Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

EL34_PP_fara curenti de g1


Vizitator

Postări Recomandate

Asadar am trecut la lucruri un pic mai serioase(EL34 PHILIPS) Ua=Ug2=450V Raa=5k -Ug1=33V(cine vrea acest cablaj dupa teste , ma contacteaza pe privat ,nu vreau sa recuperez decit contravaloarea componente...)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • 89-CEC

    2

  • iulidan2

    2

Care drintre cele doua transformatoare este responsabil pentru reusita?! CC-ul sau E+I?

E+I (18 cm patrati sectiune ,2600sp anod-anod ,conceput pentru instrument-pleaca bine de la 40Hz sinus toata puterea) ,C_ul se satura la aceasta putere (avind doar 7 cm patrati ca sectiune...,nu mai am dublu C din nefericire...,cine stie poate in viitor ,de fapt nu prea mai am miezuri/tole-prea putin...)am facut si filmulet ("baleaj manual" generator) de la 10khz pina la 100khz sinus.
Link spre comentariu

Ce "fel" de amanunte ?

__Un amanunt esential ar fi ca la tensiunea de 450V pt g2 trebuie/necesita Rg2 de 1k8/3w in momentul de putere maxima 58W am 37V pe aceasta rezistenta(practic cam 20mA asta insemnind 412 x 0,02 cca 8,2W-Pdg2 la limita-dar in semnal normal muzical Pdg2 va fi mai mica ,in gol sint cca 15V cadere pe Rg2 cam 8mA asadar Pdg2=3,6W).

Practic sint necesare lampi bune EL34(cazul 450V-g2) sau in cazul unora NOI nu NOS este bine de verificat Pdg2 in gol si la putere maxima ,astfel daca se constata o putere prea mare disipata de g2(mult peste 8W mai ales la puterea maxima) trebuie coborita tensiunea grilei ecran sub 400V (undeva 360V-400V ,in functie de tuburi... desigur mai trebuie scazut Rg2 la 680R-1K in cazul tuburilor EL34 mai "slabute").

__Atentie maxima la Pdg2 !.

Link spre comentariu

Am sa va prezint cum se face "echilibrarea negativari"(aduce etajul final PP in "simetrie" buna in regim dinamic putere mare in sarcina...)

in regim dinamic pentru PP, atunci cind dispunem de generator si osciloscop.

Se selecteaza din generator o frecventa scazuta sqw cu reprezentare cit mai buna(20Hz-50Hz sqw),se aduce etajul final aproape de puterea maxima apoi se actioneaza asupra semireglabilului de negativare(balans eventual ,-similar ca aici download/file.php?id=50663&mode=view sau asupra semireglabililor independenti negativare...) astfel incit palierele sqw sa nu se termine curb/arcuit ambele paliere sqw sa se termine la fel si cit mai drept , simplu NU ?.In mod static chiar daca tensiunile de negativare sint egale/inegale sau curenti anodici sint adusi egal nu inseamna ca totul va fi "bine"(dar decit deloc ,e valabil si un astfel de reglaj/static-situatie in care dispunem doar de instrument).Reglajul dinamic balansat este "sfint"/precis.

Eu am folosit 26Hz sqw pentru ca la 14Hz sqw(exemplu) am proobleme de saturatie miez la putere mare(practic asa cum se vede in imagine palierele sqw se pot curba-situatia debalansat,sau palierele sqw pot fi drepte-situatia balansat ,practic in acest filmulet eu actionez asupra semireglabilului de balans negativare ,se vede pe osciloscop efectul actiuni mele balansat/debalansat...).

__Numai la tuburi finale pereche perfecta se poate intimpla sa NU fie necesar "acest reglaj".

Link spre comentariu

Acesta este cablajul (cu care sau facut testele,respectiv schema ,__pe cablaj sint incluse si blocurile de redresare-filtrare inclusiv negativare etaj final=astfel traseul de masa a capatat "coerenta"/ ):

............................................................................................................................................................................

Daca va fi prevazuta priza mediana in secundar trafo-out raspunsul la frecvente joase se va imbunatati substantial(aplicind si NFB_optional din schema...,se va clasa in normele Hi-Fi).

Link spre comentariu

Pun si un transformator de iesire pe care sa_l poata face oricine(simplu-materiale usor de procurat), izolatia intre straturi 0,05mm hirtie cerata sau teflon ,izolatia intre infasurari 0,2mm(patru straturi hirtie cerata 0.05mm sau doua straturi hirtie cerata 0.1mm) sau teflon.Practic transformatorul are sectiune 16 cm patrati-fara intrefier(tolele se vor monta lamelat intretesut) , un primar de 2600sp anod-anod ,secundar pt impedanta de 8 ohmi de 2X98sp paralel acest transformator va "merge"(raspunde liniar in frecventa) in bucla deschisa 35Hz-20.000Hz si in prezenta NFB 20Hz-30.000Hz sinus cu atenuari mai mici de -1db in putere la capetele benzi in conditiile precizate(cu/fara NFB).

Acest model de transformator poate fi folosit si in cazul amplificatoarelor de instrument(cu tuburile finale precizate,-in numar de doua tuburi pe fiecare etaj final).

 

PS. In situatia 6P3S-PP se va obtine peste 30W sinus nelimitat in sarcina , iar in situatia EL34-PP se va obtine peste 45W sinus nelimitat in sarcina.

Link spre comentariu

Va rog sa explicati diferentele intre schema prezentata aici si cea de la Williamson si nu la reactia din catod ma refer, ci la modificarea negativarii globale si la acel condensator de 270 p, ce apare in anodul primei lampi.

Link spre comentariu

Va rog sa explicati diferentele intre schema prezentata aici si cea de la Williamson si nu la reactia din catod ma refer, ci la modificarea negativarii globale si la acel condensator de 270 p, ce apare in anodul primei lampi.

Acel condensator de 270pF micsoreaza cistigul primului etaj pentru frecvente superioare dincolo de 20.000Hz(are * pentru ca valoarea lui poate fi diferita de cea prezentata) de regula acest condensator nu este necesar,-dar daca fuga fazei la frecvente superioare data de trafo-out este relativ mare acea capacitate de 270pF "calmeaza situatia" desigur daca transformatorul de iesire nu este prea grozav(prezinta o fuga a fazei destul de ridicata pt frecvente superioare)se mai poate interveni cu un condensator paralel si pe rezistenta care inchide bucla NFB de 15k(cazul de fata) in principiu 100pF-300pF ,un transformator de iesire foarte bun nu necesita astfel de capacitati de compensare sau daca vor fi necesare valoarea lor va fi mult mai mica de ordinul zecilor de pF.

Daca se va folosi un transformator de iesire in genul celui prezentat mai sus(simplu dar "sanatos"=trebuie respectat cu strictete sensurile infasurarilor si intercalarea sectiunilor la acel trafo-out) capacitatile de compensare vor fi de ordinul zeci de pF.Cu cit un trafo=out este mai bun(fuga mai mica a fazei in raport cu frecventele superioare) cu atit mai putin deranjeaza inceputul de palier SQW la 10.000Hz in bucla inchisa(in prezenta reactiei negative globale=la fuga mica a fazei/ inceputul de palier sqw 10.000Hz va fi foarte "cuminte/calm" cel mult va avea o usoara racordare/curbura -asa cum ii sta bine unui inceput de palier sqw la 10.000Hz ,eu am tot prezentat aceasta situatie "calma/cuminte" pentru a putea fi obtinuta trebuie trafo-out "serios" din toate punctele de vedere ,un trafo-out bun face cit "zece scheme pompoase/sofisticate/etc"...,sau cu un trafo-out bun si cea m,ai prapadita/simpla schema va merge/suna grozav...,trafo-out=...).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări