Vizitator Postat Septembrie 29, 2010 Partajează Postat Septembrie 29, 2010 ... In final am sa il pun orizontal ....sau mai vedemAtunci cand GU81 (sau tuburi asemanatoare: 813, GU13, GK71, etc.) sunt montate in pozitie orizontala, este bine sa fie asezate astfel incat suportii grilelor (si deci si anodul plat cat si cei doi conectori -de anod si supresor- de deasupra balonului) sa fie in plan vertical, adica in pozitia in care apar in foto. Link spre comentariu
SirRoger Postat Septembrie 29, 2010 Partajează Postat Septembrie 29, 2010 ... In final am sa il pun orizontal ....sau mai vedemAtunci cand GU81 (sau tuburi asemanatoare: 813, GU13, GK71, etc.) sunt montate in pozitie orizontala, este bine sa fie asezate astfel incat suportii grilelor (si deci si anodul plat cat si cei doi conectori -de anod si supresor- de deasupra balonului) sa fie in plan vertical, adica in pozitia in care apar in foto.Asa ma gandeam si eu, forta gravitationala avand efect mai mic asupra laturii mici plus ca riscul scurtcircuitarii anumitor electrozi din tub ar fi minim.Inca o chestiune: conexiunile la grila 3 cum se fac? La ambii electrozi sau numai la ,,corniţă" ? Citeam pe undeva ca nu-i indicat sa se faca si la soclu si la cornită deoarece ar aparea o bucla...ceva de genul asta... Link spre comentariu
maxxim33 Postat Septembrie 29, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2010 Interesant de stiut; Deci daca il pun orizontal tubul atunci in partea de sus va fii anodul!In pofida faptului ca multe din fotografii care au finalul cu gu81 apar cu anodul orizontal si in partera de jos. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 2, 2010 Partajează Postat Octombrie 2, 2010 Daraghie tavarisci, Postez si eu aici desi nu am lucrat cu GU81 ci cu GK-71 deoarece aceste tuburi seamana intr-o oarecare masura si mi se pare inutil sa deschid un nou topic... Bilantul zilei de azi... 2 multimetre distruse iremediabil, in tendinta de a masura tensiunea anodica... culmea nu datorita tensiunii in sine ci a incarcarii electrostatice de la infasurarea de 2,5KV a transformatorului (are mai multe infasurari, eu am incercat sa o masor pe cea de 1KV, care nu ar fi trebuit sa puna probleme de masurarare). Dupa impamantare, redresare si filtraj nu am mai avut nici o problema de masurare cu cel de-al treilea multimetru. Pana la urma am ramas la alimentare de 1,4 KV astazi, voi incerca sa ii dau mai mult maine. Iata cam ce am obtinut la 1,4 KV si atac de 10W dintr-un President Valery pe 27,225 MHz: [attachment=2]1.jpg[/attachment] [attachment=1]2.jpg[/attachment] [attachment=0]3.jpg[/attachment] Watt-metrul este pe scala de 1KW si acul sta pe la 500W. Acuma, sigur ca aceasta putere nu este reala, deoarece sarcina o reprezinta 2 becuri de 100W legate in serie, deci nici urma de 50 ohmi. Sarcina mea fictiva s-a topit cand faceam acordul filtrului PI, la 160 W (rezista maxim la 120W dar speram sa tina pe perioade scurte la mai mult...). Asa ca am pus 2 becuri. Oricum, ampliful scoate peste 200W deoarece cele 2 becuri lumineaza la intensitate mai mare decat atunci cand sunt puse la 220V. Ce m-a surprins este faptul ca filtrul PI este foarte greu de acordat, condensatorul din anod trebuie sa aiba valoare foarte mica pentru a putea face acordul (probabil datorita capacitatii interne mari a tubului ). Dar, cu toate acestea, tubul poate fi folosit fara probleme in banda de 11m. Schema folosita este clasica GroundedGrid, evident luata de la tovarasii rusi.... http://ru3ga.qrz.ru/LAMP/3.htm Lampa este foarte nervoasa, nu as fi crezut ca la un atac de 10w sa scot 200...dar asta este, vad ca se poate fara prea mari probleme. urmeaza sa mai experimentez si la tensiuni mai mari (cred ca o voi duce numai la 2,5KV, nu mai mult, ar trebui sa dea vreo 500W reali). Pentru bobina filtrului PI ma bate gandul sa pun ceva mai gros decat sarma asta de 2mm, cred ca voi cumpara conducta de frana de Dacia din cupru si voi face bobina din asa ceva. Link spre comentariu
maxxim33 Postat Octombrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Браво товарищ ваш пример для подражания всем нам любителей!. Si eu as dorii sa alimentez gu81 la 1600v curent continuu .Chestiunea este de ordin economic.Adica se merita sa folosesc un gu81 sau 4 gu50 ? Cit as putea scoate tinind cont ca alimentez la 1600v si 2A iar la intrare am sa ii dau vreo 20w?Tot referitor la capacitate eu am dat fustita jos la tub asa ca sau cam modificat valorile.Ps: Condensatori pentru alimentare unde a-ti gasit la pret bun? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Si eu m-am tot gandit la variante cu GU-50 in speranta de a nu fi obligat sa lucrez cu anodice din astea extraterestre, dar pana la urma mi-am zis ca trebuie totusi sa fac ceva mai "barosan". Ce m-a determinat? propagarea de ieri. Ascultam pe frecv. internationala de apel (27.555) sperand sa prind ceva propagare si la un moment dat aud la 5/9+10dB ca striga 43RC005... Prima data nu am "percutat", ma gandeam ca o fi de prin vreo tara vecina... Pe naiba, caut pe net lista prefixelor CB si aproape paralizez... tipul e din Australia. Am icercat si eu sa il chem... nici gand sa pot face ceva cu amaratii mei de 100W. Tipul se pare ca e celebru in CB, se aude destul de des in Europa de Vest, emite cu 2KW... Na, acuma sigur ca tot departe voi ramane cu cei 500W pe care sper sa ii trag dintr-un GK-71 (si mai multe lampi nu pot pune ca au capacitate parazita prea mare), dar macar statiile din Africa de Nord sa le pot lucra calumea...Varianta cu mai multe GU-50 nu prea e fezabila, la GU-81 ai capacitatea de iesire undeva la 26pF (cu tot cu fusta) iar 1 bucata GU-50 are 10pF, deci mai mult de 3 GU-50 vor merge deja mai prost ca un GU-81 in benzile superioare, iar cu acelea 3 nu poti spera la mai mult de 400W... in timp ce un GU-81 ar trebui sa iti dea aproape de 1Kilowatt. Deci nu se compara nicicum. Plus ca ai dat jos si fusta si ai mai redus din capacitati.... Eu unul nici nu as sta pe ganduri, as merge pe GU-81 si (cu mare mare mare grija) i-as da 3KV. (Stii ce senzatie tampita am cu traful asta al meu, nu stiu cine l-a bobinat da cred ca nu o fost intreg la minte sa-i faca o singura infasurare de 3,5KV cu prize... se simte in camera mirosul acela de aer ionizat, desi nu pare sa faca descarcari vizibile... Si tot timpul ma gandesc ca daca ma apropii prea mult de el ma fac scrum. Efectiv la tensiunile alea o electrocutare ar fi fatala aproape sigur... Asa ca mara mare grija) Dar cred ca merita riscul, puterea de iesire e mare, cele 2 becuri de 100W par o jucarie pentru tubul asta.Condensatorii i-am cumparat cu vreo 3,5 lei/buc de la un magazin obisnuit de aici din oras, au 100uF/450V, sunt din aceia folositi in choppere-le de calculator. Cu doorknob-ul a fost mai greu si mai scump (50 lei /buc.), desi ulterior am vazut pe radioamator.ro ca se vindeau din aceia tip "caramea" care pot fi folositi fara probleme si sunt mult mai ieftini... Link spre comentariu
SirRoger Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Ce m-a determinat? propagarea de ieri. Ascultam pe frecv. internationala de apel (27.555) sperand sa prind ceva propagare si la un moment dat aud la 5/9+10dB ca striga 43RC005... Prima data nu am "percutat", ma gandeam ca o fi de prin vreo tara vecina... Pe naiba, caut pe net lista prefixelor CB si aproape paralizez... tipul e din Australia. Am icercat si eu sa il chem... nici gand sa pot face ceva cu amaratii mei de 100W. Tipul se pare ca e celebru in CB, se aude destul de des in Europa de Vest, emite cu 2KW... Na, acuma sigur ca tot departe voi ramane cu cei 500W pe care sper sa ii trag dintr-un GK-71 (si mai multe lampi nu pot pune ca au capacitate parazita prea mare), dar macar statiile din Africa de Nord sa le pot lucra calumea...Ahaaaa.....te-am prins!!! Care v-a sa zica nu te pasioneaza DX-urile...... Eu zic sa iti iei mai repede autorizatia de radioamator si sa dai bataie acolo la DX-uri adevarate Ai acolo in Tg. Mures baieti super-capabili si radioamatori ADEVARATI (ma refer printre altii la Ovidiu, YO6PIR : http://yo6pir.wordpress.com/). Stam mai mereu la palavre in benzile de 80m si 40m si discutam despre constructii, concursuri si alte chestii legate de radio. Tare m-as bucura sa ne intalnim cu regularitate intr-un QSO seara sau macar in week-end mai multi radioamatori de pe elforum! Mare atentie la high voltage! Aici nu poti gresi de 2 ori! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Cu siguranta ca ne vom auzi, stai sa dau de autorizatie... Acuma trebuie sa recunosti si tu ca Australia in CB chiar e ceva deosebit... Nu ma entuziasmez eu prea tare de Africa si alti din astia de ne separa doar un canal de cateva sute de Km de apa, dar Australia e ceva... HI. mai, am tot incercat sa ascult prin 40 m dar destul de rar aud romani pe acolo... o gramadoaie de rusi, cativa nemti, dar destul de rar romani. Iar in 80m toata lumea se ingramadeste pe langa 3,7-3,710, de parca ar fi miere pe la frecventele alea, restul benzii ramanand ocupata iar de rusi, etc. Link spre comentariu
maxxim33 Postat Octombrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Nimic nu e mai rau decit sa strigi si sa nu fii auzit.Asa ca scoateti fratilor borcanele si hai sa ii dam bataie. Si la exameneee ,si eu am sa merg la a 2 a. Rusii vad ca ne terorizeaza cu qro-urile lor si ne imping tot mai departe de banda in care ne faceam veacul. Simbata putem sta la taclale doar o frecventa ne trebuie si o ora 20:00... 3715 ? . Sint YO2MJM si va stept in banda. Propuneti voi altfel. Sa nu fiu offtopic uite de aici condensatori ieftini ...comand si eu http://www.tehnoelectric.ro/home.html?p ... gory_id=45 Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 " Batalia " cu statiile din spatiul ex-sovietic e virtual pierduta...liniarele lor au curent 3-4 kw...ginditi-va pe ce baza materiala se sprijina ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 da, dar au si cateva sute/mii de Km distanta, cred ca si noi, cu 1Kw in antena am putea acoperi Romania fara probleme, indiferent de qrm si alte cele... Link spre comentariu
SirRoger Postat Octombrie 3, 2010 Partajează Postat Octombrie 3, 2010 Nimic nu e mai rau decit sa strigi si sa nu fii auzit.Asa ca scoateti fratilor borcanele si hai sa ii dam bataie. Si la exameneee ,si eu am sa merg la a 2 a. Simbata putem sta la taclale doar o frecventa ne trebuie si o ora 20:00... 3715 ? . Sint YO2MJM si va stept in banda. Eu am luptat si am castigat pana la urma pentru clasa I . Anul asta am dat de 2 ori examenul din cauza unuia (nu merita nici macar sa-i scriu indicativul aici) care i-a enervat pe domnii din comisie si ne-a picat pe toti. A 2-a oara (s-a organizat sesiune extraordinara in alta localitate) aceleasi intrebari, aceleasi raspunsuri, calificativ foarte bine.........ok! Mie imi convine ora si frecventa (daca e ocupata vedeti prin preajma) am si setat notificare pe telefon..... Link spre comentariu
maxxim33 Postat Octombrie 4, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 4, 2010 Atunci ramine simbata Simbata la taclale ora 20:00... Frecventa 3715 sau in jurul ei. Cine mai doreste sa dea de stire!!Ps: A-ti mai facut teste cu gu81?Mai jos citeva idei pentru suport ...soclu . Si cea mai tare fotografie pe care am vazut-o referitor la o lampa. Rusul de mai jos e inebunit dupa ea :nebunrau:Ps: Felicitari pentru categorie SirRoger Link spre comentariu
SirRoger Postat Octombrie 4, 2010 Partajează Postat Octombrie 4, 2010 Multumesc! Cat despre lampa, inca n-am apucat sa o testez. Deja am front de lucru la altceva si apoi ma voi apuca serios de GU81. Am mai facut eu din astea ca am inceput vreo 5 proiecte si nici acum nu e gata macar unul dintre ele :rade:Hmmmm....poate e ceva licoare cu grade in lampile alea si noi nu stim.... Link spre comentariu
maxxim33 Postat Octombrie 6, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 6, 2010 Am terminat cu traful de inalte,astazi l-am aranjat ...cosmetizat mai bine zis .Tot odata am dat jos vreo 400v de pe el si am ramas doar cu 1200 alternativ.Pur si simplu ma gindeam ca sint vreo 4 straturi una peste alta si nu e prea ok.Daca redresez scot undeva la 1600v continuu. Pentru filamente in seara asta rezolv secundarul si vin cu fotografie la cele doua haltere.Acuma vine problema cea mare:Ramin la 1600v si scot ....x putere.Sau fac dublare de tensiune si atunci 2400-2500v ar fii ok.Totusi prima oara vreau sa testez la 1600v, dar asta mai dureaza.Poate stiti cumva vreun calcul estimativ gen 1600v=400w .73! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum