Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio EFORIE2: probleme ciudate la depanare. Help!

Vizitator yo3hiz

Postări Recomandate

Multumim pentru expunerea facuta. :aplauze In principiu neavand decat 10% din aparatura si experienta dvs.

Mila, ma faci sa rosesc :jytuiyu De multe ori, poti avea camere intregi de echipamente de masura si control, daca nu stii ce sa faci cu ele. Si astfel, un depanator cu experienta sa rezolve probleme pe care inginerii cu pretentii nu sunt in stare sa le scoata la vopsea. Probabil ca daca n-as fi interpretat gresit interpelarea ta de mai devreme, nu as fi postat sau as fi mentionat doar cateva vorbe. Si aici, ai avut meritul de a ma fi indarjit, hi. Abia ulterior ti-am inteles exact punctul de vedere. Vezi, vorba asta romaneasca...

"Experienta" mea se leaga in general de placerea cu care am inceput sa abordez problematica circuitelor reactive, care mi-au ridicat mari probleme (ca multor altora) si m-au indarjit atat de tare, incat am facut tot ce-a fost posibil ca sa inteleg cat mai mult. E foarte adevarat ca nu mi s-a intamplat de unul singur. Exista un "guru" in spatele intregii afaceri, un om cu care am putut discuta mult mai mult decat cu colegii sau profesorii care au prostul obicei de a-ti arunca in fata sintagma "RTFM" (Read That Fuckin' Manual). Creierele noastre sunt diferite, vitezele de reactie si gradul de intelegere la fel. Hi. Si numai privind in urma (nu cu mult prea mult timp in urma, he!), m-apuca frigul cand ma gandesc la cei care fac cu adevarat cercetare. Si la ce distanta ma aflu eu, ca simplu amator, fata de astfel de oameni. Oricum, am spus-o si-o voi spune tot timpul: fizica si algebra elementara de cl. X-a, sunt de baza.

intotdeauna m-am ferit ca dreaq de tamaie sa pun surubelnita pe acorduri! in afara celor din blocul UUS pe care le-am modificat pentru banda vest.
Eu recunosc deschis ca n-am modificat vreodata un astfel de bloc si ca abia acum intentionez s-o fac. Sunt inca in faza de documentare, dar am citit si recomandarile lui Cristian74 si ale lui Kripton, carora le mai multumesc o data. Corespund in principiu cu sugestiile tatalui meu. Sa vedem ce va iesi!
Astept si indrumarul pentru partea FM.
He he, cred ca Kripton deja a postat ceva. Iarasi folosesti cuvinte mari. Auzi la el, "indrumar", hi. Daca voi reusi sa rezolv problema intr-o maniera reproductibila de orice amator care are la dispozitie ceva scule de masura si control, voi fi bucuros s-o postez in beneficiul tuturor.

Dupa amiaza faina si toate bune!

Cu stima,

Nea Bobina

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nea_bobina

11

• mila

9

• kripton

5

• iora

2

Top autori în acest subiect

Daca asa stau lucrurile ( privind experienta, desi n-as zice ) , voi incerca sa postez aceasta metoda , existenta in tabela de acord data de uzinele "Elecronica" . Nu este de la radioreceptorul " Eforie " , este de la aparatele " Darclee " ( nu corespund notatiile ) dar prin analogie se pot urmari fazele acordului , ordinea fiind ce mentionata . Mai sunt deci unele detalii care merita vazute .Ma bucur ca am gasit-o , succes !

Multumim frumos, kripton! Iata ca si Mila era interesat. Nu stiu daca v-ati referit la experienta mea, dar in acest caz am spus cinstit ca n-am mai incercat pana acum sa trec blocuri de UUS dintr-o banda in cealalta. Om vedea ce-o iesi !Cu stima,Nea Bobina
Link spre comentariu

Remarca mea este in cel mai bun sens al cuvantului. Referitor la trecerea aparatului in banda vestica , e foarte indicat ca aceasta sa se faca numai si numai dupa ce intreg receptorul se incadreaza in parametrii ( sensibilitatea sa fie cel putin egala cu cea garantata de producator ) , in banda actuala . Abia dupa atingerea parametrilor (sau chiar mai bine ) in banda actuala se va trece la modificarile cerute de aceasta operatiune. Cu siguranta ca o data ce aparatul este corect acordat , modificarile la fel , rezultatele vor fi pe masura .

Link spre comentariu

Am modificat blocuri UUS pentru norma vest dar numai din cele cu tranzistoare produse de Electronica sau Tehnoton. Baza e lista posturilor care se prind in urbea mea(Sibiu)unde cel mai de jos post e NationalFM pe 87,8Mhz si cel mai de sus e EuropaFM pe 106,2Mhz...daca cele 2 posturi se incadreaza in scala aparatului e OK , cele mai mari probleme le am cu EuropaFM ca receptie.In principiu scot 1 spira si un pik(1,3-1,5sp) din bobina oscilatorului si la etajul RF si dublez valoarea condensatoarelor pader ,sensibilitatea e buna chiar si fara acordul circuitului de intrare in noua banda.Inca nu am avut ocazia sa modific un circuit cu tuburi cu acord inductiv.

Link spre comentariu

Inca nu am avut ocazia sa modific un circuit cu tuburi cu acord inductiv.

Salut Mila! Pai blocul UUS de la Eforie2 e cu acord pe CV, nu pe inductor variabil. O sa ma uit, sa vad. Oricum, mai intai trebuie sa pun la punct FI-ul si detectorul de raport pe calea de MF. Multumesc si celorlalti care mi-au sugerat directiile de actiune !Cu stima,Nea Bobina
Link spre comentariu

M-am uitat pe schema si e mai simplu fiind accord pe condensator.Se modifica nr.spire la L103 si la L104 se scoate 1-1,5 sp..Se modifica valoarea condensatorului C107 din 82pF in 150pF si condensatorul C110 din 33pF in 68pF.Restul acordului se face din miezuri si trimeri.(Daca are miezuri!)

Link spre comentariu

Buna seara,

Facand o analiza SWOT pentru a vedea ce decizie este corecta pentru modificarea sau pastrarea in parametrii de fabrica ai blocului UUS iata ce a iesit:

Ipoteza 1:Se modifica nr.spire la L103 si la L104 se scoate 1-1,5 sp..Se modifica valoarea condensatorului C107 din 82pF in 150pF si condensatorul C110 din 33pF in 68pF.Restul acordului se face din miezuri si trimeri

Avantaje:

Investitie minima;

Durata de modificare a blocului UUS este minima;

Acord usor de realizat.

Dezavantaje:

Banda de receptie limitata 60% maxim 80% din gama FM/CCIR;

Necesitatea refaceri acordului pentru receptionarea programelor din afara gamei reglate;

Scaderea sensibilitatii pentru frecventele ridicate;

Indicatiile de pe scala aparatului trebuiesc refacute pentru noile frecvente receptionate;

Scade valoarea aparatului de colectie (cca 20%) prin inlocuirea unor piese si modificarea parametrilor din fabrica.

Ipoteza a doua: Montarea unui convertor exterior FM CCIR/OIRT

Avantaje:

Receptionarea intregii benzi de frecvente FM/CCIR;

Poate fi cuplat si la alte aparate vintage cu lampi/tranzistori/CI;

Nu scade sensibilitatea aparatului;

Nu necesita nici o interventie in interiorul aparatului, pastrand originalitatea acestuia;

Dezavantaje:

Investitia (care poate fi sub 20% din valoarea aparatului ) si timpul consumat pentru realizarea acestui convertor.

Concluzia analizei SWOT este favorabila pentru ipoteza a-II-a pentru ca are cele mai multe avantaje si cele mai putine dezavantaje.

Pe scurt un convertor FM CCIR/OIRT este chiar minunat.

A+

Cristian

:dans:

Link spre comentariu

Banda depaseste 85% pe incercate!Cu convertorul cum receptionezi intreaga banda?Dimpotriva nu cred ca scade valoarea aparatului .................banda est UUS nu mai exista! Cine are un astfel de aparat va aprecia oportunitatea receptionarii directe.Banda OIRT oricum e ca si ecartamentul CF rusesc..........fortzat,.Cristian astept un nr. de telefon de la dvs. ,,,,desi am cerut de nenumarate ori adresa dvs. datorita faptului ca se sterg automat PM-urile iar nu mai am adresa dvs.,,,,am un mic pachetel si cum am terminat lucrarile din jurul casei vreau sa il trimit in sf. :rade: am uitat nr meu e 0745 294011 oricum te sun eu!Zau e facut de 3 luni ...cred!!!!!!!!!

Link spre comentariu

Banda depaseste 85% pe incercate!Cu convertorul cum receptionezi intreaga banda?Dimpotriva nu cred ca scade valoarea aparatului .................banda est UUS nu mai exista! Cine are un astfel de aparat va aprecia oportunitatea receptionarii directe.Banda OIRT oricum e ca si ecartamentul CF rusesc..........fortzat,.Cristian astept un nr. de telefon de la dvs. ,,,,desi am cerut de nenumarate ori adresa dvs. datorita faptului ca se sterg automat PM-urile iar nu mai am adresa dvs.,,,,am un mic pachetel si cum am terminat lucrarile din jurul casei vreau sa il trimit in sf. :rade: am uitat nr meu e 0745 294011 oricum te sun eu!Zau e facut de 3 luni ...cred!!!!!!!!!

Am experimentat in anul 2006 un convertor de acest gen pe un radio Bucur cu banda est.Convertorul se putea acorda pe orice program din banda vest insa iesirea era pe o frecventa fixa, prestabilita din banda est. Am sa caut schema.Am trimis si un MP cu adresa si nr de telefonCristian
Link spre comentariu

Acum doua saptamani am trecut prin Sibiu cu stroumpfi, nu am avut nr dvs de telefon sa va sun, dar am vizitat orasul si mai ales gradina ZOO (care este, cred, cea mai faina din tara) apoi ne-am intors pe Valea Oltului. :101

Link spre comentariu

Acum revin la convertor.Dl. Inginer Petre PREDOIU (Y07-045 G5) considera in articolul publicat in revista tehnium nr07/2000, un avantaj utilizarea acestui convertor la vremea respectiva fara a modifica blocul UUS, cred ca a luat in calcul diversele tipuri de selectoare UUS unele mai complicate si probabil mai greu de modificat in sensul urcarii in frecventa, pe de-o parte iar pe de alta parte era necesara receptionarea in continuare a programelor din norma OIRT, repet, la nivelul anului 2000.La test convertorul a functionat bine fiind destul de sensibil si stabil, iar in final a fost ''confiscat'' de fostul meu sef, pentru un radio vintage gen Pacific.Convertorul arata foarte colorat deoarece era realizat intr-o carcasa din tabla recuperata din cutiile de la cafeaua Amigo. Condensatorul variabil de tip miniatura avea doua sectiuni specifice pt FM cu capacitate redusa situate pe acelasi ax, conform schemei atasate. :86

Link spre comentariu

Facand o analiza SWOT pentru a vedea ce decizie este corecta [...]Concluzia analizei SWOT este favorabila pentru ipoteza a-II-a pentru ca are cele mai multe avantaje si cele mai putine dezavantaje. Pe scurt un convertor FM CCIR/OIRT este chiar minunat.

Wow! Domnule Cristian, m-ati cucerit definitiv. Intrucat nu am experienta in managementul companiilor, cu siguranta daca voi avea nevoie de un sprijin in acest sens, o sa va solicit consilierea. Nu trebuie sa interpretati altfel sensul celor de mai sus, pentru ca limba romana e plina de intelesuri multiple, hi. Reprezinta doar o replica de curtoazie in fata umorului dvs. spumos vizand simularile :)Multumiri pentru precizarile legate de eventuala modificare a blocului UUS si pentru postarea schemei convertorului. Probabil ca voi testa ambele variante. Nu stiu exact cand, dar va voi tine la curent! Cu stima,Nea Bobina
Link spre comentariu

Salut,e o varianta si convertorul de frecventa,dar personal nu am incercat-o,avand in vedere ca norma est e la fel de probabil sa revina ca si regimul in care a functionat,am preferat sa modific blocurile de UUS,chiar daca la lampi nu am reusit extensia de banda,modificarile nu sunt ireversibile,cu putin efort,cred ca se poate reveni la forma originala,asta doar daca va fi cazul.

Am considerat ca e mai benefic pt aparat sa fie functional si blocul de UUS chiar daca nu receptioneaza toata banda,sunt doar de colectie,si nu apuca sa mearga prea mult in regim de zi cu zi...dar nu neg ca mi-ar place sa gasesc timp sa ciocanesc si un astfel de convertor.

Ca schema,am salvat tot de pe aici,nu mai stiu in ce topic,dar stiu sigur ca Misa a postat schema pe care as vrea sa o reproduc(am inteles ca au fost si la vanzare,dar nu am reusit sa prind nici unul),mi se pare mai simplu de reprodus,dar ca performante,nu am cum sa fac o comparatie pana nu ma invrednicesc sa le fac pe amandoua... :rade:

http://i52.tinypic.com/n133mt.jpg

http://i53.tinypic.com/2zegnlc.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări