Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caut schema pt radioreceptor FM cu 1-3 tuburi

lorik199

Postări Recomandate

• Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

13

• mila

8

• Mikrosha

3

• hpavictor

2

Top autori în acest subiect

uite unul jmecher: http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... eibung.htm

tuburi sumbiniatura, filtrele de 10.7 se gasesc probabil pe ebay.

1J29 parca merg dupa catalog pana la 60Mhz cum functioneaza la 108Mhz?
O explicatie ar fi ca tuburile 1J29 la frecventa de 60Mhz functioneaza garantat conform catalogului, insa peste aceasta frecventa amplificarea lor scade aproape liniar cu cresterea frecventei dar nu poate fi nula pe la 108 Mhz. Iar in schema ''jmechera" avem un amplificator FI cu patru tuburi deci o amplificare foarte mare pe 10,7Mhz, care compenseaza scaderea randamentului tuburilor blocului UUS.

Cu asa amplificator FI nici nu prea conteaza asa de mult sensibilitatea bocului UUS!

:da

Posted Image

:da

Link spre comentariu

Incearca sa variezi cu un potentiometru tensiunea anodica inainte de socul RF, la montajele cu superreactie Ua poate fi critica.O alta observatie pe care am discutat-o pe MP cu useri ar fi legat tot de subiectul bobina, cred ca sarma utilizata de 1.4mm este prea groasa trebuie sa utilizezi sarma de max 1mm.Pentru inspiratie am adaugat un receptor de acest tip dintr-o documentatie made CCCP

Link spre comentariu

Si in continuare tot un receptor cu superreactie (144-146 Mhz) cu tuburi miniatura 2x 1j17b si 2c3a alimentat la tensiune redusa 60V, documentatia este din aceiasi carte Radiolyubitelskie konstrukcii (1961);Intrarea semnalului de antena amplificat de primul etaj (1j17b) se face pe o priza a bobinei L2 din etajul cu superreactie.Tradus din limba rusa: bobinele L1 si L2 au 4spire Cu Em 1mm bobinate pe o carcasa cu un diametru de 10mm;prizele A=0.8sp; B=2spire.Bobinele de Soc Dr sunt bobinate pe un rezistor de 1M/0.25W cca 0.5m de sarama CuEm+Matase de diametru 0.15mm.

Link spre comentariu

Sunt faine toate schemele...

Acum insa dupa ce am realizat un receptor FM cu un tub EL95 alimentat la 6V (12V) am observat ca intrarea in superreactie depinde in primul rand de calitatea bobinei si amplasarea ei cat mai departe de potentiometrul de reglaj SR. viewtopic.php?f=183&t=67463

Se spune ca in general pentodele sunt mai stabile in acest tip de montaj dar depind foarte mult de stabilizarea sursei de alimentare.

Intradevar tensiunea anodica are o valoare critica pentru declansarea superreactiei, si este necesar sa se gaseasca punctul optim de functionare al tubului respectiv in SR.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

am reusit astazi sa testez varianta cu condensator la mijlocul bobinei si nici aceasta nu merge........

Ce s-a mai intamplat cu receptorul tau, ai incercat sa variezi tensiunea anodica cu un potentiometru?Am uitat sa te intreb ce tensiune de filament ai in sarcina cu tubul incalzit.Daca poti fa cateva poze cu el poate observam ceva care ar putea sa te ajute. :aplauze
Link spre comentariu

am reusit astazi sa testez varianta cu condensator la mijlocul bobinei si nici aceasta nu merge........

Ce s-a mai intamplat cu receptorul tau, ai incercat sa variezi tensiunea anodica cu un potentiometru?Am uitat sa te intreb ce tensiune de filament ai in sarcina cu tubul incalzit.Daca poti fa cateva poze cu el poate observam ceva care ar putea sa te ajute. :aplauze
n-am mai bibilit deloc la el(de fapt n-am mai atins o piese de mult ,plange letconul de frig :wtrqwe ), stau la tara si toamna e o groaza de treaba de facut, de strans fructe/ legume, conservat etc.....filamentul tubului era alim cu 11,5 V parca, stabil in sarcina, totusi nu cred sa afecteze subvoltarea, tubul era nouin scurt timp voi primi un versatester E0502 si voi masura frecventa de oscilatiesper sa reusesc sa fac sursa reglabila cu tuburi, ca sa am tensiune reglabila sa mai pot face testeo sa fac maine niste poze
Link spre comentariu

Conteaza foarte mult subvoltarea filamentului la un receptor cu superreactie si de asemenea tensiunea anodica este critica. E bine sa ai valorile de tensiune din catalog.La anodica poti varia si din sursa de alimentare dar cea mai simpla solutie este utilizarea unui potentiometru. Daca nu reusesti incearca si schema userului mila ai foarte multe detalii acolo.download/file.php?id=52331&mode=view

Link spre comentariu

Ca sa nu fie probleme am complectat schema si am trecut si valorile tensiunilor in functionare pe un post la 89,9Mhz.Dupa cum se vede tensiunea pe anodul etajului cu superreactie e mica...foarte mica! :daTubul pe care s-au ridicat tensiunile e 6H23P, cu PCC88 tensiunea e un pic mai mare pe etajul cu superreactie(filament subvoltat :rade: ) de asemenea mai pot fi facute reglaje usoare in functie de postul receptionat.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări