Vizitator TheAngel Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Salut. Nu stiu daca e bine locul unde am postat, dar sa-mi incerc norocul.Pe langa faptul ca vreau sa controlez tensiunea dintr-o priza (on/off) cu ajutorul unui microcontroler si al unui releu, vreau ca acel microcontroler sa poata masura (nu cu o foarte mare precizie) tensiuneaa si curentul din acea priza. Curentul, pentru a vedea daca am un consumator, tensiunea pentru a mai verifica pe cei de la electrica.Imi puteti, va rog, ce senzori de tensiune si de curent as putea folosi ?As prefera ca circuitul de comanda sa fie alimentat la 5V, dar daca e nevoie, pot lua in calcul si aducerea altei tensiuni in acel circuit. Link spre comentariu
gica70 Postat August 26, 2010 Partajează Postat August 26, 2010 Salut. Nu stiu daca e bine locul unde am postat, dar sa-mi incerc norocul.Pe langa faptul ca vreau sa controlez tensiunea dintr-o priza (on/off) cu ajutorul unui microcontroler si al unui releu, vreau ca acel microcontroler sa poata masura (nu cu o foarte mare precizie) tensiuneaa si curentul din acea priza. Curentul, pentru a vedea daca am un consumator, tensiunea pentru a mai verifica pe cei de la electrica.Imi puteti, va rog, ce senzori de tensiune si de curent as putea folosi ?As prefera ca circuitul de comanda sa fie alimentat la 5V, dar daca e nevoie, pot lua in calcul si aducerea altei tensiuni in acel circuit.Senzorii sunt de fapt transformatoare. Pentru curent se pune primarul in serie cu consumatorii si de aceea conductorul trebuie sa aiba sectiune corespunzatoare. Practic, se bobineaza o spira sau doua de conductor de 2,5 mmp. In secundar se bobineaza mai multe spire de sarma de fi de 0,1 mm; (de ex. pt. 1A in primar sa fie 1V in secundar). Dupa cum se observa tot o tensiune va fi in final pentru senzorul de curent. La senzorul de tensiune e mai simplu; se cauta un transformator de 220V/12V la care se monteaza un potentiometru liniar de 10Kohmi in paralel cu secundarul si se regleaza tensiunea dorita. Link spre comentariu
Vizitator TheAngel Postat August 28, 2010 Partajează Postat August 28, 2010 Mersi pentru raspuns, sunt convins ca asta e o posibilitate, dar eu ma gandeam sa fac un pcb cu cei 2 senzori si microcontrolerul. Transformatorul pentru masurarea curentului probabil ca poate sa iasa mic (mai mult decat atat as vrea sa am posibilitatea sa-l achizitionez de undeva; constructia lui depaseste cunostintele mele) insa transformatorul de tensiune de la 220 la 12 probabil ca va fi destul de mare, probabil consuma si curent, ceea ce insemna ca se va incalzi, si are nevoie de racire. Daca e posibil, as prefera o solutie mai compacta. Totusi, pana la o alta solutie, poti sa ma indrumi unde sa caut cele 2 transformatoare in varianta cat mai compacta ?Mersi. Link spre comentariu
gica70 Postat August 29, 2010 Partajează Postat August 29, 2010 Nu cred ca microcontrolerul are nevoie de asa mare putere! Cred ca mai mult de 1W nu cere; asa ca rugati pe cineva sa va ajute. Variantele industriale numai compacte nu sunt!; deci luati 2 trafuri de max. 5VA (asta ca sa nu va chinuiti cu bobinajul) si le adaptati. Atentie mare la izolatia dintre primar si secundar.Din traful de tensiune puteti lua energie si pentru alimentatorul microcontrolerului (ar fi bine sa fie o infasurare separata). Am vazut o schema de wattmetru interesanta in saitul Garaju' lui Mike. Succes. Link spre comentariu
walyd Postat Septembrie 1, 2010 Partajează Postat Septembrie 1, 2010 buna ziua,vedeti de prin supermarketuri practiker sau baumax exista prize care masoara parametrii pe care ii doresti inca iti spune si citi kw ai consumat cu consumatorul introdus in aceasta priza,memoreaza consumul total si instantaneu si pretul final pe care il vei plati in functie de datele pe care le introduci costa pina in 60 ron,in mag PLUS le-am vazut mai ieftine undeva la 38 ronsper sa te ajute aceasta informatiestima Link spre comentariu
Vizitator TheAngel Postat Septembrie 1, 2010 Partajează Postat Septembrie 1, 2010 O sa incerc sa gasesc o astfel de priza pentru a o demonta sa vad ce gasesc inauntru. In principiu eu vreau astfel de senzori pentru a lua eu decizi (cu ajutorul microcontrolerului) nu pentru a masura consumul, dar macar pot sa vad ei ce astfel de senzori folosesc. Intre timp am gasit posibilitatea de a masura curentul cu ajutorul unui shunt. Un exemplu ar fi: http://www.murata-ps.com/data/meters/dpm_shunts.pdf. Doar ca, am impresia ca sunturile masoara curent continu, sau nu am gasit eu sunt si de curent alternativ. Am observat in schimb ca exista si trafuri mici, montabile pe PCB. O sa vad si posibilitatea asta. (eu eram in urma cu 10-15 ani in privinta dimensiunilor unui traf ). Link spre comentariu
em2006 Postat Septembrie 1, 2010 Partajează Postat Septembrie 1, 2010 Da, shunturile se folosesc in curent continuu. Sigur ca le poti pune si in curent alternativ, in fond shuntul nu e altceva decat o rezistenta, de pe care masori caderea de tensiune, iar in acest caz informatia de curent va fi o tensiune alternativa proportionala cu curentul care strabate rezistenta. Problema e ca nu-ti asigura separare galvanica, de aceea iti trebuie transformator de curent. Trafuri de curent se gasesc, daca nu vrei sa-l confectionezi, se gasesc si ca accesorii la aparatele de masura. Dar nu e greu nici de confectionat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum