Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect comun de amplificator de putere medie - mare

Postări Recomandate

• Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Sincer... e stufoasă rău de toooot! Măcar ceva gen schema lui Zal.Ar fi o chestie interesantă dacă s-ar face o parte de 'intrare' separată şi cât mai uşor de modificat pentru tensiuni mai mari, iar etajul de putere la fel... pentru cât mai multe tipuri de capsule şi/sau putere!Eu m-am jucat pe o altă schemă mai simpluţă în simulări cu mj15024/5 şi irfp240/9240 care au ceva rezervă de putere!Victor (dacă-mi permiţi) lumea nu prea mai are bani de experimentat şi inovat... ce a mers până acum trebuie să mearga şi de aici încolo!Zal, eu personal, te invit la discuţii fiindcă fără contradicţii şi păreri nu vom avansa !Cu respect,Ciprian Ungureanu

Link spre comentariu

Propuneti voi altceva daca nu va satisface schema mea ( si puteti sa o comentati , ca de aia e proiect comun ) dar care sa posede calitati asemanatoare sau superioare , sau propuneti simplificarea respectiv modificarea / inlocuirea unor etaje , dar ar fi pacat , originalul este in teorie destul de performant....pana la urma tot o sa hotaram ce merita construit !

Link spre comentariu
:da :nebun: :da Nu imi place deloc etajul pilot , si nici generatoarele de curent ale diferentialelor , este o schema prea putin evoluata fata de Motorola , Leach Marshall , probabil ca o sa postez maine ( daca o sa reusesc , stau rau cu timpul ) o schema mult peste asta , dar doar in scop pedagogic.....sper sa putem analiza pe rand etajele din schema pe care am propus-o ( Power Amp ) si sa analizam impreuna functionarea acesteia , stabilind avantajele si dezavantajele , si o sa vedeti ca doar la prima vedere pare complicata , dar face multe minuni , care o propulseaza in zona HiEnd , fara modestie ! Va rog sa urmariti subiectul , cu totii putem invata lucruri utile unii de la altii , deci puteti interveni orcand.....asteptam ca cineva sa gaseasca un nume acestui proiect comun , cine se ofera sa fie nas ?
Link spre comentariu
Vizitator startstop

Schema asta cred ca va multumi foarte multa lume........sper !

Va urez succes si multe satisfactii la auditie , sper sa comentati la subiect parerile si modificarile propuse de Dvoastra !

Frumos! :aplauze DAR schema e o copie 70% Dynacord. :rade:

Ai facut un cablaj la schema?

Link spre comentariu

Si Dynacord au copiat , la randul lor , de la altii , inovatori in domeniu , este vorba de Crest Audio , seria CA , care a propulsat aceasta firma in primul loc pe glob in amplificatoare de calitate , peste Crown sau QSC , cunoscatorii stiu de ce.....ma bucur in mod deosebit ca exista colegi de forum care apreciaza si recunosc scheme de calitate , dar mai exista si parti inca necomentate , cum ar fi circuitul de reactie negativa ce compenseaza degradarea dumpingului , facandul independent de frecventa , sau diodele Schottky antisaturatie montate pe etajul pilot , iar pentru restul de noutati va invit sa le descoperiti , spre exemplu circuitul limitator multipanta VI , care protejeaza la suprasarcini si scurtcircuit amplificatorul nostru , etc

Link spre comentariu

Revin dupa ceva timp (lipsa de timp) cu simularea schemei propuse pe pagina precedenta, fara protectii(pt ca incarcau schema prea mult). Am adus mici modificari pentru o imbunatatire a performantelor si o adaptare la modelele utilizate de mine. Curentul de mers in gol l-am setat la 45mA per pereche de finali. Diodele schottky le-am inlocuit cu acele virtual diode la care am modificat parametrii astfel incat sa se comporte ca o dioda schottky(Vf=0.4V, Cj0=10pF). Am facut asta pentru ca nu aveam in baza de date nico dioda schottky cu tensiunea inversa suficient de mare pt aceasta schema.Filtrarea la intrare este excesiva si acele rez de 6.8k sunt mult prea mari si maresc alarmant nivelul distorsiunilor. Idem si conzii de 270p, de aceea am ales sa le scot.Personal as modifica modul de aplicare al reactiei negative intr-unul clasic(adica cond de 470u in serie cu rez de 560ohmi si rez de 22k de la intrare la masa) deoareceam constatat ca asa se obtin distorsiuni mai mici - aici e chestie de gust, n-am efectuat modificarea in schema. Treaba cu damping factorul independent de frecventa este un mit, el va scadea cu frecventa pentru ca amplificarea scade cu frecventa si implicit si impedanta de iesire, dar asta nu este o problema in sinea ei, oricum amplifurile solid state au DF suficient de mare incat rez cablului sa domine DF final.La fel si acea dioda 1n4007 si cele 2 rez de 470R din emitoarele prefinalilor mi se par inutile si nu fac decat sa mareasca nivelul distorsiunilor.In rest nu am obiectii, schema este bine gandita, clasica de asemenea, etajul VAS foloseste o topologie care personal imi place "cum suna". Totusi ar mai fi de bibilit la ea,se pot obtine performante mult mai bune decat cele actuale, care nu sunt chiar adecvate pentru un amplif cu pretentii.AC.png[/attachment]THD la 1 khz, 1W, 8R:Four_20k_1W.png[/attachment]THD la 1khz, 315W 8R (71Vp la iesire):[attachment=0]Four_1k_70Vp.png[/attachment]Zilele urmatoare sper sa am timp sa va prezint o varianta imbunatatita pe care sa o discutam.

Link spre comentariu

Nu trebuie uitate condensatoarele de decuplare:- 100nf + 100uf pe alimentarea etajelor de semnal mic, dupa rezistenta de 47 ohm .- idem la drenele finalilor.Pentru etajul "folded cascode" varianta cu rezistenta de reactie negativa intre emitor-colector gen "Hafler XL280" poate da rezultate bune.Diodele D5-D6 si D7-8 pot fi suntate cu 0,1uf.

Link spre comentariu

Pentru o buna comportare in regim dinamic ,printre altele ,e nevoie ca etajul de intrare sa aiba o buna linearitate ; cele mai bune rezultate dau aici etajele cascod alimentate de la generatoare de curent.Personal am experimentat un etaj de intrare gen Dynacord S900/1200 modificat in "folded cascode "cu rezultate foarte bune.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări