Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Montaj simplu care sa faca "contact" 1 sec la fiecare 20min


Vizitator florinel28

Postări Recomandate

Vizitator florinel28

Introducere:Am niste declansatoare wireless pentru blitzuri si, bineinteles, blitzurile aferente. Declansatoarele wireles au un transmitter (care se monteaza pe camera in locul blitzurilor) si receiverele care se monteaza pe blitzuri.Cand camera face poza, receiverele primesc semnal de la transmitter si declanseaza blitzurile.Problema:Blitzurile utilizate , dupa circa 2 minute intra in stby, apoi, dupa jumatate de ora se opresc automat.In perioada de stby (de jumate de ora)pot fi declansate fara probleme - insa odata ce a trecut jumatatea de ore trebuiesc repornite manual fiecare - lucru dificil atunci cand sunt montate la inaltimi mari sau cai de acces dificile.O metoda de rezolvare: dispun de un transmitter suplimentar.M-am gandit sa-l conectez la un circuit electronic , care la fiecare 20 sau 25 min sa inchida scurt (1 sec) un contact (releu..etc)- fara a induce tensiuni intre bornele de contact.Pentru aceasta as avea nevoie de o schema electronica..... cat mai simpla, un montaj micut, alimentat de baterie/baterii.Aveti ceva idei, sau astfel de scheme electronice ?Nu-s atat de priceput incat sa-mi calculez singur , daca ma poate ajuta cineva dau o bere(virtuala)!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mikrosha

    2

  • Aelfo

    2

  • cristian_draghiescu

    1

Top autori în acest subiect

Variante:- oscilator + numarator + monostabil- ceas analogic la care pui un contact la 20, la 40 si la 60(0).- platesti si iti fac tot montajul atat cat sa incapa intr-un ceas de mana.

Link spre comentariu

Daca o perioada de 18 minute va satisface, ati putea utiliza un banal AIR WICK in acest scop. Preluati tensiunea de pe motor si o folositi pentru comanda unui tranzistor care are ca sarcina un releu.

Link spre comentariu

Cu un CD4060, avand oscilator RC de 5Hz, se va obtine pe ultima iesire un palier de "0" cam de 25 de minute, pana ajunge la 8195. Facand o poarta SI-cablat cu diode, intre ultima iesire si iesirea Q4, iar iesirea asta se va lega la pinul de reset asincron, contorul se va reseta cand ajunge la valoarea 8212. Astfel, palierul de "1" de pe ultima iesire o sa tina doar 3,2 secunde. Semnalul o s-arate asa____________________________________|____________________________________| etcunde palierul de low are 25 de minute, si cel high are 3 secunde. Astfel, oscilatorul, numaratorul si monostabilul se inlocuiesc cu un singur integrat, si cateva componente pasive pe langa el. Alimentarea va merge la orice tensiune intre 3 si 15V. Consumul va fi infim. Daca va intereseaza ideea pot sa va desenez o schema...

Link spre comentariu
Vizitator florinel28

Multumesc mult pentru idei.Foarte tare aia cu air wick, o sa o folosesc ca solutie temporara.As face si un montaj, daca nu e prea complicat, dupa cum zicea ultimul coleg, sau daca poate sa-mi faca montajul, platesc - atata numai, sa stea "off"o perioada (20-25 min, cum e mai simplu) dupa care sa dea "on" pentru o secunda, cam cum e desenat in postul de mai sus.Deci... daca se poate face usor si nu e prea multa bataie de cap, platesc cui e dispus sa-l faca, ca eu de vreo 10 ani n-am mai lucrat cu componente si.... am mai uitat lucruri.Azi am incercat ceva cu un 555 dar nu mi-a mers, sta releul cuplat permanent.Daca e.... ma gasiti la tel 0745665075, eu o sa mai intru aici abia luni.Multumesc inca odata.

Link spre comentariu

Posted Image

Din potentiometru se poate regla perioada intre 18 secunde si 27, aproximativ. Cel mai mare consumator e desigur, releul (se leaga la conectorul din dreapta). Cand releul nu-i activ, consumul montajului nu cred ca trece de 1-2mA.

Tranzistorul l-am pus BC847 ca-i SMD si se gaseste usor, in vederea unei scheme definitive. Se poate pune orice NPN.

Montajul e simplu, orice incepator il poate face in cateva minute, nu cred ca o sa aveti probleme la constructia lui.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

O singura remarca am: un montaj "simplu" nu se face in cateva minute daca se doreste sa fie ceva de durata. Acum vine si explicatia:- proiectat montajul intr-un soft special (schema si board-ul) - 30 min- pregatit placa de test pe care se monteaza componentele electronice - 2 min- adunat toate piesele necesare - 2 min- plantat si lipit piesele - 25 min- testarea placii "live" pentru a vedea daca functioneaza - 1 minCred ca o ora este un minim pentru un incepator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări