Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect comun de amplificator de putere medie - mare

Postări Recomandate

Uff, NU m-am referit NEAPARAT la SORIN, daca te referi la clasa AB, cvasicomplementara de mai sus, seamana foarte bine, cu seria

CROWN CE2000, insa eu ramin fidel AB-ului full simetric.

Spor la lucru tuturor!

Crown CE 2000 reprezinta un exemplu pozitiv in lumea amplificatoarelor Pro , deci nu vad niciun motiv neserios sa nu aplicam idei si solutii tehnice inspirate din acest amplificator Pro de mare succes ( CE2000 ) .

Cand doresti esti invitat un la turnir " audio " ( daca te tin muschii aia mici , dar moi , din mostenirea ADN-ului personal ) cu privire la proiectarea unui amplificator ieftin , dar performant !

Provocarea este valabila pentru oricine , cu conditia ca raspunsul sa fie constructiv !!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

2 chestii se cam bat cap in cap: IEFTIN si PERFORMANT.

Se poate si asa, insa nu vad rostul, cind piata pute de chinezisme, ieftine, unele cu performante acceptabile spre bune (vezi clasaAB de la Bluetech), zic "bune", prin prisma consumatorilor de produse low cost china, cu care isi fac treaba pe la diverse sonorizari, mai bine sau mai putin bine (calitativ ma refer, strict la SUNET).

A, ca sa demonstram ca SE POATE, da, putem face ceva IEFTIN si PERFORMANT, ma refer la o schema buna, cu componente nu foarte scumpe, mai ales daca cineva le are pe stocuri la pret mic, sau cumparam cu sutele de perechi ca sa fie rentabil.

Eu daca fac, vreau sa fac ceva de putere mare, si calitate, chiar daca nu va iesi foarte ieftin, nu doresc sa ma adresez segmentului de piata, gen "consumatori de low cost".

Pentru acestia exista THOMANN, cu care nu se poate pune NIMENI.

Personal, ma pregatesc din timp, pentru momentul in care oamenii vor ajunge sa gindeasca si sa urmeze ideea de "prea sarac sa-mi cumpar lucruri ieftine", de proasta calitate, as completa eu...

Vor plati un pret corect, pentru performante reale, nu umflaturi din adincul curului, cum specifica multi producatori, multi dintre ei ajungind si la 40000W in carcasa de amplif 1U...

Fiecare cu treaba lui, de la mine, cine va cumpara, va avea beneficiul fiecarui watt real, al amplificatorului respectiv.

Link spre comentariu

....sa demonstram ca SE POATE, da, putem face ceva IEFTIN si PERFORMANT, ma refer la o schema buna, cu componente nu foarte scumpe, mai ales daca cineva le are pe stocuri la pret mic, sau cumparam cu sutele de perechi ca sa fie rentabil.

Eu daca fac, vreau sa fac ceva de putere mare, si calitate, chiar daca nu va iesi foarte ieftin, nu doresc sa ma adresez segmentului de piata, gen "consumatori de low cost".

Pentru acestia exista THOMANN, cu care nu se poate pune NIMENI.

Vor plati un pret corect, pentru performante reale, nu umflaturi din adincul curului, cum specifica multi producatori, multi dintre ei ajungind si la 40000W in carcasa de amplif 1U...

Fiecare cu treaba lui, de la mine, cine va cumpara, va avea beneficiul fiecarui watt real, al amplificatorului respectiv.

Sunt 100% de acord cu tine , daca vorbim de performante audio versus costuri in adevaratul sens al cuvintelor !

Dar exista si o cale de mijoc , de aceea incerc sa popularizez schema de referinta DC300 / DC600 / CE2000...reaminteste-ti ca celebrii Crown a apelat la produse OEM de la Phonic ( seria LPS ) tocmai pentru ca au uitat cum se face un proiect ieftin dar bun !!!

Este perfect adevarat ca seniorii in proiectare de la Crown au fost exclusi din consultarile si deciziile privind noile serii de amplificatoare dupa preluarea de catre Harman Karton , cu consecinte dezastruoase pentru vanzari si calitatea audio , in general...asa se intampla cand la putere ajung contabilii , nu profesionistii !

Link spre comentariu

Corect, este loc si pentru clasa de mijloc, insa repet, cit timp exista THOMANN, si cumparatori pampalai, creduri, sau dezinteresati de "mai bun", lucrurile de clasa medie, nu vad sa aibe un real succes la noi, cel putin NU INCA.Tocmai de aceea, am ales segmentul de PUTERE MARE si foarte mare (reala).Deocamdata, fara sa ma laud, TRONEZ la noi, in acel segment.Evident loc este pentru toata lumea, ca vorba lui Sorin, nu sint eu "miezul din dodoasca"...Pentru viitor, ma gindesc la un proiect de amplif 2.1 adica 2 canale clasa AB pt sateliti, si o clasaD pt bass, evident versiunea de mare putere, diind aceeasi idee, cu module in bridge.@ Waly, mie la prima vedere imi pare o clasaG.

Link spre comentariu

...

Este o schema buna . Dar nu foarte buna , fiind tributara vechilor concepte privind proiectarea amplificatoarelor audio... Pavel Dudek in 1983 incerca sa obtina cat mai multa putere audio , nu neaparat performante audio extreme si nu avea la dispozitie softurile actuale...dar in zilele noastre are alt concept , oarecum derivat din cel prezentat de tine pentru audiofili :) ....oricum nu este prea ieftina varinanta propusa de tine in comparatie cu propunerea mea HPA Classic 1500 ...au aproape acelasi nivel de performanta ( in varianta finala Classic 1500 , inca neprezentata de mine :) )
Link spre comentariu

etajul final poate fi modificat nitel , in varianta prezentata de mine , in sensul inserarii doua Fet-uri care sa comande cuplajul tensiunii +/- V2 dubla fata de prima , chiar si etajul superdioda poate fi modificat asemanator cu al tau Hpavictor . Ideea de doi tranzistori in superdioda mi se pare benefica ,deoarece contactul termic este dublu , deci mult mai eficient. Cat despre partea de protectie la scc , eu as opta ptr divizor de tensiune cu semireglabil , pentru o mai buna flexibilitate ,in alegerea tranzistorilor finali si a numarului , respectiv pragul de actionare.

Link spre comentariu
Vizitator YO3IMW

Da @cri cri , etajul VAS este compensat cu reactie tip TMC pentru ca distorsiunile la frecvente mari sa ramana controlabile si de valoare foarte mica...schema mai are si alte smecherii:o reactie negativa locala care face sa nu prezinte fenomenul ringing ,degenerarea etajului de intrare pentru un slew rate cat mai bun ,circuit antisaturatie ,bootstrap pe ambele alternante...varianta finala va fi cu triplet cu complementari PNP/NPN si inca o reactie in curent intre etajul diferential si VAS.Toate astea sunt aplicate unei scheme simple (topologia clasica Lin) ,cu rezultate pe care alte scheme complicate nici nu le viseaza!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări