Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare etaj final Darclee3

augustin87r

Postări Recomandate

BUna ziua,

Am o intrebare din partea unui prieten care nu frecventeaza forumul:

.. la Darclee 3, avand in etajul de AF combinatia EABC80 si EL84, se poate inlocui (cu rezultate acceptabile vreau sa zic) sectiunea trioda a lui EABC80 cu un tranzistor (de care? /o schema?).

Componentele propuse trebuie sa duca la un montaj care sa tina la tensiunea anodica corespunzatoare lui EABC80 (+210V), sa aiba factor global de amplificare in tensiune cat are tubul (80...100) si o sensibilitate destul de mare pe intrare. Gandind asa...mai potrivit imi pare un montaj in doua etaje: primul etaj cu un BC109 (alimentand fie printr-o rezistenta de valoare mare sau dintr-o sursa de cca 3...6V facuta pe baza tensiunii de filament ce se poate redresa, stabiliza si filtra corespunzator, cu componente cat mai mici) iar al doilea etaj cu un bipolar ce tine la tensiuni de lucru mari (ex. BF457 care tine la +300V – insa se preteaza in AF???). Apoi vine intrebarea: s-ar pune bipolarii in montaj cu emiter comun sau in montaj Darlington???.

Aici e o chestie, referitor la compatibilitatea montajului cu amplificarea globala necesara:

1. trioda tubului EABC80 are amplificate in tensiune {factorul notat cu μ e definit Ri x S, unde panta S se exprima in mA/V şi rezistenta interna (dinamica) a tubului, notata cu Ri, în kΩ}.

2. tranzitorul bipolar –fie in montaj cu EC sau in Darlington- are amplificare in curent {factor notat cu β e definit ca variatia Ic/ variatia Ib}.

=> imi trebuie”ceva” care sa-mi faca o amplificare liniara in tensiune de cca 100 (exprimat in dB asta inseamna 40)... as vrea unele pareri, ca nu sunt sigur pe mine...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• augustin87r

3

• Mikrosha

2

• Marius53

2

• mila

2

Top autori în acest subiect

daca vrei sa faci modificare din lipsa de lampa EABC80 , am una primita bonus de la viobio cand am cumparat mai multe lampi. m-as putea lipsi de ea daca iti este de folos.

Link spre comentariu

Stii vorba cu lucrul amestecat care miroase a c...?Mai simplu e sa cauti un tub.Exiista tot felul de incompatibilitati intre tranzistoare si tuburi,pe langa tensiuni e vorba de impedante si de acolo tot ce tine de capacitati,filtre etc.

Link spre comentariu

Nu e mai simplu sa iei un EABC80 si gata ? Mai ales ca lampa asta este atat de populara in radiourile atat romanesti cat si din alte tari atat capitaliste cat si comuniste si e relativ ieftina. Mai mult de 5-10 roni nu costa una in stare buna, chiar noua. Mai ai la dispozitie PABC80, cu 9V la filament insa, sau UABC80, 27 V. Cu PABC80 o mai scoti la cap ( bagi un multiplicator de tensiune), dar cu UABC80....mai greu.Repet, EABC80 gasesti la preturi mici. A fost folosita in multe radiouri de catre multi producatori.

Link spre comentariu

BUna ziua,

Am o intrebare din partea unui prieten care nu frecventeaza forumul:

.. la Darclee 3, avand in etajul de AF combinatia EABC80 si EL84, se poate inlocui (cu rezultate acceptabile vreau sa zic) sectiunea trioda a lui EABC80 cu un tranzistor (de care? /o schema?).

Aici e o chestie, referitor la compatibilitatea montajului cu amplificarea globala necesara:

1. trioda tubului EABC80 are amplificate in tensiune {factorul notat cu μ e definit Ri x S, unde panta S se exprima in mA/V şi rezistenta interna (dinamica) a tubului, notata cu Ri, în kΩ}.

2. tranzitorul bipolar –fie in montaj cu EC sau in Darlington- are amplificare in curent {factor notat cu β e definit ca variatia Ic/ variatia Ib}.

=> imi trebuie”ceva” care sa-mi faca o amplificare liniara in tensiune de cca 100 (exprimat in dB asta inseamna 40)... as vrea unele pareri, ca nu sunt sigur pe mine...

Cred ca cel mai bine ar fi daca se doreste "modernizarea" aparatului sa recurga la un etaj final cu CI, de exemplu TDA2030, alimentat la tensiune redusa (12V) semnalul audio fiind preluat din iesirea potentiometrului de volum dar dispare farmecul unui amplificator SE cu EL84.

Ar mai fi si posibilitatea inlocuirii tuburilor AF cu un amplificator tranzistorizat ceva in genul articolului atasat din Almanahul Tehnium (88).

Combinatia preamplificator tranzistorizat-etaj final de putere EL84 nu este recomandata din diverse motive de fezabilitate.

Si mai bine incercati inlocuirea tubului EABC80 cu o alta trioda din seria EC© + diode cu Ge.

Combinatia ECC83-EL84 este foarte uzitata in audio (vezi cu Google scheme la greu).

Sau cel mai simplu fara dureri de cap ar fi inlocuirea tubului defect EABC80 cu un tub NOS... :rade:

Link spre comentariu

Va multumim de raspunsuri. In continuare:

...ar putea fi o solutie asta (atasat)?... Ce zic “forumistii”? poti sa le-o arati...ca sa vedem ce parere au?...

...montajul asta (din Tehnium) are o amplificare liniara in tensiune de cca 30 (cam modesta dar totusi acceptabila!) si impedanta de intrare potrivita cu a unui tub. Alimentarea nu pune probleme (se poate obtine din redresarea cu dublare a tensiunii de filament a lampii).

Impedanta de iesire este insa prea mica: probabil ar mai trebui legat inca un tz NPN de inalta tensiune in montaj cu EC, care sa primeacsa in baza sa semnalul de la iesirea preamplificatorului. As gandi sa-i pun in colector o rezistenta de cca 100k de pe care sa culeg semnalul si sa-l trimit catre potentiometrul de volum...

Link spre comentariu

Va multumim de raspunsuri. In continuare:Impedanta de iesire este insa prea mica: probabil ar mai trebui legat inca un tz NPN de inalta tensiune in montaj cu EC, care sa primeacsa in baza sa semnalul de la iesirea preamplificatorului. As gandi sa-i pun in colector o rezistenta de cca 100k de pe care sa culeg semnalul si sa-l trimit catre potentiometrul de volum... [/b][/b]

In schema lui Darclee, Vad ca rez in anod e 220K, in paralel cu rez interna face 40K, x 1,4mA/V da o amplificare de 57. In schema postata de tine, daca cresti rezistenta de reactie de 5K6, creste atat amplificarea montajului cat si rezistenta de iesire. Rezistenta de iesire aici nu prea conteaza, deoarece nu intereseaza transferul optim de putere. Este in regula sa ai o sursa de semnal de impedanta mica legata la o intrare de impedanta mare; invers nu-i bine. Problema e alta; preamplificatorul trebuie sa fie capabil sa scoata vro 14V vf-vf (cred) ca sa obtii putere maxima din EL84, deci tensiunea de alimentare trebuie sa fie ceva mai mare de-atat. Schema cu JFET-uri pare ok.Mai bine cumpara un EABC80, pentru numele lui Fleming!
Link spre comentariu
Va multumim de raspunsuri. In continuare:

Impedanta de iesire este insa prea mica: probabil ar mai trebui legat inca un tz NPN de inalta tensiune in montaj cu EC, care sa primeacsa in baza sa semnalul de la iesirea preamplificatorului. As gandi sa-i pun in colector o rezistenta de cca 100k de pe care sa culeg semnalul si sa-l trimit catre potentiometrul de volum...

[/b][/b]

Mai bine cumpara un EABC80, pentru numele lui Fleming!

Pai nu vrea lampa, userul iora s-a oferit sa il ajute dar dansul vrea o adaptare cu tranzistori...

Si acum m-a facut si pe mine curios ce o sa iasa.

daca vrei sa faci modificare din lipsa de lampa EABC80 , am una primita bonus de la viobio cand am cumparat mai multe lampi. m-as putea lipsi de ea daca iti este de folos.
Link spre comentariu

Zau nu merita!Pacat de aparat sa-l modifici, rezultate bune nu vei obtine.Pun la dispozitie o lampa EABC80 model GRATIS :rade: ,mare deplasare nu trebue sa faci.Daca esti interesat suna la 0745294011

Link spre comentariu

Nu mai pricep!Discutam de repararea unui aparat vechi si fain,care sa ramana original sau de posibilitatea de a face montaje mixte tuburi cu tranzistoare?.Da-mi adresa si iti trimit gratis un tub eabc 80 si platesc eu si transportul,dar nu macelari aparatul ala,daca numai tubul e problema.

Link spre comentariu

Daca era vorba de lampi rare de 150-200E/buc. atunci intelegeam sa faci o adaptare dar tot cu tuburi!sau in acest caz tub + diode cu germaniu.Deja si eu si alti membrii de pe forum s-au oferit sa doneze un tub asa ca ...In rest daca vrei neaparat sa experimentezi ceva in locul triodei din EABC schema cu fet-uri propusa de Cristian74 e cea mai buna...parerea mea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări