Vizitator goamanu Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Salutari tuturor de pe acest forum. Am si eu o mare dilema, asa ca sper ca am nimerit unde trebuie :)Trebuie sa recunosc ca sint absolut paralel cu electronica (desi sint inginer cica, dar m-am reprofilat pe beletristica), deci sa nu va suparati de naivitatea intrebarii:Am nevoie de un fel de mini-resou, care sa mearga la 220V, sa aibe o rezistenta cu o lungime de maxim 20 cm (fir intins), care sa se incalzeasca pina la 'inrosire', adica destul de tare si sa consume cit mai putin curent. Cam astea ar fi datele initiale ale problemei.Se poate realiza asa ceva? Ce presupune realizarea unui resou, doar doua fire conectate la alt fir, mai special?Sper sa mai puteti raspunde dupa ce va opriti din ris (eu v-am avertizat ca-s paralel :P)Multumesc anticipat! Link spre comentariu
ratza Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Chiar de la 220 să alimentezi o sîrmă de 20cm nu prea se poate. Poţi folosi un transformator coborîtor, în felul ăsta scade şi riscul electrocutării. Link spre comentariu
yo9hnf Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Banuiesc ca vrei sa tai cu rezistenta asta niste scartaitoare...Daca da, poti incerca folosind o sursa de calculator, pe ramura de 12V.Cumpara doi clesti de curent,mici, dar tepeni (sa nu fie ca cei de se folosesc la bateriile auto).Cauta sarma de nichelina (pentru resouri) de diferite diamtre si leaga la un cap un cleste, iar celalalt cleste misca-l pe sarma pana iti place "culoarea" ei.Daca vrei sa tai scartaitoare, sarma nu trebuie sa fie prea incinsa, pentru ca topeste mult material la stanga si dreapta sarmei. Daca este prea putin incinsa (nu are temperatura corespunzatoare), trebuie sa impingi materialul in sarma si merge prea greu. Link spre comentariu
Vizitator goamanu Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Problema este ca imi trebuieste pe post de bricheta permanenta. M-am gindit la ceva de genul becului cu filament. Ar fi minunat sa mearga direct la 220V, m-ar scuti de multe batai de cap.Chestia e ca trebuie sa incapa intr-un loc foarte mic, deci nu am cum sa lungesc prea mult rezistenta. Eventual sa integrez in circuit un rezistor, ceva?Am spus 20 cm fir intins, dar spatiul meu e de 10 cm. Firul de alimentare poate fi oricit de lung. Imi amintesc ca aveam la acvariu, pe cind eram mic, un incalzitor improvizat intr-o eprubeta, care mergea la 220.Daca totusi nu-mi amintesc eu bine, cum s-ar putea realiza, cel mai simplu si ieftin, un transformator coboritor? Link spre comentariu
ratza Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Poţi să-l cumperi gata făcut. Link spre comentariu
yo9hnf Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Ok....m-am inselat.Vezi daca te descuri sa masori curentul pe care-l ia o bricheta auto la 12V.Tie oricum iti trebuie un transformator , macar pentru separarea galvanica....nu sa stai cu nasul la 10cm de 220V. Link spre comentariu
Vizitator goamanu Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Multumesc pentru raspunsurile prompte ;)Parca incep sa-mi mai amintesc cite ceva din anii de scoala si chiar e un motiv bun sa mai recapitulez. Ceea ce nu inteleg, este ce m-ar opri sa am un fir scurt intre polii 220. Din nou, ma gindesc la constructia becului, al carui filament este chiar mult mai scurt. Stiu ca imi scapa multe, ca e vorba de material, grosime, rezistenta, disiparea caldurii, mediu gazos, etc.Nu sint pe deplin lamurit de ce nu as putea realiza un astfel de 'mini-resou', daca imi iau toate masurile de precautie si il fac cum trebuie (materiale rezistente, conectate cu grija). Chestia e ca mie imi trebuie caldura pe un spatiu foarte mic, in aer liber, exact ca si bricheta de masina (poate putin mai puternica si mai mare).Exista o posibilitate constructiva pentru 220V? Daca e imposibil, ce transformator imi recomandati, cu conditia sa fie super-ieftin (imi trebuie mai multe 'brichete', fiecare cu transformatorul ei).P.S.Tot pe vremea cind eram mic, un vecin, plecat acum in Germania, a pus la toate intrerupatoarele de pe scara blocului cite un led. In mod firesc, LED-ul era alimentat de la retea, si din cite stiu adaugase doar un rezistor (cred) linga fiecare LED. Oricum, ceea ce era linga LED trebuia sa incapa in locasul din perete al intrerupatorului. Sa fie iar o amintire gresita? Din pacate nu mai stau in blocul ala :( Link spre comentariu
ratza Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 E prea mică rezistenţa firului pentru a-l putea alimenta direct din reţeaua publică de energie electrică. Chiar dacă pare scurt, filamentul unui bec măsoară cam 30-40cm. Se poate alimenta un led direct la 220, înseriat cu un rezistor şi o diodă antiparalel, pentru a nu distruge joncţiunea ledului. E destul de dificil să calculezi ce transformator îţi trebuie, însă nu te împiedică nimic să înseriezi firele respective şi să le alimentezi pe toate dintr-un singur transformator, ceva mai puternic. Link spre comentariu
Vizitator goamanu Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Am inteles. Oare nu pot concentra in cei 10 cm disponibili un fir arcuit (ca la resouri) de 30 cm sau mai lung? Ar exista un astfel de fir, cu o rezistenta corespunzatoare? (revin la ideea cu incalzitorul din eprubeta, pentru ca eu chiar nu tin minte sa fi avut pe linga acvariu vreun transformator)Din nou, daca nu se poate face asta, ce fel de transformator as putea folosi? Dupa cum spuneam am nevoie de mai multe transformatoare, pentru ca sursele de caldura vor fi in locuri (camere) diferite. Exista transformatoare ieftine, cu iesire fixa, eventual folosite ca piese de schimb la vreun aparat? Nu vreau sa investesc in adaptoarele reglabile de pe piata. In plus, nu stiu daca pot pune un adaptor sa suporte puterea unui incalzitor.Cred ca pina la urma, se poate reformula dilema mea mult mai simplu: care e rezistenta de resou cea mai scurta de pe piata, la 220V?Daca nu, de unde imi pot lua un transformator ieftin, pentru a testa diferite rezistente la diferite lungimi?Apropos: acum imi dau seama ca si un fel de termoplonjon ar fi ok. I-as folosi doar suprafata de jos, pe scurt nu mai sint limitat la 10 cm :)Deci, cum pot face rost de o rezistenta scurta de resou? Daca exista termoplonjoane si uscatoare de par, ar trebui sa existe si rezistente la fel de lungi cum imi trebuie mie. Singura problema ar fi ca fara apa sau curent de aer am impresia ca acele rezistente se... topesc :( Link spre comentariu
yo9hnf Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 I=u/RDaca scurtezi rezistenta, Rezistenta ei electrica scade....asta inseamna ca iti reste curentul prin ea si risti sa o arzi . Deci daca iei rezistenta de incalzire (de orice fel) si tai din ea , pentru acceasi "temperatura" a ei, trebuie sa scazi tensiunea.Ce e cu incazitorul de pesti? Toate sunt asa ! O nichelina (care nu se face ROSIE !!), bobinata pe un corp ceramic si varata intr-o eprubeta. So? Link spre comentariu
Vizitator goamanu Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Exact. Acea nichelina are o dimensiune care mie mi-ar fi buna. Doar ca nu se inroseste.Am inceput sa progresez, credeam ca e mare filozofie, dar nu e. Pot pune aproape orice rezistenta de resou (foen, fier de calcat, etc) atita timp cit e relativ scurta (nu de 1 metru) si nu se topeste. Ideea e sa gasesc tipul si grosimea firului care sa indeplineasca aceste conditii.Apoi voi aplica principiul de conectare al termoplonjonului, unde ai tot 220V la distanta de 10 cm :PAm noi idei si in ceea ce priveste traseul firului, pentru a-l face cit mai lung :)Acum caut pe net magazine care vind rezistente, dar nu prea gasesc in Timisoara. Stie cineva? Link spre comentariu
yo9hnf Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Rezistente de incalzire ar trebui sa gasesti in bazar sau il alte locuri cu chestii multe, ieftine si proaste, sau pe la fostele magazine comuniste care mai exista (1...2)Tu ziceai sa pui in serie cu nichelina o rzistenta (electrica)...e ok...dar (!)...rezistenta trebuie sa fie de putere maricica....asta inseamna un gabarit mare pentru ce vrei tu. Link spre comentariu
Vizitator goamanu Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Pai nu prea conteaza gabaritul. Problema este la mine suprafata de incalzit, care e foarte mica (de marimea unei monede mai mari). In jurul ei am loc destul de mult, pot 'construi'. N-ar avea rost sa pun o rezistenta lunga, pe care apoi sa ma chinui sa o infasor in trepte si apoi sa-mi incalzeasca toata casa. As putea face si asta, dar sper sa ies cit mai economic din treaba asta.As prefera sa pun inseriat un rezistor (componenta electronica) mare, care sa nu se incalzeasca. Poti te rog sa-mi dai detalii?(Rezistente tot nu am gasit in TM, dar miine ma voi duce in 'recunoastere' prin oras ;) Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Concret, ce doriti sa faceti ?In primul dvs. post spuneti ca va trebuie "fir intins", iar in altul"un fir arcuit (ca la resouri)" - adica spiralat, inteleg eu.Deci... ? Link spre comentariu
Vizitator goamanu Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Da, e vina mea ca nu am fost mai clar. In primul post spuneam ca imi trebuie cam 20 cm de fir intins, pentru ca asa am calculat eu ca s-ar potrivi intr-un spatiu de 10 cm in care sa-l spiralez.Eu vreau un resou, preferabil cu fir spiralat, dar suprafata pe care vreau s-o incalzesc e foarte mica, dupa cum spuneam, cam ca o moneda mai mare. Am calculat ca mi-ar trebui cam 10 cm de fir spiralat pentru o suprafata cit fundul unui pahar, deci cam 20 centimetri de fir intins. Acum, daca ma gindesc mai bine, si 30 cm de fir intins sint ok.Nu prea stiu cum sa ma exprim, pentru ca nu stiu daca toate rezistentele de incalzire vin spiralate.In plus, am vazut ca si spiralele sint mai strinse sau mai lejere. De exemplu, la resoul meu vechi am spirale care pe alocuri arata ca un fir intins, pe cind la incalzitoarele moderne de acvariu am vazut ca sint spirale compacte, care desfasurate sint foarte lungi.Eu sint convins ca ceea ce vreau eu se poate, pentru ca am avantajul ca pot intinde rezistenta si pe o suprafata mai mare, nu sint constrins de spatiu. Uscatoarele de par si termoplonjoanele (chiar si fierul de calcat) nu au rezistente foarte lungi, ca dimensiune finala. Oricum, interesul meu este sa nu irosesc energie si prea mult spatiu, pentru ca efectiv nu are rost. De aceea intrebam care e rezistenta cea mai scurta la 220V si cum pot adauga rezistori in paralel care sa ma scuteasca de consum mare de curent. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum