Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator de ultrasunete

Vizitator gibanu

Postări Recomandate

Vizitator gibanu

Buna ziua tuturor,Ma numesc Mihai si sunt un novice in ale electronicii, nu stiu daca am postat unde trebuie, dar caut sa rezolv o mare problema a mea.Lucrez in ind.cimentului si ma ocup de transportul argilei prin intermediul benzilor de cauciuc.Intre aceste benzi exista un buncar tampon cilindric - vertical, din tabla de 200mm , h=18m, diam.= 3m, iar la partea inferioara este prevazut cu un con (troncon) de dirijare a materialului pe banda de evacuare.Din cauza umiditatii argilei, de multe ori aceasta se taseaza in respectivul buncar si nu mai vrea sa iasa.Singurul procedeu de evacuare este prin baterea pe exterior a acelui buncar, cu diverse ''ciocanoaie'' in speranta ca datorita vibratiilor, materialul se desprinde de pe pereti si incepe sa cada iesind pe conul de evacuare.Este o munca de Sisif, poti sa bati in acel buncar si 8 ore in continuu, fara rezultat ca apoi din varii motive materialul sa isi dea drumul.In urma unei astfel de deblocari ramai rupt de maini si de oase.Ideea este in felul urmator :- Credeti ca exista ceva dispozitiv de produs vibratii (nu mecanice - lovire) cu ultrasunete care sa ma ajute in munca, sa faca sa vibreze acel buncar sau materialul din el ?Am porit de la spargerea pietrelor din rinichi cu ajutorul acestor ultrasunete.Trebuie sa gasesc o solutie noua, am incercat cu motoare si vibratoare mecanice dar acestea in foarte scurt timp gauresc peretii buncarului.Poate gasim o solutie pe acest forum, eventual o posibila colaborare.Cu stima,Mihai

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• srdjan

2

• gcom61

2

• MiniTehnicus

1

• adicontakt

1

Top autori în acest subiect

Am avut la serviciu niste vibratoare montate pe silozuri de var;erau de fapt niste motoare 1kw/3000rot/min,ale caror axe ieseau pe ambele capete ale motorului,pe care erau montate niste flanse excentrice.Acest ansamblu era fixat pe conul silozului prin intermediul Despre ultrasunete nu am auzit nimic.

Link spre comentariu
Vizitator gibanu

Am incercat si eu acelas procedeu cu motorul, dar la scurt timp a inceput sa miste intreg ansamblu din punctele de ancorare, chiar a fisurat si niste ranforsari.Singura metoda fiabila de pana acum a ramas bataia manuala.Dupa cum am spus mai sus ''e chin''Ma gandeam ca aceste ulrasunete pot provoca vibratii puternice, de scurta durata, eventual si directionate

Link spre comentariu

cred ca ar fi mai simplu sa montati un melc ( sfredel ) ca si la masina de tocat carne (culisant) care sa impinga afara materialul adunat. ce-i drept nu prea-mi imaginez forme si volume ca n-am vazut niciodata instalatia prezentata si nici nu stiu cat de greu se lucreaza cu argila dar cred ca sugestia mea ar fi realizabila.

Link spre comentariu

Pt un melc(snec) ar insemna sa goleasca silozul.La mine la serviciu la silozurile de 5m erau montate vibratoare(motor) ,iar la silozul de 12m ,la baza avea 6 duze (stuturi teava) sudate de jur imprejur,racordate la o teava(un inel) cu aer comprimat.Transbordarea varului se facea cu un ejector cu aer,iar varul era [agitat] cu aerul suflat prin cele 6 duze fi 6 mm;incercati sistemul.

Link spre comentariu
Vizitator gibanu

Aceasta argila pe langa partea grosiera, mai are si particule foarte fine,ca praful de var, particule care datorita umiditatii adera un de alta.In timp formeaza o masa ca plastelina, foarte lipicioasa de peretii buncarului.Vibratiile produse de orice motor cu excentric, sunt preluate de catre buncar dar sunt atenuate de masa de argila devenita plastica.Este adevarat, rezultate obtineam si cu excentricul, dar trebuia sa punem flacara pe buncar, sa incingem tabla, argila din zona de contact sa se usuce, ca mai apoi sa cada.Dar cum am mai spus, pana se usca si cadea argila din interior, din cauza vibratiilor periclitam si stabilitatea buncarului.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Se poate aplica principiul folosit la betonierele pe autocamioane, astea au pe interior cateva palete care disperseaza amestecul in bucati mai mici.Un melc pentru partea de jos si un ax cu palete pentru parte de deasupra ar putea sa mentina argila sa nu se taseze.Eventual placarea pe interior cu teflon pentru scaderea aderentei la suprafata rezervorului.

Link spre comentariu

in combinatul de feroaliaje unde am lucrat anii in urma erau niste vibratoare formate din niste electromagnetii pusi pe peretii buncarului , prin reglarea curentiilor din bobine se produceau vibratii mai mari sau mai mici in functie de intensitatea curentului , insa materialul care era in buncar era span de fier si acesta curgea lin. nu cred ca are vre un efect in cazul argilei dar mai stii?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

nu vreau sa para atat de scarbos dar cred ca un "sfincter" mecanic ar fi cel mai simplu si eficient. efectiv cilindrul sau conul final sa faca contractii periodice (sa-si reduca diametrul cu 5-10%. in felful acesta la contractie datorita greutatii materialului de deasupra, cel din con va fi impins afara. asa ceva s-ar putea face asemanator unui colier mecanic.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

am vazut in Germania un sistem interesant intr-o fabrica de ciment Lafarge in Wossingen,Buncarul era cilindric cu baza plata iar pe baza era amplasat un snec care avea sensuri diferite de la centru spre capete astfel ca atunci cand se invartea era adus materialul dinspre margine spre centru unde era gura de deversare dinspre ambele capete si deasemenea snecul pe langa miscarea propie de rotatie pentru antrenarea materialului avea si o miscare de rotatie de rasucire astfel incat razuia complet toata baza buncarului, din pacate nu am fotografii cu instalatia respectiva.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Argila este hidrofila si foarte, foarte lipicioasa, orice ai face. Mai mult ca sigur ca vibratile nu te vor ajuta prea mult deoarece cand se lipeste de ceva cu greu mai poti dezlipi argila. Cred ca ar trebui sa abordezi problema altfel, daca ai trece inainte de buncar argila printr-o zona calda, aceasta ar pierde umezeala si nu ar mai adera la peretii buncarului (preincalzit si el).Altfel degeaba vibrator sau snek ca nu merge orice ai face cu substanta aia lipicioasa. Bafta. :hamac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări