Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Metoda SM (sourface mounting )

coco243

Postări Recomandate

Studiez de ceva vreme o documentatie pe care vreau sa o pun in practica. Vreau sa imi construiesc o placa PCB si vreau sa stiu daca pot fi in stare sa lipesc componente cu metoda asta de lipire pe suprafata si mai ales daca imi trebuie scule speciale. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• coco243

4

• mihaih

1

• Dr.L

1

• gica70

1

Top autori în acest subiect

ai ceva de investit, pe langa un letcon, ai nevoie de statie cu aer cald, pensete, pompa cu vid, pasta/solutie decapanta, nu stiu de fludor, sub ce forma il folosesc profesionistii... mai este si tresa de fire impletite, probabil de cupru, pe care o folosesti la indepartarea excesului de aliaj, nu stiu ce denumire poartasa ai la indemana o sursa de componente SMD, care nu se gasesc la orice magazin

Link spre comentariu

Ma preseaza timpul ca as lua-o mai usurel cu circuite mai simple sa-mi formez mana, dar trebuie sa pun si un microcontroler pe placa si sper sa fac totul ok, dar pana la urma renunt la SM si o fac cu gauri, da si pt aia imi trebuie burghiu cred, de mai multe dimensiuni, sunt la faza de schemathic si cablaj acum, fac librariile componenrelor, ce nebunie o sa fie cand o sa trec la lucruri practice

Link spre comentariu

Ma preseaza timpul ca as lua-o mai usurel cu circuite mai simple sa-mi formez mana, dar trebuie sa pun si un microcontroler pe placa si sper sa fac totul ok, dar pana la urma renunt la SM si o fac cu gauri, da si pt aia imi trebuie burghiu cred, de mai multe dimensiuni, sunt la faza de schemathic si cablaj acum, fac librariile componenrelor, ce nebunie o sa fie cand o sa trec la lucruri practice

Poti face si altfel adica ceva hibrid. Faci cablajul ca pentru montaj cu gauri si montezi componentele ca smd-urile. Desigur trebuie sa tii cont de dimensiunile componentelor atunci cand proiectezi cablajul. Sa nu scurtezi prea mult "labele" componentelor!. La chestii mai fine incearca sa le faci pe un alt cablaj (pt. microconroler un cablaj mic de ex.) urmand sa-l lipesti pe cablajul mare. Pt. inceput incearca asa: ia o bucata de polistiren si infige componentele asa cum crezi ca-i mai bine si conf. schemei!. Dupa aceea fa cablajul. Mult succes.
Link spre comentariu

Din proprie experienta, de statie cu aer cald ai nevoie doar la DEZlipire. Componentele SMD se pot lipi bine mersi cu un letcon obisnuit de 25W. Pensetele pe de alta parte sunt obligatorii, dar pe alea le gasesti pe toate drumurile.

Link spre comentariu

Acum invat sa fac componente noi, ( schematics si PCB ) bine, amprenta conteaza cel mai mult in realizarea cablajului, in Altium Designer fac toate astea, ma gandesc ca o sa reusesc daca ma uit bine in foile catalog ale componentelor deci teoretic as putea realiza cablajul, deci nu ar mai fi nevoie sa fac desene pe hartie cred, mie imi e frica atunci cand o sa trebuieasca sa lipesc componentele sa nu am surprize, oricum multe componente importante - cum ar fi microcontrolerul intentionez sa le pun prin intermediul unui soclu, DIP parca se numeste. O sa trebuiasca oricum o autofiletanta ceva si o gramada de burghie de diferite marimi, nu stiu daca sunt bune ca am vazut niste autofiletante prin mareketurile astea plus parca, o sa ma uit sa vad daca o sa iau una din alea si asa scap de meoda asta SMD.

Link spre comentariu

smd poti lipi cu statia de lipit destul de multe chestii dupa ce te antrenezi un pic (0805 si capsule soic fara greturi, ssop sub lupa cu putina atentie)Esential e o pasta decapanta buna (nu din aia de pe vremea cind bunicu' lipea burlane) si fludor f. subtire (eu folosesc de 0.5mm)Si neaparat antrenament pe placi de aruncat (dezlipit/relipit pina te plictisesti)

Link spre comentariu

smd poti lipi cu statia de lipit destul de multe chestii dupa ce te antrenezi un pic (0805 si capsule soic fara greturi, ssop sub lupa cu putina atentie)Esential e o pasta decapanta buna (nu din aia de pe vremea cind bunicu' lipea burlane) si fludor f. subtire (eu folosesc de 0.5mm)Si neaparat antrenament pe placi de aruncat (dezlipit/relipit pina te plictisesti)

Vreau sa lipesc SMD un regulator de tensiune de tip MC7805
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări