Vizitator nituc Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Buna seara ,ama numesc Costica si lucrez de 3 ani ca electrician in Italia.In Romania inainte am lucrat la intretinere aparate masura si control la Rompetrol,vreau sa mentionez de la inceput ca nu sunt cine stie ce doctor inginer sau altcev aam facut un simplu liceu la Navodari de electrotehnica.Ce vroiam eu de fapt sa intreb pe forum aici este legat de instalatiile electrice din casa ,si anume despre fire,aaica am observat ca in Romania se folosesc fire unifilare care sunt foarte rigide si greu de manevrat cel putin din punctu meu de vedere.In Italia nu se mai folosesc de f multi ani pentru ca nu mai sunt in conformitate cu legile europene ???? da Romania nu a intrat in Europa . Link spre comentariu
remus68 Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Care e problema? Link spre comentariu
Vizitator nituc Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 despre fire daca stie cineva de ce in Romaina nu se gasesc pe piata si de ce se folosesc cele rigide si nu multifilare. Link spre comentariu
remus68 Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Se gasesc de care vrei tu! Bani sa ai! Link spre comentariu
Vizitator nituc Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Eu am venit in Cta anu trecut in luna lu august si vreau sa zic ca am cautat in 4-5 magazine de electrice gen brick,dedeman si alte cele si nu am gasit nika,nu mai zic de preturi care erau mai mari decat in Italia si materiale nu mai vb de calitate .... :cry: vai de mama noastra .... Link spre comentariu
remus68 Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 In toate aceste magazine, cel putin in Timisoara gasesti marfa de buna calitate (in general). Toate cele enumerate mai sus si inca multe altele au conductori izolati in ce varianta vrei tu. Miercuri seara am dat o raita printr-o gramada de astfel de magazine si toate aveau cablu la metru, la colac, repet, bani sa ai... Marfa romaneasca, italiana, germana, chinezeasca... Link spre comentariu
Vizitator nituc Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 k ,mersi de rasp ,eu credeam ca este vre-o lege ceva precum ca in Romania se foloseste numai cablu unifilar,gandindu-ma la temp mult mai scazute decat aci in Italia.Problema rez,mersi. Link spre comentariu
remus68 Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Nu este nici o lege care sa impuna utilizarea cablurilor FY, eventual sa interzica utilizarea cablurilor MYF. Link spre comentariu
Liviu M Postat August 27, 2010 Partajează Postat August 27, 2010 In Italia nu se mai folosesc de f multi ani pentru ca nu mai sunt in conformitate cu legile europene ???? da Romania nu a intrat in Europa .Se pare ca nici Germania n-a intrat in Europa... Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat August 27, 2010 Partajează Postat August 27, 2010 am observat ca in Romania se folosesc fire unifilare care sunt foarte rigide si greu de manevrat cel putin din punctu meu de vedere.In Italia nu se mai folosesc de f multi aniHmm... si eu mi-am pus intrebarea asta - de ce ar folosi cineva conductor plin in loc de litat? Adica are vr-un avantaj dpdv tehnic cablul monofilar, ca la pret sunt cam la fel? Spun asta pt. ca in ultima vreme muncesc la cablarea sistemelor de climatizare si BMS la o cladire aflata in constructie, unde se lucreaza (cica) dupa normativele UE si firma care a tras partea de fortza (alimentari echipamente, prize, iluminat, etc.) a folosit numai cablu cu conductori plini; si e mult mai nasol de pozat pe pat/perete, de legat prin tablouri, de mufat/papucit, e mai putin rezistent la solicitari mecanice... Link spre comentariu
Selena Postat August 27, 2010 Partajează Postat August 27, 2010 Comparativ cu conductorul din metal masiv la aceeasi sectiune, conductorul multifilar are dezavantajul urmator: daca la capete nu sunt ferm conectate toate cele n fire componente (adica unele sunt oxidate, sau lasate "mustati", sau sunt rupte), atunci curentul circula doar prin restul firelor, cablul avand practic o sectiune insuficienta pentru curentul prevazut in proiect. Pentru a fi sigur, in regim de amator, eu as cositori mai intai capetele multifilare si chiar as folosi niste papuci pentru conectare, nu o simpla rasucire sau surub de strangere. Avantajul manevrarii comode la montare devine dezavantaj la exploatare, miscarile cablului multifilar ducand la slabirea zonei de contact prin rasucire, cresterea rezistentei de contact, producerea de paraziti in instalatie, incalzire, incendiu... Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat August 27, 2010 Partajează Postat August 27, 2010 Comparativ cu conductorul din metal masiv la aceeasi sectiune, conductorul multifilar are dezavantajul urmator: daca la capete nu sunt ferm conectate toate cele n fire componente (adica unele sunt oxidate, sau lasate "mustati", sau sunt rupte), atunci curentul circula doar prin restul firelor, cablul avand practic o sectiune insuficienta pentru curentul prevazut in proiect. Pentru a fi sigur, in regim de amator, eu as cositori mai intai capetele multifilare si chiar as folosi niste papuci pentru conectare, nu o simpla rasucire sau surub de strangere. Avantajul manevrarii comode la montare devine dezavantaj la exploatare, miscarile cablului multifilar ducand la slabirea zonei de contact prin rasucire, cresterea rezistentei de contact, producerea de paraziti in instalatie, incalzire, incendiu... La orice fel de conexiune se folosesc papuci/capeti terminali! Link spre comentariu
adicontakt Postat August 27, 2010 Partajează Postat August 27, 2010 mi-am cumparat anul acesta o garsoniera si am reconditionat 90% din instalatia electrica. tot cablul care l-am tras a fost multifilar la capete folosind pini (capsati cu cleste de sertizat). lucrez in domneiu naval si acolo nici un cablu nu este monofilar(se spune ca este prea rigid si pe vapor fiind vibratii puternice in timp se distruge izoloatia sau chiar rupe).alimentarea generala in tablou o am cu cablu monofilar de 2,5 mm2 iar in casa pe pe prize am tras-o cu 2,5 multifilar iar pe iluminat cu 1,5 mm. bineinteles ca au destui care sa imi spuna ca cel mai bine era daca trageam cu 4 mm monofilar pe prize si cu 2,5 monofilar pe iluminat. mi se pare o aberatie atat timp cat generalul e cu 2,5. eu unul pana acuma nu am avut probleme si sper nici sa nu am de acuma incolo Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat August 27, 2010 Partajează Postat August 27, 2010 Pentru un apartament 2,5 e intr-adevar aberatie pe iluminat; avand in vedere ca becurile cu incandescenta sunt pe cale de dispritie, merge chiar si fir de 1mm... da' ca sa nu apara eventuale pierderi pe traseele lungi, se foloseste in general 1,5.Pe prize 2,5 e ok; 4 doar pe un circuit anume, de exemplu un cuptor electric, masina de spalat... desii uni producatori pun cordonul de alimentare cu fir de 1,5 (vazut Arctic si Indesit) Link spre comentariu
Vizitator nituc Postat August 27, 2010 Partajează Postat August 27, 2010 Aci unde muncesc eu nu prea folosesc fir de 4mm in casa decat la legaturile dintre contoar de ex si prima doza sau intre siguranta si prima derivatie ,de obicei folosesc 2,5 mm pana la ultima sau chiar penultima prizasi numai 1,5 la becuri ,dar tot firul este multifilar si nu am avut deloc probleme,aci se foloseste cu predilectie un model de la Bticino si anume living international,astia sunt fixati rau cu modelul astacare vreau sa zic ca este destul de aratos da costa cam multicel ptr noi,ce imi place la el este versatilitatea ,da au inceput sa dea buleala fata de acum 3 ani cand puteai sa strangi mai cu ''responsabilitata'' suruburile unde bagi firele ,acuma se dezlipesc daca strangi prea tare,se vede ca acuma le fac in china,si mai ales ca acuma nu mai au decat 2certificari pe ele ,inainte aveau peste 10. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum