Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu GU81

maxxim33

Postări Recomandate

• Răspunsuri 446
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• maxxim33

102

• Terry34

95

• SirRoger

87

• RoadRunner941

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Felictari! Arata superb. Acum stii ce asteptam, nu? :limb: Ce puteri si la ce atac ai reusit sa obtii si mai ales in ce benzi... Tubul cum se comporta? S-a inrosit anodul vreodata sau a mers "rece" tot timpul?Cum ai rezolvat cu zenner-ul din catod? Ce valoare are si la ce putere? Bobina din grile e de 470 microHenry (se vede prost pe schema rusului)?Merci mult de precizariMarcel, YO6PMX si sper sa ne auzim cu el in banda!

Link spre comentariu

Te salut...uite ce am facut eu. Ca si putere am atacat cu 40w si am scos 500 sau 550w nu mai stiu exact, totusi mai ramane de bibilit in benzile de sus initial ma interesa pana in 14 mhz. Acuma vis a vis de dioda zener, nu am pus nici una ci un releu de 12v 10A si o rezistenta care prima oara a fost bobinata(variabila) iar apoi inlocuita cu una fixa. Acolo unde vin grilele la masa am facut si schema rusului dar am si eliminat toata mustaria si nu a avut efecte vizibile, pur si simplu mergea la fel. La partea de intrare in amplificator nu am mai pus filtrele ci direct fiindca imi acorda transceiverul destul de bine si am incercat si asa. Probabil ca nu e solutia cea mai buna dar functioneaza si vroiam sa simplific cat mai mult schema. De oscilat nu sa intamplat nici o data cand sunt pe receptia benzii si nici alte dracii sa faca, poate pentru ca nici tensiunea nu este foate mare. Gu 81 permite teste si dezacorduri destul de serioase, exact cu am incercat eu sa il ard si nu am reusit. Este o lampa serioasa si nu cred ca se distruge usor. Sunt multe scheme si acesta este o solutie ieftina si functionala pentru oricine iar modul la care acuma functioneaza probabil ca nu este cel mai fericit si nici lampa nu este solicitata. Tot ce am incercat este sa vedem daca merge si asa... Posibil pe viitor sa schimb transformatorul si sa ajung la vreo 2500v caz in care creste si puterea, dar aia ar trebuii sa necesite o alta clasa de autorizare :)

Un filnulet inainte de finalizare:

Sa inchei prin a spune ca nu sunt un meserias in ale lampilor ci doar unul din radioamatorii care mai incerca una alta. :freaza:

YO2MJM

73!

Link spre comentariu

Nu cred ca va rezista mult timp suportul din plexiglas al bobinei de iesire...din doua motive :- in cazul in care acordul antenei dureaza ceva mai mult , energia din bobina o va transforma in resou de RF .Sa nu uitam ca GU81 este capabila sa dezvolte multa energie de RF , iar plexiglasul este termoplast , adica daca este incalzit va curge...- caldura emisa prin radiatie termica directa va afecta plexiglasul ...Ramane de vazut daca am dreptate , dar la mine ( 2xGU50 ) asa s-a intamplat ( datorita dezacordului ) ...si a trebuit sa fac o alta carcasa din doua fasii de sticlotextolit gros de 1.6mm , fara trasee de cupru , montate in crucis , fiecare dintre fasii are o fanta longitudinala , pana la jumatate ) . Sper ca m-am facut inteles !

Link spre comentariu

Daca circuitul de iesire este dezacordat nu vad de unde apare RF asa de multa sa faca sa curga acea placa de plexi, la dezacord tubul final are curentul anodic mare, se incalzeste, se inroseste, disipa caldura si asa poate sa "curga", cred ca la tine s-a intimplat lucrul acesta datorita intrarii in autooscilatie de tuburilor.Parerea mea !

Link spre comentariu

Mie sincer mi se pare destul de ciudat sa topeasca plexicul deoarece am deja la activ 5 amplificatoare iar acest material l-am folosit la toate. Acum vis a vis de dezacorduri .... chiar ca am facut destule, voraba aia ,,fara numar" posibil sa aveti alte probleme cu amplificatorul. Spun asta deoarece imi este greu sa cred ca filtrul PI a ajuns la peste temperatura de topire a materialului, iar ventilatorul isi face pe deplin datoria. :)Succes la constructii.

Link spre comentariu

Este foarte posibil...Plexiglasul folosit de mine la bobina liniarului ( a fost construit in 1990 ) era de provenienta necunoscuta , in ziua de azi plexiglasul se numeste Lexan sau Stirex , probabil ca sunt marci comerciale...cu siguranta au caracteristici diferite .Oricum de oscilat a oscilat suficient ...nu am prevazut ventilator . Dar cu siguranta va avea in viitor !

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator rlacika

Cred ca dupa ce am reusit sa arunc in aer cateva perechi de GI7 in incercarea de a scoate kilowatul cred ca incerc o varianta cu GU81M...am recitit azi topicul si parca ma manaca destele... :da

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Maxxim33, imi place constructia ta! Am un respect deosebit pentru aceasta lampa de pe vremea cand o munceam pe R188BM3-U, ore in sir in situatiile cele mai grele posibile acolo! Cel mai greu mod era in teleimprimare. Ar fi un lucru bun sa ne spui mai multe despre acest design. De exmplu, se ridica problema amplificarii mai mici la frecvente peste 20MHz. Ce putere scoate in benzile superioare si cum ai imbunatatit performantele in acest caz? De asemeni, care au fost cele mai dificile elemente constructive? Am si eu cateva lampi de acest tip si cred ca o sa abordez si eu o constructie similara.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Super tare!!!! Felicitarile mele si la cat mai multe dx-uri. Acum ar fii bune cateva date tehnice ale aparatului si eventual constructia filtrului Pi care trebuie sa recunosc ca mi-a am de bibilit la el :(

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări