Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutatima cu niste scheme simple.


Vizitator yAliny

Postări Recomandate

Vizitator yAliny

Buna , ma numesc Alin si incerc sa intru la liceu cu profil de : Electronica si Automatizari. Imi puteti da pentru inceput ceva scheme simple pentru a va spune cum functioneaza pentru ca mai apoi sa ma corectati ?Cred ca voi incerca sa le si fac dar mai intai trebuie sa caut niste piese.Va multumesc .Edit: Voi incepe sa imi arunc ochii si pe cartea aceea cu 8 capitole

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mikrosha

    3

  • mikella

    2

  • cristian_draghiescu

    1

  • fulger

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator yAliny

ceva scheme simple , cu leduri , tranzistori(abea acum mi-am dat seama ce fac) .

 

uite , schemele astea se pot face ? Le-am gasit pe un site in timp ce ma documentam despre tranzistori .

//Edit : Asta de jos cu microfonul nu stiu cum sa fac puntea de diode.

Posted Image

___________________________________________

Posted Image

 

 

Imi puteti pune o poza cu un tranzistor sa vad cum arata in realitate ? Am gasit cateva componente intr-o cutie de cand era tata la liceu ,tot la acel liceu dar la alt profil Electrotehnica .

 

Daca nu as putea si sa le cumpar , am vazut un magazin de electonica .

Link spre comentariu

Prima schema se presupune ca aprinde becul cand simte sunet. N-o sa mearga, nivelul e prea mic ca sa deschida si tranzistorul si doua dintre diode. Ar trebui cel putin 1,8V.

A doua schema aprinde becul prin intermediul unui tranzistor, asa incat prin comutator sa treaca un curent mult mai mic. Asa cum e desenata, tranzistoul se va arde imediat ce apesi butonul. Acuma...jonctiunea baza-emitor a tranzistorului se comporta ca o dioda, cu tensiunea de deschidere tipica siliciului, 0,6V. Cand se inchide contactul, tensiunea baza-emitor e fortata la tensiunea bateriei, si un curent foarte mare va trece prin baza. Asadar tranzistorul se va arde.

 

Imi puteti da pentru inceput ceva scheme simple pentru a va spune cum functioneaza pentru ca mai apoi sa ma corectati ?

Posted Image

Uite ceva simplu; zi ce face asta. Sa zicem ca dioda Zener este de 5,1V, Uin=12V si Rv=1K. Cat este Uout?

 

Posted Image

Asta ce face?

 

...si uite si niste tranzistori

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator yAliny

M-ai cam speriat cu schema numarul 1 , dar iti voi da raspuns cand voi citii despre dioda zener si voi vedea cateva formule .Schema nr 2 este foarte simpla , cand atingi cele 2 fire intrerupte datorita pielii faci un contact care face ledul sa se aprinda chiar daca pielea ta nu conduce foarte bine corentul .Multumesc de poza cu tranzistorii

Link spre comentariu
As mai avea o nelamurire , care este rolul rezistentei din schema nr 2 . As vrea sa o fac cat mai curand.

Rezistenta aia limiteaza curentul. Caracteristica curent-tensiune a unui LED este exponentiala, similara cu cea a unei diode. Asta inseamna ca de la pragul de aprindere, unei variatii mici a tensiunii ii corespunde o variatie mare a curentului. Din cauza asta sa nu alimentezi un LED la tensiune constanta. Incalzirea poate sa-l faca sa traga si mai mult curent, care duce la o incalzire suplimentara, din cauza careia trage si mai mult curent etc. Fenomenul se numeste ambalare termica, este distructiv si poate sa apara la diverse scheme cu semiconductoare.

Astfel, daca ai tensiunea de alimentare de la baterie constanta, si tensiunea pe LED (aproape) constanta, calculand un Kirchoff 2 obtii valoarea curentului, care depinde doar de rezistenta aia. Asa te asiguri ca LED-ul va functiona fara sa se arda. Calculeaz-o pentru un curent maxim de 20mA.

Schema nr 2 este foarte simpla , cand atingi cele 2 fire intrerupte datorita pielii faci un contact care face ledul sa se aprinda chiar daca pielea ta nu conduce foarte bine corentul .

Da. Asta ar putea sa mearga mai bine cu tranzistor Darlington. Asta consta in doi tranzistori conectati in asa fel incat sa obtina un factor de amplificare in curent (Beta) foarte mare. La orice tranzistor e valabila formula Ic=beta*Ib - curentul de colector este de beta ori mai mare ca curentul de baza. Un singur tranzistor are beta in gama 10 - 800 (aproximativ), pe cand un tranzistor Darlington atinge valori de zeci de mii.

De exemplu la un beta=100, daca prin LED trec 10mA, atunci prin deget trec 10mA/100=100uA. (micro)

Schema e chiar o metoda buna de a verifica tranzistori cu un ohmmetru analogic; sa zicem tranzistor NPN. Legi (-) de la ohmmetru la emitor, (+) de la ohmmetru la colector, si pui degetul intre baza si colector. Daca acul se ridica, tranzistorul e bun.

Multumesc de poza cu tranzistorii

Exista mai multe capsule, mai ales in ultima vreme, de cand se foloseste tehnologia SMD. De exemplu, capsula SOT-23 pentru tranzistori are cam 2mm in lungime.

Link spre comentariu
Vizitator yAliny

Va multumesc de raspunsuri .

Am gasit o carte cu foarte multe scheme si voi incerca sa inteleg mai intai cum functioneaza alea.

 

Si inca ceva : Imi puteti spune un site precum Data Sheet dar unde sa fie incluse si tranzistorii si circuitele integrate rusesti ?

 

Am gasit o placa cu multe circuite integrate rusesti . In mare stiu ce sunt dar nu stiu cum se leaga si ce fac ele mai exact .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări