zal Postat August 24, 2010 Partajează Postat August 24, 2010 În afara discuţiei: ce seamănă subiectul ăsta cu cel de aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=5&t=65706 Link spre comentariu
Vizitator Postat August 24, 2010 Partajează Postat August 24, 2010 Si nu e cam mult 350V pe G2? Am inteles ca la modelele militare e chiar mai scazuta tensiunea admisa pe G2, parca 250V, fara de 300 sau 280 la varianta simpla. Cat traiesc tuburile in regimul asta? ... Domnule problema nu_i "Cat traiesc tuburile in regimul asta?" ,chestiunea e mai simpla si anume-atunci cind deja avem tensiune mare la anod(450-500V) si mai dam si pe g2 350V la puterea maxima in sarcina se depaseste mult puterea disipata G2 ,practic peste o anumita putere g2 se "inmoaie"/ si pa 6P3S...,punem altele,repetam istoria pina intelegem ce se intimpla si 300V-G2 este oarecum in extremis(usor peste limita ,la puterea maxima in sarcina)... În afara discuţiei: ce seamănă subiectul ăsta cu cel de aici: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=5&t=65706Zal esti total off-topic ,rog moderatori sa stearga aceasta interventie a ta (in care nu poate fi vorba nici macar de o asemanare !). Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 24, 2010 Partajează Postat August 24, 2010 Pe mine nu ma intereseaza recorduri de putere , numai sunt deranjat de comentarii "cine scoate mai mult de 32W e diletant " , bla bla bla ... Fiecare sa-si alimenteze amplificatorul cu cat vrea si cat crede ca rezista , eu sunt destul de convins ca rezista la 350V G2 dupa multe ore de auditii ( bineinteles am si urmarit vizual ca nu se inroseste la putere maxima ). 6P3S-E e mai rezistenta , am ajuns la 500V anod si 375V G2 cand scoate 50W . La tensiunile astea 6P3S obisnuit incepe sa nu mai fie stabil , mai ales tuburile folosite , e posibil sa creasca curentul anodic necontrolat si sa se inroseasca ...PS La EL84 ( 6P14P ) incepe sa se inroseasca G2 pe la 18W sinus , indiferent de tensiune si rezistenta inseriata , e la limita construit tubul tinand cont de dimensiuni , asa ca cine sustine ca scoate mai mult in siguranta sa se mai gandeasca ... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 24, 2010 Partajează Postat August 24, 2010 Citeste din nou conditiile(fara curenti de grila comanda), inclusiv PS Pentru ca am observat ca se tot discuta de "puteri" in sarcina si tuburi electronice am zis sa fac o expunere sumara legata de tuburi arhicunoscute. Asa au ajuns faimoasele 6P3S subiect de "analiza" in regim fara curenti de grila comanda(in acest moment,_Nu pot asigura curenti de grila comanda ). Pe schema de mai jos (etajul final PP cu 6P3S este practic si real),se poate observa cu usurinta ca nivelul de atac al semi_alternantei pozitive la virf nu depaseste +24V , asadar acest nivel chiar pentru 34W in sarcina se afla sub nivelul de negativare al grilei de comanda(in regim dinamic la virf pozitiv al semnalului de 24V grila de comanda ramine totusi usor negativa aprox -0,5V ,asadar prin aceasta este justificat titlul. Desigur poate va intrebati la un Raa de 8K nu exista nici cel mai mic stres pentru aceasta putere in sarcina(obtinuta cu 6P3S-PP),sau sa nu credeti ca daca Raa ar scadea se va obtine putere mai mare(fara curenti de grila comanda),sa probat si cu Raa=6k2 aceasi putere(chiar mai mica cca 30W in sarcina) sa putut obtine la iesire in sarcina(desigur stresul tuburilor finale fiind mai mare si tensiunea efectiva de audiofrecventa anod-anod mai mica circa 440Vef_af). __Cine va spune ca se poate obtine o putere mai mare in sarcina cu 6P3S-PP(indiferent de regim si Raa) fara curenti de grila comanda este diletant (ca sa nu spun altfel). In concluzie daca nu beneficiem de un defazor(etaj de atac) capabil sa furnizeze si curent aceasta este limita 6P3S-PP de putere fara curenti de grila comanda. __Ce as mai putea preciza este ca tensiunea G2 are un rol esential !, astfel daca tensiunea G2 este scazuta la +225V puterea la iesire scade foarte mult(se mai obtin circa 18W in sarcina "indiferent de Raa").Cine doreste sa vada oscilograme(azi-miine nu_i problema ,mai tirziu il dau jos de pe masa) spune. Puterea de 34W(efectiva ,sinus NE_limitata desigur) in sarcina este un maxim(in opinia mea) fara curenti de grila comanda pentru acest tip de tuburi(6P3S) in PP(aviz amatorilor de Hi-Fi ,-"regim" si Raa etaj final).In acest "regim" 6P3S(etaj final) chiar "cinta". PS .In prezenta curenti grila de comanda(trafo-atac) estimez o putere posibila in sarcina de circa 50W sau mai mult. Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 24, 2010 Partajează Postat August 24, 2010 Fara curent de grila ... driver o banala catodina ...Clasa AB2 nu prezinta interes pentru mine . Link spre comentariu
Vizitator Postat August 24, 2010 Partajează Postat August 24, 2010 Chiar si o banala catodina poate asigura o tensiune de atac suficienta uneori(sa zic 50Vvv pe ramura-adica -adica 17-18Vef pe ramura sau 100Vvv de la g1 la g1 finale_cei drept cam aproape de limitare ,bine depinde foarte mult cum e ales PSF/defazor si de marimea tensiuni de alimentare a etajului defazor) ,dar in momentul cind se produce modulatia maxima de curent in etajul final , anodul se apropie vertiginos de potentialul masei pentru o semi-alternanta- in acest moment G2 devine un "anod" -creste foarte mult curentul prin G2 la aceste tipuri de tuburi finale 6P3S chiar si 6P3S-E chestiunea puteri disipate de g2 devenind critica ,singura scuza fiind ca nu avem continiu puterea utila maxima la iesire ,astfel pentru anumite conditii "muzicale" in medie sa zic se poate considera ca g2 ramine in siguranta ,dar versiunea 6P3S-E are putere disipata mai mica pe G2 decit 6P3S chior(in ciuda faptului ca 6P3S-E este o versiune "militarizata"-ore multe , sta mai prost Pdg2). __Exista de obicei un "optim"=fara ca sa depasim Pdg2 sa obtinem modulatia de curent la anod maxima cu aceasi tensiune de atac pentru 6P3S sau 6P3S-E ,numai ca acest optim se apropie vertiginos de Pdg2 maxim adica ceva zeci de volti in plus la g2 uneori duce la distrugerea G2.Intradevar la tensiuni relativ mici G2 nu se poate obtine modulatie a curentului anodic semnificativa in regim dinamic decit daca intram in AB2(curent/putere pe grila de comanda finala). __Acest "optim" fiind destul de dificil de stabilit Raa , Pdg2 , Ua , Ug2 ...,la 6P3S sau 6P3S-E. __In regim de putere continua maxima in sarcina la iesire , atunci cind Ua=450V-500V si Ug2=350V ,g2 nu poate suporta puterea disipata-invariabil cedind(aceasta era greseala unui bun prieten de_al meu din tinerete ,care clona diverse amplificatoare de instrument si la un moment dat datorita "vremurilor" a trecut de la EL34 la 6P3S-E ,"tocind" lampi 6P3S-E cu "roaba"). Link spre comentariu
Vizitator Postat August 24, 2010 Partajează Postat August 24, 2010 Si aici download/file.php?id=50665&mode=view se poate vedea cit este Ug2 maxim ca sa zic asa. In acelasi loc ce se mai poate observa, cu cit Raa este mai mic excursie anod mai mica in tensiune scade si Ig2 la puterea maxima asadar in cazul unui Raa mare pericolul de a depasi Pdg2 este mai ridicat(cel mai mare curent 8,5mA Ig2max regasinduse pt 6k6 si Ug2=300V ,Pdg2=2,55W, 6P3S-E suporta Pdg2max=2W ,-2nd grid dissipation,=2.75w pentru 6P3S si 2W pentru 6P3S-E) 6P3S-E e mai rezistenta , am ajuns la 500V anod si 375V G2 cand scoate 50W ...Foarte interesant ai descoperit ca la dumneata lucrurile stau invers in ceea ce priveste Pdg2 ?! 6P3S-E (adica se comporta mai bine 6P3S-E ca putere disipata maxima g2 fata de 6P3S ,-scriele la rusi ca sa_i corectezi),http://www.hifitubes.nl/weblog/wp-conte ... 6p3s-e.pdf ,pagina 2 primul tabel,urmareste puterea disipata maxima G2(2nd grid dissipation, W) la cele doua modele de 6P3S si 6P3S-E...,poate inveti ceva... __375V zici la G2 si 6P3S-E ?!,cu Ua-500V (le_am pus asa..., la "misto",ca tot era pe masa ,in putere maxima la iesire ce_i drept g2 la 6P3S-E a devenit "filament"/ ,cind/cu Ug2=375V si Ua=480V ca 500V pt Ua n_am avut, curentul g2 a urcat la 15mA pt puterea maxima in sarcina practic Pdg2 a devenit aprox. 6W). Link spre comentariu
Vizitator Postat August 25, 2010 Partajează Postat August 25, 2010 In acest moment in cofiguratia aceasta download/file.php?id=50663&mode=view caderea de tensiune pe rezistenta de 680R din g2 finale este de 3,8V pentru/la puterea maxima de 34W in sarcina ,rezulta un curent Ig2 la puterea maxima de 3,8/680=0,005588A aprox. 5,6mA daca ne uitam in prima pagina http://www.hifitubes.nl/weblog/wp-conte ... 6p3s-e.pdf gasim <2nd grid current pt 6P3S-E, no more than 6mA> specificat de producatorul tubului ,practic rezulta ca ne incadram fara probleme 5,6mA < 6mA. Si din aceasta cauza spuneam ca nu exista nici un fel de stres pentru tuburile finale in acest regim. __In aceleasi conditii dar de data aceasta in usoara limitare a sinusului pe iesire caderea de tensiune pe rezistenta de 680R din g2 finale creste la 4,5V adica Ig2 devine 4,5/680 = 6,61mA deja am depasit usor curentul din specificatii 6P3S-E adica Pdg2= 300 x 0,00661= 1,983W aprox 2W =am atins limita maxima admisa Pdg2 data de producator pentru tubul final 6P3C-E(fara sa "apridem" g2 ! ). Dincolo de aceste "situatii" se va "aprinde" g2 invariabil !(aviz amatorilor de teste-Mai frumos si simplu explicat nu cred ca se poate). Acestea fiind caderile de tensiune pe Rg2=680Ω ,vedeti cine_i diletant(sau ce credeti ca se va intimpla la o tensiune mai mare pe g2 exemplu @depanatoru 370V-g2 ?...). Link spre comentariu
iulidan2 Postat August 30, 2010 Partajează Postat August 30, 2010 Va rog sa imi spuneti daca, as putea alimenta acest etaj, pe la maxim 360 V, cat reuseste transformatorul meu de alimentare, in perspectiva de al adauga ca etaj final, la line-stage Wlliamson, prezentat tot de dumneavoastra. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 30, 2010 Partajează Postat August 30, 2010 Va rog sa imi spuneti daca, as putea alimenta acest etaj, pe la maxim 360 V, cat reuseste transformatorul meu de alimentare, in perspectiva de al adauga ca etaj final, la line-stage Wlliamson, prezentat tot de dumneavoastra.DA, cu amendamentul ca e bine sa ai pe g2(finale 6P3S,Rg2 680R-1K/2W) maxim 300V...(cu alte cuvinte alimentezi Williamson download/file.php?id=31319&mode=view tot din +360V prin 2k2 prevazut initial-micsorat/ si din primul + filtrat/<100uF-400V> alimentezi g2 prin cite o rezistenta Rg2 680R-1K/2W),practic trebuie sa ajungi cu primul + filtrat/<100uF-400V> Williamson la circa 300V sau ceva mai putin cind la acest + sint conectate si Rg2 finale.Practic rezistentele de 2k2 prin care se alimenteaza Williamson vor ajunge de cca 470R-1K astfel incit pe primul condensator de filtraj din alimentare Williamson 100uF-400V sa ai 295-300V atunci cind Rg2 finale sint cuplate in acel +) . Link spre comentariu
iulidan2 Postat August 30, 2010 Partajează Postat August 30, 2010 Multumesc pentru precizari, am inteles ce trebuie facut. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 8, 2010 Partajează Postat Septembrie 8, 2010 Urmariti(amplitudinea semnalului-NFB prezenta) ce poate sa faca un transformator de iesire "bun" in ecartul 10.000Hz-100.000Hz sinus(mentionez ca acest transformator are un raspuns bun fara atenuari incepind de la 30Hz sinus pt toata puterea nominala): Link spre comentariu
iulidan2 Postat Septembrie 8, 2010 Partajează Postat Septembrie 8, 2010 E mare problema cu transformatorul de iesire, caci la aplicarea NFB, apar oscilatii pe iesire.Fara NFB, totul merge bine. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 8, 2010 Partajează Postat Septembrie 8, 2010 E mare problema cu transformatorul de iesire, caci la aplicarea NFB, apar oscilatii pe iesire. Fara NFB, totul merge bine. Ee...,cu un astfel de traf(in cazul NFB-prezentat mai jos) nu mai apar "oscilatii" pe iesire(sau trebuie cumparat trafo-out "adevarat"...)...__Asa este configurat traful din filmuletul de mai sus ,ba chiar are numai E16X30mm(atit am avut carcasa recuperata) practic 9,6 cm patrati sectiune (in ciuda sectiuni mici nu deformeaza sinusul de la 30Hz in sus,-sub 30Hz sinus apar distorsiuni de forma sinus la puterea nominala ...,=se poate obtine puterea nominala chiar incepind cu 30Hz_sinus), desigur daca as fi folosit E16X40mm asa cum este prezentat in schita ar fi mers OK de la 25Hz_sinus sa zic... __Acest transformator a fost gindit(simplu si eficient-usor de realizat-trebuie respectat strict "designul" infasurarilor...) sa se potriveasca si pe EL84-PP chiar UL sau CFB sau ambele simultan(UL+CFB)(situatie in care va avea si un randament deosebit,in cazul folosiri acestui model trafo-out in config. EL84-PP-UL-CFB raspunsul liniar in frecventa va pleca garantat de la 15Hz_sinus pina unde va putea/aprox 100.000Hz_sinus.Material tole banal=fero-siliciu-orientat , din "vechituri" recuperat).Pot sa "agat"(acest model trafo-out) de un montaj EL84-PP-(UL+CFB) daca va fi cazul... Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 8, 2010 Partajează Postat Septembrie 8, 2010 Ce efect are schimbarea sensului de bobinaj? Simetrizarea capacitatilor de cuplaj parazite intre infasurari? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum