Vizitator Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 O sursa de inspiratie e schema aparatului Selena care in varianta B211 e cu norma est si in varianta B212 e pe norma vestatt schema ...se vad deosebirile numai in valorile condensatoarelor!Se pare ca au folosit din start o "bobina universala" care poate acoperi cele doua benzi doar prin schimbarea capacitatiilor condensatorilor circuitelor oscilante si acordul in frecventa din miezul bobinei, insa pentru selectoarele diferitelor RR proiectate pe norma est nu in toate cazurile se pot urca in frecventa pe norma vest doar prin reducerea capacitatiilor in circuitele oscilante. Este necesara si reducerea nr de spire a bobinelor...Un alt inconvenient este largimea de banda diferita, in banda est avem un interval de 10Mhz (74-64 Mhz) iar in banda vest 20Mhz (108-88Mhz), interval mai greu de acoperit cu aceleasi bobine...Sunt chinezarii care receptioneaza in UUS gama continua de frecvente 64-108Mhz este interesant de studiat daca se poate extinde aceasta largime de banda si la un selector cu ECC, prin modificarea oscilatorului. Link spre comentariu
Selena Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 " [...] doar prin schimbarea capacitatiilor condensatorilor circuitelor oscilante [...]"Eu nu am avut posibilitatea sa ma uit intr-un Selena cu norma vest, sa compar bobinele cu cele din norma est. Sunt, oare, bobinele identice? In schema sunt tabelate valorile comparative ale condensatorilor, insa nu si pentru bobine. Asta nu inseamna automat ca bobinele nu ar fi diferite.Are cineva vreun Selena pe norma vest, sa ne spuna despre / sa fotografieze aspectul bobinelor? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 " [...] doar prin schimbarea capacitatiilor condensatorilor circuitelor oscilante [...]"Eu nu am avut posibilitatea sa ma uit intr-un Selena cu norma vest, sa compar bobinele cu cele din norma est. Sunt, oare, bobinele identice? In schema sunt tabelate valorile comparative ale condensatorilor, insa nu si pentru bobine. Asta nu inseamna automat ca bobinele nu ar fi diferite.Are cineva vreun Selena pe norma vest, sa ne spuna despre / sa fotografieze aspectul bobinelor?...Daca bobinele sunt diferite inseamna ca nu este posibil sa urci in frecventa blocul UUS al radioreceptorului cu un ecart maxim de 30Mhz doar prin schimbarea capacitatilor si/sau reglajul miezurilor existente, singura solutie plauzibila fiind modificarea bobinelor prin reducerea nr de spire sau micsorarea diametrului interior. Sincer eu am constatat experimental acesta situatie de mai multe ori... Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 Cel putin pentru bobina amplificatorului RF e clar aceeasi bobina, la mixer -oscilator s-ar putea sa lipseasca o spira dar nu sunt foarte convins.Eu am o Selena B211 cu norma est pe care vreau sa o modific pe norma vest si de aceea am studiat schemele...de modificat insa nu am avut timp fizic!Daca sambata am ceva timp o sa fac modificarea si o sa pun rezultatul! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum