dividivus Postat Octombrie 24, 2005 Partajează Postat Octombrie 24, 2005 Poate ca nu am fost destul de clar. Deci sa luam pe rand. Daca nu este corect ceea ce spun sa ma lamuriti, pt ca nu am invatat electronica in afara de liceu dar pot sa gandesc de unul singur si sa nu cred tot ceea ce spune lumea.Sa spunem, ca avem doua posibilitati:1. Difuzorul este legat in faza, adica + la + si ? la ?2. Difuzorul este legat invers, adica + la ? si ? la +Sa vedem cazul 1. Cand semnalul alternativ (adica tensiunea alterneaza, dar NU se scimba polaritatea, deci curentul curge in acelasi directie, mai precis sa ne gandim la polul +, dar numai intre valorile sa zicem +25?0?+25 V, dar NU se schimba astfel: +25?0?-25 V). Cand difuzorul primeste un impuls, bobina se va misca in directia inainte, deci comprima aerul, iar cand tensiunea ajunge la 0, atunci conul revine la pozitia initiala in mod pasiv, cu ajutorul suspensiei mechanice a difuzorului, dar in timpul revenirii nu ajuta bobina (mai degraba se impotriveste prin inductie), adica bobina nu genereaza o forta care sa atraga conul difuzorului in interior. Deci asta era un ciclu de 0?25?0 V.Sa vedem cazul 2.Cand bobina primeste semnal, atunci atrage conul difuzorului in interior, ceea ce nu genereaza unda de sunet pe care dorim, aceasta unda de sunet se va genera atunci cand bobina nu mai primeste semnal, nu mai genereaza forta de atractie, astfel puterea elastica a suspensiei va intoarce conul difuzorului la punctul de repaus (teoretic, pt ca ar mai oscila un pic din cauza inertiei, dar oricum difuzorul are o amortizare interna, adica un ?damping factor?) si in acest timp va genera difuzorul unda de sunet. Asta era tot un ciclu de miscare a membranei. Deci mai intai membrana membrana se misca in interior care nu generaza sunet, iar cand revine atunci genereaza sunetul. Si in asta consta devierea de faza de 180 grade.Deci ceea ce am spus despre curentul alternativ la difuzoare, la asta m-am gandit. In cele doua cazuri se schimba directia curentului intr-adevar, si implicit si directia in care ?lucreaza? bobina, dar eu m-am referit la faptul ca daca este dat o legatura a difuzorului (cazul 1 sau cazul 2), atunci bobina ?lucreaza? numai intr-un singur sens (spre exterior respectiv spre interior) dar NU in ambele directii (si in timpul miscarii spre interior si in timpul miscarii spre exterior).[schita]Daca este corect ce am zis pana acum, atunci putem sa discutam si despre ce am scris in afara de asta, daca nu este corect, atunci imi cer scuze, si astept sa ma lamuriti. Va multumesc.PS: Printre altele (reclama) forumul este ca sa punem intrebari si sa primim raspunsuri sau sfaturi. Da, mai exista si ?incepatori?, dar cum sa devina ?avansati? daca nu primesc lamuriri si daca omul nu invata din greseli? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Octombrie 24, 2005 Partajează Postat Octombrie 24, 2005 :smt005 Aoleu , nu e deloc corect aproape nimic din ce ai scris tu si faci confuzii asa grave ca nici nu stiu de unde sa incep. Anumite lucruri de baza pur si simplu se invata ( ca si tabla inmultirii ) din carti . Tu chiar nu ai o carte de audio , sa vezi ca semnalul pe difuzor e alternativ si axat pe 0 ( exceptie la clasa A fara transformator de iesire ) ? Din desenul tau reiese ca semnalul aplicat difuzorului are o componenta pozitiva continua V/2 variabila cu puterea de iesire ( e ca si cum ar fi un semnal alternativ axat pe V/2 ). Cum poate un difuzor lucra asa fara sa se arda plus ca membrana iese spre inafara micsorand cursa maxima ? Ce amplificator poate genera asa ceva ? Iti amintesc ca exista multe amplificatoare cu iesire prin condensator , la care , e pur si simplu imposibil sa generezi o asemenea forma de unda . Iar despre partea cu miscarea membranei ce sa mai zic , e din temelie gresita. Suspensia elastica nu are rol in miscarea membranei ci doar o fixeaza in pozitia de mijloc a cursei . Miscarea membranei e datorata exclusiv semnalului si in nici un caz revenirea din cauza elasticitatii nu respecta forma semnalului care a produs deplasarea , deci ar fi distorsiune . Oricum te contrazici cu desenul , chiar daca semnalul nu e axat pe 0 , tot e alternativ , si membrana se misca dupa el , ca sa revina singura inapoi ar trebui ca acesta sa fie intrerupt ( sa lipseasca alternanta de jos ). Un link ce l-am gasit la repezeala despre ABC-ul acusticii , dar sunt sute: http://www.mediacollege.com/audio/01/ Link spre comentariu
Vizitator balogm Postat Octombrie 24, 2005 Partajează Postat Octombrie 24, 2005 Bai fratilor am fost dat o data afara de pe forum tot din motive de..Da mai tinetiva fanteziile electronice pentru voi, nu le mai sustineti asa de indirjiti, mai ales ca debia ati das cu nasu de electronica.Depanatoru are dreptate. Link spre comentariu
dividivus Postat Octombrie 24, 2005 Partajează Postat Octombrie 24, 2005 Merci, am inteles ca nu este asa cum m-am gandit eu. Nu este nici o problema, macar de acum in colo o sa stiu cum sta treaba.Si pentru balogm: nu te-a dat nimeni afara din discutie, iar daca crezi ca eu am procedat astfel sa stii ca nu era intentionat.Deci daca nu este adevarat din ce am zis ultima data, atunci cade si restul teoriei mele.Toate cele bune. Link spre comentariu
Vizitator balogm Postat Octombrie 24, 2005 Partajează Postat Octombrie 24, 2005 scuze, nu sa inteles, nu am zis ca ma-ai dat afara din discutie, sau... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum