Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect comun de amplificator de putere medie - mare

Postări Recomandate

ar fi o idee buna ca schema sa fie scalabila, in sensul ca daca se doreste putere mai mare sau impedante mai mici sa fie nevoie de cat mai putine modificari (finali in plus, prefinali mai suparati care sa poata conduce finalii).Pragul de comutare din cate vad se face in functie de alimentari minus cativa volti deci aici nu trebuie modificari.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Cam asta ar fi o propunere realista , cu rezerva ca anumite componente ( din blocul de limitare a curentului prin finali la suprasarcina etc ) cu siguranta vor fi redimensionate , in urma analizei unor simulari , facuta de colegii de forum mai priceputi la asa ceva.....mentionez ca exista o mica eroare , in sensul ca nu este figurata pe desen o rezistenta de 100 Kohmi / 0.6W ce este conectata intre bazele tranzistorilor pilot , problema rezolvata deja in ultimul atasament ( Power Amp )....Si nu i-am pus inca un nume proiectului nostru comun .....Cine vrea sa ii fie nas ? Dau o bere ( pe bune ! daca nu este de prin zona , o trimit prin posta !) celui care gaseste un nume potrivit , si care ii va multumi pe majoritatea ! Desigur , puteti propune reguli , statistici ......Nu uitati ca subiectul era totusi sa analizati , comentati si imbunatati schema propusa , eventual sa expuneti creatia Dvoastra daca considerati necesar !

Link spre comentariu

Pai am specificat 200W / 8 ohmi , deci rezulta aproximativ 400W / 4ohmi si 650W / 2 ohmi ( limitata de puterea disipata de tranzistorii finali si de randamentul clasei G ) sub rezerva faptului ca puterea debitata pe sarcina este evident preluata din sursa , minus pierderile de aproximativ 30% in cazul clasei G.....trafo retea trebuie sa fie super gras ( gabarit mare , hi ! ) si super greu ( dezavantajos pentru transport ) deci probleme de montaj dar este posibil ca acest lucru sa nu fie o problema in cazul ca amplificatorul va avea o sursa in comutatie cam ca cea a lui Mackie FRS 2800 sau poate o alta , mai simpla ! Asteptam colaborare din partea oricui doreste acest lucru.....

Link spre comentariu

Si urmatoarea schema ( Dynacord LX2200 ) poate fi interesanta ca sursa de inspiratie ......mentionez ca schemele SMPS prezentate sunt extrem de performante , fiind ascultate ( hi ! ) de mine personal , si nu am avut niciodata absolut nimic de reprosat ( eu sunt adeptul trafo retea toroidale , dar exista si exceptii ca acestea...... ) iar din experienta nu am auzit pe cineva sa se planga de performantele acestora sau sa fie necesar service la cele doua modele de amplificatoare , ceea ce subliniaza calitatea proiectului dar si a materialelor precum si a manoperei !

Link spre comentariu

Proiectul este foarte complex si greu abordabil de majoritatea userilor dupa acest forum. Eu unul prefer amplificatoarele in clasa ABalimentate cu tensiune mare, cu radiatoare generoase si multi, foarte multi finali, dar nimic nu ma impiedica sa va doresc multsucces in realizarea acestui amplificator.

Link spre comentariu

Pai este un amplificator in clasa AB pentru puteri de pana in 150W / 4 sau 8 ohmi ( in functie de tensiunea de alimentare ) si un etaj extrem de simplu step-up pentru clasa G ( pentru puteri mai mari 200W / 8 ohmi sau 400W / 4 ohmi ) iar pentru cei ce nu doresc cresterea puterii de iesire nu vor planta componentele care alcatuiesc partea care alimenteaza cu tensiune mare ( clasa G ) si au rezolvat problema ! Totul depinde din ce punct de vedere privesti : exista o gramada de kituri de mica putere oferite pe forum sau aiurea si pentru a obtine o putere suficienta in anumite situatii ( de sonorizat spatii mari sau incinte cu randament scazut ) trebuie montate in bridge cel putin doua asemenea kituri de mica putere ( doua pe subwoofer , doua pe canal stanga , doua pe canal dreapta ) iar costurile cresc foarte mult , ca si fiabilitatea totala , nu mai zic de randament , greutate , caldura etc....Sursa in comutatie cu siguranta nu se adreseaza chiar tuturor , si cred ca solutia viabila va fi producerea unui kit care va avea in componenta o placa de circuit imprimat ce va contine SMPS plantat si reglat , calibrat si garantat functional , si o alta placa ce va contine amplificatorul propriu zis , echipat conform cererii clientului , in cele cateva variante de echipare , evident plantat si reglat , calibrat si garantat functional , cu sau fara radiator , cu sursa SMPS sau trafo retea ( comandat separat sau nu )......se adauga conectica necesara in acest set si eventual o carcasa in care clientul sa monteze subansamblele functionale si gata ! Mai ramane pretul , cea mai mare problema......Este posibil sa gresesc si sa fiu prea entuziast in legatura cu viitorul acestui amplificator inca nenascut , dar pana la urma tot cam pe acolo se ajunge , poate sa mai fie necesara o carcasa special conceputa pentru a echipa incinte active , cu sursa SMPS si un modul de crosover , dar si aici mai sunt multe de spus si de facut.......sa ne intoarcem la schema si prin simulare sa verificam valorile componentelor......schema cu pricina se numeste temporar ( Power Amp ) Promit tuturor ca nu mai atasej scheme in acest topic , altele decat cele legate direct de schema amplificatorului comun , gata , nu va mai stresez ! :nebunrau: :nebunrau: :nebunrau: :nebunrau: :nebunrau: Omul care are doua ceasuri nu poate sti exact cat e ceasul , fiecare arata altceva fara a fi defecte......documentele atasate va pot induce in eroare , sunt scheme extrem de complicate ale unor aparate de uz profesional si puteri foarte mari , inutilizabile in casa si sunt destinate , in general , celor ce se ocupa de service , iar pentru cei ce doresc sa construiasca amplificatoare performante le recomand cu caldura sa contribuie la acest proiect comun , fiecare dupa puterile , cunostiintele si resursele sale , doar bunavointa sa fie......fiti carcotasi constructivi , criticati , aratati ceea ce nu este bun si propuneti intotdeauna o solutie alternativa mai buna ( cu exceptia lui ZAL , il rog eu mult de tot sa se abtina de la capcane si alte deturnari de la subiectul nostru , care ne consuma energia aiurea , si se poate dovedi statistic ce a urmat dupa interventia sa , uneori in spirit de gluma , dar cum sunt multi habarnisti care nu pot face diferenta intre subiect si predicat si confunda marfa cu ambalajul , pierdem vremea in discutii sterile . Tot respectul pentru ZAL , chiar este o valoare pentru forumul nostru si ii apreciez spontaneitatea si calitatile de comunicare , cunostiintele sale sunt probabil unice in multe domenii , de aceea sper sa ma inteleaga si sa accepte rugamintea mea )Pentru orice discutie neprincipiala , sau pe langa subiect , va invit la bodega ( putem discuta acolo despre absolut orice , nu refuz niciun subiect ) sau va rog sa deschideti un subiect separat si evident diferit , pentru a nu polua informatiile din acest subiect . Rog moderatorii sa faca ordine in sensul ca periodic ar trebui "pieptanate" toate "minunatiile" ce pot apare , si le multumesc anticipat !

Link spre comentariu

In functie de ce timp am, nu promit!, ma voi ocupa de o simulare a acestui amplif. Ca tranzistori eu propun asa: 2sa970 si 2sc2240 pentru semnal mic pt ca sunt foarte buni si au tensiune Vce0 de 120V. Pt VAS propun MJE 340/350 pt ca au Vce0=300V si sunt ieftini si pe toate drumurile. Daca doriti altii spuneti. Ca o intrebare, ce finali si ce pre-finali doriti sa utilizati? (intreb asta pt ca in softul meu de simulare nu prea am modele de astfle de trz si sa stiu pe care sa le fac).O ultima intrebare, de ce preferi sursa de curent cu zener la etajul de intrare si nu o sursa de curent normala? Nr componentelor si costul este similar si performantele sunt clar in favoarea sursei de curent cu trz. In plus acel circuit de echilibrare a curentilor mi se pare un pic overkill, un mic dezechilibru(care oricum va exista) nu aduce niciun dezavantaj semnificativ.

Link spre comentariu

Mult stimate hpavictor, chiar nu am dorit să-ţi minez subiectul şi nici nu am s-o fac, voi sta pe marginea şanţului şi voi privi ca la meci. Ce cred eu despre acest proiect voi ţine ptr mine, singura curiozitate ptr care voi mai urmări subiectul e dacă vreodată se va construi ceva din toate planurile arătate aici, oricum văd că se modifică de la o zi la alta. Pînă una alta, mult succes în continuare, chiar e nevoie. :da

Link spre comentariu

Inteleg ca va fi un amplificator de calitate HI-FI pentru casa . Care-i diferenta auditiva intre 100W si 200W in 8 ohm ? Dupa mine e minora , deci eu l-as face la 100W in 8 ohm. Cu puterea asta in casa poti sa dau un baiaram decent. Tensiunea de alimentare mai mica va reduce multe probleme si asa sunt o caruta de detalii de care tre sa tii cont, e chiar nevoie de inca una in plus ca sa obtii la iesire 200W ? Cum arata el in stadiul expus mie mi se pare o ciudatenie.

Link spre comentariu

Sa zicem ca stai la casa nu la bloc si ca dispui de o camera de 30-35mp!!!in camera ai 5-6 perechi prieteni (10-14 persoane cu gazda) unde bagi 2x150W!? (socotind ca ai un amplificator si boxe de 2x200W!)cred ca in timp vom surzi cu totii! :rade: In alta ordine de ideei amplificatorul pare foarte complex pentru 2x200W.E parerea mea.Succes in constructie.

Link spre comentariu

Nu fiti nefericiti , cititi cu atentie tot ceea ce s-a scris mai sus .....pentru cei ce nu doresc puteri peste 100W , rezolvarea este simpla , pur si simplu nu se monteaza etajul cu feturi , si gata ! Nu mai surziti pentru ca nu se prea gasesc feturi cu canal P ( iti recomand un amplificator mono cu TDA2030 , te va satisface pe deplin! Daca citeati cu mare atentie titlul , intelegeati despre ce gama de puteri e vorba ) Daca sunteti deranjati de amanunte constructive , puteti scrie , dar va rog sa nu va repetati , aceleasi nefericiri le-au mai avut si alti , si raspunsurile adresate lor sunt perfect valabile si pentru voi.....veniti cu ceva constructiv nu vorbe in vant !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări