primejdie. Corpurile rotitoare - fie rulmenti, fie simple bucse, aduc cu ele erori si batai importante ale piesei.

Link spre comentariu

In cazul in care sunt rulmenti si apare mizerie pe ax (span, praf, etc.) rulmentul va fixa mizeria pe ax si vor aparea trepidatii si abateri in prelucrare. La suprefetele de alunecare din bronz nu exista acest pericol pentru ca suprafata este stearsa de lagarele de alunecare.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Se poate executa metric 45 cu Einhell BT-ML 300 ? Am gasit cu 2500 lei la un magazin de bricolaj in Bucuresti este ok pretul?La rocast stie cineva daca mai se fac reduceri spectaculoase ca anul trecut si la acest sfarsit de an?Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări