Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungul Einhell BT-ML 300

Vizitator ViorelX

Postări Recomandate

Eu nu gasesc nicidecum ca strungul acesta este de unica folosinta. Atat strungul cat si freza de la Einhell sunt construite dupa niste proiecte standard intrucat cautand pe net am gasit exact aceleasi masini cu o multitudine de denumiri. Si am mai observat ca sunt modele foarte populare. Presupun ca toate sunt facute in acelasi loc numai ca sunt vopsite diferit si au etichete diferite.Am lucrat vreo doua luni pe acest strung si sunt multumit de precizia oferita. Singura limitare serioasa - in ceea ce ma priveste - este diametrul maxim al piesei de prelucrat care pentru nevoile mele este insuficient si din aceasta cauza trebuie sa-l schimb. Altfel este un strung cat se poate de OK pentru hobby.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 128
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fenobarbital

9

• Dan57

7

• ndc74

7

• radu cnc

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai merita daca nu ai bani sa iti iei un Optimum de exemplu;

Am o masa rotativa ale aceiasi firme (Optimum) si cu toate ca se "da" made in Germany tot o chinezarie este iar daca te uiti bine si la strunguletul sus numit, sigur tot China sta la baza fabricatiei lui doar ca mai are o eticheta in plus. :jytuiyu
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut,Si eu tot incepator sunt si am tot un strungulet chinezesc, dar ceva mai mare decat BL300 (P=750W). Pt cutite eu mi-am cumparat cate 2m de bara patrata sectiune 10X10 si 12X12 din care mi-am facut cutite cu pastile amovibile. Am folosit niste pastile ce au fost folosite, dar mai merg inca, pe care le-am cumparat cu 1leu bucata din targ.Atasez cateva poze cu cutile mele. Unele din ele nici nu le-am folosit inca, asa ca nu ma pot pronunta asupra calitatii lor, dar cel de interior m-a impresionat placut.Mi-am facut si un dispozitiv de strunjit sfere la care am folosit ca lagar un motor de hard disc vechi. Inca nu mi-am facut timp sa-l incerc. Cea mai grea problema a fost debitarea. Pt a debita o bara rotunda cu diametrul de 40mm am incercat si cutite din otel rapid si cu pastila lipita. Din pacate cutitul intra in vibratie si cele din otel rapid se incalzesc prea tare iar la cele cu vidia se sparge pastila, asa incat pt a termina de debitat bara am acoperit ghidajele cu ziare si am folosit flexul.Sa fie oare prea mica puterea?

Link spre comentariu

Salut,Interesanta lucrarea de realizare a cutitelor, dar sa nu ma intelege-ti gresit, din poze angulatia placutelor widia nu pare corecta.Este parerea mea.Cu stima.

Link spre comentariu
Vizitator

Dincolo de angulatie, care poate fi mai mare sau mai mica - de cele mai multe ori ea nu este critica - cea mai mare problema, o reprezinta faptul ca intreaga forta de aschiere in toate cazurile ilustrate, o preia surubul de fixare. Am mai abordat odata (intrun alt topic) problema "interzicerii" tuturor gradelor de libertate ale sculei, mai putin cele de reglaj ale saniilor. Asa cum au fost fixate pastilele, ele se pot roti in jurul axei surubului de fixare. In plus, la cutitele port-pastila, aceasta trebuie obligatoriu "rezemata" din directia opusa muchiei taietoare, altminteri surubul se poate forfeca in timpul aschierii.

Link spre comentariu

Privitor la unghi, unele pastile au unghiul deja configurat din constructie, ea trebuind sa fie asezata doar orizontal. Daca trebuie un unghi mai mare il pot da din suprafata pe care am decupat-o din cutit. Cu rotirea pastilei e adevarat pt unele cutite, pt altele in schimb pastila nu se poate roti in jurul surubului, decat daca efortul e atat de mare incat se striveste otelul din care e facut patratul (pt ca rotirea e blocata si de decupajul in patrat nu numai de surub).Cutitul de interior (ultimul de jos) mi-a placut cum se comporta. Celalalte am sa le testez pe parcurs.Cu debitarea (unde nu am folosit cutilele astea) aveti vreo sugestie?

Link spre comentariu

Pentru debitare iti recomand sa folosesti cutite speciale pentru aceasta operatie.

O varianta mai ieftina ar fi aceasta: https://www.wabeco-remscheid.de/index.p ... 97e7e70467

Eu am unul si taie foarte bine chiar si cu cei 350 W ai strungului Einhell. Trebuie insa ca lama sa fie perfect perpendiculara pe axa strungului - eu o reglez paralela cu fata universalului. Unii chiar recomanda reglajul cu comparatorul.

Daca cauti pe net vei gasi si scule mai "destepte" pentru debitare.

Ceva au si pe la rocast cod 344 0680 si cutitul cod 344 0685

Link spre comentariu

Multumesc pt informatii.O sa incerc sa-mi cumpar astfel de cutit si sa fiu mai atent la perpendicularitatea lui.Mi-am facut si un dispozitiv de randalinat, care desi nu are un aspect prea comercial totusi a fost eficient.Ma bate gandul sa-mi fac si un dispozitiv pt mici frezari pe strung asemanator cu cel din figura de mai jos pe care am gasit-o pe net.Ma gandeam sa fac si o frana pentru carucior ca cea din a doua figura. Mi se pare utila pt strunjit transversal.

Link spre comentariu
Vizitator

Pentru debitare iti recomand sa folosesti cutite speciale pentru aceasta operatie... Trebuie insa ca lama sa fie perfect perpendiculara pe axa strungului - eu o reglez paralela cu fata universalului. Unii chiar recomanda reglajul cu comparatorul...

Nu este nevoie de reglaj special - comparatorul este o complicatie inutila. Pastilele pentru debitat, au doua inclinatii inverse laterale de 2...3 grade si deci o potrivire la ochi este suficienta. Daca nu au acele inclinatii, atunci ele se pot face cu ajutorul unui disc diamantat, la o turatie cat mai mare.

...Ma gandeam sa fac si o frana pentru carucior ca cea din a doua figura...

Orice strung - inclusiv cele de banc - au pe sania principala, montat un surub de blocare a saniei, care in timpul unei strunjiri frontale se strange cu o cheie adecvata. Dupa prelucrare, el se slabeste din nou. Pentru operatia de "debitare", nu este nevoie de blocarea saniei, deoarece de regula canalul de debitat se face prin aschiere in doua pozitii distincte, astfel incat sa se evite frecarile mari intre peretii laterali ai sculei si canal.
Link spre comentariu

Orice strung - inclusiv cele de banc - au pe sania principala, montat un surub de blocare a saniei, care in timpul unei strunjiri frontale se strange cu o cheie adecvata. Dupa prelucrare, el se slabeste din nou.

Foarte interesant.Multumesc pt informatie. Nu stiam chestia asta. Cum nu am avut manual, va trebui sa identific singur acel surub. Mie imi placuse sistemul cu levier din poza.
Link spre comentariu
Vizitator topicabil

Salut

Orice strung - inclusiv cele de banc - au pe sania principala, montat un surub de blocare a saniei, care in timpul unei strunjiri frontale se strange cu o cheie adecvata. Dupa prelucrare, el se slabeste din nou. Pentru operatia de "debitare", nu este nevoie de blocarea saniei, deoarece de regula canalul de debitat se face prin aschiere in doua pozitii distincte, astfel incat sa se evite frecarile mari intre peretii laterali ai sculei si canal.

Am si eu un strung Einhell BT-ML 300.

Caut de o ora surubul de care vorbesti ... da' nu-l gasesc !

...Ma gandeam sa fac si o frana pentru carucior ca cea din a doua figura...

Asta nu-i frana !

Americani il numesc carriage stop.

When doing precision facing, depth boring and duplicate shouldering in the metal lathe, a carriage stop is essential.

Tot ce am invatat despre strungul asta e in engleza si nu cunosc termenii romanesti.

(apropo americanii zic ca strungul e proiect rusesc din anii '50 facut de firma Sieg din China)

Daca stii engleza poti sa te inscrii la lista de mail :

http://groups.yahoo.com/group/7x12minilathe/

Strungul se face in mai multe variante 7x10, 7x12, 7x14

( 7 toli (diametru piesa) x 12toli(intre centre) BT-ML 300 este 7x12 adica aprox. 180x300mm

Am curatat de filet un surub M14 f.f.f. dur si am rotunjit si hexagonul pentru un "Slit Saw"(nu stiu cum se cheama in romaneste...) :cry: cu un cutit HSS(otel de scule se cheama ? )

4-Jaws.jpg[/attachment]

http://www.westec-tools.de/images/produ ... /505_0.jpg

http://www.westec-tools.de/Zubehoer/Dre ... --505.html

Cu cutitele originale am luat si eu plasa acum folosesc mai mult cutite din HSS luate din Obor.

F.

P.S. STIIND CE POATE ACEST STRUNG (limitarile lui) SUNT F.F.F. MULTUMIT DE EL :da

Link spre comentariu
Vizitator

...Am si eu un strung Einhell BT-ML 300.Caut de o ora surubul de care vorbesti ... da' nu-l gasesc !...

Al meu este amplasat ca in imaginea atasata. SN320-ul, are unul amplasat cam in aceeasi zona a saniei.[attachment=0]Surub de blocare sanie.JPG[/attachment]Mai mult decat atat. In mod normal, fiecare sanie in parte, a fiecarei masini-unelte (strung, freza,..., etc) ar trebui sa aibe cate un asemenea surub de blocare, care interzice miscarea pe acea directie.Nu dispun de imagini din unghiuri favorabile, iar aparatul meu foto este cam "dus", de aceea nu pot ilustra. Incercati totusi sa le identificati la masinile unelte de care dispuneti. In orice caz, o strunjire frontala precisa, nici nu se poate face, fara blocarea saniei pe directia X.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

In legatura cu surubul de blocare a saniei,la strungul Einhell nu exista asa ceva...Asa ca nu-l mai cautati...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări