Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legare +/- la difuzoare

Vizitator floreen

Postări Recomandate

• Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dividivus

5

• Depanatoru

4

• VTP

4

• Shambala

3

Top autori în acest subiect

Degeaba va certati, ca la intrebarea omului tot nu ati raspuns.

Asa este cum zice VTP (care are, iarasi, dreptate :( ), conteaza cum sunt fazate difuzoarele de medii si inalte, chiar si in masina.

Desi poate in masinile unora nu ... :evil:

Cu multi ani in urma am intalnit aceasta notatie - patratul era plusul iar cerculetul minusul. (sau invers ? :? )

Patratul = +
Link spre comentariu
Vizitator M1cutzu

Asa este cum zice VTP (care are, iarasi, dreptate :( ), conteaza cum sunt fazate difuzoarele de medii si inalte, chiar si in masina.

Un argument ar fi bun. De exemplu, poti explica de ce ar fi necesara fazarea intre medii si inalte, cand diferenta de distanta a ascultatorului fata de cele doua difuzoare poate fi comparabila cu lambda la frecventa de taiere si in concluzie cele doua sunete oricum sunt percepute defazat ?
Link spre comentariu

ar trebui sa modific postul dar cred ca ajunge si daca adaug " poate nici pt. urechile unora :evil: "e ok acum ? :lol:nu voi explica si nici argumenta. este plin forumul de aceste explicatii. si la nevoie internetul. toata lumea asta face asa (si explica asta peste tot, chiar si in cartile mai vechi de fizica de clasa a X-a , cred), iar tu intrebi de ce.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator adisadicul

Le-am legat dupa regula patrat=+, cerc=- (unu era deja asa) si nu am constatat sa fie ceva diferenta. Daca inregistram cum se auzea inainte si dupa, probabil ca sesizam ceva diferenta da' asa nu am remarcat-o. Oricum o sa dorm linistit ca macar acum sunt legate ca la carte. Tks.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

1. Conteaza mult? ce se intampla daca nu le leg cum trebuie?2. Cum aflu? am auzit ca se poate realiza cu o baterie de 1.5 V

Am inteles din discutia de dupa, ca conteaza pt ca poti faza ori defaza un difuzor fata de celalalt. Asta stiam si eu. Dar m-am tot gandit de ceva vreme, ca teoretic daca legi difuzorul invers (adica pe + pui -) atunci membrana difuzorului se misca inapoi...si la volum maxim s-ar putea ca bobina sa "bata" pe "capacul" din spate.Am spus o prostie?
Link spre comentariu
Vizitator balogm

Pai la nici un difuzor nu atinge bobina fundu decit daca are membrana varza sau apesi tu cu forta prea mare pe ea.Oricum poti incerca acasa sa vezi ca nu atinge bobina fundu, deobicei este impiedicata de membrana secundara a difuzorului(suport elastic membrana) si suportul elastic de la margine membrana principala._____________balog :smt020

Link spre comentariu

1. Conteaza mult? ce se intampla daca nu le leg cum trebuie?2. Cum aflu? am auzit ca se poate realiza cu o baterie de 1.5 V

Am inteles din discutia de dupa, ca conteaza pt ca poti faza ori defaza un difuzor fata de celalalt. Asta stiam si eu. Dar m-am tot gandit de ceva vreme, ca teoretic daca legi difuzorul invers (adica pe + pui -) atunci membrana difuzorului se misca inapoi...si la volum maxim s-ar putea ca bobina sa "bata" pe "capacul" din spate.Am spus o prostie?
Da , ai spus o prostie de incepator . Difuzorul lucreaza cu semnal alternativ si se misca si spre inafara si spre inauntru . Marcajul + si - este numai ca reper , atunci cand se pun mai multe difuzoare , pentru a le faza corect.
Link spre comentariu

Poate ca nu. Din ce a raspuns "Oricum poti incerca acasa sa vezi ca nu atinge bobina fundu, deobicei este impiedicata de membrana secundara a difuzorului(suport elastic membrana) si suportul elastic de la margine membrana principala" mai sus, reiese ca membrana nu are o "cursa" atat de lunga spre interior pe cat are spre exterior. Si astfel nu poate sa reproduca o miscare atat de mare spre interior cand este pusa invers polaritatea.Din cate am vazut, majoritatea difuzoarelor are inelul de sustinere inserat de cosul difuzorului la niveluri diferite fata de conul difuzorului (linia verde din schema). Poate de aceea nu toate difuzoarele sunt bune la configuratia "isobaric", numai acei, la care inelul este legat la acelasi nivel, si are o cursa de acelasi lungime atat in interior cat si in exterior.Si inca ceva. Exista asa numita rezistenta mechanica (mechanical resistance) si Qms al difuzorului care pe de o parte amortizeaza miscarile membranei si pe de alta parte stocheaza o cantitate de enegrie care este redat cand membrana ajunge in punctul de repaus. Deci daca inversam polaritatea, atunci membrana este atrasa in interiorul difuzorului, dar unda de sunet este generat atunci cand membrana COMPRIMA aerul, atunci cand revine la punctul de repaus initial. Din asta rezulta devierea de faza. Dar tot din asta rezulta, ca sunetul este generat in mod "passiv", prin complianta inelului de sustinere si nu "activ" cu ajutorul "motorului" (magnet+bobina)PS: Ar mai fi ceva, dar in asta nu sunt sigur> eu asa stiam, ca difuzoarele sunt alimentate cu curent alternativ, deci nu DC, DAR nu se inverseaza polaritatea, ci se scimba numai tensiunea, adica sa zicem +25 V...0 V...+25 V....dar nu se inverseaza, adica curentul curge tot in acelasi directie. Adica "motorul" difuzorului lucreaza doar intr-o singura directie, si membrana revine inapoi in mod passiv.

Link spre comentariu

Daca totusi vrei sa scimbi faza difuzoarelor, eu sunt pe langa filtrele pasive (la filtrele 6dB/octava intarzierea semnalului este de 90 grade, la 12 dB de 180 grade -- deci inversata -- la 24 dB 270). Sau poti folosi un "phase control circuit", dar la ambele variante exista o "intarzierea" semnalului, si nu este vorba de schimbarea polaritatii.

Link spre comentariu

ALTERNATIV inseamna ca membrana se misca la fel de mult in fata sau in spate (sau e aceeasi forta care misca membrana in fata cat e si cea care o misca in spate)tu cand conectezi invers + cu - de fpat defazezi semnalul original cu 180 grade, nimic altceva...(da parca se intelege asta din posturile anterioare,nu stiu cum de nu s-a inteles...)

Link spre comentariu

Pai la nici un difuzor nu atinge bobina fundu decit daca are membrana varza sau apesi tu cu forta prea mare pe ea.Oricum poti incerca acasa sa vezi ca nu atinge bobina fundu, deobicei este impiedicata de membrana secundara a difuzorului(suport elastic membrana) si suportul elastic de la margine membrana principala._____________balog :smt020

balogm de ce esti asa de sigur ca nu poti lovi bobina ?eu sunt dispus sa-ti demonstrez ca se poate, dar platesti tu difuzorul :finga: ai sa vezi clar si din simulari ca asa ceva se poate intampla (varianta ieftina)un difuzor poate fi distrus asa daca:- incinta este prost proiectata (acordata prea jos)- nu se foloseste FTS deloc, la o frecvenat prea joasa, sau cu o panta prea lina.- Depasirea puterii pana in momentul in care cursa difuzorului in punctul de cursa maxima depaseste X-mech
Link spre comentariu

Uite ce am ajuns sa discutam pe un forum de electronica : daca semnalul pe difuzor e alternativ sau nu si daca membrana se misca in ambele directii la fel sau depinde "polaritatea" :smt010 . Inteleg ca sunt unii incepatori , dar mai studiati fratilor , ca rade lumea cand citeste asa ceva :axe:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări